Kuten tiedätte meistä on tullut omakotitalon myötä todellisia pihasta ja terassista nautiskelijoita. Vietämme terassilla aikaa ympäri vuoden. Talvella etenkin kokkailun takia. Ulkona voi ja kannattaa laittaa ruokaa myös talviaikaan.

Hankimme jokin aika sitten Muurikan sähkösavustimen, nyt saankin esitellä sitä teille tarkemmin yhteistyön merkeissä. Sähkösavustin on näppärä, sillä savustaa aterian vaikka arkena töistä palattuaan. Aikaa ei kulu enempää kuin lieden ääressä kokatessa. Aito savun maku tuo ateriaan vähän ekstraa. Ilman puruja käytettynä laite toimii tavallisena uunina, sellainenkin on terassilla välillä tarpeen.

Leppä on yleisin suomessa käytetty savustuspuru, se sopii oikeastaan kaikkeen savustukseen. Muurikalla on muuten myös tuollainen kätevä grillauskori, tälle löytyy siis käyttöä myös grillin puolelta.

Isäntä on meillä valtuutettu kokki. Hän suunnittelee menun ja odotankin aina jännityksellä mitä uutta taas on keksitty. On ilo toimia apulaisena ja saada maistella herkkuja.

Savustuspurut menevät uunin alatasolle. Meidän savustin on suurempaa mallia, tässä on kaksi paistotasoa, kun pienemmässä uunimallissa on yksi paistotaso. Meillä on tapana paistaa kala tai liha alatasolla ja lisukkeet ylätasolla.
 

Sillä aikaa kun liha lisukkeineen valmistuu savustusuunissa, on aika keitellä kastike. Tällä kertaa ateria koostui naudan paahtopaistista viherpippuri-brandy-kermakastikkeen kanssa. Lisukkeina timjamiperunat ja savustettua tomaattia ja fetajuustoa.

Ihanat savuaromit tuprahtavat uunista. Savu on kuulemma suolaakin vanhempi tapa säilöä lihaa. Savustus sulkee lihan pinnasta syyt samalla tavalla kun ruskistaminen, näin valmis liha pysyy mehevänä.

Sidottu paisti on valmis, se saa vielä vetäytyä foliossa täydelliseksi. Lihana oli naudan paahtopaisti, se valmistui sutjakkaasti noin kolmessa vartissa. Apuna oli lihalämpömittari, sellainen löytyy myös Muurikan valikoimista. Ylätasolla on lisukkeet myös valmiina.

Kannattaa kokeilla savustaa melkein mitä vaan. Me yleensä laitamme
sitä mitä kaapista sattuu kulloinkin löytymään. Erityisen paljon pidän
savustetuista juustoista.
Tällä kertaa savustui yrteillä ja
valkosipulilla maustettuja tomaatteja ja fetajuustoa jonka päällä
muutama palanen tuoretta chiliä. Kokeilin heittää joukkoon myös yhden
tuoreen viikunan.

Pöytä alkaa olla valmiina. Tällä kertaa perunat valmistuivat keittiön uunissa, mutta yhtä hyvin ne olisi voinut laittaa savustusuunin ylätasolle grillikoriin. Ensi kerralla tehdäänkin niin.

Isännän loihtimasta paistista tuli mehevää, savun maku oli mieto ja ihanan aromikas. 

Loraus herkullista kastiketta loppusilaukseksi. Tällainen ateria meillä syötiin viime sunnuntaina. Aikaa ei mennyt kaikkineen yhtään enempää kuin jos ruoan olisi valmistanut kokonaan keittiössä. Bonuksena hetki ulkona fiilistelyä ja ripaus herkullista savuaromia. Terassilla on rentouttava istuskella lampaantaljalla vuoratussa tuolissa nauttien lämmintä teetä, samalla odotellen herkullisten tuoksujen keskellä ruoan valmistumista.

Savustusuuni on ollut meillä ahkerassa käytössä. Instagramiani seuraavat ovat nähneet esimerkiksi meidän lohisavustusateriamme. Tämä syntyi kädenkäänteessä työpäivän jälkeen, kala tulee todella nopeasti ja on niin hyvää. Tähän olisi voinut tarinoida vaikka kuinka paljon ideoita ja vinkkejä, mutta pidetään teksti nyt aisoissa.

Muurikan sivuilta löydät lisää vinkkejä tästä.


Tässä on taas muistutus nauttia pihasta ja parvekkeesta ympäri vuoden!

”yhteistyössä Opa Muurikka”

6 Comments

 1. Näyttää muuten hyvältä, mutta jos olisin itse savustanut tuon lihan, olisin todennut sen ihan raa´aksi ja laittanut takaisin pönttöön kypsymään…

 2. Anne

  Kiitos vaan Anna-Liisa, hyvää olikin. Me molemmat tykätään naudanlihasta ei ihan kypsänä vaan reilusti mediumina – makuasioita nämä tietty 🙂

 3. Nam! Kiitos inspiraatiosta vkonlopun ruoaksi. Ja onpa oiva vinkki tuo pönttö meillekin kesämökille.. Grillailuun nykyisin kyllästyy jo alkukaudesta.

  Kivaa viikonloppua teille! 🙂

 4. Anne

  Ihan mahtava kuulla, että tästä sait inspiksen 🙂
  Meillä on tosiaan terassilla kaikki mahdolliset ruoantekovälineet – niitä käytetään vaihtelevasti, ei pääse kyllästymään, heh. Savustin on tosi näppärä ja sillä tulee niin hyvää, että voin kyllä suositella sitä.

  Kivaa viikonloppua myös teille!!

 5. Kiitos vinkeistä! Meillä ollut pienempi Muurikan pönttö käytössä viime syksystä! Lähinnä kalaa on tehty, en ole mikään mestarikokki, en ole lihaa uskaltanut savustamaan. Nuo lisukkeet näyttävät kyllä niin herkullisilta myös, että pitäisköhän hankkia tuo isompi pönttö? Läpi talven mekin ollaan Muurikkaa käytetty!

 6. Anne

  Kannattaa ehdottomasti koklata myös lihaa. Tänään me savustettiin jälleen kerran – lohta ja kanaa 🙂 Tämä oli eka kerta kun kokeiltiin savustaa kanaa, voi että sekin oli hyvää. Nyt isäntä käytti kirsikkalastua, se oli myös hyvää.

  Mahtuu siihen yksitasoiseenkin varmasti lisukkeita, laittelee ne vaan samalle tasolle, se ritilä on aika iso (ellei savusta jättilohta).

  Monesti ihmiset unohtavat, että myös talviaikaan voi kokkailla ulkona. Minusta silloin siinä on vielä jotain erityisen kivaa tunnelmaa.