kuvakuvakuvakuvakuvakuvaLupasin muutamia kuvia Ahvenanmaan reissulta. Säät suosivat mukavasti, vaikka oli luvattu sadetta, ropsutteli onneksi vettä vain yöaikaan. Tämä oli ensimmäinen käyntini Ahvenanmaalla ja odotin sitä kovasti. Matka oli mukava ja näimme kauniita paikkoja, mutta ehkä odotin vähän enemmän. Turismia ei oltu ollenkaan hyödynnetty kunnolla, puitteet ja edellytykset saada matkailijat viihtymään ovat loistavat, mutta tuntui ettei mitään oikein oltu tehty sen eteen.Maarianhaminan muutamasta rantaravintolasta kaksi oli Thairuokaa tarjoilevia laivoja, varmasti ihan hyvää ruokaa, mutta hei olisin odottanut jotain muuta. Pub Niska oli tosi kiva paikka, harmikseni söimme muualla ja menimme sinne syömään jälkkäriä, siellä ei ollut muuta tarjolla kuin jäätelöallas ja kahvi. Olisipa ollut edes yksi piirakka tai letut tai mousse vaihtoehtona, nyt tyydyimme Puffet-jätskeihin.Paikallista käsityötä oli tarjolla myymälässä, joka oli sulkenut ovensa kahden aikaan lauantaina (laiva tulee siihen aikaan satamaan täynnä turisteja), sunnuntaina koko liike oli kiinni. Jos minä pitäisin turisteille suunnattua kauppaa, harkitsisin aukioloaikoja saarelle saapuvien laivojen ja turistien mukaan. Monet tulevat viikonloppumatkalle, joten voisi kuvitella asiakasvirtoja olevan juuri tuolloin.Yleisesti rantamaisemaan ei oltu satsattu yhtään, kaupungin kannattaisi vähän miettiä sen viihtyisyyttä ja maisemointia. Lisäksi kannattaisi harkita jonkinlaisia kivoja infokojuja saaren nähtävyyksistä. Matkailijat saapuvat ensimmäisenä Maarianhaminaan ja siellä moni tekee päätöksen mihin haluaa suunnata. Minäkin keksisin vaikka mitä kivaa ideaa moisilla resursseilla joita saari tarjoaa.Muuten saarella on aika lyhyet välimatkat, mökkejä vuokrataan useissa paikoissa. Meidän mökkipaikkamme oli n. 20 km Maarianhaminasta. Suuntasimme sinne lauantaina pikaisen Maarianhamina-kierroksen jälkeen. Oli aika nälkä kun pääsimme perille. Noh, lähin avoinna oleva ruokakauppa olikin sitten Maarianhaminassa (piti ajaa sinne takaisin), sitä ennen oli saatava jotain ruokaa. Tarjolla oli tuon 20 kilometrin matkalla vain yksi ravintola – Kebab-Pizzeria (jee).Vaikka sesonki olikin jo varmasti loppumassa, ihmetytti myös nähtävyyksien hiljaisuus ja aikainen kiinni meno. Kastelholman linnaankin menimme varttia ennen kuin se sulkeutui ja tylysti meidät käännytettiin ovelta. Pomarsundin upeat rauniot olivat ihan hyljätyn ja unohdetun oloiset – mikä upea paikka sekin olisi oikein markkinoituna.Minkälaisia kokemuksia teillä muilla on Ahvenanmaasta?

11 Comments

 1. Vähän samanlainen fiilis jäi pyöräretkeltä seitsemän vuoden takaa. Oltiin toki elokuun loppupuolella ja sesonki oli ohi, mutta Maarianhaminan ulkopuolella mikään ei ollut auki. Meille kävi samat kauppareissun kanssa, erittäin ikimuistoiseksi sen teki se, että auton sijasta oltiin fillareilla…tulipahan poljettua.

  Tykkäsin Maarianhaminasta ja haluan antaa Ahvenanmaalle vielä mahdollisuuden, mutta ensivaikutelma oli vähän tyly.

 2. Olin kerran työporukan kanssa kesäkuun alkuopuolella Ahvenanmaalla. Mulle jäi kyllä vähän sama fiilis, kaikki paikat meni kiinni kaupungilla tosi aikaisin viikollakin ja porukan piti hajaantua useampaan ravintolaan illalla syömään, kun kaikille ei riittänyt ruokaa. Emme myöskään voineet tilata listalta ihan mitä vaan, sillä aineksia ei ollut kaikkiin aterioihin. Loppuaika meni puistonpenkillä tyhjässä keskustassa istuessa. Onneksi ei sentään satanut. Mutta muutoin reissu oli hyvä.

 3. Anonymous

  Olen ollut viikon heinäkuussa vuokramökissä. Kaikki paikat oli auki ja ihmisiä riitti. Ravintoloista en osaa sanoa, sillä teimme ruoat itse. Ruokakaupan sijainnin olin selvittänyt etukäteen, joten sekään ei tuottanut ongelmia. Oli oikein onnistunut viikko.

 4. Me haaveilimme myös loppukesän reissusta Ahvenanmaalle, mutta suunnitelmat tyssäsivät huonoihin aukioloaikoihin ja informaation huonoon saatavuuteen. Esimerkiksi Strömsö-Michaelin ravintola Kastelholman linnan lähellä sulkee elokuussa ovensa iltaisin jo klo 17 – illallisen siellä sai siis unohtaa. Suunnittelimme myös käyntiä etanafarmille, mutta heidän nettisivuiltaan löytyy päivitettyä tietoa vuodelta 2006. Into reissun suunnitteluun lopahti jo alkuunsa, kun kaikki tuntuu olevan niin mahdotonta. Ja laivayhteydetkin ovat melko huonot, aikataulu edellyttää keskellä yötä matkaamista jompaan kumpaan suuntaan. Joten ehkäpä pyörähdämme mini-lomalla Tallinnassa tai Tukholmassa tälläkin kertaa…

 5. Anne Malia

  Karkki:
  No voi, en edes osaa ajatella mitä oltais tehty jos pyörillä olisi matkattu 🙂

  Vähän harmi nämä mielikuvat muuten upeasta paikasta. Nykyihminen on kai vaan tottunut liian hyviin palveluihin, jotka ovat aina saatavilla missä vaan :))

  Tanja:
  Höh, se on kyllä harmi kun jää tuollaisia muistoja, toisaalta kiva että reissu oli kuitenkin mukava.

  Varsinkin lomalla se ruoka on aika tärkeä osa nautintoa ja rentoutumista, eikä sen etsimiseen halua käyttää liikaa aikaa tai vaivaa 🙂

  Anonyymi:
  Mekin ihastuimme mökkipaikaan niin paljon, että saatamme varata ensi kesänä sieltä pidemmän ajan. Nyt ainakin tiedetään varautua ruokailun suhteen 🙂

  Olisi pitänyt varmaan selvitellä etukäteen noita asioita, mutta jotenkin ei osannut edes odottaa moisia hankaluuksia.

  Mieheni on vieraillut monesti Ahvenanmaalla lapsena ja nuorempana. Hänkin sanoi siellä olleen tosi vilkasta ja mukavaa. Siksi meidän mielikuva vähän oli etukäteen erilainen.

  PiaS:
  Niinpä, juuri tuollaisten asioiden takia monen matka jää tekemättä. Kyllä olisi Ahvenanmaan matkailuvastaavalla hommia 🙂 Edellytykset olisivat aivan mahtavat. Pitäisi olla taitava markkinointisuunnittelija ja hyvä ideoija. Itsellä varsinkin aina tuppaa noita erilaisia idiksiä syntymään, kun näen jonku paikan jossa ei kaikki mallaa kunnolla.

  Just keksin kuinka kiva olisi vaikkapa matkailijoille suunnattu Ahvenanmaan pienoismaailma Maarianhaminassa. Siihen voisi merkata nähtävyydet ja joitakin palveluja. Matkailijat voisivat pysähtyä siihen tutkimaan mihin suunnata. Maailmassa voisi olla vaikka pienet kertomukset nähtävyyksien historiasta yms. kivaa. Niin ja rantabulevardi nätiksi ja sen varrelle saaristohenkisiä kojuja, joissa on tyypillisiä käsitöitä ja ruokia yms…..

 6. Olen pari kertaa ollut vuokramökkilomalla Ahvenanmaalla, enkä ole päässyt pettymään!
  Mieluisimmat kokemukset itselleni sieltä ovat luontokohteita, kuten lukuisat patikkapolut (ihan muutaman tunnin mittaiset siis).
  Myös Maarianhaminan ihanasta pikkukaupunkifiiliksestä olemme nauttineet kävelemällä ja pyöräilemällä asuinalueilla, ihastellen kauniita puutaloja. Kiistatta kokemukseen vaikuttaa sattumanvaraiset seikat, kuten sellaiset että olemme saaneet kiireettä tutustua Kastelman linnaan.
  Tekstisi perusteella sain vaikutelman, että odotukseni etukäteen ovat olleet pienemmät kuin sinulla; sen sijaan, että olisin odottanut esimerkiksi Välimeren tyyliin turisteille suunnattua palvelukokemusta olen mennyt ajatuksella "tutustun toisten luonnonkauniiseen asuinpaikkaan", olen säästynyt pettymykseltä! Ja ruokailujen suhteen olemme jopa halunneet tehdä itse kaiken vuokramökissä, tällöin ei olla edes huomattu että ulkona syömiseen on tarjolla vain yksi kebab-paikka 😉

 7. Anonymous

  Kannattaa ottaa huomioon, että Ahvenanmaan matkailusesonki kestää tasan kaksi kuukautta. Se tarkoittaa sitä, että matkailuhommat ovat useimmille tsi-meiningillä toteutettua sivutuloa.

  Ymmärrän kyllä, että turisti haluaa vastinetta rahoilleen, mutta toisaalta on mielestäni todella viehättävää, että jossakin todella arvostetaan omaa aikaa niin, että pulju pidetään kiinni, jos se ei omiin aikatauluihin sovi. Nythän on aika muodikasta puhua jopa slow-matkailusta. Jospa olisikin niin, että todellinen slow-matkailija jaksaisi nousta lintutorniin ja ihailla sitä, mitä ei voi ostaa tuliaisiksi: maisemaa ja tunnelmaa.

  Shoppailijan paratiisista Maarianhamina kyllä on kaukana 😀

 8. Anne Malia

  option x:
  Voi ei, olen ihan varma, että Ahvenanmaa on mitä ihanin paikka rauhaisaan mökkilomailuun! Odotukseni olivat ehkä ruokajuttujen suhteen korkeammalla, mutta paikan kauneus ja rauhallisuus kyllä olivat juuri niin ihanat kuin odotinkin.

  Mekin teimme suurimman osan ruoista mökin terassilla josta löytyi grilli. Ihana oli syödä ulkona ja ihailla rauhaisaa merimaisemaa. Mutta minä olen tyyppi joka aina ideoi, missä tahansa, en voi sille mitään.

  En missään nimessä ajatellut turistirysä-fiilistä noilla kojuilla tai muilla mietinnöilläni. Vaan enemmänkin sellaista viikonlopputuristejakin palvelevaa tarjontaa, josta hyötyisivät paikalliset osaajat. Ei markkinameininkiä. Maarianhaminan keskustassa on viehättäviä hotelleja, joihin voi tulla viettämäään minilomaa ilman saaren kiertämistä fillarilla tai autolla. Siksi sinne voisi laajentaa vähän kokonaiskuvaa saaren historiasta ja käsityö/ruokakulttuurista. Sitä ajattelin.

  Anonyymi:
  En mitenkään ajatellut Ahvenanmaata shoppailuparatiisina, enkä sinne suunnannut tekemään mitään muuta, kuin nauttimaan mökistä, luonnosta ja historiasta. Kuten sanottu, olen kova ideoimaan ja itse vaan tuumiskelin miten siitä lyhyestäkin sesongista voisi saada kaiken irti. On matkailijoita, joilla ei ole mahdollisuutta liikkua saarta pitkin poikin, vaan he piipahtavat vain Maarianhaminassa.

 9. En ymmärrä, miksi Ahvenanmaalle pitää mennä off season, iltasella ja ilmeisesti muutenkin täysin tietämättömänä minkäänlaisista aikatauluista. On todella karu kohtalo, kun jäi mousset ja plätyt saamatta. Jos haluaa fine dining -meininkiä ja turistipalvelua, niin kannattaa mennä sellaiseen paikkaan, joka sitä lupaa. Kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia ja on vain hyvä, että maailmassa on vielä sellaisiakin paikkoja, joissa kermaperseet saavat istua yksin puistonpenkillä ja ihmetellä "kadunlakaisukoneita". Kuka tietää, siitä saattaa jopa oppia jotain uutta. Se jos mikä on eksoottista.

 10. Anne Malia

  Meri:
  No ehkä ymmärsit hitusen väärin pointtini.