Minua seuranneet ovat voineet huomata, kuinka nautimme ulkona kokkaamisesta, vieläpä ihan ympäri vuoden. Olenkin erityisen iloinen yhteistyöstä kotimaisen Muurikan kanssa. Olemme nyt käyttäneet Muurikan kesäkeittiövaunua parisen kuukautta, ja se on todella ollut aktiivisessa käytössä.

Moni miettii järeän kaasugrillin hankintaa. Tässä on mielestäni ihan loistava vaihtoehto perinteiselle kaasugrillille, vieläpä hyvin kohtuuhintainen. Pakko sanoa, että meidän suuri kaasugrilli on jäänyt vähän paitsioon tämän saatuamme, toki olemme sitäkin koko talven ahkerasti käyttäneet, sillä ulkona kokkaaminen vaan on niin mahtavaa.

Tällä hetkellä kesäkeittiövaunu sijaitsee terassin reunalla, ihan kasvimaan kupeessa. Vaunu on kätevä siirrellä, kesällä se tuleekin varmasti olemaan vähän eri paikassa.

Kesäkeittiövaunu koostuu pöydästä, johon on kiinnitetty kaasupoltin. Kaasupullo sijoittuu kätevästi pöytätason alle. Kesäkeittiötä saa myös sähköllä toimivana. Valitsin mustan version, toinen värivaihtoehto on puunvärinen. Sivutasot saa tarvittaessa taitettua alas.

Meillä on monta erilaista pannua ruoan valmistukseen. Perusosana on tuttu muurikkapannu, se josta tulee ensimmäisenä mieleen muurinpohjaletut. Pannulla voi kyllä paistaa melkein mitä vaan. Itse olemme käyttäneet sitä pihveille, lämpimille leiville, vihanneksille jne. Pelkällä perusmuurikkapannulla pärjää melkein kaiken ruoan kanssa.

Peruspannun lisäksi meiltä löytyy paellapannu, wok-pannu, parila ja suuri kattila. Kaikkia osasia on käytetty. Yllä olevassa kuvassa on paellapannulla valmistuva jambalaya, josta tulikin heti yksi suosikkiruokamme. Isäntä taikoi reseptin, josta löytyi cajun tyylisesti maustettuna mm. selleriä, paprikaa, kanaa, katkarapuja, simpukoita ja chorizoa.

Mukavin muisto jambalayan paistosta on arki-illalta, jolloin työnjako meni niin, että minä pilkoin ainekset ja isäntä hääräsi kesäkeittiön äärellä ruoan kokoon. Tällaisessa avomallisessa paistotavassa on mukavana puolena se, että muut pääsevät seurailemaan ruoan valmistumista, toisin kuin kannellisen grillin kanssa työskennellessä.

Kutsuimme tuona iltana myös naapurit maistelemaan jambalayaa. Oli tosi kiva istuskella ulkona, vaikka oli viileää, kun sai samalla nautiskella vähän tulista ja lämmintä ruokaa. Tällainen ruoanlaitto on myös kivan sosiaalista.

Pihveistä tulee herkulliset ja upean näköiset parilapannulla. Ristikkokuviointi tekee säväyksen. Nämä ovat naudan ulkofilepihvejä. Parilapannu on käännettävä, se on sileä toiselta puolelta.

Eräänä iltana isäntä valmisti muurikkapannulla herkullista vihanneslisäkettä lihalle. Sekoituksessa on perunaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Paiston ja maustamisen jälkeen ainekset silattiin itse tehdyllä pestokastikkeella.

Muurikkapannulla on kokeiltu paistaa myös parsaklassikkoa, eli pekoniin käärittyjä, esiryöpättyjä vihreitä tankoparsoja. Paisto onnistui loistavasti, pekoni ruskistui todella tasaisesti ja kauniisti, eivätkä parsat tarttuneet pannuun kiinni, joskus grilliritilällä niin saattaa käydä.

Kesäkeittiö lämpenee kaasulla tosi nopeasti. Paahdettujen, katkarapuleipästen teko sujui töiden jälkeen sutjakkaasti. Ulkona kokkaaminen on todella virkistävää, siinä unohtuu heti päivän työasiat.

Tässä oli vain pieni otos meidän kesäkeittiön tuotoksista. Esimerkiksi suuri kattilallinen hernekeittoakin on valmistunut terassilla, sekä meidän, että naapureiden iloksi.

Kesäkeittiö on vielä paljon enemmän kuin olisin osannut edes ajatella. Kaiken hyvän lisäksi käytännön ihmisenä annan täydet pisteet puhdistettavuudesta. Kun käytön jälkeen pyyhkii tasot ja pesee pannun, on keittiö valmis huputettavaksi ja näin se odottaa puhtaana seuraavaa käyttökertaa.

Muurikan sivuilta löytää paljon tietoa varusteista, onpa siellä reseptejäkin.

Taas kerran muistutan nauttimaan pihasta ja omalla pihalla kokkailusta!

”kesäkeittiö saatu, yhteistyö”

9 Comments

 1. Olen jo pitkään harkinnut Muurikkaa, lähinnä mökkikäyttöön ja sähköversiona. Oston esteenä (tai hidasteena) on ollut juuri puhdistettavuus: eikä noin suurten pannujen ja levyjen puhdistaminen ole kuitenkin hankalaa, pelkkä pyyhintä tuskin riittää? Olisi mielenkiintoista kuulla puhdistamisesta tarkemmin, nuo pannut kun eivät taida mahtua altaaseen ja esim. meillä mökillä ei ole juoksevaa vettä saatavilla ja meressä noita ei voi pestä

 2. Anne

  Voi vitsit, juuri tuo helppo puhdistettavuus on yksi mahtavimmista jutuista tässä kesäkeittiössä. Pesen pannut ihan normaalikokoisessa keittiöaltaassa perushanan alla. Pesen ensin toisen puolen pannusta ja käännän, sitten pesen toisen puolen. Tavallisen kaasugrillin puhdistus on painajainen, ne ritilät vasta isoja onkin, meillä lähtee nekin irti, mutta ne on pestävä joko suihkun alla tai kodinhoitohuoneen isossa altaassa. Lisäksi kaasugrillin sisus on mahdoton saada puhtaaksi ilman painepesuria tms. kauhea homma sen pesemisessä, kun rasva on palanut reunoihin kiinni. Muurikassa ei ole sellaista ongelmaa, sen kuin pyyhkii tasot ja vie pannun keittiöön pestäväksi 🙂

  Pesuvadissa ison pannun voi pestä niin, että pannu on pystyssä, kannattaa kuitenkin ensin harjata se kuivana ja pyyhkiä talouspaperiin. Noihin pannuihin ei tartu hirmusti töhnä kiinni.

 3. Meillä on varmasti uuden grillin hankinta edessä jossain vaiheessa. Myös minä kiroilen sitä perusgrillin putsaamista, siis apua mitä puuhaa ja jotenkin ällöä kun sitä ei saa kunnolla kovin helposti puhtaaksi. Innostuin kyllä tästä, täytyypä linkittää miehellekin tämä postaus 🙂 Kuuluuko ne parila-alustat sun muut tuohon grillin hintaan, vai ostetaanko ne erikseen? Grillaako siinä kätevästi isommallekin porukalle esim. pihvit, vai täytyykö ne tehdä vähän erissä? "Kansigrilliinhän" mahtuu aika monta kanaa/makkaraa/lihaa yhtä aikaa. Nälkähän tässä tulee!

 4. Anne

  Joo, olen niin käytännön ihminen, että helppo puhdistettavuus on ihan ässä juttu. Tuli mieleen, että tuollaisen suuren muurikkapannun saa kätevästi putsattua myös niin, että kaataa lopuksi vähän vettä pannulle ja kiehauttaa sen siinä, samalla kaapii pannun puhtaaksi ja sitten vaan pyyhkii ja öljyää sen.
  Minusta tuohon peruskokoon mahtuu jo ihan riittävästi grillattavaa kerralla, monet pihvit ja makkarat kylläs sopii hyvin. Mutta onhan Muurikalla se suurempikin koko, jos on jatkuvasti tarvetta grillata oikein isolle joukolle. Normiperheessä kyllä peruspannulla pärjää hyvin.

  Hintaan kuuluu se peruspannu, joka käy melkein kaikkeen. Paellapannut, wokit ja parilat ovat lisävarusteita. Muistaakseni ostamamme paellapannu maksoi reilut parisen kymppiä ja kallein taisi olla tuo parila, siellä viiden kympin hujakoilla. Ei pahan hintaisia.

 5. Meillä perinteinen muurikkapannu omilla jaloillaan, mutta vaikka muuten pidänkin siitä, niin tuulenherkkyys haittaa kovasti kokkailuja. Parhaiten auttaisi tietysti tuulensuoja paikka, mutta se ei ole mahdollista, joten mahtaisikohan tuo pöytäversio olla kätevämpi? Nyt grillaamme kaasugrillillä ja muurikka pölyyntyy varastossa 🙁 t. Mari

 6. Anne

  Se on totta, että ihan tuulisella ei ehkä se jaloilla oleva ihan helppo, mutta eikö siihen saa sellaista tuulensuojaa rinkulan ympärille, tuossa kesäkeittiövaunussa on sellainen metallisuoja tuulta varten. Hyvin on onnistunut kokkailut kovin tuulisella säällä, me ollaan meren vieressä niin täällä tuulee aika voimakkaasti. Onneksi muuten ihan kesällä ei tuule niin kovin, että ei saa unohtaa ihanaa Muurikkaa varastoon! 🙂

 7. Eikä muurikkaa periaatteessa edes kuulu pestä. Meillä vuosikaudet riittänyt, että lastalla irrottaa tarttuneet rippeet, pyyhkäisee paperilla ja jos siltä tuntuu niin kuumentaa vettä pannussa lopuksi – viskaa vedet pois ja kuivaus. Tämä lukee muistaakseni käyttöohjeessakin.
  Pesuaineita ei edes pitäisi käyttää tai jos käyttää niin sitten kunnon rasvapoltot perään. Juuri tuo rasvapoltto on kaiken ydin. Jos jaksaa sitä tehdä usein, ja miksikäs ei kun se on aivan helppo homma, ei pannuun tartu juuri mikään.

  Moninkertaisesti hankalampaa on jynssätä isoja ritilällisiä grillejä, saati sitten sähkögrillin vastuksia! 🙂