Olen haaveillut tänään kesästä oikein urakalla. Rankat räntäsadekuurot näin viikkoa ennen vappua eivät ole yhtään tsempanneet kesän odottelussa. Pahimpaan kesäikävään selailin kovalevyn uumenista pihakuvia. Olemme olleet onnellisia puutarhan omistajia nyt neljä vuotta. Kaikki neljä kesää ovat ollet ihan erilaisia pihan suhteen. Ajattelin koota tähän superpitkään postaukseen fiiliksiä elämästämme pihalla.

Ensimmäisenä kesänä piha oli savikuoppa, josta isäntä sen rakensi perustuksiaan myöten. Onneksi tuli siirtonurmi, ei tarvinnut koko kesää olla ilman nurmikkoa. Se on muutenkin osoittautunut loistavaksi pohjaksi tasaiselle ja tuuhealle nurmikolle, pihan kruunulle. Sitä isäntä vaaliikin erityisen hyvin. Nurmikolla loikoillaan, syödään, pelataan, otetaan aurinkoa ja sitä tietysti ihaillaan.

Sisääntulomme taloon ei ole erityisen näyttävä, meillä on vaatimattomat portaat ja ovi, siinäpä se. Portaiden edustaa ei ole täytetty näyttävällä laatoituksella, vaan nurmikko yltää sinne saakka. Pihatie on asfaltoitu, siitä portaille olemme laittaneet pienen liuskekivialueen. Pidän tästä pehmeästä ratkaisusta kovasti.

Pääosin syömme ja istuskelemme terassilla, paitsi ihan myöhään illalla aurinko paistaa parhaiten tuohon etuovelle, joten siirrymme usein portaille nauttimaan iltakahveja. Välillä olen kantanut pikkupöytäryhmänkin tuohon oven edustalle. Kuvasta näkyy vähän talomme mallia, se on yksinkertainen puutalo, ei ihan perinnetyyliä, muttei modernikaan. Tällä hetkellä talo on siniharmaa, mutta haluaisin maalata sen valkoseksi tai kitin sävyiseksi. Samalla pitäisi uusia ulkovalot seinälle, nyt ne ovat mallia ”hautajaislyhty”. Kummasti ne vuodet kuluvat, eikä aluksi häiritsevät seikat enää ärsytä niin paljoa. Mutta pikku hiljaa toivottavasti saamme entrattua tyyliä vähän näköiseksemme. Tämän talon henkeen sopii parhaiten vähän perinteikäs puutarhameiniki ja olemus.
 
Toisena kesänämme talossa isäntä innostui kokeilemaan siemenistä viljelyä. Hän istutti ja hoiti huolella taimia. Muistan erityisesti superherkulliset suklaakirsikkatomaatit, sato oli aivan valtava. Niin hyvään tulokseen ei olla myöhemmin päästy valmiilla taimilla.

Tomaatit sijoitamme aina ruokasalin ikkunan alle istutuspussukoihin. Tämä on pihan kuumin ja aurinkoisin seinusta. Joka kesä satoa on tullut, paitsi viime kesänä se oli minimaalinen. Loppukesästä tomaatit näkyvät kivasti ikkunasta sisälle.

Kasvimaa perustettiin siis toisena kesänä ja sinne tuli valtava määrä yrttejä ja muita kasveja. Satoa tuli niin paljon, ettemme meinanneet saada kaikkea kulutettua. Siitä viisastuneina seuraavat kesät on otettu kevyemmällä kädellä. Eikä tuon yhden kokeilun jälkeen olla enää kasvatettu taimia siemenistä saakka. Vaikka pakko sanoa, että itse kasvatetuista taimista tuli kyllä paras tulos. Jäi kuitenkin tältäkin keväältä tämä homma tekemättä. Niinpä pistokkaat haetaan torin mummoilta, sieltä saa parhaat taimet.

Kasvimaa sijoitettiin terassin ja rinteen väliin, sillä se oli vähän merkillinen tila noin muuten. Lisäksi minusta on ollut aivan ihanaa kun ryytimaa on suoraan kokkauspisteen vieressä. Sitä on myös mukava ihastella terassilla istuskellessa. Kuvassa ollaan vasta alussa, nykyään näky on paljon rehevämpi. Tosin katselin juuri, että koko kasvimaa on sammaltunut, kohta alkaa kova homma maan parannuksessa. Nykyään tuon suihkulähteen paikalla on palju, se tuli meille viime kesänä.

Ostin torilta joskus tuollaisen pienen korin, siihen keräämme aina päivän aterian raaka-aineet kasvimaalta. Oi kesä, tule pian, haluan mennä täyttämään korini. Kesäkurpitsoita tulee nykyään jo sopiva määrä, viisastuimme siitä yhdestä liikatuotantokesästä. Meille riittää neljä taimea, siitä tulee juuri hyvä sato kahden hengen talouteen.
 
Kesän ja oman puutarhan parhaita puolia on tietysti ulkona kokkailu. Meiltä löytyy kaikenlaiset laitteet; Muurikan kesäkeittiövaunu, Weberin Genesis-kaasugrilli, muutama Weberin erilainen hiiligrilli, Weberin ulkotulipesä avotulikokkailuun ja vielä itse koottu tiiligrillikin. Viime kesä oli poikkeus ulkoruokailun suhteen, emme kylmän sään takia kyllä hirveästi ulkona syöneet. Oikeastaan viime kesänä pihalla ei tapahtunut kuin pakolliset jutut. Mitään uuttakaan sinne ei laitettu, lukuunottamatta paljua. Edelliskesän projektikin jäi kesken, sillä kasvimaan toiseen päätyyn pitäisi rakentaa muuri ja takapihan laatoitettua terassia jatkaa. Toivottavasti tänä kesänä saamme projektin valmiiksi.
 

Kaikki pihaan liittyvät arkisetkin asiat tuntuvat juhlalta edelleen. Kuten terassiloikoilu, kukkakimppujen poimiminen pihalta ja sen vierestä sekä tietysti pyykin kuivatus ulkona. Voi miten odotankaan että saan kantaa pyykkejä narulta sisälle, siihen ei ennätä lyhyen kesän aikana edes kyllästyä.

Meille tämä piha riittää kesämökiksi saakka. Täältä löytyy melkein kaikki elementit joita mökiltä toivoisimme, paitsi ranta, mutta sinnekin on meiltä lyhyt matka. Palju korvaa vähän tuota ”saunasta uimaan”-fiilistä. Kyllä omalle puutarhalle voisi nostaa maljan!

12 Comments

 1. Aivan ihania kesäkuvia. Voi kun löytyisi sitten joskus omastakin taloudesta kasvimaa 🙂

 2. Ihania kesäisiä kuvia, noita kun katsoi pääsi ihan kesä fiilikseen 🙂 Ihana tuo liuskekivi nurmikko yhdistelmä. Meilläkin liuskekiviä, mutta niissä lähinnä kasvaa kaikkea muuta kuin ruohoa.Kaikki muu valtaa aina nuo kolot ja sitten niitä on kivien päällä kohta peitteenä. Tuo siirtonurmi varmaan menis siinä kätevästi.

 3. Kylläpä tulikin kova into ja odotus tuohon kaikkeen kesätouhuiluun, vaikkei omaa pihaa tällä hetkellä olekaan! Upeita kuvia ja jälleen mukavalla tavalla kirjoitat tästäkin aiheesta. Haluan sanoa, että olet kyllä ahkera blogin pitäjä ja jutut ovat aina laadukkaita, käsittelet asioita monipuolisesti ja visuaalisesti kauniisti. Tykkään ja ilolla kurkkailen 🙂
  Anne-Riitta

 4. Oi että, miten kauniita ja tunnelmallisia kuvia. Aivan mielettömän upea piha teillä! Monia tarkkaan harkittuja yksityiskohtia ja tuntuu, että kaikki on otettu niin hienosti huomioon! Wau! Kunpa itse pääsisi joskus vielä samaan tilanteeseen 🙂

 5. Olipas kiva kesäinen postaus. Ihana kasvimaa teillä on, oli kiva nähdä siitä hieman isompi kuva.
  Minullakin on puutarha ja olen useina vuosia kasvattanut siemenistä taimia kasvimaalle. Tänä vuonna olen keskittynyt kylvämään kesäkukkia, kun ihastuin sellaisiin erikoisempiin lajikkeisiin, joita ei yleensä taimitarhoilta saa.
  Laita ihmeessä jatkossakin puutarhapostauksia!

  Sanna

 6. Anne

  Kiitos, näitä kuvia selaillessa tuli hirveä kesän kaiho, onneksi se tulee ihan pian 🙂 Kasvimaa on kyllä ihana, mutta kieltämättä siinä on hoitamista.

 7. Anne

  Sanos muuta, kesäkuvia on ihana katsoa, tai tähän aikaan, talvella tulee melkein ahdistus kun kesään on pitkä aika, nyt on enää hetki niin ei ahdistu…siis tällainen kesäintoilija 🙂 Meillä liuskekivet on laitettu nurmikolle, niin rikkakasvit ei hirmusti ole päässeet valtaamaan välejä, toki sieltä saa voikukkaa napsia. Jos liuskekiviä laittaa vaikka hiekalle, tulee väleihin vaan rikkaruohoa.

 8. Anne

  Sanos muuta, kesäintoilu on kyllä korkealla just nyt. Ja miten ihanasti sanoit bloggamisesta, kiitos, tuosta saan kyllä intoa tähänkin hommaan. On kyllä mukava saada kommentteja ja vuorovaikutusta lukijoilta. Tällaisena instakautena kun ne kommentit helposti korvaantuvat peukutuksilla. Mukava että viihdyt täällä!

 9. Anne

  Mä oon niin kesätyyppi, että tässä vaiheessa en malttaisi millään odotella hellekelejä ja pihalla oleskeluja. Viime kesä olikin mulle katastrofi, kun pihaoleilut jäi huonojen kelien takia niin vähiin.

 10. Anne

  Meillä pihasta ja sen suunnittelusta vastaa tuo isäntä. Luin hänelle kommenttisi ja hän hymyillen sanoi että kerro kaiken tulleen ihan hetkessä intuitiolla, mitään ei kuulemma ole hirmusti suunniteltu 🙂 Mutta meille tosiaan tärkeintä on kodikkuus ja viihtyvyys, joten niillä elementeillä on menty. Paljon on vielä kesken ja näkisit meidän talon päädyn nyt, se on täynnä rojua :)) mutta eipä tässä muuta kun siivoustalkoot vaan ja siitä se kesäelämä sitten alkaa. Teille tulee taatusti supersuloinen piha!

 11. Anne

  Tuo kuva on tosiaan parin vuoden takainen, nykytilanne ei ole enää ihan noin "selkeä".Alkuinnostuksen jälkeen meillä tuo siemenistä kasvattelu vähän jäi, mutta kyllä niistä vaan parhautta tuli. Täytyy laitella puutarhajuttuja jos kerran niistä tykätään! 🙂