1pihamaalla1

1pihamaalla2_edited-1

1pihamaalla3

1pihamaalla4

1pihamaalla5

Oi miten onnellinen olenkaan joka ainoa päivä omasta puutarhasta, tai pihasta joka päivä päivältä alkaa muistuttaa puutarhaa. Kaikkien kaupungin keskustassa vietettyjen vuosien jälkeen nauttii äärettömän paljon kasveista ja nurmikolla käppäilystä. Joka päivä muistaa olla kiitollinen tästä, piha ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys vielä, toivottavasti ei koskaan.

Meillä on osa pihamaasta hyvällä mallilla isännän viime kesän uurastuksen jäljiltä. Toinen osa on nyt uurastuksen alla ja savimaalla möyrimistä riittää. Pihalta löytyy pari pientä rinnekettä, joista toiseen olemme istutelleet nurmikon lisäksi erilaisia kivikkokasveja. Toinen suurempi rinne on metsän reunustalla ja laskee sieltä pienen tasaisen pläntin jälkeen terassimme suuntaan taloa kohti. Tuo metsärinne ja sen alaosa ovat nyt työn sarkana. Tähän rinteeseen on jo saatu multaa, näyttää paljon paremmalta kuin sateen kaivertama savi. Tarkoitus olisi saada tuo pätkä kasvamaan mahdollisimman luonnonmukaisia kasveja, sillä ei haluta koko pihaa vuorata kivikkokasveilla, ne saavat olla paraatipuolen juttu. Nyt tähän metsärinteeseen on mm. istutettu tontilta löytyneitä lemmikeitä, hyvin näyttävät juurtuneen. Ehkä siihen viritellään jonkinlaisia metsäköynöksiä, varpuja yms. sekalaista luonnonkasvia.

Rinteen ja terassin väliin rakentuu hyötypuutarha. Viime vuonna siinä oli kaksi Kekkilän istutuslaatikkoa, mutta nyt tarvitaan enemmän istutusalaa ja siksi isäntä päätti tehdä kasvimaan suoraan maahan. Tuota kasvimaata tulee reunustamaan matala muurattu muuri, toinen pätkä muurista rajaantuu terassiin. Ihana kun terassilta voi suoraan napsia yrtit ja ainekset ruoan laittoon, sillä kesän kokkailut hoidetaan valtaosin terassin grillipisteessä.

Olemme onnekkaita uuden asuinalueen tonttilaisia, sillä meille kuuluu myös pieni pala luonnon tilassa olevaa metsää. Metsästä tuntuu löytyvän aina vaan uusia kasveja. Tänä kesänä mustikkaa ja metsämansikkaa on vielä runsaammin kuin viime kesänä. Toivottavasti kehittävät marjojakin, olisi ihana poimia mustikkapiirakkaan marjat omasta metsästä. Jostain syystä viime kesänä varpuihin ei tullut kuin muutama marja.

Pihalla huumasi illalla myös syreenin tuoksu. Istutimme viime kesänä ihanien naapureidemme kanssa yhteisen syreeniaidan rajallemme. Nyt jo saamme nauttia kukkivista syreeneistä ja niiden huumaavasta tuoksusta.

Lämpimän alkukesän ansiosta meidän olohuoneen yrittiviljelmät ovat jo päässeet siirtymään ulos. Löysin varastosta ikivanhan metallirunkoisen konsolipöydän, sen päälle ollaan kasattu kasvamassa oleva chilivalikoima. Tuossa ei ole edes kaikki chilit, osa on vielä pikkuruukuissa kasvun alkuvaiheessa.

Tällaista täällä pyörii mielessä 🙂 Mukavaa viikonloppua!

3 Comments

  1. Oikea hyvän mielen postaus, kiitos tästä 🙂 Onnea ja iloa puutarhaanne, terassilta metsän siimekseen saakka! 🙂

  2. Anne Malia

    Kiitos itsellesi kivasta kommentista 🙂 Onni asuu puutarhassa!