Joinakin aamuina paistaa aurinko ja tietysti silloin mieli on erityisen korkealla. Rakastan aamuja, vaikka olen mahdoton aamun torkku. Nukun arkipäivinäkin puoli yhdeksään, kiitos inhimillisen työajan. Vapaapäivistä puhumattakaan, silloin heräilen rauhassa vasta kymmenen jälkeen, joskus jopa vasta puoliltapäivin. No, iltaisin tuleekin valvottua liian myöhään.

Mutta palaan aamuihin. Joskus laitan kuitenkin kellon herättämään erityisen aikaisin ja voi miten nautinkaan aikaisista aamuhetkistä. Vannon silloin aina, että alan herätä aikaisemmin…kunnes taas nukuttaa seuraavana aamuna.

Aamupalan syön työpäivinä aina vasta töissä. Kahvi kuuluu tietysti tärkeimpänä aamiaiseen, mutta se mitä kahvin kanssa onkin vähän ongelmallisempi juttu. Olen nimittäin ihan koukussa aamupullaan. Olen jo ties kuinka monta vuotta tottunut hakemaan aamupalaksi viinerin tai joskus jopa munkin. En voi ohittaa tuollaisia herkkukojuja, kuten kuvan kioski joen rannasta. Mukaan lähti munkki.

Herkullisin aamupala on mielestäni pulla ja kahvi. Nuo kädessä kipitin töihin ja ah, mikä ihana aamupalahetki.

Olen kuitenkin tajunnut, ettei pulla ole hyvä ratkaisu viitenä päivänä viikossa, joten olen karsinut tämän herkun pariin päivään viikossa. Muina päivinä syön kiltisti ruisleipää aamukahvin kanssa, kuten teen joka tapauksessa aina vapaapäivinä kotonakin.

Muutenkin minulle pulla on suurempi pahe kuin vaikkapa karkit. Lemppariherkkuja ovat viinerit ja munkit, sekä kuivatkakut. Leivoksista tai piirakoista en niinkään perusta. Jos menen yhtään nälkäisenä ruokakauppaan ja kävelen pullahyllyn ohi, tulee ihan hirmuinen haiku. Jostain syystä kuitenkin olen onnistunut ohittamaan nuo hyllyt, sillä pullaa en kotiin osta, kun ei sitä meillä muutkaan syö. Leivon myös tosi tosi harvoin, sillä olen meidän taloudessa ihan yksin tämän pullahulluuden kanssa.

Miten te syötte makeita pullia/piirakoita/leivoksia? Olisi kiva kuulla teidän pullan syönnistä. Leivotteko usein?

10 Comments

 1. Heips!
  Taas yksi syy muuttaa Turkuun, sinusta saisi hyvän ystävän aamupullalle. 🙂 Minä käyn kesällä kuutena aamuna viikossa torilla kahvilla ja kyllä, en saa oikein tavallista suodatinkahvia alas, jos ei ole pullaa. Eli pullaa tulee kulutettua juuri sopivasti. Piirakoita leivon melko usein kesällä etenkin kun mustikat ovat kypsyneet, mustikkapiirakka jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa on ihanaa. Talvella sitten leivon enemmän suolaisia piirakoita ja pullaa. Toki mansikkakakku on ainakin kerran kesässä tehtävä. Kaupasta en minäkään osta pullaa, tai ehkä pari kertaa vuodessa jonkun pakastepullapussin, jos joku on tulossa käymään enkä viitsi leipoa. Mutta ennen torikahveja kyllä syön ihan kunnon aamiaisen, ruisleipää, puuroa, marjoja jne. Talvella pullansyönti jää vähemmälle, koska tällä kylällä ei ole kivaa kahvilaa, jossa voisi käydä aamupullalla, Turussa kahviloita olisi vaikka kuinka paljon. 🙂
  Herkullista viikkoa! Enää vain 4 pullapäivää tällä viikolla. 🙁
  -Minna

 2. Hah hah, kuvailit juuri minun aamuni. Samanlainen aamun torkku 🙂 Onneksi myös minun työni mahdollistaa sen.
  Pullaa syön harvoin. Äitini teki työuransa leipomossa ja meillä oli AINA kaapissa viinereitä. Siitä tuli niin tavallista, etten nykyään syö oikeastaan koskaan viineriä. En siksi etten niistä pitäisi, vaan en vaan oikein muista edes niiden olemassa oloa. En osta keksejäkään ja leivonkin aika harvakseltaan makeita juttuja. Mutta täytekakkua rakastan. Paljon pehmeää kermaa ja ei liian makeaa hilloa, voi nam! Silti kakkuakin syön harvoin koska, no se lihottaa 🙂 Ja mulla ei ole varaa lihoa enää yhtään!

 3. Mun äiti on ihana pullahiiri ja sieltä on kyllä periytynyt rakkaus pullaa ja leivonnaisia kohtaan – harmiksi äidin sirot sääret ei periytynyt pullarakkauden mukana 😀
  Harvemmin tulee syötyä, ettei ihan lähde lapasesta, mutta tykkään leipoa itse korvapuusteja aina kun on joku syy, esimerkiksi jos tulee vieraita ja kauppahallista ehkä maailman paras herkku on vaniljaviineri ! 🙂 mmm m.

  Ja jotenkin mun mielestä ihana, että tykkää ns. perinteisistä herkuista kun nyt on niin pinnalla kaikki spesiaalit erikoisruuat ja systeemit. Kyllä se perus pulla on vaan hyvää !

  Oi ja pakko vielä sanoa, aivan ihana kuva tuo ensimmäinen ! Onneksi ens viikonloppuna suuntaan Turkuun 🙂

 4. Pulla on ehkä maailman paras leivonnainen, tuoksu josta koti täyttyy pullaa paistaessa voittaa mennen tullen kaikki tuoksukynttilän tuoksut. Tuore kotipulla maistuu lapsille ja itsekin tulee syötyä kahvin kera pulla tai kaksi. Tykkään kovasti myös jälkiruokien tekemisestä ja leipomisesta, onneksi on lasten syntymäpäivät ja vieraita joita varten saa leipoa ja tehdä erilaisia kokeiluja. Välillä on kiva maistella kahviloissa erilaisia kakkuja,mutta vain silloin jos on joku jakamassa kakkupala kanssani. Pulla päivässä pitää luut piilossa..niin Ihana postaus!

 5. Anne

  Aamupulla kyllä rules 🙂 Kesällä tämä kaupunki on kyllä niin ihana, talvella tjaa… Mun pitäisi alkaa noita piirakoita kokeilemaan enemmänkin, liian harvoin tulee leivottua, mutta toisaalta hyvä niin, mussuttaisin muuten koko ajan jotain makeaa. Mulla myös mansikkakakku on kesän juttu, yhden jo juhannuksena väsäsin, kai se on vielä ainakin yksi tehtävä niin kauan kun mansikkasato on vielä hyvä.

 6. Anne

  Oi, ihana kun saa kuvista ainakin fiilistellä Turkua 🙂 Tintå on kyllä niin viihtyisä paikka.

 7. Anne

  Hah, kiva kuulla että joku muukin on aamuisin torkku 🙂 Ah, mä en haluaisi tykätä pullasta niin paljoa, mutta olen perinnyt tämän tykästyksen meidän isiltä, hänkin on aina ollut pullahiiri. Täyttekakuista en hirmusti välitä, ainakaan ostoisista, liian makeita ja sellaisia.

 8. Anne

  Meilläkin isi on pullahiiri ja olen selkeästi perinyt tämän mieltymyksen häneltä. Mä yritän myös vähän jarruttaa tätä mieltymystä, kun sokeri ei ole paras ystävä terveydelle.

  Samaa mieltä perinteisistä jutuista, tosiaan monesti harmittaa kun kaffiloissa on liian eksoottisia tarjottavia. Tai jos on korvapuusti niin se on sellainen liian tuju ja iso. Tavalliset yksinkertaiset maut on parhaita.

  Tervetuloo vaan Turkuun!

 9. Anne

  Itse leivottu pulla = korvapuusti on hyvää, etenkin meidän äidin leipoma, hän tekee maailman parasta pullaa. Mutta ostopullista pidän eniten viinereistä ja munkeista, tai mieluiten possumunkeista. Kiva kuulla että muutkin mussuttaa pullaa 🙂