kuvakuvakuvaMikäpäs on talvisella kauniimpaa pihalla kuin valaisevat ja kimaltavat jäälyhdyt. Meillä on nyt erityisen kaunis yksilö, jonka tuo toinen on jäädyttänyt linnunsiemeniltä tyhjentyneessä muoviämpärissä. Pidän tuosta suorasta lieriön muodosta ja ohuehkosta kirkkaasta, kauniisti kuplivasta jääpinnasta. Mielettömän kaunis.Sain mieheltä teillekin jaettavaksi yksinkertaisen laskukaavan, jolla jäälyhdyn tekeminen helpottuu. Kaavaa apuna käyttäen voi määritellä haluaako paksumman vai ohuemman seinämän lyhtyyn.kaava:toivottu seinämän paksuus milleinä, jaetaan vuorokauden keskimmäräisellä pakkasasteella (ilman miinusmerkkiä), saatu luku jaetaan 2,5:lla ja kerrotaan 24:llä.esim: 30 mm ./. 9 ./. 2,5 x 24 = 32 tuntiaElikkä esimerkin mukaan 3 cm paksun seinämän, yhdeksän asteen pakkasella, saa jäädyttämällä lyhtyä 32 tuntia. Tietysti pakkasen määrä vaikuttaa ratkaisevasti tuohon jäätymisaikaan. Kaava on kätevä, näin tietää suunnilleen koska lyhty on valmis, jotta osaa varata riittävästi aikaa vaikkapa joulupihan koristeluun jäälyhdyillä – pian tulee jo kiirus sen suhteen.I love ice lanterns. It is so cold here in Finland that it is easy to do these beautiful lanterns to decorate garden. I got this easy tip from my bf, how to calculate the time for making a desired lantern. So here is how to do it:Desired thickness of the ice lantern walls in millimeters devided with the estimated minus temperature devided with 2,5 and then multiply it with 24. The result is how many hours it takes to be ready. This is great to be able to estimate how soon the lantern will be ready.

9 Comments

 1. Anonymous

  Vähänkö nauroiin,siis täysin positiivisessa joulumielessä, oikein insinöörin toive-joulu-laskukaava! Vaari nousis haudastaan kun kuulis, se oli jäälyhtymestari! Ilman laskukaavaa. Mulla on jo yksi valmis, toinen tulossa…ilman laskukaavaa. Ja tisithän, myös veden alkulämpötila vaikuttaa tuloksee, siis jään väriin…….

 2. this is the first time I see lanterns like this:) very nice

 3. Ihanaa joulua teille,älä välitä anonyymistä,kuka lie??? tärähtänyt,ja erikois terkut lettuselle/ saima&idefix

 4. Anonymous

  Muakin huvittaa, mutta en tarkoita sillä mitään pahaa enkä usko aijemmin kommentoineenkaan tarkoittaneen. Itselle tuli myös heti mieleen, että miehesi on kaiketi insinööri… Itse olen käyttänyt ihan silmiä, että jahas nyt on valmis.

 5. anonymous II

  Komppaan täysin anonyymi klo 04:37 🙂
  Hyvää joulua kaikille!

 6. Anne Malia

  Anonyymi:
  Hihi, juu mulla on aika pedantti mies, se tykkää tehdä jutut perusteellisesti ja suunnitella 🙂

  Kasia:
  Aren't they beautiful 🙂

  Saima:
  Kiitos Saima 🙂 terkut viety Lettuselle. Ja tarkoitit varmaan aiemman postauksen anonyymiä – enpä noista välitä, ihmetyttää vaan välillä toisten ajatuksen juoksut.

  Anonyymi:
  Hih, joo silmiäkin kannattaa käyttää 🙂 mutta jos on vaikka juhlat, on kiva myös suunnilleen osata arvioida koska lyhdyt on valmiit, tms. tilanne.

  Anonyymi:
  Kiitos jouluisista toivotuksista!

  Irne:
  Kiva kiva, mukava kuulla että tuosta oli apuu 🙂

 7. Mikä tuo 24 on kaavassa? Entä 2,5?
  Kiitos ja mukavaa alkanutta vuotta 2016 🙂

 8. Anne

  En osaa sanoa mistä nuo kaavan numerot tulee ? 24 on varmaan vuorokaudi, mut 2.5 on mulle mysteeri. Hyvää uutta vuotta myös sinulle!