1skonahem2008
1skonahem20082
(kuvat Sköna Hem 2/2008, napattu mun instagramiin @muotimielessa)
Selailinpa eilen vanhoja sisustuslehtiä ja pysähdyin erityisesti yllä olevien kuvien kohdalle. Koti on esitelty Sköna Hem-lehdessä numerossa 2 / 2008. Sisustuksessa aina oletetaan joidenkin asioiden olevan kovasti pinnalla just nyt, kuten marmorin ja asetelmien. Tässäpä teille todistetta, että aidot ja hyvin muotoillut, kauniit, asiat ovat aina ajankohtaisia.

Ylemmän kuvan yöpöytä on rakennettu Ikean keittiönkaapiston palasesta ja marmorilevystä, tosi hyvä idea. Asetelmasta löytyy puukäsi, jollaisia on aina ollut piirustusmalleina, nyt se vaan on ”muodikas” kun Hay on ottanut sen sisustukselliseen valikoimaansa.

Tässä huomioita kuvista, asioita jotka ovat nyt pinnalla – ja ovat aina olleet sitä – luultavimmin tulevat olemaankin:

 • valkoiset lakanat
 • yksinkertainen yövalaisin
 • kirjat sisustuksen yksityiskohtina
 • asetelmat
 • ripaus puuta
 • leikkokukat
 • mustavalkoiset valokuvat
 • vähän vanhaa
 • kivi – marmori ja musta kivi
 • valkoiset kaapistot
 • teräs keittiössä
 • valkoinen ruokapöytä
 • aito puulattia – tässä tammi
 • valkoiset seinät
 • design-valaisimet – tässä Poulsen vilahtaa keittiökuvassa
 • suuret valkoiset kaakelipinnat keittiössä
 • eleettömyys, jota maustetaan kauniilla yksityiskohdilla (yöpöydän asetelma, keittiön tason asetelma)

Sisustamisessa trendit vaihtuvat hienovaraisesti, hyvä muotoilu ei sen sijaan ole mikään trendi, se toimii aina. Kävipä päivänä eräänä meillä töissä asiakas, joka ihasteli liikettä ja totesi ettei kyllä tarvitse mitään, sillä ”hän ei harrasta tällaista trendikästä sisustamista, jossa huonekalut pitää vaihtaa joka vuosi”. Ystävällisesti kerroin, että meidän liikkeessä myytävistä huonekaluista iso osa on ollut markkinoilla hyvin pitkään, meiltä löytyy paljon kalusteita joita myytiin Koodin alussa, vuonna 1999 ja edelleen ne ovat suosittuja. Toki monilta yrityksiltä tulee uusia malleja, mutta hyvien suunnittelijoiden ansiosta nekin saavat kulkea valikoimissa pitkään.

Itse näen trendisisustamisena hetimullenythalpaakaikkiuusiksikerralla-tyylin. Nyt pinnalla on valkoinen, sitä ennen oli tumma puu, sitä ennen oli kirsikka, sitä ennen oli pyökki jne. Kaikki pitää aina vaihtaa sen mukaan mikä puulaji valtaa kaupat. Mutta eipä tarvitse, jos paneutuu vähän asiaan. Meillä on aina ollut tammea ja valkoista ja yksinkertaista, melkein samanlaista jo 20-vuotta, silti ei tylsää.

On aivan mahtavaa kuinka sisustamisesta on tullut entistä rakkaampi harrastus monelle. Tieto lisää taitoa ja harkintaa, näin kodeista syntyy asujiensa näköisiä ja kertakäyttöostokset vähenevät.

Olipas paasaus 🙂 Miten te näette nämä jutut?

 

 

16 Comments

 1. Yhdyn tähän täysin. Niin luonnonmateriaalit kuin luonnosta löytyvät sävytkin ovat aina ajankohtaisia mielestäni. Väittäisin jopa, ettei ne kirsikka ja pyökkikään ole niin out, jos ovat aitoja materiaaleja. Aidon puun sävy on yleensä aina kaunis ja vaihteleva. Toisin kuin irvokkaat muoviset puujäljitelmät.

  Samoin hyvä muotoilu on aina muodissa. Hyvän muotoilun tunnistaa käytännöllisyydesta, silmää miellyttävistä mittasuhteista ja tuotteen kiinnostavuudesta. Miten tällaiset asiat voisivatkaan olla poissa muodista?

 2. Anne Malia

  Juuri näin. Olen myös sitä mieltä, ettei aito puu, oli lajike mikä tahansa, ikinä ole pois muodista. Kuvastin vain noilla sanoilla sitä tarjontaa, jota valtaosa kaupoista kulloinkin suolti kuluttajille. Hyvin usein materiaalina olikin laminaatti tai jonkun väriseksi petsattu puu.

  Tosiaan, miksi jokin harmoninen ja kaunis ei olisi aina muotia 🙂

 3. Haa, loistavat kuvat! Enpä olisi arvannut niiden olevan 5 vuoden takaa, ellei olisi kerrottu.

  Mulla on aina (nuoren tähänastisen eloni aikana:)) ollut sama maku, lastenhuoneesta asti – siihen lastenhuoneeseen taas vaikutti kovasti äiti, jolta makuni selvästi olen perinyt.

  Vaaleaa puuta ja valkoista sekä pieniä tujauksia väriä. Viimeksi kun kävin vanhemmillani, otin sieltä mukaani tyynynpäälliset, joita olin viikkorahoillani ostellut noin 15 vuotta sitten, ovat mukavan värikkäistä Designers Guildin kankaista ommeltu ja kovin "ajankohtaisia" vieläkin. Samoin ihastukseni Lundia-hyllyihin ja harmaisiin sohviin on lapsuudenkodista perittyä. Meillä on myös samoja astiastoja ja aterimia, jotka vanhemmillani ovat olleet käytössä vuosikymmeniä ja niin tulevat olemaan meilläkin. Melkein kaikki verhot on saatu anopilta ja ne on ostettu Marimekosta yli 20 vuotta sitten.

  En keksi juuri mitään täältä nykyisestä kodista, mikä meillä ei voisi olla käytössä ja esillä vielä vaikka 10 vuoden kuluttua ja tosi ihanaa niin! No ehkä ton olkkarin kukkapuskan vois aina jossain vaiheessa uusia… 😀

 4. Haluaisin vähän täydentää muodikas puulaji-listaa: Nyt valkoisen rinnalla suositaan vaaleaa puuta. Muutama vuosi sitten kaikilla oli keskiruskeaa pähkinää, sitä ennen mustanruskeaa.

  Asia kiinnostaa, sillä olen perinyt äidiltäni pakkomielteen (musta-harmaa-)valkoiseen. Sisustan omaa kotiani ja tuo vaalea puu näyttää juuri nyt oikein hyvältä. Mutta äitini perintönä jo ruskeiden kenkien käyttäminen on mulle vähän vaikeaa, joten täytyy pitää pää kylmänä ja luottaa siihen, mikä on miellyttänyt silmää sen 20 vuotta.;)

 5. Heippa! Hyvä kirjoitus! 🙂 Olen hyvin pitkälti kanssasi samoilla linjoilla. On paljon klassisia asioita, jotka ovat "aina muodissa", mutta välillä ne vain nostavat päätänsä enemmän, kuten juuri nyt tuo marmori. Haaveilen marmorikantisesta tulppaanipöydästä ja olen monet kerrat kuullut, että sehän vain sellainen ajan ilmiö se marmori. Mutta ei todellakaan ole, sehän on ikiklassikko. Mulla vain on tapana kyllästyä herkästi, niin en tiedä kuinka kauan se marmori sitten omaa silmää miellyttäisi, vaikka onkin klassikko. Mutta tuo tammi ja valkoinen, sitä ajatusta olen itsekin yrittänyt kodissani toteuttaa. Pähkinä ja wenge-vaihe on ohitettu, mutta tammi on aina klassinen! Toisaalta aito puu (kuten joku jo kirjoittikin), on aina muodissa, oli se sitten kirsikkaa, pyökkiä tai tammea. Aito massiivikirsikkakin on oikeasti ihan todella kaunista, mutta kaikille tulee kirsikasta mieleen aina ne melamiinipinnat, joka on kaukana aidosta. Itse pyrin ostamaan sellaista, joka on ajatonta ja laadukasta. Ja jos haluan vaihtelua (sitä kyllä aina välillä haluaa, kun on noiden huonekalujen kanssa niin läheisissä tekemisissä), niin hyvät tavarat saa myytyä aina hyvään hintaan eteenpäin.

 6. Kyselin aiemmin tuosta taulujen ripustamisesta. Jäin vielä miettimään, että pitäisikö isohkot taulut aina mielestäsi keskittää esimerkiksi sohvan tai senkin ylle? Itselläni on työpöytä melko lähellä ikkunaa, ja jos keskitän sen, niin sivuikkuna ei aukea kunnolla. Taulu ei myös oikein näy kunnolla muualle huoneeseen, jos laitan sen ihan keskelle.

 7. Anne Malia

  Kun löytää oman tyylinsä ja ostaa ajattomia hyvin muotoiltuja tuotteita, ei tule tarvetta uusia kaikkea kerralla. Toki kotia on kiva päivitellä, mutta se onnistuu helposti pienin entrauksin, ei tarvita isoja hankintoja.

 8. Anne Malia

  Omaan makuun voi aina luottaa 🙂 Mutta kuten aiemmin todettiin, kaikki aito puu on aina muotia, sitä ei pidä unohtaa. Jotkut on vaalean puun ystäviä (kuten mä) ja jotkut tumman puun, hyvä molempi.

 9. Anne Malia

  Mä ostin meidän pienen tulppaani-pöydän jo reilu kymmenen vuotta sitten, enkä ole marmoriin kyllästynyt tuona aikana. Olen tykännyt aina marmorista. Meidän edellistä edellisen kodin kylppäri remontoitiin myös n. 10-vuotta sitten ja silloin valitsin sinne valkoiset seinät, harmaan lattian, tammisen alakaapiston marmoritasolla. Ihan on edelleen trendin huipulla 🙂

  Mä kyllästyn tosi harvoin mihinkään, mulla jonkun kohdan uusiminen liittyy enemmän peniin asioihin, asetelmiin, lakanoihin, tyynyihin jne. Tylsä oon ja tykkään aina samoista asioista.

  Massiivikirsikka on superkaunista, kirsikan maine pilattiin aikanaan niillä oransseilla petseillä ja liiallisella kirsikan viljelyllä.

  Mä en ikinä raaski myydä mitään, siksi meidän autotallissa on jonkin verran huonekaluja :)))

 10. Anne Malia

  Ei tosiaan, harvemmin pitää keskittää, tarkoitin että jos on oikein iso taulu, keskitys on hyvä. Mutta pienemmissä töissä, on nimenomaan parempi ettei keskitä.

  Katselin kuvaasi ja minusta taulu on juuri noin hyvä, parempi kuin keskitettynä. Jos jotain säätäisin, niin ripustaisin sen vähän alemmas10-20 cm. Tosin tämä huomio vain kuvan perusteella…

 11. Oikein todistan pointtiasi seuraavalla: meille valmistuu syksyllä koti, jonka keittiö on lähes tasan samanlainen kuin alemmassa kuvassa. Selkeälinjaiset ovet, pyöreäkulmaiset vetimet ja musta kivitaso, paljon valkoista ja vähän terästä joukkoon. En ole vielä päättänyt, millä tyylin syksyllä viimeistelisin – kieltämättä tuo kuvan punainen alkaa vaikuttaa hiukan menneeltä trendiltä.

  Kiitos blogista, olen jakanut täältä ystävillekin sisustusvinkkejä. 🙂

 12. Anne Malia

  Mahtava kuulla! Niin se vaan on, tietyt hyvin suunnitellut ja neutraalit asiat toimivat aina. Pienillä mausteilla ja oivalluksilla tuo sitten ajan henkeä kokonaisuuteen. Puhtaalle pohjalle on hyvä suunnitella 🙂

  Teidän keittiöstä tulee varmasti aivan ihana!

  Kiitos vaan tosi kivasta kommentista, se lämmitti mieltä.