kuvaPerjantaita hei, täällä on lunta ja lisää satelee. Oma piha näytti illalla lumen tultua niin kauniilta, näimme sen ensimmäistä kertaa talviasussa. Lettunenkin ihan villintyi lumesta, hän kieriskeli ja juoksenteli lumisessa maassa. Sisään tullessa naurettiin, kun turkki oli kerännyt itseensä pieniä lumipalloja, koirulainen tuskin pääsi kävelemään lumipallojen painosta. Niitä sitten liotettiinkin tovi suihkun alla.Tänään olenkin taas yksin töissä, kun on hiljainen hetki, ennätän tehdä omia hömpötyksiä – kuten harjoitella kameran tarkennuksia. Sen verran olen kuvaajana kehittynyt, että valotukset eivät ole enää hirmuinen ongelma, siis normaaleissa olosuhteissa, joihin ei lasketa vahvaa keinovaloa tai superkirkasta aurinkoa, mutta siis vaikeinta kuvaamisessa on tarkentaminen. Kuvailen paljon asujani ja käytän siinä kameran ajastinta, tähän kameraan minulla ei ole kaukolaukaisinta, enkä sellaisesta kovin pitänytkään. Kikka kolmosena olen oppinut käyttämään apuvälinettä, esimerkiksi sylissäni olevaa Puppy-koiraa. Asetan apuvälineen kohtaan jossa itse kuvittelen seisovani, tarkennan siihen, painan laukaisimen pohjaan, juoksen apuvälineen luokse, potkaisen sen sivuun (anteeksi Puppy) ja kuvan pitäisi olla onnistunut, ei se kyllä aina ole. Olen kokeillut vaikka mitä aukkoja, alle 1.8 tulee liian pehmeää ja yli 2.8 aukolla ei tausta sumene kivasti.Tarkentamisen haasteellisuus tulee vastaan myös yksityiskohtakuvia otettaessa. Varsinkin täällä töissä keinovalossa ei kuvista saa raikkaita oikein mitenkään, keinovalo vaikuttaa myös tarkennukseen, ainakin minun mielestäni. Luonnonvalon lähellä saan paljon kauniimpia kuvia samalla aukolla. Lähikuvissa käytän useinmiten 1.8 – 2.2 aukkoja, suuremmalla (eli 1.4 – 1.6) tulee vähän suttuista jälkeä. Tässä tarkennukseen vaikuttaa myös etäisyys, tulee nätimpää jos ei mene ihan liian lähelle. Kokeilin myös manuaalitarkennusta, sillä saa kyllä onnistuessaan parhaan lopputuloksen. Minulla vaan se epäonnistuu vielä liian usein, siihen vaikuttanee myös oma huono näköni.Kamerani on Canonin EOS 5 D Mark II ja käytän yleensä Canonin 50 mm 1.4 objektiivia. Minulla on myös 24-70 2.8 L-objektiivi, mutta sitä jaksan harvemmin kanniskella mukana, sen kanssa kyllä tulee vielä värikylläisempiä kuvia.Mitä vinkkejä teillä on näihin kuvaushommiin, etenkin kaikki tarkentamista koskevat vinkit otetaan kiitollisena vastaan!

2 Comments

 1. Yksi juttu on aivan ehdoton tuohon väreihin ja valkotasapainoon liittyen (en tosin tiedä käytätkö jo tätä): kuvaa RAW:na, älä JPG:nä. Valkotasapainon saa säädettyä Photoshopissa uudelleen, eli vaikka ottaisit "hehkulamppuasetuksella" kuvan auringonpaisteessa, saa sen koneella aivan normaalin näköiseksi!

  Tarkennuksen kanssa en tosin osaa auttaa, olen itse käyttänyt tuota samaista keinoa apuna… Taitaa olla varsin suosittu tapa siis 🙂

 2. Anne Malia

  Meeri:
  Kiitos vaan muistutuksesta, olen välillä kuvaillut RAW:lla, mut kun tiedostoista tulee isompia, mun kone hidastelee ja siksi olen vaan käyttänyt enemmän jpg:tä. Mutta nyt taas kyllä otan RAW:n käyttöön, se tosiaan ainakin talviaikaan kannattaa kun valaistusolostuhteet ovat haasteellisemmat.

  Heh, näin me bloggarit näiden tarkennusten kanssa varmaan toimitaan 🙂

  Carrie J:
  Oh how cute, he will be a good photographer some day!

  Yes, the first snow is soooo magical, especially when you have your own yard 🙂

  Oh be careful with the Sandy! Be safe!!