Olen aiemmin postaillut teille Bio Luvil-yhteistyön merkeissä silkin/villan pesusta ja valkopyykin pesusta. Nyt aiheena on mustan pyykin peseminen.

Etenkin mustan puuvillan pesussa on haasteita, väri haalistuu helposti jo ensimmäisessä pesussa. Bio Luvililla onkin tähän tarkoitukseen oma Bio Luvil Black-pesuaine. Kuten olen kertonut teille, haluan pestä pyykit huolellisesti, jotta ostamani mieluisat tekstiilit pysyvät mahdollisimman kauniina pitkään. Siksi pesen mustat tekstiilit niille tarkoitetulla pesuaineella.

Tämän hetken mustiin lempparivaatteisiini kuuluu Dieselin mustat farkut ja Arelan musta college-paita. Molempien pesu on sujunut ongelmitta oikean pesuainevalinnan myötä. Pesin mustat puuvillat nurin päin ja valitsin pesulämpötilaksi 40-astetta. Kuvassa vaatteet ennen silitystä heti pesun jäljiltä. Myös mustien vaatteiden silitys on hoidettava taiten, ettei vaate ala kiiltämään.

Valitsen yleensä mustia alusvaatteita arkikäyttöön. Pikkupyykissä helpottaa, kun kerralla voi laittaa koneeseen paljon samanväristä. Tällaiset lycraa sisältävät alusvaatteet pesen aina hienopesussa, myös Bio Luvilin mustille tarkoitetulla pesuaineella.

Taloudesta löytyy valtava määrä mustia t-paitoja, joissa osassa on printtikuvio. Näille Bio Luvil Musta-pesuaine on ihan ehdoton. Paitoja käytetään paljon ja pestään usein. Mieluisia t-paitoja ei kuitenkaan ole suotavaa kuluttaa liikaa pesuissa. Siksi oikeanlainen, varovainen pesu on näille eduksi.

Mustan pyykin pesuaineella pesen myös mustan pyyhepyykin. Meiltä löytyy mustia froteepyyhkeitä, keittiöpyyhkeitä ja tiskiliinoja. Lexingtonin mustat froteepyyhkeet ovat lähes kymmenen vuotta vanhoja, jatkuvasti käytössä ja edelleen hyvin mustia. Haluan pitää pyyhkeet raikkaan näköisinä ja oikean värisinä pesujenkin jälkeen.

Kun pyykinlajitteluun ja pesuun keskittyy, pidentää huomattavasti tekstiilien käyttöikää. Sitäpaitsi vastapestyt, silti siistinnäköiset tekstiilit ovat ilo.

Kesällä on ihana ripustella pyykkejä kuivumaan ulkosalle. Mustien kanssa tosin vältän ulkokuivausta, sillä auringon valo haalistuttaa etenkin puuvillaa. Myös kuivausrumpua kannattaa välttää. Paras on perinteinen kuivausteline.


Miten sinä peset mustat pyykkisi?

”yhteistyö”

6 Comments

 1. Ihan samalla tavalla. Meillä ei pysty kuivattamaan lainkaan ulkona, koska ilma on niin kostea. Tulisi niin ihana tuoksu! T Merja (vihdoin pari kuvaa Instassa…)

 2. Myös minulla käytössä tämä tuote. Mutta yksi asia mikä näissä pesuaineissa ärsyttää, tuoksu. Aivan liian voimaikkaita. Samoin siinä vaalean punaisessa Bio Luvilin pesuaineessa. Nykyään melkein kaikki pesuaineet ovat näitä järkyttävän hajuisia. Itse mielelläni kuivaan pyykkiä kovilla pakkasilla ulkona. Mm. liinavaatteisiin tulee raikas tuoksu. Sinne BioLuvilille vois vinkata terveisiä, että vähentävät näitä tuoksuja. Nykyään on niin paljon tuoksuherkkiä ihmisiä, jotka kärsivät näistä ylimääräisistä tuoksuista.

  t. Taiska

 3. Hyvä postaus.
  Pyykinpesu onkin taitolaji, ei nopeustesti tai "runttauskilpailu".
  Mustan kanssa olet enempi kuin oikeassa.

  Pyykin HUOLELLINEN pesu ja käsittely palkitsee vaivan juuri mainitsemasi tavalla, kuosit pysyvät kauan hyvinä ja oikean värisinä. Siksi tämä laji jää meitin huushollissa viikonloppuun. Pesuaineita löytyy joka lähtöön, kaikelle pyykille omansa.
  Valoa marraskuuhusi,
  Eräs Lukijasi

 4. Anne

  Mä oon ihastunut pyykin ulkona kuivattamiseen vasta tänä kesänä. Ennen olen nakannut kaiken minkä pystyy kuivausrumpuun. Loput sitten telineelle sisälle. Nyt meinaan kuivatella ulkona niin usein pyykkejä kuin mahdollista.

  Kurkkaan sun instat tietty 🙂

 5. Anne

  Tuoksut on kyllä mielipiteitä jakava juttu. Olen kyllä huomannut, että pyykinpesuaineen tuoksu häviää melkein heti kun vaatteet on viikannut kaappiin. Voimakkaimmillaan tuoksu on silloin kun pyykkiä ripustelee kuivumaan.

  Kiitos kuiteskin vinkistä, toivottavasti se menee eteenpäin!

 6. Anne

  Itsekin keskitän pyykin pesun viikonloppuihin. Pesen mieluusti paljon pyykkiä kerralla, näin sen homman voi tehdä harkitun keskitetysti 🙂 Tosiaan pyykin pesuun kannattaa satsata, sitten siitä tulee ihan normaali rutiini, eikä virheitä enää satu. En yhtään kestä pesussa kulahtaneita värejä tms.

  Kiitos ihanasta palautteestasi ja valoa myös sinne takaisinpäin!