”kaupallinen yhteistyö Arabia
Tämä yhteistyö sopii ihan täydellisesti tähän maamme itsenäisyyspäivän kylkeen. Suomi täyttää ensi vuonna 100-vuotta ja sitä on ilo juhlistaa monellakin tavalla. Moni suomalaisyritys on tuonut juhlavuoden kunniaksi erilaisia tuotteita juhlistamaan itsenäisyytemme aikaa. Arabialta 100-vuotisjuhlaamme kunnioittaa upea mukikokoelma, johon on tuotu rakastettujen taiteilijoiden luomia kuviointeja itsenäisyytemme eri vuosikymmeniltä.

Pääsin jututtamaan Arabian Concept Manageria Irina Viippolaa, joka kertoi minulle juhlavuoden mukikokoelman syntymisestä.

Suomi 100-vuotta kokoelmaa lähdettiin suunnittelemaan jo muutama vuosi sitten. Tällainen projekti ei synny hetkessä, vaan sitä työstettiin monessa vaiheessa. Ensin mietittiin mitä juhlatuotteella halutaan kertoa ja kantavaksi teemaksi nousi Arabian historia lukuisissa suomalaisissa kodeissa. Lähes kaikilla on jonkinlaisia muistoja Arabian tuotteista, näitä muistoja haluttiin nostaa esille. 

Tuotteena muki on muuten minusta aivan loistava idea, ei tarvitse hankkia kokonaista sarjaa ellei halua, voi nauttia joko yhdestä tuotteesta tai useammasta.

Irina kertoi että Arabian arkistoista löytyy valtava määrä talon taiteilijoiden luomia kuviointeja. Niistä poimittiin ensin esivalintaotokset, jonka jälkeen tehtiin useampia kyselytutkimuksia, joiden perusteella sitten lopulliset kymmenen kuviointia valittiin. Kokoelmassa on yksi rakastettu motiivi jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuosikymmeneltä. Mukana on myös uusi Heini Riitahuhdan Huvila-kuosi edustamassa 2000-lukua. 

Kuoviomaailmat kertovat kunkin vuosikymmenen suunnittelusta ja ilmentävät näin loistavalla tavalla omaa aikaansa. Minua itseäni viehätti kokoelmassa eniten vanhimmat kuvioinnit. Itse asiassa Irina kertoi, että Arabian kyselyiden suosikiksi nousi Suomen Kukka-kuosi 40-luvulta ja se sattumoisin oli myös oma suosikkini. Myös kuvan Esteri Tomulan 60-luvun Pastoraali-muki on todella viehättävä.

Mukeissa löytyy myös graafisempaa ilmettä, kuten Howard Smithin Timbua-muki. Kaikki mukit on varustettu juhlavuoden pohjaleimalla ja sarjaa on valmistettu rajattu erä.

 

Juhlavuoden mukeja on sekä yksittäispakattuina, että viiden mukin setteinä. Kauniit pyöreät sinivalkoiset rasiat kätkevät sisäänsä mukit viideltä eri vuosikymmeneltä.

Kun kuvioinnit oli valittu, alkoi niiden työstäminen digitaaliseen formaattiin ja oikeaan muotoon mukeja varten. Arabian mukimalli on selkeä tausta kuoseille ja ne pääsevät siinä hyvin oikeuksiinsa. Kuviointeja muokattiin, jotta ne näyttäisivät hyviltä tässä uudessa tuotteessa. Esimerkiksi rakastettu Myrna-kuosi oli aikanaan ihan eri mallisessa ja kokoisessa astiassa, mutta se näyttää todella kauniilta myös tässä modernissa astiamallissa.

Mukit saapuvat myyntiin tammikuussa ja niitä on saatavilla vain juhlavuoden 2017 aikana. Nyt loppuvuodesta niitä on ennakkomyynnissä esimerkiksi uudessa Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa. Sain poimia kokoelmasta joitakin mukeja itselleni ja valitsin Isakin, She-Fo:n, Myrnan, Suomen Kukan ja Huvilan. Mutta lopulta taidan lunastaa muutkin mallit itselleni, kaikki ovat niin kauniita.

Heräsikö sinulle muistoja näistä kuvioista?

20 Comments

 1. Upeita mukeja, jostain syystä ja jopa omaksi yllätyksekseni nuo sinikuvioiset kolahti eniten. Myrnan ruskea kukkakuvio ei hevillä unohdu. 😀

  • Omia suosikkejani olivat myös sinivalkoiset kuosit. Toisaalta, lopulta tykkäsin kaikista omalla tavallaan tosi paljon. Ja nuo keltaruskeat kuosit-ah niin ihanan romanttisia 🙂

  • Hei, kiva kuulla että pidit postauksesta 🙂 Nämä ovat tosiaan varsinaisesti tulossa tuossa tammikuussa kauppoihin, olikin kiva päästä fiilistelemään ja kurkkimaan jo vähän etukäteen ihanuuksia. Niin kauniita 🙂

  • Näissä on Arabian Mainio-niminen mukimalli, siitä on myös mm. Joulupukki-mukit, kuulemma. On muuten ihanan mallinen muki, nytkin juon parhaillani Suomen Kukka-mukistani kahvia. Tämä on malli on miellyttävä kädessä ja käytössä, ikivanha Teema-mukikokoelmani pääsee nyt ylähyllylle astiakaapissa 🙂

 2. Valmistetaanko myös Suomessa? Muuten hieman tekopyhää ja härskiäkin juhlia tuolla otsikolla ja suomalaisella suunnittelutyöllä jos voitot haetaan teettämällä halpatyövoiman maassa. Ainakin muut Arabian/Iittalan laadultaan huonontuneet astiat tehdään Romaniassa. Iso "boo!" sille. Mukit ihanine kuvioineen sinällään olisivat heti ostoslistalla jos työkin teetettäisiin täällä. ��

  • Niin, yritys on moniosainen prosessi, voitot kertyvät yhteensä kaikilla osa-alueilla tehdystä työstä. On minusta myös ihan mahtavaa että perinteiset suomalaisyritykset pärjäävät globaaleilla markkinoilla ja meillä on vielä täällä kotimaassa sen ansiosta yritystoimintaa. Suomalainen työ on arvokasta, ihan kaikilla osa-alueilla, mutta niin on myös muukin työ – eli kaikki työ. Näin itse ajattelen. Mitä muuten luulet että maailmassa kävisi, jos kaikki vaan pysyisivät omien rajojensa sisäpuolella.

   Lainaan tässä myös Arabian vastausta tällaiseen kysymykseen:

   Arabian tuotteiden tehdasvalmistus ei tapahdu Suomessa, vaan valmistusosuus tapahtuu ulkomailla. Muotoilu ja tuotekehitys, laadunohjaus, materiaaliosaaminen, brändityö sekä yhteistyö arvostettujen suunnittelijoiden kanssa tapahtuvat puolestaan Suomessa. Design tuo työtä Suomeen, vaikka valmistus olisi ulkomailla.

   "Arabian suomalaisuus ja suomalaiset juuret koostuvat monesta eri asiasta. Merkittävä osa Arabian tuotteiden arvosta muodostuu muotoilu- ja suunnitteluosaamisesta, mitä ilman tuotteita ei olisi olemassa. Uskomme, että kuluttajat arvostavat tuotteissa hyvää muotoilua, käytännöllisyyttä ja korkeaa laatua, joita vaalimme tarkasti huolimatta siitä, missä itse tuote on valmistettu. Arabialle tuotteiden laatu on keskeinen kilpailutekijä, ja laadunvalvontaa tehdään samalla tavalla, riippumatta valmistusmaasta. Se, että Suomessa suunniteltua tuotetta valmistetaan muualla kuin Suomessa, ei näkemyksemme mukaan vähennä sitä arvoa ja historiaa, mikä suomalaisella suunnittelulla ja osaamisella tuotteelle on. Eri tuotteiden eteen tehdään paljon työtä suunnittelu-, tuotanto-, toimitus- ja myyntiketjun eri vaiheissa niin Suomessa kuin ulkomailla, ja kaikki tehty työ – riippumatta siitä missä se tehdään – on arvostettavaa."

  • Olen anonyymin kanssa aivan samaa mieltä. Suomalaisuus on täysin myyty tuotteessa joka valmistetaan halpatuontimaissa. Asia ok, kun hinta ei ole sama kuin suomalaisella työllä!!!!
   Itse tuen ostajana suomalaista työllisyyttä ja täten hyvinvointisuomea!

 3. Hmm..katoavia viestejä jotka kritisoivat (hurjasti lisääntyneitä) mainospostauksiasi ja niiden yksipuolisen totuuden sisältöä. Yskä ymmärretty. Hyvää joulua ja jatkoa!

 4. Kiitos useista kommenteistasi. Olen päättänyt kauan sitten oman blogini linjan, jossa haluan pitää hyvän mielen ja asiallisen linjan. Kritiikki ja mielipiteet ovat kommentoinnin suola, mutta en aio nyt enkä jatkossakaan julkaista muita tahoja tai ihmisiä kritisoivia kommentteja. Etenkään asiakkaideni postauksissa. Ja kyllä, yrittäjälle joulun aika on tärkeää ja näin ollen kampanjoita on mukavasti. Niinhän täällä suomessa työllistytään ja kannetaan yhteiskunnalle verotuloja.

  Mukava että viihdyt blogini parissa ja tervetuloa jatkossakin tänne 🙂 Toivotan sinulle myös oikein hyvää joulun jatkoa!!

 5. Kiva idea tehda naista kuvioista mukeja,silla itse ainakin juon kahvini isosta mukista.Taytyypa vihjaista naista siskolleni,silla tama jos mika olisi kiva lahja ulkosuomalaiselle!

  • Tuo on muuten aivan mieletön lahja ulkosuomalaiselle! Ja nyt olen käyttänyt jatkuvasti näitä mukeja kahvin juomiseen ja olen ihan rakastunut. Muki on muuten harvinaisen miellyttävä kädessä 🙂

 6. Marika Risku Reply

  Hienoa herättää vanhat klassikot henkiin! Vielä jogurttikulhot samaan malliin, niin silmä lepäisi heti aamulla ❤

  • Eikö, ihana kun näitä perinteisiä kuvioita voi fiilistellä tällaisessa muodossa. Jotenkin mukia käyttäessä tulee mieleen hyviä asioita meidän kotimaasta – minulle ainakin 🙂

 7. Olin jo päättänyt että Illusiat ja Taikamukit ovat viimeiset mitä kaappiin hankin. Onkohan päätös nyt pyörrettävä. Myrnat myin kaikki pois kun kaappiin ei mahdu la lapset eivät halunneet, mutta tuo Myrna on pakko saada. Mikä näiden hinta tulee olemaan.

  • No nämä ovat aika houkuttelevia kyllä 🙂 Katsoin että yhden mukin ovh on 18,90€ ja pakkauksen (5 kpl) ovh 89,50€. Myrna on kyllä yksi suosikeistani tässä mukissa.

Write A Comment