Jouluaatto on ihan ovella, kivaa. Minulla on tämä edeltävä päivä vapaata, miten hyvä idea. Kaikki jouluostokset on tehty, nyt vaan siivous kotona ja sitten koristeluita. Joulu voi alkaa.

Löysin siskoni Valkoinen Harmaja-blogista hauskan jouluaiheisen haasteen ja päätin napata sen tännekin. Eli seuraavassa mietteitä omasta joulufiiliksestäni.

****

On joulun aika, mitä luet?

Toivottavasti uutta kirjaa jonka saan joululahjaksi. Lukeminen on ollut kyllä liian vähäistä viimeaikoina!

Suosikki joululeffa?

Oi, en osaa sanoa, olen katsonut sellaisen liian kauan sitten. Kenties tänä jouluna voitaisiin etsiä joku kiva.

Missä vietän mieluiten joulunpyhät?

Kotona on hyvä olla. Toki kaipaan muuta perhettä, jotka ovat Kokkolassa, mutta siellä vieraillaan tänä vuonna pyhien jälkeen.

Lempijoululaulu?

Niitä on monta, pidän joulumusiikista, enkä osaa nimetä yhtä ainoaa oikeaa. Mutta mieluiten kuuntelen joululauluja isännän laulamana.

Milloin avaatte lahjat?

Jouluaattona päivällisen jälkeen. Yleensä kello on silloin noin kahdeksan. Vaikka olemme kahdestaan ja lahjoja ei pitäisi olla, niitä kertyy kuusen alle kuitenkin aikamoinen pino. Avaamme lahjat vuorotellen hissukseen.

Osaatko nimetä joulupukin porot?

Ei en osaa.

Mitä joulun traditioita odotat tänä vuonna?

Syömisiä. Minusta on ihana kattaa pöytää ja nauttia perinteisistä jouluherkuista. Pidän myös siitä, kuinka meillä on tapana loikoilla rennosti olohuoneessa koirulaiset kainalossa ja kuunnella jouluradiota.

(kuvat ovat viime vuoden pikkujoulukaudelta, kun toteutin yhteistyötä Hong Kongin kanssa)

Oikea vai feikki joulukuusi?

Arvaattekin varmasti että oikea. Tänä jouluna on minusta tosi nätti kuusi tulossa, koska itse valitsin sen, heh. Vähän tavallista pienempi, mutta oikein tuuhea.

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluruoista?

Pakko sanoa kinkku, tarkemmin nimenomaan yhdistelmä – kinkku, laatikot ja rosolli. Toki pidän hirmusti myös kaloista ja mädistäkin.

Rehellisesti: onko lahjojen antaminen vai saaminen parempaa?

No ihan varmasti antaminen. Parasta on tunne, kun on onnistunut yllättämään jonkun. Itse en välitä vaikken saisi yhtään lahjaa. Oikeastaan lahjoissa parasta on se tilanne – kun vietetään hetkeä yhdessä ja ”jännitetään” mitä paketista paljastuu.

Oudoin saamasi lahja?

Varmasti joku töihin tullut ”liikelahja”. Muuten en ole saanut mitään outoja lahjoja koskaan. Tai ei, olenpas – kaksi laatikkoa kiuaskiviä. Mutta se oli kyllä superhauska juttu.

Millainen lahjojen paketoija olet?

Kun aikanaan vietettiin isommalla porukalla joulua koko perheen ollessa koossa, panostin erityisen paljon paketteihin. Oli aina teema ja koristukset ja kaikki. Nytkin valkkasin kyllä nättejä papereita ja näin, mutta vähän rennommalla otteella mennään. Sitäpaitsi, kyllä aika monta pakettia on tullut käärittyä töissäkin. Tykkään silti tosi paljon pakettien tekemisestä.

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?

Villapaidalta.

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta?

Kun pikkusisko (Suvi) halusi aina avata yhden lahjan jo jouluaattoaamuna. Muuten ihan vaan kaikki perhejoulussa traditioineen.

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?

Yritin kerran. Muistaakseeni se ei ihan valmistunut, tai jotain muuta epäonnista sen kanssa kävi…

Suosikkipuuhasi joululomalla?

Oleilu. Kun ei tarvitse tehdä mitään.

On jouluaatto, mitä lasissasi on?

Kivennäisvettä, olutta/viiniä, glögiä, kahvia. Riippuu hetkestä ja ruoasta.

Jos voisit ostaa yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?

Tuo toinen osapuoli. (tästä poislukien hyväntekeväisyys)

Mitkä värit tekevät joulusi?

Valkoinen ja vihreä, ripauksella punaista.

Mistä jouluperinteestä et pidä tai mitkä skippaat vuosittain?

Vaikka ollaan Turussa, katson mielummin joulurauhan telkkarista kun paikan päällä. Reissaamisen muutenkin. Monena vuonna reissattiin vuorotellen kummankin perheiden luona. Nyt ollaan joulu kotona ja reissataan muuna aikana.

Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?

En ole, eikä oikeastaan tekisi mielikään.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?

Perinteiset jouluruoat; kalalautanen, kinkku, laatikot, rosolli, aurajuustoa… Hyvää!

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?

Valkoiset ja mieluiten kyllä elävä valo – kynttilöitä ja lyhtyjä. Minusta nykyään on menty vähän liiallisuuksiin kausivalojen kanssa. Minulle riittäisi yksi puskallinen valoja.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai joulupäivästä?

Jouluaatosta, siihen liittyy niin paljon perinteisiä rutiineita joista on ihana pitää kiinni. Pidän siitä, että elämässä on jotain tällaisia asioita.

****
Todella ihanaa ja rentouttavaa joulua teille!

Comments are closed.