kukkaseppele

Jatketaanpas täällä blogissa vielä hetki meidän pihajuttujen parissa. Olisi toki paljon muutakin kivaa kirjoitettavaa, mutta en ole yksinkertaisesti ennättänyt jaksanut kuvata muuta. Mutta minulla olisi muutama kysymys itseäni taitavammille puutarhureille, sillä teitä taatusti on siellä lukijoissa. 

clematis

Tähän kuvaan ei liity erityistä kyssäriä, mutta pohdin kuinka kiva kesäinen kranssi onkaan ulko-ovessa. Harmi ettei se kestä siinä kuin päivän tai pari. Keksittekö mistä voisi sitoa kestävimmän kesäkranssin, mitkä oksat kuivuvat kauneimmiksi? Mustikanvarvuista en tässä kohtaa innostu, kun niistä tulee mieleen talvikranssi.

perennapenkki

Sitten ensimmäiseen kysymykseen. Meillä on tätä kivikkokasvia (jonka nimeä en nyt muista) ja vaikka olen kuinka laitellut sen ympärille kuorikatetta välttämään ruohottumista, on nämä kasvit ihan ruohomättään valloissa. Keksittekö keinoa miten väleistä parhaiten saa ruohon hävitettyä. Arvaan että nyppimällä, mutta sitten nypin koko kasvin samalla.

perennapenkki

Toinen kysymys. Perennapenkissä on tällaista kukkaa, johon juuri on avautumassa keltaiset kukat. Nämä perennat ovat aluperin tulleet meille isännän kotitalon pihalta. Siksipä en tiedä niiden nimeä, osaako joku kertoa. On erittäin leviäväinen sortti.

salvia kukkapenkissä

Kolmas kysymys. Onkohan tuo kuvan kasvi salvia. Muistelen sen olevan ja maisteltiinkin, mutta kiva jos joku vielä osaisi varmistella sen. Tämä kasvaa meillä runsaana perennapenkin päädyssä.

Neljänneksi kyssäriksi voisin heittää kasvisuosituksen. Meillä oli hyötypenkissä mahtavat isot iisopit jotka isäntä oli kasvattanut itse siemenistä. Mutta koska kasvi on kolmevuotinen, ei niistä enää ollut iloa täksi kesäksi. Haluaisin siis istuttaa yrittimaahan jotkin nopeasti kasvavat ja siihen sopivat kivat puskat – vinkkejä? Muuten se osa kasvimaasta on piparmintun valtaama – mutta rakastan sitä piparminttua, eli ei haittaa. Niiden viereen siis etsin muhkeita kasveja.

Kiitos jos osaatte vastata näihin kysymyksiin 🙂

4 Comments

 1. Heinien kitkeminen ketoneilikan seasta on työtä ja tuskaa, joten varmasti tehokkain tapa on nostaa koko kasvi ylös ja siivota heinän ja juolavehnän juurista sekä kasvi, että alusta.

  Keltakukkainen perennasi on tarha-alpi. Kaunis perinneperenna, mutta leviää kyllä tehokkaasti. Itse hävitin omani jo aikoinaan pienikokoisena kun totesin, ettei minulla ole sille tilaa. Kolmannesta kasvistasi en ole ihan varma, mutta googletteleppas yrtti-iisoa, niitä on monia erilaisia ja tuo sinun voisi olla joku niistä?

  Mintut kannattaa istuttaa vaikka pohjattomassa ämpärissä yrttipenkkiin, jotta pysyvät aisoissa. Jos piparminttusi on vielä suht pieni, niin kaiva se ylös ja hillitse sen kasvua jo etukäteen. En ole koskaan kuullut, että jokin kasvi olisi kolmevuotinen? Omista iisopeista vanhin on n. 15 vuotias, tosin sillekin viime talvi oli hankala, eikä ole siitä vieläkään oikein toennut. Iisopit yleensä siementävät kiitettävästi, joten emokasvin läheltä löytyy "lisäysmateriaalia" varmasti, jos et ole liian innokas kitkijä. Yrttipenkkien monivuotisia kaunokaisia ovat korkeaksi kasvavat yrtti-iisot (valkokukkainen liquerice white on todella kaunis), matalampi sitruunamelissa ja mäkimeirami (tämä tekee hurjasti siementaimia) ja tietenkin ihanat ajuruohot. Yrttejä kannattaa suosia vaikka perennapenkeissä, kimalaiset rakastavat niitä.

 2. Meidän naapureilla kasvaa tarha-alpia kukkapenkissä ja minä kitken sitä meidän puolelta aitaa… Toinen ärsyttävä kasvi on lyhtykoiso, jota itse menin istuttamaan ruusujen viereen ja nyt sitä puskee ulos metrienkin päästä! Ei ole puutarhanhoito aina helppoa 😀

 3. Anne

  Oi kiitos Anna kattavasta vastauksesta – tästä oli todella paljon apua 🙂
  Olet oikeassa, minun pitäisi kaivaa ylös koko kivikkokasvipenkki ja pohjustaa se uudelleen. Sinne olisi varmasti kannattanut laittaa jokin suojakangas alle, mutta kun se on matala ja jyrkkä kohta, ei siihen vissiin helposti saa pysymään kangasta, täytyy kysyä apua sitten jos jaksaa siihen hommaan ryhtyä. Taas olisi kannattanut tehdä alun perin kunnolla..

  Tarha-alpi on minulle sopiva perenna, se kun kasvaa runsaasti ja nopeasti, sopii tällaiselle malttamattomalle. Jos sitä tulee liikaa niin sitten revitään, nyt sille on tilaa ja penkki on rinteen vieressä, niin tilaa levitä ei ole niin paljon kun toisella puolen tulee myös kivi vastaan.

  Mistäköhän olen lukenut sen kolmivuotisuuden..muistelen että siinä sanottiin myös oreganon olevan kolmevuotinen. Voi kyllä olla että muistan väärin. No, meidän iisopit ei kyllä toenneet talvesta, sieltä ei tule mitään. Mutta kuule, et kestäisi jos näkisit mun minttupöheikön, se on levinnyt nyt muutaman vuoden villinä – voit siis arvata ettei ole mikään pikkuinen pehko. Mutta ei sekään mitään, kun minusta se on ihan nättiä ja siinä kohtaa missä se on niin saakin levitä, vieressä kun ei ole mitään "mintuntuhottavaa". Mutta tutkinpa noita ehdottamiasi minttujen viereen. Kiitos vielä 🙂

 4. Anne

  Haha, voi ei 🙂 onneksi meidän alpit ei pääse kiusaamaan mukavia naapureitamme. Mun täytyykin googlettaa tuo lyhtykoiso, meinaan hätäiselle sopii hyvin leviävät ja terhakat kasvit. Olen niin monet perennat saanut jo tapettua..kyllä todellakin.