Lupasin teille aiemmin postauksen olohuoneemme String-hyllystä ja sen järkkäilystä. Ajattelin ajoittaa tämän postauksen kätevästi samaan syssyyn Stringin perinteisen kevätkampanjan alkajaisiksi. Meillä Sisustuksen Koodissa alkoi nimittäin tänään kiva tarjous valkoisista String-kokoonpanoista (ei koske Pocket-malleja). Kurkkaa tarkemmat tiedot suoraan Koodin sivuilta, tästä. 
Mutta palataanpa takaisin olohuoneeseemme. Pakko myöntää, että hylly oli jäänyt vähän paitsioon ja ajan saatossa muuttunut ei niin kauniiksi kokonaisuudeksi, vaan lähinnä kaikenlaisten lukemisten ja esineiden sekalaiseksi parkkipaikaksi. Tokihan hyllyn tarkoitus on säilyttää tavaroita, mutta samalla se on sisustuksellinen elementti, joten se saisi olla myös visuaalisesti kaunis.
Oli aika tyhjätä koko hylly, pestä se perusteellisesti ja miettiä tarkemmin mitä ja miten siinä haluaa tavaroita säilyttää.

Aloitin karkeasta organisoinnista. Lajittelin hyllyyn valitsemani tavarat tarpeen, vaihtelevuuden ja vähän myös sävyjen mukaan. Meillä on paljon enemmän lehtiä ja kirjoja kuin mitä Stringissä nyt on esillä. Kirjoja olen säilönyt niin vaatekaappeihin kuin autotallin varastohyllyynkin. Jonkin verran olen myös vienyt niitä kirpputorillekin. Vanhan kodin kokonainen kirjastohuone oli ihana, mutta totuuden nimessä siellä ei koskaan oltu ja kirjoihin koskettiin liian harvoin. Koska lukeminen ei ole meille intohimoinen harrastus tällä hetkellä, ajattelin lähteä todellisesta käytöstä, eli valitsin esille lähinnä ajankohtaisia tai tärkeitä opuksia.

Järjestin hyllyyn tulevat kirjat aiheittain – muotiin liittyvät kirjat, valokuvakirjat, sisustuskirjat, romaanit, pokkarit ja veljeni kirjoittamat kirjat. Kaikenlainen lajittelu helpottaa aina asettelujen tekemisessä. Joku toinen olisi lajitellut kirjat värien mukaan, sitä minäkin olen joskus kokeillut. Itse kuitenkin koin loogisimmaksi tällaisen jaottelun, sillä yleensä kun vietän aikaa kirjojen parissa, liittyy se johonkin inspiraatioon koskien tiettyä aihepiiriä. Eli selailen esimerkiksi valokuvakirjoja jossain hetkessä ja sisustuskirjoja toisessa hetkessä. Niinpä on kätevä napata hyllystä nojatuolin viereen kyseiseen aiheeseen valmiiksi lajiteltu pino. Romaaneista valitsin ne joitan parhaillaan luen tai olen juuri lukenut (mukana muutama muuten vaan). Nyt minulla on kesken Luolakarhun Klaani-sarja. Sitä en tullut koskaan nuoruudessa lukeneeksi, ihme kyllä. Isäntä on sen aikanaan lukenut ja hankkinut ja olikin ilo käydä hakemassa valmis nippu tätä kirjasarjaa meidän autotallin kirjahyllystä.

Kirjojen lisäksi ryhmittelin hyllyyn tulevat esineet. Pidän paljon vanhoista keraamisista maljakoista, niitä on meille tullut kirpparilöytöinä ja isännän periminä. Kuvan superkaunis kannu on minulle tärkein, vaikka se onkin isännän omaisuutta. Niin kaunis maljakko. Sen vieressä on kirpparilta ostamani vanha valkoinen Rörstrandin maljakko, joka on kulkenut minulla jo parikymmentä vuotta. Koska kolmen esineen ryhmät ovat toimivia, lisäsin näiden maljakoiden seuraan uuden höpöhöpölöydön, joka on vaan nätti.

Vaikken ihan tarkoituksella ole sommitellut esineiden värejä, omat mieltymykset tekivät sen luonnollisesti. Halusin hyllyyn ripauksen metallia raikastamaan kokonaisuutta. Siihen tehtävään sijoitin veljeni kirjoittamien kirjojen viereen Georg Jensenin metallisen rasian ja öljylyhdyn. Siellä täällä olevat pahviset laatikot ovat keventämässä kokonaisuutta ja tuomassa pilkahdukset väriä hyllyyn. Kirja- ja lehtipinoista olen tietenkin valinnut päällimmäiseksi kokonaisuuteen sopivimman kannen. Joku toinen olisi ollut pedantimpi esimerkiksi lehtipinojen suhteen, eli koonnut ne samoista lehdistä suoriin pinoihin, minäpä vaan nappasin satunnaiset pinot hyllylle. Itseäni viehättää tällainen pieni satunnaisuus tarkkuutta enemmän.

Nyt kun kuvista tarkastelin kokonaisuutta, kävin vielä livenä muuttamassa pari pientä juttua. Koska String-hyllyssä on ilmavat sivupaneelit, myös kirjojen päädyt jäävät näkyviin, niinpä siirsin romaanipinon reunaan sellaisen kirjan, jonka takakansi sopi kokonaisuuteen nätimmin. Otin myös Tom Dixonin metallisen tuoksukynttilän pois viherkasvin vierestä. Hienosäätöä on aina kiva tehdä.

Kylläpä tällainen siivous ja järjestely piristää. Olen nyt joka päivä ihaillut selkeytynyttä hyllykokonaisuutta ja se on tuonut koko huoneeseen raikastuksen. Mielestäni kirjat ja lehdet tuovat sisustukseen persoonallisuutta ja lämpöä. Korkeilla kirjahyllyillä saa vaihtelua sisustukseen. Olenkin joskus sanonut, että minusta yhteen tilaan sopii paremmin yksi korkea hylly ja yksi matala taso, sen sijaan että joka seinustalla olisi erilaisia matalia tasoja.

Tällaiselta näyttää meidän valkoinen String-hyllystö juuri nyt. Ilmava hylly on siitä kiitollinen, että pääosassa ovat esineet joita sinne sijoittelee. Jos olisin vaikkapa valinnut esineiden teemasävyiksi puun, luonnonmateriaalit ja kiven, olisi tunnelma ihan toisenlainen. Onneksi näitä pikkuesineitä voi helposti vaihdella. Tässä on taas hyvä esimerkki siitä miten ajattomuuden ja trendikkyyden liitto syntyy. Pohjalla on neutraali ja iätön valinta, jota täydennetään ajankohtaisilla jutuilla. Pätee isompiinkin asioihin.

Mutta siis, olen edelleen ihastunut String-systeemiin, se on paljon muutakin kun lähinnä koriste-esineille tarkoitetut Pocketit. Oletteko jo käyneet Stringin sivuilla ihailemassa Lotta Agatonin upeita stailauksia.

4 Comments

 1. Oi, näissä kuvissa taas silmä lepää! Mutta pitkään en ehdi nyt kuvia ihailla, Alma pöydälle ja harjaamaan. Muuten sitä ei kehtaa ottaa mukaan laskiaisriehaan, mummukoira jää kotiin lepäämään.
  Mukavaa laskiaista!
  -Minna
  P.S. Olis se Pocket-hyllykin voinut kuulua tarjouskampanjaan.

 2. Anne

  Voi Alma, mun pitäisi myös harjata ja siistiä meidän turrinkaiset. Taas on turkit päässeet takkuisiksi.. Toivottavasti oli mukava laskiainen, me oltiin vaan kotona vesisadetta paossa. Onneksi söin sentään laskiaispullan 🙂

  heh, Pocket ei ole kamppiksessa, harmitus.

 3. Näyttääpä kivalta! Olen saamassa ostamani kodin kylkiäisenä tuplaleveän String-hyllykön, jossa on siis yhteensä kolme tuollaista lattiaan yltävää jalallista metalliosaa ja kahdessa rivissä hyllylevyjä sekä kummallakin puolella yhdet tuollaiset ovelliset ”kaapit”. Saakohan String-hyllykköni purettua kahdeksi kapeammaksi hyllyköksi, jos ostaisin yhden tuollaisen jalallisen metalliosan ja sitten laittaisin hyllyköt eri tiloihin?

 4. Anne

  Heippa, kyllä saa, noita tikasosia myydään erikseen samoin kun kaikkia muitakin osia – siitä syystä tosi kätevä hyllystö. 🙂