”kaupallinen yhteistyö Solera Finland

Tänään minulla on ollut perinteinen viikkovapaapäivä töistä. Ihanan hitaan aamun jälkeen istahdin ruokatilan pöydän ääreen ja päätin rentoutua joulusuunnitelmien parissa. Hardy´s viinilähettilään mukaviin hommiin kuuluu tietysti viinien maistelu ja niistä kirjoittaminen blogiin. Enkä keksisi heti yhtä oivaa hetkeä fiilistellä saamaani viinilähetystä, kun joulumenun ja kattauksen suunnittelu.

Minulla on tapana joka vuosi kirjata ylös joulumietteitä liittyen ruokiin, kattauksiin yms. – olen jopa säästänyt monena vuonna tekemäni joulukauppalistan, sitä on ollut kiva tutkailla myöhempinä vuosina. Tänä vuonna pääsen vähän tavallista helpommalla, sillä isäntä tilasi meille ruokalähetyksen Perinnepata-pitopalvelusta. Nyt saan keskittyä lyhyen vapaan aikana lähinnä pöydän kattamiseen ja joulusta nauttimiseen. Mitä joulusyömisiin tulee, niin meillä mennään tänäkin vuonna ihan perinteisellä tyylillä; laatikoita, kinkkua, rosollia, kaloja, sienisalaattia, sinihomejuustoa jne. Jälkiruoka ja kevyemmät joulun ajan lounaat sen sijaan ovat vielä vähän auki, vaikka vähän jo tänään niitä suunnittelinkin.

Australialaisen viinitalon Hardy´s:in Bin-viinit ovat saaneet tälle talvelle uuden ulkoasun ja voi miten pidänkään pullojen juhlavan raikkaasta lookista. Pääsin aikaisemmin viinitastingissa tutustumaan näiden viinien makuihin ja punaviiniä ollaan jo täällä kotonakin nautittu juustojen ja piparien seurana.

Bin-viinisarja on mutkaton ja sopii niin ruokien seuraksi, kuin sellaisenaankin nautittavaksi. Tässä viinisarjassa on erinomainen hinta-laatusuhde, viinit maksavat alkossa 6,78 € / pullo. 

Hardy´s Bin 141 Colombard Chardonnay on kuiva ja raikkaan hedelmäinen maultaan. Viiniä kehutaan erinomaiseksi mm. pastan, äyriäisten ja antipastojen seurana. Ajattelinkin testata tätä joulunaikana nimenomaan antipastojen kera. Meidän varsinainen jouluruoka tulee koostumaan erittäin perinteisestä jouluruoasta, jota syödään uuteen vuoteen saakka. Niinpä väliruokina on kiva napostella jotakin kevyempää, jolloin tämä valkoviini pääsee varmasti pöytäjuomaksi.

Viinifiilistelyt saivat minut innostumaan jouluisesta koekattauksesta. Toin kotiin Linumilta saamani pellavaliinan, joka oli meillä Koodin pikkujoulujuhlissa jo käytössä. Tämän joulun teemaväri kotona tulee olemaan pehmeä vihreä. Valkoiset astiat ja kirkkaat lasiesineet pääsevät kauniisti oikeuksiinsa hennon sävyisen pellavaliinan seurana. Nyt taittelin koekattauksen somisteeksi eukalyptyksen oksat, jouluna pöytään voisin hakea vaikka männynoksia meidän metsästä. Vanhat isännän perimät Arabian vihreäjalkaiset viinilasit ovat kauniit joulupöydässä.

Leikkelin paikkakortitkin (vaikka meitä tulee olemaan vain kaksi) vanhasta 90-luvun keittokirjasta, joka oli menossa paperinkeräykseen. Tykkään muutenkin lisäillä erilaisia kuvia kattauksiin ja somisteisiin.

Ruokatilan hyllystön päälle minulla on tapana kasata juomatarjottavia ja jälkiruokia. Voisin ajatella hankkivani tänä vuonna ruokatilaan aika valko-vihreitä kukkia. Selvästi keväiseen taittava raikkaus puhuttelee minua jo nyt. Kenties jättikimppu tulppaaneita, jos vaikka löytysi jo ranskalaisia tulppaaneita joulukimppuun.

Hardy´s Bin 343 Cabernet Shiraz on keskitäyteläinen, mehevä ja hilloinen viini. Tämä olisi hyvä pari esimerkiksi pataruoille ja pitsalle, toki myös perinteisen täyteläisen jouluaterian seuraan ihan mainio.

Viinistä Viiniin 2013-kirjassa tälle viinille annettiin 3-pistettä – ”Laadukas ja hyvin tehty viini, joka sopii myös juhlaan. Hinta-laatusuhteeltaan viini on löytö”

Bin 343-viiniä suositellaan myös glögiviiniksi, niinpä päätin tänään tehdä vapaapäivän kunniaksi lämpimät glögit, kun kaapista vielä sattui löytymään sopivat mausteet. Viinimarjamehua, kanelia, tähtianista, neilikkaa, inkivääriä ja appelsiinia – sekä lisäksi tietysti punaviiniä.

Nautittiin täyteläiset glögit alkujuomina ennen illallista. Tänään oli aikaa kokata uunijuureksia ja pihvejä kermakastikkeessa. Emme kuitenkaan syöneet ateriaa koekattauksessa, nimittäin pöytäliina pääsee seuraavan kerran käyttöön vasta jouluaattoiltana.

Onko sinulla tapana suunnitella etukäteen joulun syömisiä ja kattauksia? Minusta yksi rentouttavimmista jouluvalmisteluista on nimenomaan tulevasta jouluaattoillasta ja joulupäivästä ”haaveilu”. Olipas muuten aika ihana tapa viettää tämä vapaapäivä.

*****

Kommentit tähän postaukseen ovat erittäin tervetulleita, mutta alkoholilainsäädännön takia joudun poistamaan mahdolliset alkoholia koskevat kommentoinnit.

6 Comments

 1. On toki mielessä jo joulun kattaukset ja ruuat. Ruoka sinänsä meillä taitaa mennä perinteisen kaavan mukaan, mutta jälkiruuaksi aion tehdä ensimmäistä kertaa glögijuustokakun. Nuo vihreäjalalliset lasit ovat ihana, äidillänikin oli niitä..
  TerhiR

 2. Nuo vihreäjalkaiset viinilasit ovat minullekin tuttuja – sattuisitko tietämään niiden nimeä tai suunnittelijaa?

 3. Anne

  Glögijuustokakku nam 🙂 Ja juu, mä haluan aina ihan perinteiset jouluruoat, sitten väliruokina ja jälkkäreinä saa olla jotain vaihtelevampaa. Nämä vihreäjalkaiset viinilasit ovat todella kauniit minustakin.

 4. Anne

  Googlasin äsken ja ovat ilmeisesti nimeltään Traviata ja suunnittelija Saara Hopia. Nuutajärven lasin valmistamat, tosin meidän laseissa on Arabian tarrat. Tosi kauniit lasit.

 5. Minulla on jo iät ja ajat ollut jouluvihko. Siihen kirjoitan mitä kenellekin annan lahjaksi, ei tule sitten annettua villasukkia joka vuosi, joulukorttien saajat, joulun ajan syömiset ym. Eilen kirjoitin jo ideoita ensi jouluun. 🙂 Myös eteisen juttuja olen suunnitellut, jokohan ensi vuonna hankkisin sen ihanan naulakon Koodista, jota olen jo ikuisuuden ihaillut…
  Kivaa loppuvuotta Anne ja perhe!

 6. Anne

  Jouluvihko kuulostaa aivan ihanalta idikseltä <3 Tosin lahjoja en enää jakele, niin että niistä täytyisi pitää kirjaa. Ollaan sovittu perheen kesken ettei lahjota toisiamme (aikuisia). Meillä ainoat lahjat tuo joulupukki (=isäntä) ja minä hänelle. Noh, saatoin laittaa lapsille pienet paketit Kokkolaan.