Mun teki mieli jutella teille pullasta, mutta koska en ennättänyt kuvata aiheeseen sopivaa materiaalia, juttelen lehdistä, joista niistäkin minun on pitänyt jo jonkin aikaa kirjoitella. Siitä on tovi kun instagramissa tuli kommentoitua kotimaisia sisustuslehtiä ja sain kimmokkeen avata omaa näkökantaani sisustuslehtiin.

(maljakossa pihalta kerätty kimppu lemmikeitä ja minttua, kahvikupissa Nespresson Volluto)

Jos uskallan sanoa, niin harva teistä lukijoista on varmaan lukenut niin paljon sisustuslehtiä kun minä.  Intohimoni sisustuslehtiin alkoi jo n. 9-vuotiaana äidin kainalossa. Silloin ykköslehti oli Avotakka ja toinen kotimainen nimeltä Makasiini (sitä tuskin monikaan täällä muistaa). Minulle oli aina kuukauden kohokohta kun sain äidin kanssa syventyä uuden Avotakan pariin. Yhdessä tutkimme kodit ja tuote-esittelyt, fiilistellen niitä. Tästä on todella kauan aikaa, mutta lapsesta saakka olen ahminut kaikki käsiini saamani sisustuslehdet (ja muotilehdet myös). Muistan isin aikanaan sanoneen että hän ostaa minulle jokaisen englanninkielisen lehden jonka haluan, sillä samalla oppii kielen. Niinpä tapahtui, tuolloin kun ei ollut nettiä. Meidän perheen kaikille lapsille on tosiaan osteltu lehtiä, kunkin kiinnostuksen mukaan – siskolle ja minulle sisustus- ja muotilehtiä, veljelle urheilulehtiä.

Niin hassulta kun se kuulostaakin, olen oppinut lehdistä tosi paljon asioiden yhdistelyä, värien käyttöä, sommittelua, klassikoita, muotoja, ihan kaikkea visuaalista. Niin ja sitä englantiakin ja myös ruotsia, sillä en ole unohtanut ruotsalaisia sisustuslehtiä, jotka ovat edelleenkin lemppareitani.

Tätä nykyä lehtien lukeminen on vähän vähentynyt, kiitos internetin, mutten kuitenkaan voisi olla ilman printtilehtiä. Niissä vaan on ihan oma juttunsa.

Tällä hetkellä jo työnikin puolesta luen tarkasti etenkin kotimaiset ja ruotsalaiset sisustuslehdet. Muita ulkolaisia ostelen vaihtelevasti. Kotimaisista lehdistä tulee luettua Glorian Koti, Avotakka, Deko ja Divaani. Näistä lehdistä lempparini ovat vähän vaihdelleet, ykkösenä on usein ollut Deko, sitten Glorian Koti, Avotakka ja Divaani sitten näiden kahden jälkeen. 

(Avotakan huhtikuun numerossa kansikuvassa saakka serkkuni Anun ihana koti)
Pitkästä aikaa kotimaisella sisustuslehtirintamalla on tapahtunut ravisteluita, päätoimittajat ovat vaihtuneet ja lehtiä on uudistettu. Tällä hetkellä Avotakka on erittäin mielenkiintoinen ja parantunut huimasti Kari-Otson siirryttyä remmiin. Vielä ehkä kaipaan vähän enemmän selkeyttä ja skarppiutta, mutta hyvällä tiellä muutos jo on. Avotakka on taas mielenkiintoinen.
Myös Glorian Koti uudistui äskettäin ja päätoimittajaksi tuli Tytti Kontula. Glorian Kodissa puolestaan on haluttu rentouttaa linjaa ja tulla lähemmäs lukijoita. Tyyliä on vähän kokeiltu ja haettu, hyvältä näyttää sekin. Meilailtiinkin vähän Tytin kanssa aiheesta, kyselin mitä heillä oli mielessä lehden uuden linjan tiimoilta.
Glorian Kodissa pääosassa on edelleenkin suomalaisten, tyylikkäiden kotien esitteleminen ja niiden lisäksi toimivien sisustus- ja ostovinkkien jakaminen. Yleisesti lehden ajatusmaailmaa ovat: persoonalliset kodit ideoineen, hyvän designin esilletuominen ja aikaa kestävien valintojen löytäminen, tyylin kehittäminen, uusien trendien esitteleminen, vinkkien jakaminen, avoimuus, kokeilevuus ja elämän näkyminen sisustamisessa. Aika hyviä tavotteita minusta.
Dekolla on oma aika trendikäs linjansa, se on tätä hetkeä. Lehden tyyliä näkee paljon sisustusblogeissa ympäri skandinavian. Pidän kovasti, vaikka joskus ehkä vähän kaipaisin jotain yllättävää, wau-efektiä – ei niin ”harkittua” stailaamista.
Divaani on näistä itselleni etäisin lehti. Johtunee aika muhkeasta ulkolaisten kotien esittelystä, ne ovat usein eurooppalaisen runsaita, ei ihan kolahda omaan makuun. Lisäksi karsastan todella suurta valmistajien kuviin pohjautuvaa sisältöä, sehän on kuin selaisi valmistajien nettisivuja. Joskus lehti yllättää positiivisesti, usein ei herätä mitään erityistä inspistä.

Ruotsalaisista lehdistä jaksan ammentaa aina inspiraatiota. Olen suurkuluttanut Skönä Hemiä ja Elle Interiöriä (Decoration nykyään) vuosikymmeniä. Kyllä ne ruotsalaiset osaavat sisustuksenkin.

Kotimaisissa lehdissä on kiva ihastella tuttujen koteja. Kuten Glorian Kodissa Cocon kaunista kotia. Kyllä siivousurakan jälkeen kaffe maistui samalla kun fiilistelin upeita Suvin ottamia kotikuvia.

(bongaa nojatuolista kaksi koiraa)

Tämä näkymä ja lehtifiilistely tapahtui eilen keskiviikkona. Minulla oli vapaapäivä töistä ja olin siivoskellut ahkerasti. Palkinnoksi keitin kupposen kahvia ja nappasin seuraksi pinon sisustuslehtiä. Paras tapa saada siivousintoa on selata kauniita kotikuvia. Jaksoin taas lehti- ja kahvitauon jälkeen jatkaa ikkunanpesua.

Jaksoitko lukea koko jutun, tästä tuli niin pitkä. Olisi kiva kuulla myös teidän mietteitä sisustuslehdistä! Mitkä ovat suosikkilehtesi, luetko edelleen paljon lehtiä, mitä toivoisit lehdiltä jne. Kertokaahan!

33 Comments

 1. Mä voisin jatkaa juttua pullista, I love pulla! Mä muuten testasin viime viikolla Taikinajuuren kaardemumma-pullaa ja voi jestas se oli ehkä parasta pullaa ikinä, suosittelen todella lämpimästi!

  Terkkuja ja kiitos linkkauksesta. <3

 2. Tämä juttu osui ja upposi kyllä minuun, jaksoin lukea :). Olen samoin aina lukenut sisustuslehtiä, varsin pienestä pitäen. Kotimaisista suosikkini ovat Glorian Koti ja Avotakka. Niiden arvojärjestys on aina vähän vaihdellut, pitkään Glorian Koti oli mielestäni parempi, mutta täytyy tosiaan sanoa, että tällä hetkellä pidän ehkä jopa enemmän Avotakasta, jotain siellä on tapahtunut. Olisiko Glorian Kodin muutokset myös vaikuttaneet tähän. Deko on minulle jäänyt etäiseksi, joskus harvakseltaan ostan irtonumeroita. En pidä hirveästi näistä ulkomaisista sisustusjutuista, joita lehdessä on. Ruotsalaiset Elle Interiör ja Sköna Hem ovat myös suosikkejani! Itse toivoisin, että lehdet pitäisivät löytämänsä linjan pidempään. Jatkuvat muutokset heikentävät mielestäni lehtien identiteettiä. Pidän lehdissä selkeydestä, mutta vaikea kuvailla asiaa tarkemmin. Luen muuten nykyään kaiken kaikkiaan printtimediaa paljon, minulla internet on vaikuttanut ehkä enemmän muotilehtien lukemisen vähenemiseen, sisustuslehdet haluan lukea laadukkaalta paperilta edelleen. Se on tosiaan aivan eri juttu selailla lehteä kuin lukea juttu netistä. Näin minä ajattelen. 🙂

 3. Mulla on ollut kausia jolloin luen enemmän sisustuslehtiä, joskus taas muoti. Välillä kyllästyn molempiin, mutta yhä edelleen printtilehti on se paras lehti. Netin kautta tosin pystyy lukemaan sellaisiakin lehtiä mitä ei löydy kauppojen irtonumerovalikoimasta. Minäkin olen lukenut mainitsemiani lehtiä ihan pikkulikasta asti. Muistan Makasiinin ja Tee Itse taisi olla sen edeltä, painottui enemmän sisustuksessa itse tekemiseen kuten nimikin kertoo.

 4. Väittämäsi on varmasti tosi, pitkä historia sinulla sisustuslehtienkin parissa! 😀 Täällä myös yksi sisustuslehtien suurkuluttaja, ja aihettakin hetki sitten liippasin kun kirjoittelin tän hetken lukemisistani! Mainitsemiasi kotimaisia luen ja tilaankin silloin tällöin. Itse tykkäsin Glorian kodista enemmän ennen viimeisintä muutosta, vaikka uusin numero olikin jo huomattavasti parempi ja kaikin puolin inspiroiva mielenkiintoisine upeine kohteineen. Hieman vieroksun uutta omaan silmääni aavistuksen sekavampaa taittoa ja tyyliä, enkä alkuun meinannut tunnistaa lehteä. Toki parissa kuukaudessa silmä alkaa jo tottumaan tähän "rennompaan ja maanläheisempään" linjaan. Avotakan puolestaan olen löytänyt juurikin päätoimittajan vaihdon jälkeen ja taso on mielestäni huikeasti parantunut! Dekossa on kivoja myös silloin tällöin, ehkä sellainen tiukka mustavalkoisuus ja trendikkyys tyylissä välillä puuduttaa kun vähän klassisempi tyyli on omin, mutta sitäkin parhaillaan tilaan. Ulkomaisista lempparini on Elle Decoration UK jota tilaan ja luen vanhoja numeroitakin ahkerasti, ruotsalaisista Residence on lempparini. Vaikka blogit ovatkin isossa osassa kun haen inspiraatiota, on printtilehdissä se jokin juttu, miksi en niistä voisi kuvitella edes luopuvani. Tulipas pitkä kommentti, kun pääsi niin kiinnostavasta aiheesta keskustelemaan 🙂

 5. Haa, mä muistan Makasiinin! 😀
  Musta ruotsalaiset sisustuslehdet on kivoja mutta toisaalta olen sitä mieltä, että kun niitä on jonkin aikaa lukenut, niin tuntuu että kaikki on aika lailla yhtä ja samaa. Siis kivasti ja hyvällä maulla sisutettuja koteja kyllä, mutta jotenkin tuntuu että nämäkin kauniit jutut on jo nähty muissakin kauneissa kodeissa. Ehkä siis ruotsalaiset sisustuslehdetkin kuvastaa yleistä ruotsalaista mentaliteettia eli taidokasta ja kivaa mutta same, same? 🙂

  Oma suosikkini on Elle Decoration UK joiden varsinkin tämän talven numeroiden upeisiin (ja toisiinsa verrattuina erilaisiin) alppiasuntoihin rakastuin ihan täysillä. Oooh! <3 Englannista löytyy myös toisiaan upeimpia puutarhoja ja niitäkin on musta tosi kivaa katsella ja ihailla, juuri sopivan tuttua mutta kuitenkin vähän eksoottistakin.

  Aurinkoista viikonloppua!

 6. Minun suosikkejani ovat Residence ja Elle Decorationin eri kieliversiot, mutta myös AD (Architectural Digest). Kotimaisista sisustuslehdistä luen säännöllisesti enää Divaania. Eniten inspiraatioijuttuja löydän kuitenkin Pinterestistä, jossa inspiraatiokuvat ja ideat myös säilyvät mukavasti.

 7. Lempparilehtiäni sisustuksen saralla on Australian Vogue living, sekä Italian ja Ranskan Elle Decorit. Mutta vielä enemmän tykkään näistä: alunperin hollantilainen Objekt, italialainen Interni, saksalainen Häuser, sekä muistaakseni espanjalainen Attitude. Menevät vähän arkkitehtuurin puolelle, mutta niistä itseasiassa saan enemmän inspiraatiota kuin toki toisinaan ostamistani Living etc, Residence, Sköna hem, Elle deco uk, joissa usein tuntuu olevan jo nähtyjä juttuja, varsinkin ruotsalaisissa kuten Veerakin yllä mainitsi.

 8. Kiva postaus!! Voi, mä muistan Makasiinin hyvin! Siinä oli nikkarointiohje kerran, kasti kauniille pikkuesineille. Isä sen sitten minulle teki, kun pyysin! Muistan myös erään kodin, jossa oli puinen talonpoikaissohva. Ajattelin, että tuollaisen haluan itsellenikin. Vanhemmat antoivatkin sitten omansa meille, kun muutettiin omaan taloon.

  Mä luen harvemmin suomalaisia sisustuslehtiä, Koti ja Keittiö on ollut lempparini, mutta en kyllä yhtään tunne sen nykyistä linjaa. Mun maku on vähän erilainen – Tuntuu, että kaikissa skandikodeissa on valkoiset seinät… Ostin tänään El Mueblen pitkästä aikaa. Sääli, sekin mahtava lehti on pienentynyt kooltaan ja paperi on himmeää, ei enää vahvaa ja kiiltävää, kuten muutama vuosi sitten. Tykkään kovasti espanjalaisista sisustuslehdistä, mutta myös Country Homes & Interiors on suosikki, olen aina haaveillut asumisesta vanhassa cottagessa nummilla…

  Mukavaa viikonloppua, Anne!

 9. Lehtien suurkuluttaja täälläkin! Deko on mun pitkäaikainen suosikki, mutta lopetin sen joku aika sitten, koska alkoi tökkimään ne niin nähdyt kollaasit. Varmaan kyllä tilaan sen taas hetken tauon jälkeen uudestaan. Glorian Koti on kyllä tosi kiva -tykkäsin niistä keskellä olevista "ruutuvihkosivuista", jotka nyt kyllä lopetettiin! Divaaniakin olen tilannut, mutta jätti kylmäksi minutkin. Avotakan olen mieltänyt vähän tylsäksi, pitääkin antaa sille mahdollisuus! Ulkomaalaisista tykkään Residencestä.

 10. Yhdyn edellisen kommentoijan mainitsemiin Deko -lehden kollaaseihin. Nou! Useampi sivu vain järjestelty liian nähtyjä tavaroita eri järjestyksiin… Deko on ainoa, joka ei ole kehittynyt mitenkään. Ennen pidin, enää en tilaa. Koti ja keittiö taas muuttui jokin aika sitten täysin eri lehdeksi mistä olin pitänyt. Glorian koti on tällä hetkellä kotimaisista ehdoton ykkönen! Samoin Avotakalle plussaa!

 11. Nyt on pakko kommentoida, sisustuslehtien suurkuluttaja täälläkin. Kotimaisia ostan satunnaisesti, paras on ollut Glorian koti, mutta uudistus ei mielestäni ole ollut ollenkaan onnistunut, harmi. Jotenkin lehdestä kaikki "gloria" kadonnut ja nyt täynnä (tylsiä) vinkkejä ja tuote-esittelyjä ja liian vähän mielenkiintoisia koteja. Toivottavasti kuitenkin löytää oman lukijakuntansa. Ulkomaisista ehdottomia lemppareita ovat Cote Paris ja espanjalainen AD.

 12. Lehtiä tulee jokunen tilattuna ja toki ostankin lehtiä, jos kansi on todella kiva. (Viime vuonna yhden Glorian Kodin kansikuva oli todella kaunis, ostin lehden, luin ja löysin blogisi. Kansikuva oli kauniista olohuoneestasi.) Sisustuslehdistä Avotakka ja Divaani tulevat tällä hetkellä, Divaani saa tulla ne viisi numeroa, sitten meidän suhteemme saa loppua. Glorian koti tuli pienen tauon jälkeen muutaman kuukauden, lopetin tilauksen, kun lehden keskelle laitettiin sellasta halvan mainoslehden paperia, tuntui kamalalta käsissä. Minulle tulee myös vielä vähän aikaa ruotsalainen Lantliv, mutta olen ajatellut tilata sen joskus uudestaan. Mutta Avotakkaa luki äitini, Avotakka on tullut minulle ihan törkeän monta vuotta, jossain vaiheessa pidin siitä taukoa, mutta nyt sen tilaus on taas tänä vuonna työllistänyt posteljoonia ja jos vain joku ihana A-lehtien myyjä soittaa minulle loppuvuodesta ja tekee Avotakasta tarjouksen, josta en voi kieltäytyä, niin varmasti tilaan sen myös ensi vuodeksi. Avotakka on siis minun suosikkini! Terveisiä A-lehtiin ja kiitos ihanasta lehdestä! ❤️

 13. Vielä riittää meitä lehtienkien lukijoita, vaikka netin kuvamaailma on osa arkea. Avotakkaa olen jo pitkään lukenut ihastellen, etenkin sen "syvällisempiä" selontekoja, kuten viimeisen numeron Tapio Wirkkala juttua.

 14. Jees mikä.postaus! Veikkaisin että melko samoissa lukemissa mennään sisustuslehti-innossa. Itse pyysin synttärilahjaksi Makasiinin tilausta mun täytin 10, tasan 35 vuotta sitten! 😀

  Vuosien varrella Avotakka oli suosikki, sitten se muuttui aivan oudoksi ja Glorian koti oli ykkösenä toistakymmentä vuotta. Kunnes se mentiin klasikkoaviisista täysin käsittämättömästi pilaamaan "uudistuksella" ja peruin nyt tilaukseni. Eihän ulkomaisia ikisuosikkejanikaan, House & gardenia tai Sköna hemiä ole menty muuttelemaan radikaalisti trendien perässä.

  Kari-Otso Nevaluoma on loistava päätoimittaja, ja olenkin ylistävää palautetta laittanut.

  Hilpeää että muutkin muistavat Makasiinin! Ajattelin olevani metusalem kun nostalgiakohtauksessa jokin aika sitten tilasin niitä Varastokirjastosta lainaankin. 😀

  T.Susse

 15. Minäkin luen vielä lehtiä. Ykkösenä minulla ruotsalainen Nya rum sekä brittiläinen Living etc. Suomalaiset ei enää sytytä samalla tavalla kuin yli kymmenen vuotta sitten, jolloin tilasin kaikki. Deko on parhain, mutta tosiaan siinäkin tökkii ne mitä on jo tässä mainittu eli liian samankaltaiset viilatut yllätyksettömät jo nähdyt kodit sekä ne samalla tavalla asetellut kollaasit. Jo riittää.

 16. Hyvä aihe ja postaus! Piti vielä palata tänne takaisin kommentoimaan. 🙂

  Tiedätkin, että luen hirveästi lehtiä ja niin olen tehnyt aina. Minusta lehdet ja blogit (ja muut digisovellukset) toimivat hienosti rintarinnan ja molempia tarvitaan. Ne ikäänkuin täydentävät toisiaan. Suomalaisista lehdistä luen GK:ta, Avotakkaa, Dekoa ja tietenkin Divaania. Avotakka on tosiaankin muuttunut parempaan suuntaan! Ulkomaisista luin opiskeluaikoina Living Etc:tä ihan intona, mutta nykyisin pääosin vain SWE Elle Decorationia, Sköna Hemia ja Residencea. Noista Sköna Hem on ehkä vähän liian romanttinen minun makuuni välillä.

 17. Anne

  Pulla on niin hyvää 🙂 Mun tekee pahaa kävellä kaupassa pullahyllyn ohi, haluaisin aina ostaa kaikki. Kiitos vinkistä, mun täytyy saada maistaa tuota pullaa.

  Terkkuja takaisin <3

 18. Anne

  Mulla on muuten sama, netti on vaikuttanut enemmän muotilehtien kulutukseen. Lempparit sisustuslehdet on aina saatava paperisina ja selailtavaksi. Ennen nettiä luin kymmeniä kertoja samoja lehtiä läpi, nyt huomaa, että ei ole aikaa enää syventyä jälkikäteen niin paljon vanhoihin numeroihin.

 19. Anne

  Heh, joo Tee Se Itse taisi olla kans 🙂 Mä en oikein ole päässyt sisälle virtuaalilehtien lukemiseen, taisin jotain Elleä jossain vaiheessa tilatakin virtuaalisesti, mutta se jäi vaan aina lukematta. Lehdissä mulle printti on se ehdoton.

 20. Anne

  Ihan samoja ajatuksia ja fiiliksiä sinulla 🙂 Ja varmasti lehden uudistaminen on ensin vähän hakemista, sekä lehden että lukijan puolelta.

 21. Anne

  Säkin 🙂 Ihana muistella näitä tooosi vanhoja jutskii.

  Totta tuo, että ruotsalaiset toistavat itseään ja tyyli on hyvin samanhenkistä, mutta se on aina viehättänyt mua, ehkä kun en ole kuitenkaan liian lähellä. Pidän rönsyilystä ja sekoittelusta, minusta meillä ollaan helposti vähän liian pedantteja.

  Välillä luin tosi paljon UK ja US lehtiä, mutta sitten vähän kyllästyin ja vähensin niiden ostamista. Joskus muinoin mun ehdottomat suosikit oli House&Garden UK ja House Beautiful US, jestas mitä romatiikkaa. Mutta niistä opin värien käytöstä ja kuosien yhdistelyistä. Myös puutarha- ja kukkajutut on näissä loistavan reheviä tosiaankin. Pitäisi varmaan pitkästä aikaa ostaa vaikka joku tuollainen lehti. Living Etc oli silloin suosikki kun se lanseerattiin, mutta kun on ollut alalla pitkään, ei se enää innosta sillee.

 22. Anne

  Sama juttu ja tosiaan Elle Decorationia ostelen välillä eri maalaisina. AD on välillä kiva, mutta joskus vähän "ylellinen" mun makuun. Divaani ei kotimaisista ole suosikkini, johtuen juurikin näistä ostetuista kotijutuista. Haluaisin nähdä tätä meidän omaa sisustustyyliä kotimaisessa lehdessä, kansainvälisiä juttuja luen mielummin kansainvälisistä lehdistä, kun Divaaniin poimitut ei kuitenkaan ole sieltä parhaasta päästä niiden joukossa.

 23. Anne

  Noihin joihinkin mainitsemiisi en ole tutustunut. Arkkitehtuuri ei ehkä ole itseä lähinnä kiinnostava, kun olen enemmän sisustelija ja söpöstelijä 🙂 Ja totta joo, ruotsalaisissa on vähän toistoa ja nähtyä, mutta silti jotain viehättävää.

 24. Anne

  Ihana muisto sulla tuosta nikkaroinnista. Joskus kastit olivat tosi pinnalla, muistan kun olisin niin halunnut mun huoneeseen sellaisen.

  Sulla on kaunis koti ja ajaton tyyli.

  Ihanaa kesälomaa!

 25. Anne

  Näin se vähän menee, sisustuslehtisuosikit vaihtuvat. Avotakka on tosiaan taas kiinnostava, kiva kun siellä on vähän laitettu tuulemaan.

 26. Anne

  Koti ja Keittiö on multa unohtunut vuosien varrella, joskus sitä luin aina ahkerasti, sitten linja meni enemmän romantico-tyliseksi ja vintageksi ja en kokenut sitä ihan itseäni puhuttelevaksi.

 27. Anne

  Glorian Koti varmasti skarppaa koko ajan ja kuuntelee lukijoita, joten eiköhän linja vielä hioudu. Cote Paris onkin outo minulle, täytyy ostaa joku kerta ranskan reissulla.

 28. Anne

  Onneksi riittää, olisi kurja kun ei enää olisi paperilehteä sohvannurkkaan käperryttäessä 🙂

 29. Anne

  Heissuli Susse, kiva kun kommentoit pitkästä aikaa!
  Ihana kun olet myös pikkuisesta saakka seurannut sisustuslehtiä, tässä sitä näkee miten jo nuorena voi olla kiinnostunut sisustamisesta.

  Kari-Otso on kyllä mies paikallaan 🙂 Glorian Koti on varmasti vielä petraamassa, että äläpä heitä sen suhteen hanskoja naulaan!

 30. Anne

  Lehtiä on kyllä niin kiva lukea vastapainona nettijutuille. Jotenkin ihanat kotijutut ei tunnu samoilta tietokoneella kun lehdessä 🙂

 31. Anne

  Totta, molemmat muodot palvelevat sisustusintoilijaa. Tiedän, että olet aina ollut lehtihullu, siskoni mun kun olet <3 Sama Sköna Hemmissä, mutta en voi silti olla lukematta aina sitä, heh.