kuvaVähän erilainen postaus tälle illalle. Lukaisin Arleenan Kotona Keittiössä-blogia, jossa törmäsin hauskaan kysymyshaasteeseen. Minua ei ole tähän erityisesti haastettu, mutta Arleenan kysymykset olivat niin kivoja, että teki mieli vastailla niihin. Käyhän se näinkin, eikä vain haasteen muodossa. Ja jos sinunkin tekisi mieli vastata noihin kysymyksiin, niin nappaa tästä ja vastaile. Tule toki laittamaan linkki omiin vastauksiisi, haluan ehdottomasti lukea ne 🙂
1. Mikä on tärkein työväline keittiössäsi ?Tärkein työvälineeni on hyvä veitsi. Pidän erityisesti Weberin veitsistä, joita meiltä löytyy pari kappaletta, iso kokkiveitsi ja pieni vihannesveitsi, jälkimmäinen on eniten käyttämäni työväline.
2. Mitä suolaa/suoloja käytät ruuanlaitossa ?Tämä on paasausaiheeni, minä ihmettelen usein ihmisiä jotka pilaavat ruoan huonolla suolalla! Meillä käytetään Maldonia, merisuolaa ja ruususuolaa. Noista eniten ruususuolaa.3. Mikä on mieluisin mausteesi, jota käytät eniten ?Lempimausteeni ovat suola ja rouhittu mustapippuri. Noiden perusjuttujen jälkeen valkosipuli ja chili (tuore tai kuivattu ei chilijauhe).
4. Mikä on suosikkijälkiruokasi ? (voisitko postata siitä jossain vaiheessa)Suosikkijälkkärini on creme brulé tai panna cotta. Mutta olen huono tekemään hyvää creme bruléta, siitä tulee aina liikaa munakkaan makuista – missä vika, kuka osaa auttaa. Olen myös hurahtanut voissa paistettuihin hedelmiin, niitä herkutellaan siirapin ja kermavaahdon kanssa.5. Mikä kalaa ostat eniten tai useimmiten ?Tiedättekö, olen oppinut vasta äskettäin syömään kalaa – siis muutakin kuin silliä ja anjovista. Olen niin kovin ruotokammoinen, että sivuutin kaikki kalat näihin päiviin saakka. Onneksi rohkaisin mieleni ja rupesin maistelemaan lohta, nyt se on lempiruoka-aineitani. Ostan siis useinmiten tuoretta lohta.6. Oletko käyttänyt tyrnimarjoja ja miten ?En ole, happamat marjat eivät ole oiken makuuni.7. Mikä on bravuurisi leivonnassa ?Leivonta ei ole ollenkaan minua, olen siinä erittäin surkea. Bravuurini on ranskalainen omenapiiras, johon tulee mantelimassaa – ihan törkeän hyvää. Toinen bravuurini on simppelit sämpylät, joita leivoin tänään, tulos kuvassa. Ulkonäkö on suurpiirteisen ja hätäisen ihmisen aikaansaannosta, maku oli kuitenkin muikea ja koostumus kuohkea. Sämpylöissä on vettä, hiivaa, oliiviöljyä, ruususuolaa, hunajaa ja jauhoja (tänään pelkkiä vehnäjauhoja). 8. Minkä kapistuksen/astian aiot seuraavaksi ostaa keittiöön ? Varmasti joitakin Weberin grillaamiseen käytettäviä uutuuksia. Ainakin meille kuulemma tulee se kanalle tarkoitettu teline, jossa on oluelle kuppi keskellä 🙂 kana asetellaan siihen päälle pystyasentoon. 9. Mikä on rakkain ja eniten käytetty keittokirja keittiössäsi ?Annan keittokirja – oikea klassikko. Sieltä etsin aina perusruokaohjeita kun sellaisia tarvitsen. Kirja on vanha ja sotkuinen.10.  Kuka suomalainen julkkiskokki  on sinusta paras ?Vaikea vaikea kysymys. Tykkään Jyrki Sukulan habituksesta, että siksi hän. 11. Kasvatatko yrttejä ja muita raaka-aineita puutarhassa, palstalla tai kodissasi ?Kasvatan yrttejä pihalla, vielä en ole uskaltanut vaativampaan viljelyyn. Katsotaan mitä ensi kevään kylvöinnostus saa aikaan, jos koittaisi jotakin jännittävää. Viime kesän maissit kasvoivat korkeiksi, mutteivät ikinä kypsyneet täydellisiksi ennen kylmän tuloa.Mulla taitaa olla jokin ruokainnostus juuri nyt 🙂 

9 Comments

 1. Olipa hauska haaste ja kiva lukea sinun vastauksiasi 🙂 Minusta nuo sämpylät näyttävät täydellisiltä, voi kunpa olisikin tuore uunista tullut sämpylä nyt tässä!

  Heh mikä sattuma, julkaisin juuri pari minuuttia sitten crème brûlèe -ohjeen blogissani, käypä kurkkaamassa sitä! Veikkaisin, että kananmuna kypsyy, kun sekoitat kuuman kerma-maitoseoksen siihen – yritä kaataa kuumaa seosta varovaisemmin tai anna sen jäähtyä hetki ennen sekoittamista. Ehkä ensi kerralla onnistuu 😉

 2. Varmasti muillekin tulee kysymyshaasteen myötä ruokainnostus (ainakin itselleni: vastauksissasi on paljon yhteistä oman ruokamakuni kanssa)!

 3. Mä jätän creme brulen sisältä juoksevaksi, ja annan sen hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Tsekkaas Hans Välimäen ohje ohjelmasta Hansin matkassa, pitäis löytyä netistä.

 4. Itsellekin ruokainto alkoi pari viikkoa sitten, kotiäitinä ruokaa saa laittaa päiväsaikaan useaan kertaan. Onneksi pakastimet on täynnä riistaa ja marjoja. . Viime viikolla ostin Lechuzan -ruukkuun yrttejä, ihanaa bonusta ruoanlaittoon.. Juuri herkuteltiin lasten kanssa iltapalalla uunituoreella focaccio-leivällä, pienillä herkkupaloilla ( parmankinkkua, hunajamelonia, mozzarellaa, pestaa, tomaattia jne.) ja kookosmaitovanukasta mangososeen ja passionhedelmien kera..
  Itse Paistan lohifileet (kuhafileet) pannulla miedolla lämmöllä nahkapuoli alaspäin(näin kala ei kuivu) Lopuksi myllyistä pippuria ja suolaa kalan päälle, rucola sekä parmesaanilastutkin maistuu lohen kanssa hyvin. Kalalle teemme välillä kastikkeen sitruunaoliiviöljystä, johon laitamme sitruunamehua, suolaa, tuoretta tilliä ja timjamia.. Nam! Kiitos hienosta blogista!

 5. Hei Anne ja kiitos kivasta blogistasi! Anteeksi että kommentoin nyt tähän väärän postauksen alle, mutta asiani koskee ruokapöytää, johon ajattelin kysyä vinkkiä.

  Googlettelin Hayn pukkijalkoja ja pöytälevyjä ja päädyin kuvaan terassiltanne, teillä oli siellä ilmeisesti sellainen? Itse olisin hankkimassa vastaavaa ruokapöydäksi keittiöön. Paljonkohan tilaa tulisi varata tuoleille, niin että pitkille sivuille mahtuu kolme tuolia? Eli kuinka pitkä pöytälevyn tulisi olla? Ajatuksena minulla on yhdistää valkoiseen pöytään mustat Domukset, miltä se kuulostaa? Vai töksähtääkö Domuksen käsinoja jotenkin hankalasti pöydän reunan kanssa? Mitekäs pukkijalat, ovatko ne reunimmaisten istujien tiellä, potkaiseeko niihin vahingossa varpaansa vai saako tuolia ylipäänsä tarpeeksi lähelle pöytää? Ja mitenkä paksua vanerin tulisi olla ettei mene notkolle? Tällaisia mietin, muutakin saa ehdottaa jos tulee mieleen!

  Olisi tosi ihanaa jos ehdit vastata, kiitos jo etukäteen.

  ps. Olet muuten huippu Muotitietoisessa, jotenkin luotettavin stailaaja niistä kaikista!

  murphy

 6. Anne Malia

  Sini:
  Ihana blogi sinulla! Kävin heti vakoilemassa ohjetta creme bruleehen. Seuraavaksi koitan noudatella paremmin ohjetta, kärsivällisyys taitaa olla valttia tuossakin 🙂

  Hammi:
  Kaikenlaisiin yksinkertaisiin kyssäreihin on kiva vastailla, etenkin ruokaan liittyviin 🙂

  Marjukka:
  Oi kiitos vinkistä, käyn tsekkaamassa! Luulen muuten tosiaan myös paistaneeni liian kauan noita bruleitani 🙂

  Marja:
  Oi vitsi, mulla on hirmuinen nälkä ja taas kun uudestaan luen sun kommenttia se oikein kiljuu – nälkä siis 🙂 Ihanan herkullisia juttuja, aion ehdottomasti kopsailla sun ohjeita! Kiitti!

  murphy:
  Kiitos kivasta kommentista 🙂

  Meillä on tosiaan terassilla Hayn pukkijalat ja levyliikkeestä ostettu kansi. Ei raaskittu ottaa kallista kantta, kun pöytä on nytkin lumen peitossa ulkona, tosin vesivaneri on hyvin kestänyt.

  Suositus standardin mukaan on aina 60 cm / istuja. Eli kuuden hengen pöydän minimipituus on hyvä olla 180 cm. Tuossa Hayn pöydässä kuuden koko taisi olla 200 cm. Minusta pukkijalka on tarpeeksi pöydän kannen sisällä, jottei se ota istujaan. Ainakaan meillä ei ole ollut ongelmia sen suhteen.

  Tapiovaaran tuolit on niin hienot, simppeli kevyt pöytä käy niihin hyvin, silloin tuolit saavat loistaa pääroolissa. Käsinojien suhteen on varmasti sama juttu kaikkien pöytien kanssa, enpä siis osaa siihen vastailla. Mutta uskoisin ettei siinä ole mitään ongelmaa, käytetäänhän noita tuoleja niin paljon ruokapöydäntuoleina.

  Niin, jos aiotte hankkia Loop-pöytään itse kannen ja sen pituus on tuo vähintään 200 cm, niin kannattaa kysellä levyliikkeestä sopivaa vahvuutta. Haylta toki saa myös rautatukea jalkojen väliin, se on erikseen ostettavissa. Itse olen suositellut sitä yli 200 cm pitkiin versioihin. Pöytälevyn syvyydeksi ottaisin vähintään 80 cm.

 7. Om nom nom

  Jakaisitko tuo omenapiiraan ohjeen? Kuulostaa hyvältä. 🙂