Sain äskettäin kommentin, jossa pyydettiin vinkkiä harmaan sohvakankaan valintaan. Kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä vastauksesta oman postauksensa. Sillä tämän hetken kysytyin sohvaväri on kyllä harmaa. Nykyään kankaat ovat niin kehittyneitä, että vannoutunut nahkasohvan ostajakin päätyy usein valitsemaan lämpimämmän kankaan. No, kun sohvaa lähdetään valitsemaan, ensin tietysti päätetään mikä sohvamalli ja koko. Sitten kun oikea sohva on valittu, aletaan miettiä sopivinta kangasvaihtoehtoa. Tässä jollekin on tärkeintä materiaalin tuntu, toiselle juuri täydellinen värisävy ja useimmille helppohoitoisuus. Täydellisimmässä yhtälössä nuo kaikki kolme kriteeriä täyttyvät samassa kankaassa. Tällaisen täydellisyyden etsimisessä kannattaa pyytää apua ammattitaitoiselta myyjältä.

Harmaista sävyistä suosituimpia näyttävät olevan vaaleat ja keskiharmaat. Halutaan raikkautta, muunneltavuutta ja huolettomuutta. Hyvää sohvaa katsotaan kotona monta vuotta ja on syytä tykätä valinnasta vielä vuosienkin päästä. Jos ympärillä pienet asiat muuntuvat trendien mukaan, isojen hankintojen toivoisi kestävän trendien ja tyylien vaihtelut. Välillä värimaailma voi olla ihan valkoiseen suuntautuva ja pian hiipiikin mieleen tummat ja sävyisät tunnelmat. Neutraalien huonekalujen ympärille voi fiiliksen luoda kulloistenkin mieltymysten mukaan.

Verhoilukankaat voi karkeasti jakaa neljään eri materiaaliryhmään. Tekokuituihin, puuvilloihin, sekoitteisiin ja villoihin.

Tekokuidut

Tekokuitukangas sopii niille, jotka haluavat kankaalta kestoa ja helppoa pestävyyttä. Tekokuitu on useimmiten vesipestävissä omassa kotikoneessa, sen värit eivät helposti haalestu pesuissa, pinta hylkii likaa ja kestää hyvin valoa. Niinpä tällaista kangasta valitaan usein lapsi- ja eläinperheisiin. Kuvassa yllä Das-kangas, joka löytyy sekä Interfacen että Adean vakiokankaista. Kuvaan valitsin kaksi harmaata  sävyä, tuota Das-kangasta on myös ensimmäisten kuvien Interfacen Polo-sohvassa. Polyesterien yksi etu on myös edullinen hinta.

Toinen suosittu tekokuitukangas on Adean valikoimista löytyvä Sapphire. Se näyttää ihan villakankaalta, vasta hypistely paljastaa tekokuituisuuden. Tämäkin kestävä ja vesipestävä. Tässä on tosi nätit harmaan sävyt.

Sekoitekankaat

Sekoitekankaissa on nimensä mukaisesti yhdistelty erilaisia kuituja, esimerkiksi viskoosia, puuvillaa, pellavaa, polyesteriä jne. Sekoitekankaat ovat yleensä kuivapestäviä, mutta kestäviä ja ylellisen oloisia. Hintaluokaltaan keinokuituja kalliimpia. Hienostuneet pinnat ja laadukkaan oloinen lookki viehättää näissä. Tuntu ei ole muovimainen, vaan luonnollisen oloinen. Kestävät usein hyvin käyttöä. Kuvissa Adean valikoimista uusia malleja Malawi ja Rico.

Puuvillat

Sitä voi melkein sanoa, että jos on puuvillakangastyyppi niin sitten ei helposti muita kankaita katsele. Itse lukeudun tähän ryhmään. Minulla on aina ollut sohvissani puuvillainen verhoilu. Puuvillan ja puuvilla/pellavan etuja on luonnollinen ja rento lookki. Hyvää on myös vesipestävyys, joka tosin toimii parhaiten vaaleissa sävyissä. Haasteellista näissä on juurikin se rentous ja peseminen, jotka itse koen positiivisiksi ja joku toinen hankaliksi. Puuvillasohvaa täytyy pestä useammin kuin muita kankaita. Mutta toisaalta, itse rakastan sitä fiilistä kun pujotan sohvaan ja nojatuoliin vastapestyt raikkaat päälliset. Puuvilla on pehmoinen ja tykkään sen ei niin hienostuneesta fiiliksestä. Kannattaa pohtia puuvillan ominaisuuksia myyjän kanssa sitä valittaessa, kysellä tarkkaan pesuohjeita ja kokemuksia. Parhaiten puuvilla toimii valkoisissa ja vaaleissa harmaan ja hiekan sävyissä. Tietysti oma viehätys on myös kauhtuneessa tummassa puuvillassakin. Puuvilla on kuiduista arin valon suhteen, jos sinulla on kovin aurinkoinen paikka, älä valitse tummaa puuvillakangasta.

Jotkut vannovat valkoisen puuvillakankaan nimeen, sitä voi surutta pestä, vaikka yhden tyynyn kerrallaan, eikä kauhtuminen näy pesun jälkeen. Eli toimiva ratkaisu lapsi- ja koiraperheille, edellyttäen, että sinulla on viitseliäisyyttä väillä pestä päällisiä. Hyvä vinkki on harkita kaksien istuintyynypussien ostamista heti uuden sohvan hankinnan yhteydessä. Itse olen ollut tähän satsaukseen tosi tyytyväinen, on rauhoittavaa tietää, että kaapissa on aina yhdet puhtaat tyynypussit kaiken varalta. Istuintyynykangas on yleensä se kuluvin osa huonekalussa. Myös imuroinnin kanssa kannattaa olla tarkka, vähintään kerran viikossa ympäri ämpäri ja tyynyjen altakin. Mutta sehän kuuluu jokaisen sohvan hoitoon!

Kuvassa Adean Band-sohva Medea-puuvillakankaalla. Tässä kankaassa on melkein samanlainen harmaan sävy kun minun omassa sohvassani ja pikkusiskoni Valkoisen Harmajan Bandissa. Meidän sohvien harmaata kangasta ei enää valmisteta, mutta tämä on tosi lähelle samaa sävyä ja pintaa.

Villakangas

Sitten on vielä villakankaat. Villat ovat ylellisiä, kestäviä ja luonnollisia. Ne ovat kankaiden hinnakkaimmasta päästä. Villakankaita valitaan useammin nojatuoleihin kuin sohviin. Sohvissa villa toimii hyvin ja on kyllä mielettömän upea. Mutta tietysti fiilis voi olla hitusen raskas ja talvinen, tämä on ehkä se yleisin syy miksei niitä niin paljon asiakkaiden tule valittua. Villa kestää hyvin hankausta ja kulutusta, jotkut saattavat nyppyyntyä, mutta useimmiten tätä ongelmaa ei ole. Villakankaat on suunniteltu kestämään julkisten tilojen vaativia tuoleja, joten niissä tosiaan on vahvuutta. Villat ovat kuivapestäviä. Kuvassa on Lauritzonin Wools-villakangas, jossa on ripaus keinokuitua mukana. Itselläni on tuosta kankaasta rahi, jota olen (suositusten vastaisesti) pessyt villaohjelmalla pesukoneessa, eikä sille ole käynyt kuinkaan.

Oma suosikkini 

Jos minun pitäisi valita itselleni sohvakangas just nyt, päätyisin edelleen puuvillaan, näistä esittelemistäni Medeaan. Jos pitäisi valita suosikki tekokuiduista se olisi Sapphire ja sekotteista Rico. Nämä kaikki suosikit valikoituivat kankaan fiiliksen mukaan. Hyvissä kankaissa lopulta se fiilis kuitenkin vie pisimmän korren itselläni.

Muistattehan että tärkeintä on valita laadukas sohva, kankaissa on aina valinnanvaraa. Mihin tahansa sohvaan saa minkä tahansa kankaan (sisustusliikkeissä), myös ristiin valmistajien omien kankaiden kanssa.

Millainen sohvakangas on sinun lempparisi ja mitä käyttökokemuksia sinulla on omasta sohvastasi – olisi tosi mielenkiintoista kuulla!

30 Comments

 1. Kiitos tästä postauksesta, tuli hyvään saumaan. Meillä on telkkarisohvan hankinta ajankohtainen tänä keväänä. Malli on jo katsottu, kankaan valinta edessä. Edellinen, ruotsalainen Englessonin Howard-malli myydään pois, siinä on puuvillainen kangas. Mitä mieltä olet, miltä tekokuitu tuntuu istuessa, onko hiostava vai ihan ok? Entä tekokuitukankaan venyvyys, puuvilla kun kuitenkin vähän venyy ja elää istujan mukaan, varsinkin, kun sohvaa käytetään paljon.

 2. Mulle tuli just Adean Bandista se uudempi siro malli ja kankaana on Orientin Occidentin Divine harmaana. Olen kyllä tyytyväinen kankaan valintaan. Selailin niitä kangaspaloja, ja heti kun näin tuon niin tiesin, että se on siinä. Tykkään tuollaisesta vähän eläväpintaisesta lookista ja väri on ihanan raikas.

 3. Interfacen Blues Star-kankaalla lähtee tällä viikolla tilaukseen! Väri on vaalea, melkein valkoinen mutta kuitenkin aika lämmin. Niin se sopii luonnonvalkoiseen Hay Peas -mattoon.

  T: Mai

 4. Meillä on täällä pikkuasunnossa ikean sohva ja siinä valkoiset päälliset. Toimii todella hyvin lapsi- ja eläinperheessä. Varapäälliset on kaapissa, jotenka jos joku nimeltämainitsematon syö esim. suklaata sohvalla pimeässä ja tiputtaa päällensä eikä huomaa, voi kaikessa hiljaisuudessa myös vaihtaa päälliset ja pistää likaiset pesukoneeseen..

 5. Mä taidan olla jälleen niin sanottu erilainen nuori, sillä en ole koskaan halunnut harmaata tai valkoista sohvaa. Mun lempisohvakankaani on sametti, ja sitä löytyy molemmista sohvistani, toisesta sileää samettia ja toisesta kuviosamettia. Sohvani ovat vanhoja, 1950-luvulta, ja niissä on edelleen alkuperäiset verhoilut, eikä kangas ole kulunut kummassakaan miksikään. Toinen sohva on osa sohvaryhmää, johon kuuluu lisäksi kaksi samalla kankaalla verhoiltua nojatuolia.

  En edes tiedä, valmistetaanko näin laadukkaita verhoilukankaita enää! Se vähän huolettaakin, millä kankaalla verhoilla sohvat, jos ne joskus uutta verhoilua kaipaavat. Ja huomaan käyttäväni sanaa "jos" enkä "kun", mutta kun nämä kankaat ovat yli 60 vuotta (!) vanhoja, niin ei osaa arvioida, miten kauan ne vielä kestävät.

  Olen pitänyt todella paljon näistä sohvista. Ne ovat kestäneet käyttöä hyvin, ja vaikka eivät lapsiperheessä olekaan, kissakodissa kuitenkin. Kun meillä myös karvaiset perheenjäsenet saavat makoilla sohvalla, arvostan myös sitä, että kissankarvat irtoavat näistä imurilla vaivatta, sen verran laadukasta kangasta ovat.

  Tietenkään näillä viiskytlukulaisilla sohvilla ei löhötä makuuasennossa, mutta hyvä näiltä on datailla sohvapöydän ääressä tai tuijottaa telkkaria; toinen sohvista on mittasuhteiltaan rennompi ja toinen ryhdikkäämpi. Pitäisköhän munkin tehdä joskus postausta omista huonekaluista…

  Plussaa myös siitä, että sametti on miellyttävän tuntuista paljaalla iholla, eli kesälläkin pystyy huoletta istumaan sohvalla sortseissa.

 6. Meiltä löytyy HT-Collectionin sohva ja Swing-nojatuoli. Nämä ostettiin eri aikaan, ja sohvan tummanharmaa eläväpintainen kangas valittiin silloin koiraperheeseen. On ollut ihan hurjan hyvä ja edelleen erittäin siistin näköinen. Sen sijaan nojatuoli, meidän olohuoneen outolintu… Kirjoittelin tässä postauksessa http://kaikkimitahalusin.com/2015/01/24/haavelistalla-nahkaverhoiltu-nojatuoli/ tuolin verhoilun rumasta haalistumista. En oikeasti muista ollenkaan, että myyjä olisi varoitellut kankaan mahdollisesta epätasaisesta kulumisesta ikkunan vieressä. Kunhan löydän mieluisan verhoilumateriaalin, tuolin päällinen menee uusiksi.

 7. Kiitos tosi hyvästä postauksesta! Minua kiinnostaisi kankaiden hinnat, lähinnä tekokuitujen. Meillä on sohvassa nykyään vaalea Malawi-kangas, kaunis se on, mutta ei toimi lapsiperheessä :(.
  -Suvi

 8. Meillä on ollut koiraperheessä nyt 10 vuotta vaalean helmenharmaa alcantara-sohva enkä hevillä materiaalia vaihda! On lähteneet niin kahvit, cokikset kuin veretkin. 😉 Mutta tämä postaus oli enemmän kuin tarpeen, enimmän käytön kohdalta alcantara on alkanut hiutua ja mietimme joko verhoilua tai kokonaan uutta sohvaa, ja mieli toisaalta tekisi vaikka tuota Saphiren kaltaista, mutta luulen ettei sitä voi niin vaaleassa sävyssä ottaa, nuhraantumista pelkään.

  Suositteletko sitä siis perheeseen jossa sohvalla loikoillaan tunteja joka päivä, ja jossa myös pienet koirat saavat olla? Toki suihkun kautta aina ulkoa tultua mutta kuitenkin. 🙂 Alcantara kun on sen verran hintavaa että vaihtoehtojakin silmäillään.

 9. Hyvä postaus, vaikkei juuri nyt ajankohtainen. Meillä on nimittäin 20 vuotta vanha HT Collectionin sohva valkoisella puuvillakankaalla ja se taitaa mennä vielä 20 seuraavaakin vuotta… 🙂

 10. Iso kiitos sinulle Anne tästä postauksesta! Kylläpä tuli paljon tarpeellista ja perusteellista tietoa kankaan valintaan. Ehkäpä saamme tehtyä päätöksenkin tämän kevään aikana.. Seuraavaksi siis asiantuntevan myyjän juttusille kankaita tunnustelemaan.
  t. Anja (se vaaleanharmaasta verhoilusta kiinnostunut;)

 11. Anne

  Itse en oikein ole tekokuitujen ystävä, juurikin muovisuudesta johtuen. Minusta ne puolustavat paikkaansa silloin kun kulutus on kovaa ja tarvitaan helppohoitoisuutta. Teille varmasti sopisi jokin ylellinen sekoitekangas, jossa on yhdistelty sekä luonnonkuituja, että keinokuituja. Tekokuitu ei veny kuten puuvilla.

 12. Anne

  Oi että, kuulostaa aivan ihanalta! Se on mahtava, jos löytyy heti ensisilmäyksellä omaa silmää miellyttävä kangas.

 13. Anne

  Blues on kyllä hyvä valinta, niin ajaton ja ylellinen sohva. Eli peukku täältä.

 14. Anne

  Valkoinen irrotettavin päällisin oleva puuvillasohva on kyllä kätevä. Mutta tietysti vaatii vähän vaivannäköä, kun päälliset pitää pestä säännöllisesti eikä pesuväliä kannata lykätä liian pitkälle. Mutta toisaalta on juuri huoleton, kun tietää että päällysen voi pestä. Ikean uudet päälliset on myös edullisia.

 15. Anne

  Oi mutta vintage-sohvat on mageita. Tykkään persoonallisesta sisustustyylistä, kaikilla ei tarvii olla samanlainen moderni linjakkaan graafinen sisustus todellakaan 🙂 Vanhat plyysit ja villakankaat ovat kyllä todella kestäviä. Aikanaan on käytetty myös upeita mohairplyysejä, jotka nykyään maksavat satoja euroja metriltä, siksi niitä ei käytetä ihan tuosta vaan huonekaluissa. Eli toki tuollaisia kankaita on vieläkin, hinnat vaan huimia.

  Ja ilman muuta teet postausta sun huonekaluista!

 16. Anne

  Tumma eläväpintainen kangas on varmasti huoleton ja sitäpaitsi sopii tosi hyvin teidän talon tyyliin. Katsoinkin silloin sun postauksen tuosta tuolista. Onkohan kankaassa viskoosia, se saattaa luonnonmateriaalina olla arka valolle. Itse yritän muistaa aina varoitella (etenkin tummemmissa sävyissä) tuosta valon vaikutuksesta. Swing-tuoli on kyllä mukava kun siinä saa rentouttavat keinutukset.

 17. Anne

  Kiitos, kiva kuulla jos tästä oli iloa 🙂 Malawi on upea, mutta kieltämättä ehkä haasteellinen lapsiperheessä. Tekokuitukankaiden metrihinnat ovat n. 50 €/m tietämillä. Sohvaan menee yleensä n. 10 m kangasta + verhoilutyö. Sohvatehtaalta voi tilata uudet päälliset jos ne ovat irroitettavissa, usein päällisten hinnaksi voi arvioida noin puolet uuden sohvan hinnasta.

 18. Anne

  Alcantara oli aikanaan tosi suosittu, juuri noiden tekokuidun ominaisuuksien takia. Tuolloin ei ollut vielä tarjolla tällaista määrää vastaavan huolettomia kangasmaisia tekokuituja. Nyt Alcantaraa ei myydä (meillä ainakaan) enää ollenkaan, juuri sen takia että kangasmaiset ja samat ominaisuudet omaavat tekstiilit ovat syrjäyttäneet sen. Jos kaipaat vaihtelua, löytyy siis kankaista ihan yhtä helppoja vaihtoehtoja. Sapphiren uskaltaa ottaa myös vaaleana, sillä sen voi itse pestä.

  Eli en suosittele Alcantaraa vaan ennemmin noita uusia keinokuitukankaita.

 19. Anne

  Kiitos Merja. Valkoinen puuvillakangas on mun suosikki 🙂

 20. Anne

  Kiitos Anja 🙂 Kannattaa kysellä myyjältä ja kertoa omista tarpeista ja toiveista!

 21. Kiitos! Keksin vielä aiheuttaa itselleni pähkinän ennen sohvan tilaamista: pitäisikö ottaa myös käsinojasuojat? Miehen mielestä ne ovat niin anti-fengshui… käytätkö Anne sinä käsinojasuojia? Ja maksaisitko niistä 150 euroa(!)?

  Mai

 22. Anne

  Äh, meinasin unohtaa vastata, toivottavasti löydät vielä tämän vastauksen.

  Minusta käsinojasuojat on perusteltuja kun sohvassa on arka sävy ja kiinteä verhoilu rungossa. Tai jos sohvan käsinojalla pitää kannettavaa ja on siinä todella paljon. Meidän telkkarihuoneen sohvan käsinojissa on käsinojan suojat, tosin niitä ei ole ensimmäisten vuosien jälkeen käytetty kun sohva ei ole enää niin varjeltava 🙂 Mutta joo voisin ottaa ja maksaisin 150 €. En kuitenkaan pitäisi niitä silloin päällä kun tulee vieraita tai kun ottaisin nättejä kuvia kotoa.

 23. Kiitos postauksesta, olipa paljon uutta. Osaatko sanoa tuon Adean Band sohvan kankaan pysymisestä paikoillaan? Haluaisin tilata tämän sohvan, mutta jotkut varoitteli ettei ison yhtenäisen istuintyynyn kangas pysyisi paikoillaan vaan lähtisi ajanmyötä kiertämään…

 24. Anne

  Adean Band-sohvan voit ostaa turvallisin mielin. Siinä ei ala kangas kiertämään kuten halvoissa sohvissa on yleensä. Toki pitkässä tyynyssä tulee aaltoilua kankaaseen, kun kangas venyy, mutta se kuuluu höyhenpintaisen sohvan ilmeeseen.. Sen kuuluukin näyttää rennommalta kuin tiukka sohva.

 25. Kiitos Anne nopeasta kuittauksesta! Ajattelin tilata sohvan "allegiamallina" vaahtomuovisena ilman höyheniä, koska en ole "pussittavien" sohvien suuri fani. Tämän sohvan muotokieli on niin kaunis! Katri

 26. Hei! Meillä juuri mietitään Band-sohvaan sävyä. Mikä Medea kankaan harmaa mahtaa olla tuossa kuvan sohvassa? Näyttää tosi hyvältä. Sovittelen sävyjä kotona, mutta noista pienistä paloista on tosi vaikea hahmottaa, miltä sävy näyttää kokonaisessa sohvassa. Pelkään saavani vaaleansinisen sohvan harmaan sijaan….

 27. Hei, täällä toinen anonyymi kaipailee tarkempaa speksiä Medea-kankaasta, joka on Band-sohvassa. Osaatko sanoa kuvassa olevan sohvan kankaan värinumeroa?

  Sanna

 28. Anne

  Heippa, vitsit olen unohtanut vastata, tai aina kun muistan olen kotona eikä täällä ole värikarttaa. Yritän muistaa tarkistaa värinumeron töissä, jos vastausta ei kuulu niin meilaatteko mulle töihin shop@sisustuksenkoodi.fi niin vastailen kyssäreihin sieltä 🙂