Siinä se nyt on, meidän keittiön tärkein kodinkone – Festivo kylmiöpakastin. Tästä lähtee vihdoinkin keittiömme uudistaminen kauniimmaksi ja käytännöllisemmäksi. Taustaksi kerrottakoon, että olemme nyt asuttaneet tätä uudehkoa omakotitaloa 3-vuotta. Kun muutimme, oli rakennuttaja tehnyt keittiövalinnat, ainoastaan kaapistojen harmaat runkolevyt ja laminaattitasot vaihdettiin. Heti tiesimme, että jossain vaiheessa keittiöön halutaan parannuksia.

Me rakastamme hyvää ruokaa, kokkaamista ja muutenkin kaikenlaisia keittiöhommia. Eniten turhautumista meille aiheutti jääkaappi/pakastinyksikkö. Saimme peruskoneiden hajoavista osista kolmessa vuodessa tarpeeksemme ja oli itsestään selvää että ensimmäinen uudistuskohde on tämä kylmäkeskus. Eräässä aiemmassa kodissamme on ollut Festivon kylmiöpakastin ja se on osoittautunut käytössä kaikista kokeilemistamme kylmäkeskuksista ehdottomaksi suosikiksemme. Olin iloinen kun pääsin tekemään Festivon kanssa yhteistyötä, sillä tähän koneeseen uskon ja luotan.

Talvilomaviikkoni aikana suuntasimme Lahden liepeille Hollolaan vierailukäynnille Festivon tehtaalle. Halusin käydä paikan päällä tutustumassa tähän kotimaiseen yritykseen, joka tekee hienoja kylmälaitteita. Oli aika vaikuttavaa huomata, miten paljon käsityötä kylmälaitteen valmistamiseen menee. Kaikki alkaa metallilevyistä ja päätyy tuollaiseen upeasti muotoiltuun kodinkoneeseen. Koneen kaikki mahdolliset osat ovat kotimaisia, vain koneyksikkö tulee euroopasta, sekin vain siksi, ettei parempaa kotimaista ole tarjolla. Asioita joita tänä päivänä arvostan, me tarvitsemme juuri tällaista kotimaista tuotantoa ja osaamista.

Festivon kotiin suunnitelluissa kylmälaitteissa käytetään suurtalouslaitteiden kylmätekniikkaa, koneet ovat näin erittäin pitkäikäisiä. Kylmiössä on osiot erilaisia lämpötiloja vaativille tuotteille. Kylmäelementtinä toimii lamellihöyrystin, jonka jäähdyttävä pinta on moninkertainen normaaliin verrattuna, se siis jäähdyttää tehokkaammin ja tasaisemmin. Kylmiöpakastimessa on tavallista jääkaappia suurempi ilmankosteus, joka takaa tuotteille paremman säilyvyyden.

Teknisten ominaisuuksien lisäksi meille ulkonäkö on tärkeässä roolissa. Festivon uusi yksinkertainen muotoilu on onnistunut. Mittarit ja käyttöpaneeli on sijoitettu kaapin sisälle, näin ulkopuoli pysyy mahdollisimman minimalistisena. Ovet ovat metallia, samoin kahvat. Pääsin vihdoin eroon muovisesta fiiliksestä, vaikka valitsin meidän keittiöömme valkoisen kylmälaitteen. Tämä inspiroi jatkamaan keittiön uudistusta eteenpäin. Seuraavaksi pureudumme uusiin kaapinoviin ja tasoihin. Jatkamme valkoisella ja yksinkertaisella linjalla. Tämä keittiötarina saa siis jatkoa.

Meille on tärkeää myös kylmälaitteen tilavuus. Miten mahtava, että kylmiössä on
välillä väljää ja kun tarvitaan enemmän säilytystilaa, sitä on tarjolla.

Kylmiöpakastimen yksityiskohdat on mietittyjä, ihailen esimerkiksi puista juureksille tarkoitettua vetolaatikkoa. Se on kuulemma lähialueen puusepän käsin tekemä. Tällaiset yksityiskohdat kertovat hyvästä suunnittelusta ja tuovat käyttömukavuuden lisäksi pienen ripauksen ekstraa.

Arvostan todella paljon alaosan vetolaatikoita, joissa on
optimaaliset lämpötilat vihanneksille sekä lihalle ja kalalle. On ihana
sujauttaa tuore kala tai liha tarpeeksi kylmään, näin tuote pysyy
tuoreena pidempään. Olen myös huomannut, että salaatit ja muut vihannekset
säilyvät vihanneslaatikossa erityisen rapeina ja freeseinä.


Pakastinosio vetää hyvin tavaraa, yläosassa on pikapakastusta varten luukulliset lokerot ja alempana pidempiaikaista pakastusta varten vetolaatikot. Jokaisen lokeron alla on erillinen kylmäpaneeli, jotta pakastuslämpötila pysyy tasaisena.
 
Kylmälaite on mielestäni keittiössä se kodinkone johon kannattaa panostaa eniten. On päivittäinen ilo käyttää tarpeeksi tilavaa ja laadukasta kylmälaitetta. Helppo huollettavuus ja puhdistettavuus ovat myös tärkeitä asioita arjessa. Tehdaskäynnillä tuli puheeksi laitteeseen liittyvät kysymykset ja varaosatarpeet. Festivolle voi soittaa suoraan jos tarvitsee neuvoa kylmälaitteen toiminnan suhteen tai jos haluaa vaikkapa tilata varaosia. Apua saa nopeasti ja henkilökohtaisesti.

Meidän keittiössämme ei ole viinikaappia, mutta mikäli sellaiselle olisi tarvetta, löytyisi sekin Festivon viinikylmiö-valikoimista. Heillä on aivan mielettömän hienoja viinikylmiöitä, joita voi yhdistellä kylmiöpakastimien viereen, tai hankkia ihan erikseen. Saatavilla on myös matalia työtason alle sijoitettavia vaihtoehtoja.

Tässä kuvassa näkyy kylmiöpakastin ja viinikylmiö, ne muodostavat tyylikkään ja saumattoman kokonaisuuden.
Olen kyllä ihan innoissani tästä keittiöprojektista, palataan siis täällä tähän teemaan useamminkin.
”yhteistyö”

15 Comments

 1. Hyvä postaus. En tiennytkään, että Festivo tekee noin tyylikkäitä laitteita. Minulla on loppukesästä/syksyllä kodin remontti edessä ja keittiö menee uusiksi. Ideoita tarvitaan ja vaihtoehtoja.
  JohannaKL

 2. Mainion valinnan olet tehnyt. Meillä on pitkä kokemus samanlaisesta kylmiöstä minkä olette homanneet. Vuodet ja käyttö ovat osoittaneet kylmiön ihan huipuksi.

 3. Anne

  Tosi kiva kuulla, postauksesta toivottavasti välittyi se miten tosiaan innoissani olen tuosta laitteesta. Olen haikaillut jo vuosikausia sen perään, kun kerran sellainen oli ja siihen tottui. Ja mulle on tosi tärkeää että laite on kotimainen. Tuo uusittu ulkonäkökin on nappijuttu. Eli suosittelen tätä 🙂

 4. Anne

  Mahtava kuulla! Mä tosiaan olen myös aikaisemman kodin perusteella haikaillut tätä takaisin keittiööni ja vihdoin se siellä on. Muistan kun hankittiin se eka laite, kaikki aina ihaili sitä meillä ja ihmetteli sen tilavuutta ja käytännöllisyyttä.

 5. Hyvä tietää, että tuohon on saatavissa varaosia. Anoppilassa on juuri vastaava kylmiö, josta on hajonnut pari pakastinpuolen laatikon etulevyä.

 6. Meillä on myös samanlainen Festivo ja ollaan tyytyväisiä. Ennen hedelmät ja vihannekset nahistui nopeasti, mutta nyt ne säilyy huomattavasti pidempään oikeasa lämpötilassa. Suosittelen lämpimästi 🙂

 7. Anne

  Joo, kannattaa soittaa vaikka suoraan Festivolle ja kysellä niitä, kätevästi järjestyvät. Ei kannata jättää hoitamatta noita pieniä asioita, niin tulee hieno laite taas täysin kuntoon.

 8. Anne

  Mahtava kuulla ja etenkin juuri tuosta säilyvyydestä. Itse olen huomannut saman. Tuossa laitteessa yhdistyy kaikki se mikä on hyvää – kotimaisuus, laatu, käytännöllisyys ja tuotteiden säilyvyys.

 9. Hei Anne! Odotan innolla juttua keittiönne uudistuksesta, meillä on nimittäin menossa myös melko uuden keittiön "remontointi". Nyt vuorossa on välitilan laatoitus. Tykkään kovasti noista teidän valkoisista fasettihiotuista laatoista. Onko sinull tietoa, mistä ne ovat?

  Terv Mai

 10. Anne

  Moikka Mai 🙂 satuin just olemaan koneella kun sun kommentti tuli, että saat pikaisen vastauksen tällä kertaa. Meidän keittiö pitäisi valmistua heinäkuun lopulla, kesä vähän pidentää kaapistojen toimitusaikoja. Juttua seuraa aivan varmasti. Festivo-aiheeseen tosin palaan jo lähipäivinä, niin mahtavia käyttökokemuksia siitä on että niitä täytyy jakaa! Laatat oli tässä keittiössä jo muuttaessamme, mutta veikkaan niiden olevan Bauhausista, sillä sieltä rakentaja on kaikki muutkin laatat hankkinut. Pukkilalla on myös tuollaista laattaa.

 11. Kiitos vastauksesta! Jään odottamaan myös kuvia valmiista keittiöstä.

  Mai

 12. Samanlainen Festivo on meillä hurissut vuodesta -06. Sitä ennen 27 vuotta saman firman silloinen Huurre-kylmiöjääkaappi. Ostettiin lisähyllysarja samantien ja laitetaan niitä aina juhlien/joulun aikaan, jotta täytekakut ja muut syötävät mahtuvat paremmin.

  Jos uuden joutuis ostamaan, ehdottomasti sama merkki!

  T. Emäntä maalta

 13. Samanlainen Festivo muutaman vuoden takaa. Kenties kohdalleni on osunut maanantaikappale mutta laitteen laatu jättää toivomisen varaa. 800€ on nyt kulunut korjauksiin ja huomenna tulee huoltomies kertomaan miksi jääkaapista on kylmyys kateissa. Höyrystin on vaihdettu pari vuotta sitten joten pelkään kompressorin menneen rikki – 600-800€ luultavasti. Muita ongelmia: jääkaapin saranat joutuvat oven koosta johtuen suurelle rasitukselle ja ovi on muutamassa vuodessa vinossa. Vettä kertyy jääkaapin sisälle – jostain syystä se tykkää tiivistyä höyrystimen suojan alapuolelle. Pakastin kerää jäätä todella ahneesta. 2-3 kertaa vuodessa saa sulattaa vähintään. Puutteellisesti eristetyt kylmäaineputket – takaosasta puuttuu pätkältä eriste. Merkkivalot eivät toimi. Laite metelöi. Kompontit laitteessa ovat tavanomaisia kylmälaite -komponentteja lukuunottamatta höytystinta. Harmillisesti höyrystintä on valmistettu välillä ohuemmalla putkistolla mikä on johtanut nopeaan vikaantumiseen. Yritän suosia kotimaisia tuotteita kaikissa hankinnoissani mutta Festivon "laatu" ei nyt vakuuta.

 14. Anne

  Meilläkin tämä jo toinen Festivo, muiden merkkien jälkeen oli pakko siirtyä takaisin tähän. Ihana kun mahtuu kunnolla tavaraa sisälle. Ihan loistava vinkki nuo lisähyllyt!

 15. Anne

  Ikävä jos teille on sattunut ns. maanantaikappale. Mikäli uudehkossa laitteessa on vikaa, kannattaa olla tehtaaseen yhteydessä. Festivolla vastaavat ihmiset puhelimeen ja varmasti nuo ongelmat pystytään heidän kanssa selvittämään. Siinä myös yksi syy miksi kannattaa valita kotimaista, jos joskus tulee ongelmia, voi niitä myös kätevästi hoitaa. Laitteissahan on aina tietty takuuaika ja sen jälkeen kotivakuutus kattaa tällaisia korjauksia. Mutta tässä kyllä varmasti kannattaa selvittää miksi muutaman vuoden vaha laite reistailee.