Yksi intohimoni on kotoilu ja kodinhoito. Pyykinpesussa olen ollut aina aika nipo, enkä ole onnistunut kovin montaa vaatetta pilaamaan elämäni aikana. Onnistun myös pitämään valkoiset pyykit valkoisina ja mustat mustina. Tekstiilit liittyvät olennaisesti myös päivittäiseen työhöni, sillä joudun kertomaan asiakkaille niiden hoidosta. Niinpä yhteistyö Bio Luvilin kanssa on minulle oikein mieluinen.

Ajattelin jutella tällä kertaa arkojen tekstiilien, kuten silkin ja villan pesemisestä. Kesällä ainakin tulee tarvetta arkojen juhlavaatteiden pesulle, samoin itse luovun vihdoinkin neuleista ja ennen niiden säilömistä kaapin perukoille, pesen ne puhtaiksi. Villavaatteiden säilömisessä puhtaus on tärkeää, sillä se eliminoi osaltaan myös villaa rakastavia ötököitä, jotka nakertavat parhaisiin neuleisiin pieniä reikiä. Tuuletuskin on tehokas puhdistustapa villavaatteille, mutta hellävarainen pesu on tarpeen etenkin vaaleille neuleille.

Villa ja silkki ovat eläinkuitua, proteiinipitoista materiaalia. Tämän takia niitä ei tulisi pestä tavallisilla pesuaineilla, sillä se vahingoittaa arkoja, hienoja kuituja. Bio Luvililla Wool&Silk pitää huolen hellävaraisesta pesusta.

  
Silkkivaatteet on suositeltavaa pestä joko käsin, tai koneessa silkille tarkoitetulla pesuohjelmalla. Omassa koneessani ei ole erityistä silkin pesuohjelmaa, joten olen käyttänyt silkkivaatteille villaohjelmaa. Sanomattakin lienee selvää, ettei tällaisia vaatteita lingota, vaan ne ripustetaan kuivumaan ilmavasti. Jos vaatteet jäävät kovin märiksi, voi niitä puristella puhtaan pyyhkeen sisällä ennen kuivumaan nostamista. 
Pieni huomio näin kesäaikaan; niin ihana kun nyt kesällä onkin kuivatella pyykkejä ulkona, vältä silkkivaatteiden kuivattelua auringossa, silkki on hauras kuitu eikä se pidä liiasta auringosta.

Neulevaatteet kannattaa pestä mielummin koneessa kuin käsin. Konepesu venyttää neuletta vähemmän kuin käsinpesu. Muista käyttää koneessa villaohjelmaa tai vastaavaa. Neuleitakaan ei lingota, vaan ne nostellaan varovasti koneesta ja puristellaan tarvittaessa pyyhkeen sisällä kuivemmiksi. Neuleet on parasta kuivatella vaakatasossa pyykkitelineen päällä. Ihan ohuet ja kevyet neuleet voi nostaa paksulle henkarille kuivumaan.

Muistathan viimeistellä oikein pestyt silkki- ja villavaatteet oikeanlaisella silityksellä. Jälkisilitys on melkein pesuakin kriittisempi. Silkki- ja villavaatteet tulee silittää kostean liinan läpi kiillon välttämiseksi. Ja silitysraudasta löytyy oikea säätö villalle ja silkille, joskus itseltä tuppaa unohtumaan se pieni nappula ja rauta on liian kuuma.

Bio Luvil Wool&Silk pesuaine soveltuu hyvin myös muiden arkojen tekstiilien pesuun ja se on mitä mainioin käsipyykkipesuaine. Kokeile tätä hellää pesuainetta myös sisustustekstiilien pesuun. Vesipesua sietävät verhoilukankaat vaativat miedon pesuaineen. Olen sitä mieltä, että lika kuluttaa kuituja enemmän kuin pesu, joten suosittelen pesemään tekstiilit mielummin liian usein kuin harvoin. Oikein valituilla pesuaineilla ja huolellisella hoidolla tekstiilit säilyvät pitkään kauniina. Poikkeuksena villa, jonka on luonnostaan niin rasvainen, että se hylkii likaa. Villalle riittää monesti pelkkä tuuletuskin.

Oletteko te onnistuneet hyvin arkojen tekstiilien pesussa. Jos mieleenne tulee aiheesta joitakin kysymyksiä, vastailen niihin mielelläni. 

Bio Luvilin sivuilla on lisää tietoa erilaisista pesuaineista ja pyykinhuollosta.

”yhteistyö”

7 Comments

 1. Hei & kiitos taas maniosta postauksesta!
  Miten neuvoisit pesemään paksuhkon, valuvan pellavaneuleen?
  Käsipesussa vai esim. koneessa 30 asteen hieno-/villapesussa? Tasolla kuivaten toki.
  Ja vasta hiljattain itse kuulin, ettei pellavalle tulisi käyttää huuhteluainetta.

 2. Mitä mieltä olet siitä, että nykyään melkein kaikissa puuvillaisissakin vaatteissa on ohjeena pesulämpötila 30 astetta ja hienopesu? Tai vain kuivapesu? Ja tämä ei riipu siitä onko kyseessä kallis merkkivaate vai halpaketjusta ostettu. Lastenvaatteissa on lähes aina 40 tai 60 astetta, ja monet kestävät rumpukuivauksenkin ihan hyvin. Onko naistenvaatteissa kyse niin heikosta ompelulaadusta, että vaikka kangas kestäisi, niin saumat / napit ym. ompelukset eivät kestä kunnon pesua hajoamatta, ja siksi valmistaja pakoilee vastuuta laittamalla noita pesurajoituksia?

  Tilasin juuri erään nettikaupan alesta tosi kauniin Liu Jo:n vaalean silkkisen hameen. Silkille oli painettu kuvioita. Pesulapussa luki yksinkertaisesti "Älä pese". Ei siis edes kuivapesua pesulassa??? Palautin hameen. Ei tuollaisia kertakäyttövaatteita voi olla! Yksin tahra olisi ollut (kalliin) hameen loppu. Onneksi oli se palautusoikeus…

 3. Anne

  Kiitos, kiva jos näistä vinkkipostauksista on iloa.

  Riippuu vähän mitä pesuohjelapussa sanotaan. Näppituntumalta heittäisin kuitenkin itse neuleen koneeseen. Pellava imee vettä itseensä aika paljon pesussa, se ei ole niin ilmava materiaali kuin villa. Siksi painelisin neuletta pyyhkeen välissä pesun jälkeen ennen kuivumaan asettelua. Huomaa, että pellavan raskaus tekee siitä tosi venyvän, on tärkeää asetella se juuri oikeaan muotoon kuivumaan. Ja ei huuhteluainetta 🙂

 4. Anne

  Nykyiset pesuaineet ovat niin tehokkaita, että puuvillakin puhdistuu alemmissa lämpötiloissa. Ennenhän puuvillalle suositeltiin vähintään 60 asteista pesua. Itse pesen paremmat puuvillavaatteet pesuohjeen mukaan alemmissa lämpötiloissa ainakin alkuun, kun vaate on pesty monesti, saatan sujauttaa sen kuumempaan pesuun. Ainakaan puuvillapaitikset tai teepparit eivät ole siitä kärsineet. Vaikea sanoa miksi noita varovaisia pesuohjeita laitetaan, joskus syy saattaa olla juurikin koristeompeleissa tms. yksityiskohdissa. Tietysti myös valmistajat "pesevät käsiään".

  Lycraa ja viskoosia sisältäviä vaatteita kannattaa välttää pesemästä kuumassa, viskoosi tuppaa kutistumaan ja lycrasta häviää väri kuumassa.

  Itsekin jätän kalliimmat älä pese-vaatteet hankkimatta suosiolla.

 5. Ihana postaus arkisesta hommasta. 🙂 Pakko ostaa villavaatteille oma pesuaine, tähän asti olen pessyt kaikki sillä samalla tavallisella Bio Luvililla ja hyvä on tullut, mutta kai tuo on villalle parempi.
  Mikä olisi paras pesuaine valkoisen sohvan irtopäällisille?
  T. Minna

 6. Anne

  Näitä postauksia on kiva tehdä 🙂 Ehdottomasti ostat oikean pesuaineen villalle!
  Valkoiseen sohvaan käyttäisin hienopesuainetta, eli sellaista jossa ei ole valkaisuainetta. Jos sohvan saa pestä kuumassa eli väh. 60 asteessa, sitten valkopyykin pesuainetta.

 7. Hei,

  Mulla on tapana pestä aina uudet vaatteet ennen ekaa käyttökertaa. Mietin kuitenkin, voinko pestä ne 40 asteessa hieno- tai pikapesussa (esim. strech-trengginsit..). Vai pitäisikö pestä ne 60 asteessa?