”yhteistyö”
 

Kaksi viikkoa aikaa joulun viettoon. Perinteisiin joulukuun alun askareisiin kuuluu joulusiivouksen tekeminen. Sain Sinituotteelta ison paketin erilaisia siivoustarvikkeita avittamaan oman joulusiivoukseni tekemistä. Toivottavasti saatte tästä postauksesta intoa myös oman joulusiivousurakkanne avuksi.

Aloitin meillä siivoushommat jokin aika sitten makuuhuoneen vuodetekstiilien pesulla. Se on yksi niistä tärkeistä perusasioista, jotka on hyvä hoitaa säännöllisesti. Olen myös aiemmin pyyhkinyt tuuletusritilät, jynssännyt ulko-ovet ja eteisen kaapit.

Varsinaisen oman joulusiivoukseni tärkeimmät iskukohdat ovat keittiö ja kylppäriosastot.

Ihanat siivousvälineet tekevät aina puuhista mukavampia. Sinillä on pehmoisia mikrokuituliinoja, joista tämä setti on suosikkini. Pehmoinen liina on mukava käyttää ja erityispisteet setin kiillotusliinalle. Sillä sain keittiössä tiskipöydän hohtamaan pesun jälkeen.

Siivousintoiluni on vähän puuskittaista. Joskus intoa riittää ihan itsestään, joskus sitä täytyy vähän hakea. Kun tarvitsen tsemppiä, selailen kauniita sisustuslehtiä ja kaivan hyllystä pari siivouskirjaa. Jostain syystä kaikenlaiset muistuttavat neuvot ja listat auttavat aloittamaan.

Kylpyhuoneet ja sauna


Kylpyhuoneessa saa vesi roiskua siivotessa. Pyrin huolehtimaan pesutilojen puhtaudesta päivittäin ja viikottain. Suursiivous sujuu aika näpsäkästi, kun pinnat eivät ole päässeet kuukausien aikana pinttymään vedestä ja pesuainejämistä. Päivittäinen kaakeleiden ja hanojen kuivaaminen suihkun jälkeen on avainasia kylpyhuoneen huollossa. Hyvällä lastalla ja mikroliinalla ei toimenpiteeseen mene kuin minuutin verran aikaa.

Sain Sinituotteelta sauna- ja pesutilasetin, jossa on teleskooppivarsi, saumaharja, laudepesuri ja kuivauslasta. Lisäksi sain vielä varteen kiinnitettävän kylpyhuonepesimen, jolla kaakeleiden kuuraus on näppärää.

Voin kertoa, että koko kylpyhuoneen pesuun näillä välineillä ei kauaa aikaa kulu. Kastelen pinnat, lisään vähän pesuainetta ja hankaan ensin kylpyhuonepesimellä. Sen jälkeen kiinnitän varteen saumaharjan, jolla hinkkaan seinän ja lattian väliset silikonisaumat sekä tarkemmin, etenkin suihkun ympäriltä, laattojen saumaukset. Lopuksi huuhtelu, lastalla kuivaus ja mikroliinalla viimeistelykuivaus.

Pienellä suihkukuivaimella saa vedettyä nopsasti lasiseinäkkeet ja peilit. Suihkun lasiseinä pysyy kirkkaana, jos sen jaksaa kuivata jokaisen suihkun jälkeen. Veden kalkki pinttyy äkkiä pintoihin ja etenkin lasissa se näkyy nopeasti.

Meillä on ollut jo pitkään käytössä Sinituotteen kätevät lattiakaivon suodattimet. Suursiivouksen yhteydessä pesen aina harjalla lattiakaivon sisuksen. Samalla vaihdan uuden suodattimen. Siinä hommassa tekee mieli käyttää suojakäsineitä. Nämä kertakäyttöiset muovikäsineet ovat loistavia, eivät ollenkaan nihkeän tuntuisia, vaan lähtevät myös kädestä pois helposti.

Mikrokuituliinat ovat superkäteviä. Meiltä löytyykin niitä iso pino kaapista. Sinituotteen liinat ovat kyllä kokeilemistani parhaimpia, ihanan kuohkeita, eivätkä muutu pesun jälkeen ikävän sähköisiksi. Käytän kylppärissä päivittäin mikroliinaa hanojen kuivaamiseen.


Joulusiivoukseen kuuluu olennaisesti myös saunan pesu. On niin ihanaa mennä raikkaaseen saunaan jouluaattona. Sinituotteen laudepesuri on suosikkini, sillä saan kuurattua myös lauteiden raot. Minä pesen saunan heittämällä ämpärillä vettä ympäriinsä, sitten teen pesuaineveden ja kastan pesimen siihen ja alan kuurata, ylhäältä alaspäin. Kun olen hinkannut seinät ja lauteet suihkuttelen lopuksi saunan vedellä ja kuivaan lauteet lastalla.

Saunan lattian pesen samalla kun pesuhuoneenkin lattian. Viikkosiivouksen yhteydessä muuten imuroin aina lauteiden alustat, hassua, mutta toimii, sinnekin kertyy pölyä.

Keittiö


Kylppäriosastojen lisäksi keskityn keittiön suursiivoukseen. Olen jo aiemmin yrittänyt käyttää kaapeista pois kuivaelintarvikkeita ja pakasteita. Jääkaapin siivoan juuri ennen joulua, jotta se on melkein tyhjä juhla-ajan ruokavarastoa varten.

Tällä kertaa en keskity kaappien sisuksiin, sillä niitä yritän pitää vaihtelevalla menestyksellä siistinä jatkuvasti. Pyyhkäisen hyllyjä usein, kun täytän astianpesukoneesta astioita tai kun täytän kuivaelintarvikelaatikkoja uusilla pakkauksilla.

Mikrokuituliina on myös keittiössä tärkeä väline. Suursiivouksen yhteydessä hinkkaan mikroliinalla kaapit ulkoa, kaikki tasoilla olevat kodinkoneet ja vielä seinäkaakelitkin. Mikroliina myös kiillottaa kaikki pinnat kauniin hohtaviksi. 

Pesualtaan jynssään erityisen huolellisesti. Hoksasin käyttää kylpyhuoneestakin tuttua litteää harjaa keittiön altaan pesussa. Tämän avulla saa hinkattua kunnolla etenkin viemäriaukon ja siihen kuuluvan roskasihdin. Oletteko huomanneet, miten nopeasti nuo kohdat pinttyvät. Etenkin sihdin kumiosa on hyvä harjata kunnolla.

Sinituotteen paketissa oli leikattavaa keittiösientä, jossa on toinen puoli hankaava ja toinen pehmeä. Napsaisin siitä sopivan palan tämänkertaiseen siivousurakkaani.

Kuurasin sienellä ja järeämmällä pesuaineella pesualtaan ja hanan. Keraamisen lieden puhdistamisessa tällainen hankaussieni on ihan välttämätön.

Muistattehan muuten käyttää aina keraamisen tason puhdistamiseen sille tarkoitettua pesuainetta. Pintaa ei saisi pestä astianpesuaineella, se saattaa tehdä tasolle sameita laikkuja.

Liesituulettimen ulkopinnat pyyhin mikroliinalla ja rasvoittuneemman alapinnan pesu hoitui kätevästi hankaussienen avulla. Sillä ja astianpesuaineella tuli puhdasta. Onneksi olen pyyhkinyt päivittäin myös lieden ympäriltä seinät ja tuulettimen, eipä ollut mitään pahoja rasvapinttymiä, paitsi tuulettimen ritilöissä. Ne laitan aina säännöllisesti astianpesukoneeseen.

Kylläpä oli rentouttavaa puuhastella ihan rauhassa kotihommien parissa. Vielä on meilläkin monta kohtaa joulusiivoamatta. Seuraavaa iskua odottaa kodinhoitohuone. Tällainen laajempi siivous kannattaa jakaa eri päiville. Yksi kohde kerrallaan, niin riittää aikaa vielä muuhunkin, kuten rentoutumiseen.

Minä nautin siivouksen jälkeen hyvän aterian, jota oli ilo kokata putipuhtaassa keittiössä. Ja vielä myöhemmin illalla fiilistelin siistiä keittiötä, samalla nautiskellen lasillisen glögiä.

Kertokaahan teidän parhaat joulusiivousvinkit. Minusta on niin mukava kuulla kaikenlaisia arjen niksejä!

Iloa, intoa ja fiilistä joulusiivoiluun!
”yhteistyössä Sinituotteen kanssa”

17 Comments

 1. Voi mahtavuutta, jos saisi edes osan siivousinnostasi! 🙂 Meillä on aina "siistiä" eli tavarat järjestyksessä ja päällisin puolin tahrat pois, mutta juuri tuollainen ihan oikea hinkkaus ja hankaus ei jotenkin meinaa napata. Ja vaikka ajatus esim. hanojen pyyhkimisestä päivittäin on vähintäänkin järkevä, tiedän, että minulla se vain yksinkertaisesti jää tekemättä.

  Ehkä pitää lähteä ostamaan siivouskamoja, joista saisi (ehkä) intoa tähänkin puuhaan. Ja jos ottaisi vaikka huoneen kerrallaan…

  Ihanaa joulunodotusta!

  Paula

 2. Kauniita kuvia.

  Sini on myös oma suosikkini siivouksessa, ollut jo vuosia. Mitään erikoista vinkkiä minulle ei ole jakaa, paitsi ihmisen joka inhoaa sotkua, kannattaa ylläpitää yleissiisteyttä koko ajan. Turha päättää, että teen ison siivouksen kerran viikossa tai kuukaudessa. Se ei vaan toimi. Mies kyllä täällä valittaa, että ei se imuri kädessä välttämättä tarvitsesi joka toinen päivä heilua. 😉

 3. Ihana postaus! Ihan soremt syyhysi noiden välineiden perään:D
  Pitämällä paikat ja ne pinnat puhtaana välttyy arvo-omaisuuden eli asunnon pilaamisesta!
  Itse olen käyttänyt myös vuosia Sinin välineitä, niillä on mukava siivoskella. Myös kunnon imuriin kannettaa sijoittaa.
  Meillä ainakin suihkuseinät kuivataan joka käytön jälkeen,samoin hanat.Saunan lasista ei myöskään löydy roiskeita. Olen hullun tarkka näistä kotihommista.
  Paras vinkkini on maltillisesti sitä tavaraa, pientä puunausta päivittäin ei pääse sitä kaaostakaan syntymään. Mottoni on " en siivoa siksi että on likaista, vaan siksi ettei tule likaista"
  terv. Lapin martta:)

 4. Mä kans tykkäsin paljon! Just tälläiset siivousjutut innostaa siivoamaan ja mä niin hommaan ainakin ton mikrokuituliinan ja suihkukuivaimen – ihan must.

  Mulla on muuten kans siivousjuttu luonnoksissa odottamassa julkaisua. 🙂

 5. Viime siivouspostauksestasi nappasin ostoslistalle tuon lavuaariharjan ja se on kyllä tosi hyvä!
  Oma suosikkini on (peukalottoman) mallinen, isohko lapanen, jossa toinen puoli on mikrokuitua ja toinen säämiskää. Kätevä kun pyyhki pölyjä jne laajoilta pinnoilta jne.

  S

 6. Anne

  Oi vitsit, ei mullakaan aina ole siivousinto päällä. Mutta totta kyllä on, että pidän tosi paljon puunaamisesta, se järjestelyosuus taas ei niinkään ole lempipuuhaani. Mulle on nimenomaan hankalampi pitää yllä jatkuvaa järjestystä, mutta se hinnkausosio taas tulee ihan luonnostaan.

  Välineet toki helpottaa siivousta, silloin kun ne ovat laadukkaita ja puhtaita, ei ikäväkään homma ole niin ikävä.

  Ja juu, huone kerrallaan, ellei saa sellaista koko päivän kestävää rauhaa puuhastella.

  Ihanat joulunodotukset myös sinulle!

 7. Anne

  Kiitti Jonna, sä kommentoit aina niin kivasti <3

  Sinin tuotteet ovat hyviä ja vielä kotimaisia, eli ei tee mieli muita juuri hankkia 🙂

  Mulle sellainen yleinen järjestyksenpito on "hankalaa" mutta puhtauden ylläpito on ilo, kumma juttu.

 8. Anne

  Hihii, ihana kuulla Lennu. Ja sinä sen sanoit, asunnon arvoonkin vaikuttaa suuresti pintojen huolellinen hoito! En voi kyllin korostaa tuota päivittäistä kylppärin huoltoa, se on minusta tärkein askare kotona. Keittiöstä kai jokainen suunnilleen huolehtii, mutta kylppäri jää vähän paitsioon helposti.

  Minusta on ihana mennä aamulla hohtavaan kylppäriin aamutoimille. Ei kestäisi jos siellä olisi vastassa kalkista pinttyneet hanat ja altaat…heh.

  Tosiaankin myös tavaran keräämisen välttäminen on hyvä neuvo. Pyrin itse kovasti karsimaan jo mukaan kertyneitä turhia juttuja. Vähemmän mutta hyvää pätee vähän joka asiassa.

  Mäkin haluaisin olla martta 🙂

 9. Anne

  Kiva kuulla Cocosein 🙂 nää kodinhoitoasiat kiinnostaa kyllä kovasti, arjen askareistakin voi tehdä kivoja, nehän on myös osaltaan sisustamista. Mikrokuituliina on superhyperhyvä, mulla on sellainen aina kylppärissä ja keittiössä, en ikinä pyyhi pöytärätillä keittiön kaapinovia tms. Ja suihkukuivain on must!

  Ja oi, odotan innolla sunkin siivousjuttua, taas saa lisää inspistä 🙂

 10. Anne

  Onpa kiva kuulla, se harja on kyllä kätsy.

  Ja hei, mäkin haluun kokeilla tollasta lapasta, täytyypä hankkia. Tykkään niin rätin heilutuksesta, kaikessa muussa, paitsi pölyjen pyyhinnässä. Miksiköhän se on muka erilaista kun kylppärin ja keittiön puunailu, hih.

 11. Jatkan vielä:) On kaksi asiaa mistä näkee asunnon siisteystason; juuri se wc/kylppäri ja jätekaappi:)
  Edellistä asuntoa minkä ostimme , näytössä tsekkasin nämä paikat. Minua ei kiinnostanut tapetit ym. sillä tiesin, että teemme pintaremontin niiden osalta, Nykyinen asuntomme on uudehko (-08)ja voin väittää että tämä on loistokunnossa:D
  Mukavaa päivänjatkoa sinulle Anne!

 12. Ihana postaus! Mä tunnustan olevani myös järjestelyhullu, olen viikon mittaan käynyt joka ikisen laatikon ja kaapin läpi, ja roskiin tai kierrätykseen on lähtenyt hurjasti tavaraa. Siivouksen jälkeen on kyllä aina niin hyvä olo, kun näkee kättensä työn.

 13. Olipa hyviä vinkkejä, kiitos! Ainakin tuollainen suihkukuivain pitää hankkia. Osaatkos muuten antaa vinkkiä, että miten lasisista suihkuseinistä saisi niitä kalkkisaostumia ja veden jälkiä pois? Kun aiemmin tuo kuivain ei ole ollut käytössä. Entä mikä olisi hyvä pölyrätti? Monet (esim. mikrokuituliinat) vain tuntuvat levittävän pölyä kuivana sekä kosteana. Kiitos! 🙂

  A

 14. Anne

  Mäkin tykkään aina lukea kaikkia kodinhoitoon liittyviä juttuja 🙂 Mutta kunpa saisinkin saman siivousinnon siirtymään myös kaappien ja laatikoiden sisäpuolelle. No onneksi vaatevaraston karsinta on lähtenyt muotikirppiksen ansiosta hyvään alkuun, vielä riittää kuitenkin karsittavaa sielläkin.

  Siivouksen jälkeen on aina todella ihana olo.

  Kivaa joulun odotusta!

 15. Anne

  Tosi kiva kuulla 🙂 Pesepä lasinen suihkuseinä vimillä ja sieniliinalla, huuhtele hyvin ja kuivaa – on kuin uusi sen jälkeen. Huomaa, että pinttymiä on eniten lasin alaosassa kun vesi valuu sinne, voit joutua hinkkaamaan Vimillä kaksi kertaa, jos kalkkierrostumat ovat paksuja. Vimi ei naarmuta lasia. Methodilla on kätevä kylpyhuonesuihke, sitä kun muistaa käyttää edes kerran viikossa, ei pääse tulemaan kalkkisaostumia. Ja tietysti se lasi pitää lanata aina kuivaksi suihkun jälkeen 😉 Jos lasista pitää huolta, riittää pelkkä mikroliinakin jatkossa sen kiillottamiseen.

  Pölyjen pyyhintään suosittelen kostutettua mikroliinaa, jos tuntuu että se pölyttää, ehkä liinan voi jättää vähän märemmäksi, mutta sitten täytyy kuivailla pinta pyyhinnän jälkeen. Siihen käy talouspaperi tai vielä parempi, Sinituotteen mikroliina/kiillotusliinasetti, ensin pyyhkii kostealla mikroliinalla pölyt ja vetaisee kiillotusliinalla kuivaksi. Muistathan taitella liinan oikein kun käytät sitä…

  Toivottavasti oli apua 🙂

 16. Anne

  Just näin Lennu. Roskiskaappi on muuten ihme juttu, mä en tajua miten joku saa sen ihan mähnäiseksi. Itse vetaisen aina tahrat ja murut pois kun tyhjennän pussin. Nyt suursiivouksen yhteydessä pesin sitten oikein kunnolla, mutta eipä sielläkään mitään ihme kakkaa ollut 🙂

  Kivaa loppuviikkoa!

 17. Ilmainen vihje: Älkää ihmiset käyttäkö noita "lattiakaivosuodattimia". Eksyin tänne vahingossa em. tuotteen virallista nimeä etsiessä, kun paraikaa kirjoitan vesivahingon tutkimusraporttia tuommoisen tuomiopäivän härvelin tukittua viemärin. Ja ei ole muuten ensimmäinen kerta itsellä, kun tuommoinen roskasihti on aiheuttanut melkoisen mittavia vahinkoja. Ongelmia em. vempeleen kanssa on ollut nimenomaan vuokra-asunnoissa, joissa asukkaat vaihtuu ja sihdin olemassaolo unohtuu. Ihmetellään vain sormi suussa, miksi kaivo ei vedä.

  Ja samaan hengenvetoon lattiakaivojen jynssäystä karsastaville toinen ilmainen vihje: Ostakaa rautakaupasta (ainakin K-Raudassa ja Starkilla) Vesitekno Oy:n Teknoseesamrae -purkkeja. (n.11€/prk) Polttaa hiukset sun muut mömmöt vesilukoista pois, niin ei tarvi harjan kanssa jynssätä. Varsinkin keittiön viemäriin hyvä tavara, kun niiden putket on kaikkein kovimmilla. Ja ei tarvi edes pesualtaista vesilukkoa avata. Omassa huushollissa jo vuosia käyttänyt em. tekniikkaa.

  Terkuin kosteuskartoittaja ja ex-huoltomies. 🙂