Marjukka muisteli blogissaan lempivaatteita vuosien varrelta. Hän heitti minullekin tällaisen hauskan muistelutoiveen ja innostuin tietysti heti verestämään omia vaatemuistojani.

1. mokkanahkainen hame

Minulla oli ekalla luokalla kiva beigen värisistä mokkanahkaisista paloista koottu hame, jossa oli metalliset nepparit edessä. Minusta se oli hirveän hieno. Valitettavasti en kuitenkaan suostunut käyttämään hametta sen jälkeen, kun kerran puin sen koulupäivänä päälle ja joku vetaisi hameesta niin että nepparit aukesivat ja hame putosi päältäni. Se oli noloa pienelle ekaluokkalaiselle. Hame jäi mieleen erityiseti tuosta ikävästä tapahtumasta, mutta myös kauniin värisestä ja pehmeästä nahkapinnastaan. Pikkutyttönä ihailin myös sen leikkausta, vähän alaspäin levenevä, kuitenkin suora malli. Muistan sen todella hyvin edelleen.

2. farkut

Ei ole täällä tullut epäselväksi, että olen farkkutyyppi. Niinpä rakkaimmat vaatekappaleeni ovat usein olleet farkkuja. Muistan selvästi kun sain ensimmäiset Lois-farkut, silloin niitä oli vaan koulun vanhemmilla oppilailla. Kinuin ja kinuin vanhemmilta, kunnes sain sellaiset. Samoin kinumisin muistan saaneeni mm. Wranglerit, Levikset, Mic Macit ja Crockerit. Farkkujen merkillä oli aikanaan tosi paljon väliä.

3. tummansininen perusneule

Jos rakastan nyt yksinkertaisia neulepaitoja, olen kuulkaas ammentanut rakkautta niitä kohtaan jo vuosikymmeniä. Kaukaisilta vuosilta on jäänyt mieleen erityisesti eräs tummansininen paksua puuvillaneuletta oleva Clairen villapaita. Malli oli siis ihan simppeli pyöreäkaulainen neule. Pidin tuota paitaa monen monta vuotta. Vieläkin olen miettinyt, mihin se katosi joskus 20-vuotta sitten.

4. kuviohousut

Kun tyttöjen kanssa 18-vuotiaina aloitimme Kokkolassa iltahyppelyt ravintolamaailmassa, oli tärkeää pukeutua joka viikko uusiin vaatteisiin. Viikon kohokohta oli suunnitella bileasu. Eihän meillä ollut rahaa ostaa joka kerta uusia vaatteita, niinpä ompelimme itse joitakin kerrassaan kehnoja viritelmiä. Meistä ei valitettavasti kukaan ollut taitava sillä saralla. Mieleen on jäänyt kuviokankaista ommellut kuminauhavyötäröiset pöksyt. Kaavat tehtiin itse niin, että aseteltiin kankaan päälle housut ja siitä vaan leikattiin kappaleet summamutikassa. Onneksi väljä malli antoi vähän anteeksi kaavoitusvirheille. Olivat aikmoiset pellepöksyt. Nyt niitä on hauska muistella. (Terkut Tintsulle!)

5. bleiserit

Käytin vuosikausia bleiseriä päivittäin. Siis jokapaikassa; töissä, kaupungilla, iltamenoissa… Bleiseri oli eräänlainen suojakilpi, sen alle saattoi piiloutua. Lempibleiseri oli pitkään Malli Marin tehtaanmyymälästä löytynyt merkillisen sinapinvihreänsävyinen ilmestys.

6. burberryn trenssi

Pakko nostaa tähän listaan Burberryn trenssini. Hankin sen kymmenisen vuotta sitten ja se on edelleenkin vaatekaappini ajankohtaisimpia yksilöitä. Siihen nyt ei voi kyllästyä. Tietysti asiaa auttaa myös se, että loppujen lopuksi ilmastomme takia käyttöaika vuodessa jää aika lyhyeksi.

7. mustat leveälahkeiset housut

Jossain vaiheessa 90-luvulla kuljin pelkästään mustissa leveälahkeisissa housuissa. Liehuvat lahkeet ovat jääneet erityisesti mieleen, vaikka kai silloin kaikilla oli sellaiset pöksyt. Erityisen hyvin muistan lempparilookkini: Musta kellomaisesti leikattu villakangastakki joka oli vyötetty vyötäröltä, leveälahkeiset mustat housut ja paksupohjaiset mustat solkikengät. Laukkuna suuri kirjekuoriveska.

8. valkoinen takki

Joskus omistin valkoisen Sandin kevättakin, se oli kallis hankinta, mutten voinut vastustaa sen yksinkertaista leikkausta ja hienoja yksityiskohtia. Oltiin Nykissä matkalla ja olin ihan otettu, kun sekä Bergdorf Goodmanin meikkiosaston myyjä, että Ralph Laurenin liikkeen myyjä tulivat kysymään mikä takki minulla on päällä. 

9. vuokon hameet

Äitini osti minulle kerran muutaman Vuokon klassisen villakangashameen. Ne ovat lähes ainoita vaatekaappini aarteita, joista en luovu ikinä. Pitäisi käyttää niitä enemmän.

10. lempineuleet juuri nyt

Viimeiseksi mielessä on tietysti tämän hetken lempivaatteet, joita ovat neulepaitani. Niistä nostan lemppareimmiksi Arelan kasmirneuleen ja Malene Birgerin pörröneuleen. Voisin pukeutua vuorotellen noihin kahteen vaatteeseen ihan koko ajan.

Oli muuten oikeasti tosi vaikea miettiä nämä kymmenen vaatemuistoa. Vaikka rakastankin puketumista, huomasin, etteivät vaatteet sinänsä kuitenkaan muodostu minulle tärkeiksi itsessään. Luovun herkästi niistä, enkä haikaile perään. Se on ihan hyvä juttu.

Kiitos vielä Marjukalle hauskasta muistelutuokiosta!

Millaisia vaatemuistoja teillä on?

(jutun kuvituksena omia Pariisin muotiviikoilta nappaamiani kuvia)

4 Comments

 1. Apua, 10 vaikeaa…

  1. Tatjana-takki Jep, mieheni keksii nimiä vaatteilleni. Tämä tumman viininpunainen villakangastakki on minulle rakas. Sen on aikoinaan tätini ostanut ensimmäisillä palkkarahoillaan joskus 70-luvun alussa se on edelleen tyylikäs ja ihan kuin uusi. Omin sen mummon vintiltä itselleni n. 20 vuotta sitten. Tatjana-nimityksen mieheltä takki lienee saanut siitä, että siinä on karvakaulus ja tuo vähän fiiliksiä itärajan takaa. 😉 Ja no, se on ihan minun näköiseni.

  2. Farkut Leviksiä käytettiin täälläkin. Nykyään ei merkillä ole väliä, pääasia, että ne istuu. Turvavaate.

  3. Nahkahousut Muistan kuinka palavasti rakastin ensimmäisiä nahkahousujani, sitten laihduin ja ne jäi isoiksi. Yksi suurimpia suruja tuohon aikaan. Nyt onkin koko ajan etsinnässä suht edulliset hyvin istuvat mustat nahkahousut.

  4. Huivit En lähde koskaan ulos ilman huivia, no okei, kesähelteillä luovun, mutta muuten aina. Ilman huivia olo on vähintään alaston.

  5. Musta nahkatakki Niin kauan kuin muistan olen kulkenut suurimman osan vuodesta mustassa nahkatakissa. Muistan, että ostin ensimmäisen biker-tyylisen rotsini kirpputorilta 50 mk:lla. Nykyinenkin on jo yli 10 vuotta vanha, mutta toimii edelleen. Jos voitan lotossa, ostan sen himoitsemani Saint Laurentin, joka mielestäni täydellisen nahkatakki, joka on tehty. 😉

  6. Harmaa T-Paita Varmaan puolet omasta vaatevarastosta on harmaita t-paitoja, ne sopii kaiken kanssa.

  7. Nanson graafinen mekko on uusin tulokas, jonka sain mieheltäni viime kesänä lahjaksi. Tykkään kovasti sen 60-lukulaisista vaikutteista.

  8. Musta-valkoiset ruutuhousut Muistan, että ne oli pakko saada. Pidin niitä aivan joka paikassa, jopa valmistujaisissani. Ne oli niin cool, enää ei niinkään. 😉

  9. Purkkarit Tietenkin ruskeina valkoisten sukkien kera. Ehdoton juttu silloin joskus, kun noita purkkareita alkoi ilmestymään uudestaan, ne tulivat itselleni liian nopeaan. Aika ei ollut vielä kullannut muistoja.

  10. Lapaset Edesmenneen mummoni kutomat lapaset lämmittävät edelleen sormiani talvipakkasilla. <3

 2. Hih, tää onkin kiva, tosin en tiedä, saanko kymmentä kasaan…
  1. Farkkuhaalarit. Muisto jostain 80-luvulta, kun mukana oli solkivyö, ja se aseteltiin niin, että häntä siitä jäi roikkumaan tuohon eteen, toiselle puolelle. Minulla oli se farkkuhaalarien kanssa ja lisänä lilaan vyöhön oli höyhenrintakoru, lila sekin.
  2. No ne MicMacit, ensimmäiset omilla kesätyörahoilla ostetut farkut. Turun Farkkutallista!
  3. Samasta kaupasta, samoilla rahoilla hankityu Karvisen t-paita
  4. Käsintehdyt neuleet. Lukioikäisenä kudoin paljon, tein neuleita malleiksi erilaisiin liikkeisiin ja itseltäni parhaiten on jäänyt mieleen sähkönsininen pörröneule, jonka itselleni kudoin. Ihanaa, kun käsintehdyn näköiset neuleet on taas muodissa! Ja toki tietysti käsin tehdyt 🙂
  5. Varsinaisista kengistä ensimmäinen muistoni on äidiltä lainatut, korkkipohjaiset kiilakorkosandaalit. Olin tosi aikuinen ne jalassani.. ja ikää oli ehkä 14 😉
  6. LBD. Tässä mentiin parikymppisenä ravintolaan. Pikkumusta oli jo silloin turvavaate. Muistan myös ommelleeni itselleni mustavalkoisen pikkumustan, joka oli siihen aikaan tosi hot!
  7. Pitkä, tummanvihreä villakangastakki. Sellainen alas pohkeeseen ulottuva malli. Takki oli niin raskas, että se oli jo vähän epämiellyttäväkin käyttää.
  8.Shortsihame. Tai bermudashortsit, miten sen nyt sanoisi. Ensimmäisiä työasujani. Tummansiniset bermudashortsit, polveen saakka, upslaakeilla tottakai. Siihen kaverina tummansininen pieni liivi ja valkoinen paitis. Permanentti. Heh.
  9. Eipäs nyt äkkiseltään tule muuta mieleen. Näin nykyisiä lempoareita tai ehkä klassikoiksi tulevia vaatteita jos mietin, niin valkoinen paitapusero nousee ylitse muiden. Niitä mulla on aina kaapissa ollut ja tulee aina olemaan ihan liian monta. Toinen on mustat, teräväkärkiset korkkarit. Tässä vuisien mittaan, pyöreäkärkisten korkkarien ollessa muodissa, aina vaan tykkäsin ja tykkään enemmän naisellisista, teräväkärkisistä versioista!

  Kivaa päiväjatkoa!

 3. Anne

  Ihana Jonna, kiva kun listasit omia muistoja! Näitä on niin kiva lukea. Ja voi purkkarit, niistä tulikin muistoja mieleen. Mulla oli sellaiset ruskeat kans. 🙂

 4. Anne

  Kiitos herttainen Mapsi kun jaksoit myös listata omat muistosi, kiva lukea niitä! Mä olisin aina niin halunnut olla käsistäni kätevä ja osata neuloa. Olen toki muutaman villapaidan itselleni kutonut, mutta suorista kappaleista, venekaula-aukolla, ilman hihaistutuksia ja niin että paita on valmistunut päivässä tai parissa – arvaat varmaan tuliko niitä paljon käytettyä 🙂 Toisaalta olin niin huono kutomaan koulussa, että kun saimme pipon kutomistehtävän, joutui meidän isi auttamaan ja kutomaan sen suunnilleen kokonaan mun puolesta…