”kaupallinen yhteistyö Harvia”

On toisaalta aika hassua että muutimme viisi vuotta sitten ihkauuteen omakotitaloon, koska meillä on riittänyt monenmoista remonttipuuhaa vuosien varrella. Nämä toki enemmänkin omia mieltymyksiä varten, mutta joitakin myös arjen mukavuutta parantamaan. Lukuisista Harvian sauna-aiheisista postauksistani on käynyt selville, että saunassa rentoutuminen on meille tärkeää. Kun kerroin teille Harvia saunadesigner-suunnitteluohjelmasta, sain kilpailuvastauksia saunomiseen liittyen ja niistä huomasi, että saunassa rentoutuminen on meille suomalaisille luontaista ja mieluisaa. Tosi moni kertoi saunovansa useita kertoja viikossa – niin mekin.

Viisi vuotta vanha saunamme oli sinänsä ihan ok-kunnossa, mutta kiuas alkoi olla tiensä päässä. Olisimme voineet vain vaihtaa sen, mutta koska rentoudumme saunassa pitkään saunoen, oli toiveena saada laudetilaan väljyyttä. Myös valaistus oli erittäin puutteellinen, joten purkuhommiin oli ryhdyttävä senkin puolesta.

Sauna ennen

Vanhat lauteet oli rakennettu perinteiseen tyyliin, paljon kaiteita ja kapeita lauteita. Hutera rakennelma tuntui melkein vaaralliselta. Valaistuksena oli pelkästään muutama valokuitutuikku katossa. Kiuas sijaitsi seinäkiinnityksellä lauteita vastapäätä. Ovi oli tummaa savulasia ja lattiassa harmaa peruskaakeli.

Remontissa purettiin kaikki pois. Lattiahan päällystettiin SBL:n mikrosementillä, joka on ollut mahtava valinta. Lattiaremontista kirjoitin erikseen Mikrosementti kaakeleiden päälle-postauksessa. Kaikki saunan pinnat uusittiin, paitsi kiuasseinän kivimäinen laatoitus. Sitä ei kannattanut purkaa kun se oli niin tiukasti kiinni ja muutenkin sopi ihan nätisti uuden saunan ilmeeseen.

Saunan muutos
 
Harvian saunasuunnitteluohjelmaa käyttäen testailimme erilaisia laudemmalleja. Ihastuimme molemmat tähän Soliden jämäkkään ja moderniin ulkoasuun. Musta runkorakenne on kiva kontrasti ja mustat yksityiskohdat jatkuvat pesuhuoneen puolella. Solide-lauteissa on käytetty hirsilankkua, joka on valkovahattu. Lauteiden massiivisuus on upean näköistä ja ne ovat käytössä osoittautuneet helppohoitoisiksi. Minulla onkin saunan puhtaanapitoon hyviä vinkkejä, joista kirjoitan vielä erikseen.
Seiniin valitsimme yksinkertaisen ja perinteisen kuusipaneelin. Solide-lauteisiin olisi sopinut upeasti myös leveä seinäpaneeli, mutta minusta meidän perinteiseen taloon ja pienehköön saunaan tämä perinteinen paneeliratkaisu oli luontevampi. Saunan tumma savulasiovi vaihtui kirkkaaseen lasiin ja se on yksi todella merkittävä muutos ilmeessä. Tilantuntu lisääntyi niin saunan kuin pesuhuoneenkin puolella. Harvian sivuilla on paljon erilaisia houkuttelevia saunaratkaisuja ja tarvikkeita, katsasta vaikka saunasisustus-osio.

Kiuasratkaisu

Ja sitten se ehkä tärkein muutoselementti – nimittäin kiuas. Meillä oli toiveena saada ajastettava kiuasmalli ja nyt sellainen vihdoin on saatu. Kiukaaksi valitsimme Harvian Cilindro-mallin. Etenkin isäntä tykkää mennä pitkän lenkin jälkeen saunaan, on ihan mahtava, että kukaan voi ajastaa etukäteen. Nykyään tällaiset säätöpaneelein varustellut kiukaat ovat ihan perusjuttuja, mutta meidän talon rakennuttaja oli tietysti valinnut halvimman mahdollisen kiukaan, jossa ei ollut mitään hienouksia. Onkin aivan luksusta voida säätää ja ohjelmoida kiuasta, etenkin kun sen voi vielä tehdä pesuhuoneen puolella eikä tarvitse kömpiä lauteiden väliin kiukaan viereen saunaan. Cilindro on myös ulkoasultaan tyylikäs ja ylellinen, sekin on tietysti plussaa.
Lauteisiin upotettava kiuasmalli mahdollisti myös laajemman lauderatkaisun. Nykyään makoilemme usein tuossa ”keskilauteella” jossa on tilaa kahdelle. Vanhassa saunassamme siihen mahtui häthätää jalat. Koko sauna tuntuu oikein tilavalta, eihän meidän sauna ole yhtään liian pieni kun siinä on oikeanlaiset ratkaisut.
Harvian Cilindro-kiukaasta tulee makoisat ja tasaiset löylyt. Vanha pieni kiuas oli joko liian viileä tai liian kuuma, nyt löyly on pehmeän miellyttävä ei ollenkaan pistävä. 
Saunan valaistus
Viimeinen silaus saunanautinnolle on tietysti asianmukainen valaistus. Meille valittiin Harvian seinävalaisimet ja lisäksi led-nauhat selkänojan ja penkin yhteyteen – nekin tilattiin Harvian lauteiden mukana valmiina. Sähkömiestä tietysti tarvittiin remontissa uusien sähkövetojen tekemiseen. Kiukaan sähköt saatiin samalla upotettua seinärakenteisiin, mutta jos vaihtaa pelkän kiukaan tuollaisella ohjauspaneelilla, voi sen tehdä myös pintavetona, siihen ei tarvitse kokonaista saunaremonttia. Vaikka minä kyllä suosittelen satsaamaan kokonaisuuteen, jos siihen vain on mahdollisuus. Ero entiseen perussaunaan on huima, eikä pelkästään visuaalisesti vaan myös käytössä.
Näin muutaman kuukauden jälkeen voin sanoa, että saunaremonttiin satsaaminen kyllä kannatti. Mikäli nautit saunomisesta ja pohdit kannattaako uudehkoa saunaa remontoida niin jos siihen on mahdollisuus niin kannattaa. Remontti sinänsä on nopea toteuttaa, saunan purkaminen, sähkömies ja uusien paneeleiden nakuttelu. Nämä sujuvat muutamissa päivissä. Ja muista se sähkömies, älä tee kuten minä ja unohda sitä. No, onneksi meillä on ihan mahtava sähkäri joka tuli ylitöinä paikalle lyhyellä varoitusajalla. Harvian lauteiden asennus sujui lopuksi todella ketterästi, kaikki tuli tehtaalta vamiina oikean mittaisina, ne vain (melkein) nostettiin paikoilleen. Meillä tämänkin remontin toteutti Helsingin Huoneistoremontti- ja saneeraus.
Kyllä nyt kelpaa rentoutua saunassa – sinne taidan suunnata tänäänkin nauttimaan!

14 Comments

 1. Oi joi, täällä yksi saunafani ihastelee!:) Kyllä vaikuttaa kivalta jasöpöltä tuo uusi kiuas. Uuden kiukaan hankinta on ollut meillä (tai siis minulla) usein mielessä. Pieni sauna ja hölmön kokoinen kiuas todellakin vie tilaa ja tilaa kaivattaisiin täälläkin. Tosin maalasin pari vuotta sitten saunan saunavahalla ja tein mustan saunan valkoisilla lauteilla, mutta se remppa ei maksanut mitään muuta kuin sen maalin, jonka itse toteutin. Laitoin myös mikrosementtiä vessoihimme tässä vuosi sitten ja olemme tykänneet. Nyt haaveilen mikrosementin kaakeleiden päälle laittamisesta kylppäriinkin, mutta katellaan nyt. http://www.kristallikimara.fi/2016/03/diy-mikrosementti-lattiaan.html

 2. Kylläpä alkoi tehdä mieli saunaan! Kesällä Suomeen palatessa pitää heti päästä mökille löylyihin rentoutumaan. 🙂

 3. Näyttääpä inspiroivalta <3 Ja tuli oikein hyvään saumaan, sillä kevään to-do-listalla on miettiä mökin rantasaunan uudistusta. Nuo lauteet näyttävät siltä, että sopisi ehdottomasti myös sinne! Lisäksi puulämmitteisen ikikiukaan rinnalle olisi mukava saada pikkuisen nopeammin lämpenevä sähkökiuas, jotta saunan ehtisi lämmittämään myös arki-iltana töiden jälkeen. Jes, kiitos, tämä postaus menee kirjanmerkkeihin tulevia suunnitelmia varten 🙂

 4. siis häh, viisi vuotta vanha kiuas tiensä päässä WTF

 5. Anne

  Uusi kiuas on ollut ihan mahtava, on se jännä että kiukaissa on niin suuri ero, löylyt on ihan erilaisia. 🙂

  Kävin kurkkaamassa sinun mikrosementtijutun. Voi että miten kiva lopputulos, sen kaiken vaivan jälkeen 🙂 Olet aika näppärä kun itse osaat tehdä remontteja, minä en sellaista osaisi.

 6. Anne

  Sauna kyllä rentouttaa ihanasti. Jännä että se on muualla maailmassa harvinaisempi herkku. Me suomalaiset ollaan (onneksi) vähän omalaatuisia. Nyt kyllä moni on alkanut muuallakin tajuta saunan hyödyt ja ilot. Onhan se niin hyvä tapa antaa keholle ja mielelle hoitoa.

 7. Anne

  Kiitti, onhan tuo aika nätti tapaus 🙂 Valaistus on tärkeä, sillä voi pilata ja pelastaa. Tässä on kyllä onneksi onnistuttu.

 8. Anne

  Kiitos Jutta <3 Näissä lauteissa on mahtava ratkaisu ja tykkään tosi paljon hirsilankusta, niin jämäkkä ja selkeä pinta. Teen vielä saunanhuoltopostausta ja siinä esittelen sitten vähän tarkemminkin lauteita.

 9. Anne

  Kyllä tiensä päässä meidän taloudessa. Käytämme saunaa niin usein, ettei tuo kiuas enää riittänyt tarpeisiimme. Halvin mahdollinen kiuasmalli ei tässä tapauksessa ollut meille sopivin. Ehkä jollekin toiselle se sitä on, sillä kiuas ei mennyt roskikseen vaan lahjoitimme sen eteenpäin. Kiuas oli temppuillut meillä jo jonkin aikaa ja halusimme myös panostaa pehmeisiin ja laadukkaisiin löylyihin. Usko pois, kiukaissa = löylyissä on eroja…

 10. Hei! Todella kaunis sauna, miten on kestänyt käytössä? Harkitsemme itsekin tämän saman mallin lauteiden hankkimista. Kuinka paksuja nuo laudelankut ovat? Penkki on varmaan aika painava, eikä helposti liikahda paikoiltaan. Se olisikin hyvä juttu, koska meillä on pieniä lapsia.

 11. Anne

  Hei! Sauna on ollut aivan ihana käytössä, tykkään kun lauteet on helppo puhdistaa – me kaadetaan aina saunomisen jälkeen vettä päälle ja kuivataan lastalla, niin kätevää. Laudelankut on tosi paksut ehkä 4-5 cm. Penkin jaksan kyllä nostaa, ei oo hirveän painava mutta tukeva kyllä. Hitusen nämä ovat liukkaat märkinä kyllä.

 12. Kiitos vastauksestasi ja ihania saunomishetkiä! 🙂