Meidän kesäruokailujen ykkösjuttu on ulkona syöminen ja ruoan valmistaminen. Muurikan kesäkeittiövaunu on ollut myös keväällä ja kesällä ahkerassa käytössä. Sain tämän vaunun alkuvuodesta Muurikalta yhteityöprojektin myötä. Talvella vaunu sijaitsi terassilla, jossa sitä oli kätevä käyttää jäisellä säällä, mutta lämpimien ilmojen saavuttua olemme siirrelleet vaunua eri paikkoihin fiiliksen mukaan. Yksi kesäkeittiön ihanista ominaisuuksista onkin helppo siirreltävyys. Tätä vaunua saa myös sähkökäyttöisenä, silloin tietysti sähkövirran on oltava lähellä.

Kesäkeittiövaunuun kuuluu monia erilaisia osia, meillä käytetään kaikkia, mutta ehkä juuri nyt alkukesästä parila on osoittautunut erityisen suosituksi. 

Kesälomalla on tullut paiskittua ahkerasti pihatöitä, niiden lomassa tulee kova nälkä. Onkin mukava istahtaa tauolle ja nauttia lounas ulkona. Tällä kertaa valmistui herkullisia panini-leipäsiä, jotka paistuivat Muurikan parilalla.
 

Leipien väliin tehtiin herkullista basilikatahnaa, mukaan kinkkua, juustoa ja tomaattia. Isäntä paistoi leivät parilalla, nopeasti molemmin puolin. Leipien painamiseen hän muuten käytti Muurikan kahvipannua, myös kattila olisi käynyt.
 
Valmiit leivät sujautettiin leivinpaperista muotoiltuihin taskuihin. Istuttiin terassin pöydän äärellä nauttimassa. Sitten jaksoi taas ahkeroida lautakasojen ja muiden hommien kimpussa.
Illalla oli taas nälkä, vihdoinkin päivä oli pulkassa ja sai rentoutua. Päätimme kattaa erityisen kauniisti ja syödä hyvin. Nurmikolla kokkailu ja syöminen on kyllä mukavaa. Täytyy toteuttaa tällainen samanlainen illallishetki kun saamme vieraita. 

Kaunis kattaus on puoli ruokaa. On kätevää kun sekä ruoanlaittopiste, että ruokailupaikka ovat lähekkäin. Voisin kuvitella, että isommallakin porukalla ruoan valmistus ja siitä nauttiminen toimisivat tällaisella kompaktilla asettelulla.
 

Parilalla voi paistaa lihan lisäksi mitä vaan. Tässä naudan ulkofilepihvit ja erilaisia lisukkeita. Pannulle vain paistumaan ja hyvät öljyt ja mausteet. Toimii.  Pannun uritettu puoli on hyvä valinta, jos haluaa käyttää vähemmän rasvaa, eikä paistettavat pala tai tartu pintaan helposti. Lisäksi urituksella saa kauniin kuvion paistopintaan. Parilan toinen puoli on sileä, jos ei halua raidoituksia, voi kääntää sileän puolen esille.

Romanttinen ja herkkä kattaus tällä kertaa. Kyllä joskus kannattaa panostaa vähän enemmän somistamiseen. Hetkistä tulee vielä erityisempiä.

Kannen alla hautuu jotain. Kansi on paitsi suoja, myös kätevä hauduttamiseen. Kesäkeittiövaunun tasoille voi koota ruoka-aineet valmiiksi. Sitten vain kokkailemaan, kaikki on käden ulottuvilla. Valmiiksi kerääminen helpottaa hommia huomattavasti.


Viinit on kaadettu ja ruoka saapuu tuota pikaa pöytään. Kesäillassa on taikaa.

Nautinnollisia herkkuhetkiä ”al fresco”! 

”yhteistyö”

21 Comments

 1. Ihana kattaus ja herkullista ruokaa, varmasti ollut mitä ihanin päivä teillä.
  T. Minna

 2. Pihahommissa tulee tosi kova nälkä, eivätkä nämä ihanat ruokakuvat helpottaneet asiaa! Mä muuten rakastan täytettyjä herkkusieniä, nam!

 3. Meillä grillaaminen on jäänyt kokonaan viime vuosina, en tiedä miksi. Noita panineja pitää kyllä tekaista lomalounaaksi. Muistin juuri, että kaapin perällä taitaa olla voileipägrilli :). Ihania lomapäiviä! Kaksi päivää pitäisi vielä sinnitellä töissä. Terkuin MrsMK

 4. Ihanan tunnelmallisia kuvia illan hämyssä! Ja miten tasaisen vihreä tuo teidän nurmikko on (kaikkeen sitä kiinnitetäänkin huomiota!) 🙂

 5. Grillauskelejä odotellessa… äsken tuli taivaalta jotain lumen sekaista, en kestä! No, jos nyt tulee vietettyä enemmän aikaa sisätiloissa, niin olisi mahtavaa, jos ehtisit vastata blogissamme löytyvään haasteeseen. 🙂 Tämä on eka ja vika kerta kun näitä jaan, mutta nyt en voinut vastustaa… Hauskaa tiistaita! t. Marjo

 6. Meilläkin grillaillaan ja savustetaan maaliskuusta marraskuuhun ulkosalla, Tallinnassa Weberin Genesiksellä ja Muurikan savustimella, Tampereella pienemmällä Weberillä ja savustimella. Ja se on aina yhtä mukavaa ja ruoka maistuvaa! Kiva lukea näidä teidän grillausjuttuja, niistä saa aina uusia vinkkejä!

 7. Complete,mulla tuli nälkä! Mukavaa juhannusta. -Saima-

 8. Meilläkin on grilli päällä melkein päivittäin. Muutettiin huhtikuussa rivitaloon ja oma takapiha sekä grilli on jatkuvasti käytössä. Grilliruoalaiton yksi parhaimmista puolista (maun lisäksi) on se, ettei sisälle tule ruoankäryä.
  On myös kiva suunnitella itse juhannusmenu tällä kertaa, kun päätimme viettää juhannusta kotona kolean sään johdosta. Normaalisti olemme jonkun vieraina mökillä, jolloin syömme sitä mitä tarjotaan. (Me viemme juomat ja jälkiruoat)

 9. Hei! Saisiko tarkempaa ohjetta noista leivistä? Kuulostaa herkulliselta.

 10. Anne

  Oli työntäyteinen päivä, mutta onneksi herkut helpottivat 🙂

 11. Anne

  Joo, nälkä tulee kun touhuaa fyysistä! Mäkin pidän täytetyistä herkkusienistä 🙂

 12. Anne

  Kiitti, jotenkin oli hyvä kuvauspäivä, tiäkkö joskus se vaan menee putkeen tavallista helpommin 🙂

 13. Anne

  Ei saa jättää grillaamista 🙂 tai sitten teillä on liian vaikeat välineet… Lomapäivät on olleet aika ahkeroimista, mutta kivaa sellaista. Sää ei ole kovin hellinyt, mutta kun ei ole lekotellut, niin ei ole pahemmin haitannut. Iloista lomaa sinne!

 14. Anne

  Huomasin myös, että kesäillassa saa kauniita kuvia, pitää tarttua kameraan useamminkin iltaisin 🙂
  Tuo nurmikko onkin oikea isännän silmäterä, sitä hoidetaan hyvin. Lannoitetaan ja kastellaan todella ahkerasti.

 15. Anne

  Ei ole kyllä sää viimepäivinä hellinyt meitä. Käyn kurkkaamassa haasteen kunhan ennätän, jotenkin tässä lomalla ei ole aikaa notkua koneella 🙂 Kiitos kovasti haasteesta! Lämmittää mieltä!

 16. Anne

  Kyllä ulkokokkailu on ihanaa, mekin tosiaan harrastetaan sitä ihan ympäri vuoden. Siitä tulee oma tunnelmansa 🙂

 17. Anne

  Hiih, sitten onnistuttiin isännän kanssa 🙂 Mukavaa juhannusta myös sinulle!

 18. Anne

  Grillaaminen on niin kiva lisä kokkailutouhuihin. Kyllä oma piha on mahtavuutta! Nyt sitä osaa arvostaa, kun asui niin pitkään kerrostalossa.

  Ihanaa ja herkullista juhannusta!

 19. Anne

  Leipiin tulee kuvissa näkyviä elementtejä. Tuo basilikatahna on se ydinjuttu, joka antaa makua. Eli muussaa morttelissa valkosipulia, reilusti basilikaa ja öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä leiville ja kasaa väliin kinkkua, juustoa ja tomaattia. Tässä voi käyttää omia mieltymyksiä. Meidän kinkut oli Kivikylän saunapalvia ja parman kinkkua, juustona Luostaria. Namskis.