Joulusiivoukset on aloitettu. Minulla on joka vuosi itselleni tehtävälista siivoushommista, jotka pyrin tekemään kotona ennen joulua. Itselleni tuollaiset etapit sopivat hyvin, on jokin deadline johon mennessä asiat on oltava jonkinmoisessa kunnossa. Ollaan vähän järkkäilty kotona paikkoja ja hankittu jotain pientä uuttakin kotia varten. Siivous ja joulutunnelmointi ovat kuitenkin tavaroitakin tärkeämpiä tunnelmanluojia.

Hong Kongyhteistyön merkeissä päivitin ison kaupan ostosreissullamme siivoustarvikepuoltakin. Tykkään siivota ja pidän siitä, että siivoustarvikkeita on tarpeeksi ja ne ovat siistissä kunnossa. Niinpä täydennänkin siivouskaappia ehkä vähän liiankin tiuhaan tahtiin. Kuvassa joitakin lempparisiivoustarvikkeitani. 

Pesuaineista pidän raikkaista mäntyisistä tuoksuista ja perinteisestä fiiliksestä. Saunapesuaine ja yleispesuaine ovat tietysti tärkeät, klooria käytän suursiivouksessa tehokkaampaan desinfiointiin. Rättejä kuluu paljon, kun pesee ulko-ovia, ilmastointiräppänöitä ja sen sellaisia harvemmin jynssättäviä paikkoja. Sini-tuotteen liinat ovat suosikkejani. Lattioiden putsauksessa suosin mieluiten perinteistä parkettimoppia, joka on helppo heittää koneeseen lattioiden pesun jälkeen. Tykkään myös vetaista lattiat välillä Sinin parafiiniöljytyllä tomuliinalla, se on muuten oiva myös pölyjen pyyhkimisessä.

Joulusiivoukset olen aloittanut tällä kertaa saunasta ja kylppäristä. Laskin että minulla meni aikaa saunan kuuraamiseen 30 minuuttia ja kylppärin kuuraamiseen reilu tunti. Loppujen lopuksi homma sujui siis ripeästi kätevillä välineillä.

Saunan pesin seuraavalla kaavalla. Kastelin ensin suihkulla lauteet ja seinät. Ämpärissä oli pesuaineliuosta ja työvälineenä Sinin saunapesuri. Huiskin sillä ja pesuainevedellä menemään seinät ja lauteet. Lopuksi suihkutin puhtaalla vedellä pesuaineliuokset pois ja kuivasin lattialastalla lauteet.

Äiti on opettanut hyvän niksin lauteiden alta pesemiseen, nimittäin laituriharja (tai muu pitkävartinen harja) on tuohon aivan loistava väline. Viikkosiivouksen yhteydessä imuroin usein saunan lauteiden alukset pölystä. Suursiivouksessa jynssään lattian laituriharjallani ja yleispesuaineella. Lopuksi vielä siivoan lattiakaivon desinfioivan klooripuhdistusaineen kanssa. Saunaan tulee ihana raikas fiilis ja tuoksu.

Saunan jälkeen siirryin kylppäriin. Olin tyhjentänyt sen kaikista pyyhkeistä ja puteleista. Oikeastaan oli aika rentouttavaa hinkata seinät ja lattia pesuaineella ja huuhdella lopuksi raikkaalla vedellä. Viimeistelin puhdistuksen kuivaamalla seinät ja lattiat lastalla. Tässäkin jynssäyksessä pääsin verrattain helpolla sen ansiosta, että meillä kuivataan jokaisen suihkun jälkeen seinät ja lattiat. Saumat eivät ole päässeet pinttymään kalkista ja pesuainejämistä. Kiittelin taas kerran tuota päivittäistä kuivausrutiinia. 

Saunan olin napsaissut päälle samalla kun pesin kylppäriä. Oli aika ihana uurastuksen lopuksi mennä vastapestyyn saunaan. Hong Kongista olin ostanut vähän saunomista ilostuttavia tarvikkeita. Jouluinen saunatuoksu, Himalajan suolasaippua sekä suolakuorinta ja selänpesin olivat kiva pikku lisä saunomishetkeen.

Joulusiivouksesta voi siis nauttia täysin siemauksin, kun huolehtii hyvistä välineistä, etsii ne valmiiksi käsille, tyhjentää pestävät tilat ja antaa mennä. Lopuksi fiilistelee aikaansaannosta ja palkitsee itsensä hemmottelulla.

Joulusiivoussaunan jälkeen puin tietysti puhtaan pyjaman ja pujahdin nauttimaan makuuhuoneen puhtaista lakanoista. Ihana kun voi ruksata yhden asian tehdyksi. Seuraaviin siivouskohteisiini aion iskeä samanlaisella tarmolla ja asenteella.

Iloa joulusiivoukseen!

”kaupallinen yhteistyö Hong Kong”

6 Comments

  1. Anne

    Heh, mäkin oon tosi poikki, meillä on vuoden kiireisin aika näin joulun alla ja blogitöitäkin on tavallista hurjasti enemmän. Ensin mietin laistavani perusteellisista siivouksista, mutta jotenkin taas vaan olen huomannut kuuraavani ihmeellisiä paikkoja. Silti meinaan ottaa tavallista rauhallisemmin, teen sen mikä huvittaa.

  2. Moi
    Tosi hyvä siivous blogi sinulla.
    Millaisia kumikäsineitä käytit siivouksessasi