”kaupallinen yhteistyö Kärcher”

Kuten jo eilisessä postauksessa kerroin tuli meidän vähän ahkeroitua siivouspuuhissa. Pääsin nimittäin testaamaan Kärcherin tekstiilipesuria. Koiraperheessä matot ja verhoillut huonekalut nuhrustuvat tavallista helpommin, ellei niitä huolla säännöllisesti. Meillä imurointi ja tekstiilien pesu on säännöllistä. Joskus koen sohvien pesun koneessa vähän vaivalloiseksi ja olenkin miettinyt tällaista pesuria avuksi. Matoiksi olen valinnut tietoisesti villamattoja, koska ne ovat materiaalinsa puolesta kiitollisimpia hoitaa. Kun huolehtii tunnollisesti kodin tekstiileistä, niiden käyttöikä pitenee ja tietysti koti tuntuu aina puhtaalta ja raikkaalta.

Purin Kärcherin pesurin paketista, jossa se oli osissa. Isäntä istuskeli sohvalla ja katseli kun kasasin laitteen käyttökuntoon – yleensä siis hän hoitaa tällaiset kokoamishommat, mutta tällä kertaa halusin itse laittaa pesurin käyttökuntoon. Olen tunnollinen ja tutustun ensiksi käyttöohjeeseen, minusta sillä tavoin pääsee asoissa kaikista helpoimmalla. On meinaan monta kertaa tullut tehtyä toisin päin, ensin alettu kokoamaan ja sitten jouduttu purkamaan ja lukemaan ohje. Tämän laitteen toki olisi saanut kasaan melkein ilman ohjettakin, niin helppo ja looginen oli homma, joten suoriuduin siitä ihan näppärästi.

Pesurissa on useampi erilainen suulake, sekä vesipesua varten, että myös kuiva- ja märkäimurointiin. Tällä kertaa tarkoitus oli pestä sohvanpäälliset ja matto, joten valitsin tekstiilisuulakkeen.

Kuvan kaveri on osasyyllinen siihen, että tällaisia laitteita tarvitaan. Onneksi hän on myös innokas apuri. Kyllähän suloisen avustajan kanssa kaikki hommat sujuvat vielä normaaliakin mukavammin.

Pakko myös näyttää teille normaali sohvanäkymä, eli meillä muutkin osaavat tuhrustaa huonekaluja kun koirulaiset. Etenkin sohvan käsinoja on se kinkkinen kohta, josta löytyy tahraa jos toistakin. Sohvalla myös syödään eikä vain kahvitella. 

Isäntä pääsi käyttämään laitetta kun minä kuvasin puuhaa. Pesurin säiliö on täytetty vedellä ja mukana tulleella pesuainella. Tuosta suihkumaisesta päästä saa ruiskutettua pesuaineliuosta pestävälle pinnalle ja muovisuutin puolestaan toimii imurina, joka kerää tehokkaasti ylimääräisen kosteuden pinnalta. Näin pestävä pinta kastuu vain maltillisesti, ja kuivuu nopeasti käyttökuntoon.

Suulaketta vedetään yhteen suuntaan ja se kerää pesuaineliuoksen mukana kankaasta pinttyneen lian ja pölyn. Tekstiilistä tulee puhdas ja raikas. Pesuaineliuos on laimennettua, eikä sitä ole pakko huuhdella, me emme sitä tehneet. Mutta toisen kierroksen voi halutessaan suorittaa pelkällä vedellä, jolloin pesuainejämiä huuhtoutuu pois.

Saimme vastikään eteiseen uuden villamaton. Lettunen oli antibioottikuurilla ja pienten vatsaoireiden ansiosta puklasi uudelle matolle. Villamaton puhdistus on onneksi helppoa, pyyhin läntit kuivalla liinalla ja annoin kuivua – tiesin, että testaamme puhdistusta tällä laitteella. Kuivana lika lähtee villasta parhaiten. Tässä pesuri toimi myös todella loistavasti, viimeisetkin läntit hävisivät ja matto oli raikas. Lettunen on tietysti tarkkailemassa kun hänen vahinkoaan siivoillaan.

Sohvan ja maton käsittelyssä ei kauan mennyt aikaa. Valkoinen puuvillasohva on ehkä haasteellisin kohde tällaiselle pesurille, mutta kyllä sohva raikastui huomattavasti. Voisin kuvitella, että pesuri toimii todella hyvin etenkin keinokuituisiin ja sekoitemateriaaleihin, joita ei voi konepesuun laittaa tai halua laittaa, sillä konepesu näkyy aina kankaassa. Tällainen pesuri on siis todella kätevä ja sitä kannattaa käyttää mielummin usein kun harvoin, sillä oikein likaiseksi päässyt päällinen ei helposti puhdistu enää millään keinolla. Myös tahrat kannattaa puhdistaa aina heti tuoreeltaan ja paikallisesti, tämä laite auttaa toki niihinkin, mutta toimii pääosin pölyn ja yleisen nuhrun poistajana.

Käyttäisin pesuria myös esim. auton penkkien pesuun (aion sen tehdäkin) ja sängyn/petauspatjan pesuun. Tällaisella voisi kokeilla pestä myös vaikkapa sisal-mattoja, jotka periaatteessa eivät kestä vesipesua, mutta tämä imee liian kosteuden pois tehokkaasti ja näin matto ei kastu läpi saakka. Kärcher siis on yleisestikin mattojen pesussa hyvä, mietin esimerkiksi tekokuituisia nukkamattoja tai eteisen käytävämattoja, niistä tulee varmasti aika raikkaat tällaisen laitekäsittelyn jälkeen.

Allergia- ja eläinperheissä tekstiilien nuhrustumisen poistaminen säännöllisesti on tärkeää. Pinttynyt pöly on se joka nuhrustuttaa eniten tekstiileitä. Mehän kyllä osaamme poistaa näkyvät tahrat tuoreeltaan, mutta pölyn poistaminen tekstiileistä unohtuu helposti, etenkin jos pintojen väri estää lian havaitsemista.

Kyllä kodin tekstiileitä kannattaa arvostaa ja huoltaa niitä säännöllisesti. Tällöin huonekaluista ja matoista voi myös nauttia täyspainoisesti, kun ei tarvitse jatkuvasti stressata niiden likastumista.

Kätevä laite ja varmasti tällaisen hankkisin omakseni, ellei meidän kaikissa verhoiluissa olisi konepestäviä päällisiä. Pestylle sohvalle päästiin pian käsittelyn jälkeen jo istuskelemaan, näppärää.

3 Comments

  1. Hei, mikä on tuo kaunis matto sohvan edessä?
    t. Alexia

  2. Anne

    Se on Muuton Varjo rug. Oikein ihana villamatto, josta olen tykännyt tosi paljon. Aluksi epäröin tuota beigeä väriä, nyt en ole raaskinut vaihtaa varastosta harmaata mattoa vaihteluksi, en ole yhtään kyllästynyt tähän. Sitäpaitsi beige väriskaala näyttää pitkän harmaan kauden jälkeen virkistävän luonnolliselta 🙂