”kaupallinen yhteistyö Marimekko”

Ihastukseni Marimekkoa kohtaan on tuskin jäänyt kenellekkään epäselväksi. Minusta on ihan huikeaa, että merkin kiinnostavuus on vain kasvusuunnassa. On aika harvinaista, miten jokin brändi voi olla samaan aikaan uskollinen omalle pitkälle historialle ja ideologialle, silti uudistua ja heijastaa ajan henkeä modernilla otteella.

Tämän yhteistyön puitteissa Marimekko toivoi minun pohtivan mitä rohkeus tarkoittaa minulle – mikä on oma rohkea polkuni elämässä ja miten se heijastuu esimerkiksi omaan tyyliini.

Luonteeltani olen aina ollut melkoisen ristiriitainen – nimittäin tekemisen ja toimimisen suhteen rohkea, riskinottaja ja tekijä. Toisaalta erittäin arka monessa perusasiassa, mutta niihinkin arkuuksiin liittyy tavallaan rohkeus – sillä arastelen asioita jotka eivät pysy omassa kontrollissani. Yrittäjänä on väkisinkin oltava luottamusta omaan tekemiseen ja osaamiseen. Ei ole ketään toista johon nojata, kun yrittäjyys on suurelta osin oman tekemisen varassa. 

Työni on luovaa ja visuaalista. Aloin jo lapsena innostua vaatteista ja sisustamisesta. Mieluiten toteutin leikin muodossa näkemyksiäni muodista ja sisustuksesta. Kävin usein kangaskaupassa ostamassa 10-20 cm paloja kangaskaupan pakkavalikoimasta. Kerran ilostuin hirmuisen paljon, kun minua varten oli laitettu suuri pussillinen ylijääneitä tilkkuja sivuun, sain pitkäksi aikaa askartelumateriaaleja.

Vaikka koulutukseni on kaupallisella puolella, uskon vakaasti, että jos teet niitä asioita jotka ovat sinulle ominaisia, päädyt sinne minne haluat. Kunhan uskot itseesi ja päämääriisi – sekä teet töitä niiden eteen.

Itselleni on ollut aina tärkeä viihtyä sekä omassa ympäristössä, että vaatteissa. Tiedän minkälaisessa kodissa haluan rentoutua ja minkälaisissa asuissa koen olevani omimmillani. Oman tyylini taisin löytää jo varhain. Pidän selkeydestä ja ajattomista perusasioista. Samalla haluan mielelläni kokeilla jotakin uutta siinä rinnalla.

-Marimekon alkuvuosina Armi Ratia edisti omalta osaltaan naisten voimaantumista rohkaisemalla suunnittelijoitaan luomaan vallankumouksellisia silhuetteja ja ennennäkemättömiä kuvioita, joiden avulla naiset voisivat ilmaista itseään ja olla aktiivisia yhteiskunnassa.-

Jos pohtii tarkemmin Marimekon vaatteita, mallistosta löytyy vaihtoehtoja kaiken ikäisille, kaiken kokoisille, kaiken tylisille ihmisille. Yksinkertaiset vaatteet ja näyttävät printit muodostavat Marimekon ytimen. Mallistosta löytyy aina kuoseja niin arkistojen uumenista kuin myös tämän hetken suunnittelijoiden luomina. Tämän kevään mallistoon uusia kuoseja ovat suunnitelleet Liselotte Watkins ja Paavo Halonen.

Marimekon ikoniset mekot ovat tänä keväänä huikean raikkaita ja näyttäviä. Mekko on ehkä maailman upein vaatekappale, se on samalla mukava ja elegantti. Keveän ja raikkaan mekon voi pukea juhlaan tai arkeen – lomalle ja töihin. Mekot ovat olleet aina Marimekon mallistoissa tärkeässä roolissa.

Minulla on kuvissa selkeä graafinen Linjaviitta-mekko, jota ihastelin jo viime syksynä Marimekon Pariisin presentaatiossa. Mekon kuosi on Vuokko Nurmesniemen Galleria vuodelta 1957 ja itse mekon suunnitteli Annika Rimala jo vuonna 1966. Tämä mekko sopii erittäin hyvin myös tällaiselle pienempikokoiselle naiselle. Puin kuviin mekon alle poolon ja culottes-housut, näin kokonaisuus toimii hyvin ihan vaikka työasuna. (Linjaviitta-mekko saapuu myymälöihin viikolla 10, eli ensi viikolla.)

näytöskuvat: Petri / MrCoolpool

Halusin nostaa tähän toisenkin Marimekon kevään ikonisista mekoista. Näiden viimesyksyisten Pariisin näytöskuvien näyttävä mekko on nimeltään Monrepos ja sen kuosi nimeltään Keidas. Annika Rimala suunnitteli tämän printin vuonna 1967. Kuviointi näyttää todella ajankohtaiselta edelleenkin modernisti leikatun mekon muodossa. Lanteilla on ihanat siivekkeet, jotka heiluvat kävellessä.

Marimekolla on upeita asusteita; laukkuja, kenkiä, huiveja jne. Halusin nostaa esille pari suosikkiani asusteista. Marimekon aurinkolasimallisto on raikas ja rohkea. Kokoelman omat lempparini  Iisa-lasit ovat pehmeän sävyiset ja malliset. Kookkaat aurinkolasit luovat tyyliin näyttävyyttä ja samalla tietysti suojaavat, toivottavasti kohta aurinkolaseille on taas tarvetta.

Marimekolla on myös elegantti korumallisto, jonka on suunnitellut Nathalie Gourdon. Melkein toivon että minulla olisi reiät korvissa, sillä nuo korvakorut ovat todella upeat. Onneksi voin sentään käyttää sormusta. Näyttävä Nikki-sormus on ihan mahtava. Koska pidän selkeästä pukeutumistyylistä, tykkään maustaa kokonaisuutta yksityiskohdilla – kuten asusteilla ja kuoseilla.

Marimekon klassikko Jokapoika-paita houkuttelee minua nyt kovasti. Tänä keväänä raidat ovat supertrendikkäitä ja erityisesti paitapuseroiden muodossa. Väljälinjainen paita on vaate, jonka avulla voit toteuttaa omaa näkemystäsi tyylistäsi. Minä yhdistän Jokapoikaan culottes-housut ja näyttävän sormuksen. Tai pillifarkut ja ballerinat. Ihailen tällaisia vaatteita jotka muuntuvat erilaisten ihmisten tai tyylien mukaan.

Marimekko tuo kevääseen paljon myös herkkiä ja siroja kukkaprinttejä. Kuvan viehko paita on mallikappale, sitä ei sellaisenaan ole tulossa myyntiin. Samasta kuosista on kuitenkin tulossa hiukan eri mallinen paita kauppoihin paidan nimi on Katriella Henriikka. Itse pidän kovasti näistä pienikuvioisista kukkakuoseista.
Minusta on mahtava nauttia pukeutumisesta ja samalla myös ilmentää sillä omaa fiilistä ja visuaalista kiinnostustani – olla rohkea siinäkin suhteessa. Onko teistä luontevaa kokeilla pukeutumisessanne uusia juttuja, vai luotatteko mielummin hyviksi havaittuihin valintoihin?
Kerronpa tähän vielä vinkin:
Liittymällä Marimekon asiakasohjelmaan saat ensimmäisestä ostokerrastasi -15% alennuksen normaalihintaisista tuotteista. Etu on voimassa 14 pv rekisteröitymisestä Marimekko-myymälöissä ja verkkokaupassa marimekko.com. Liity asiakasohjelmaan tästä tai myymälässä.”

*esitellyt tuotteet olivat kuvauslainassa

6 Comments

 1. Ihana postaus! Meillä nuorempi neiti inspiroitui Marimekon kevät malliston sisustustuotteista ja innostui suunnittelemaan kuoseista muotivihkoon kauniit asut. Mekon leveä raita näyttää todella kauniilta, tykkään kovasti mekon kuosinsa ja Elisabet -paidassa jota olen ahkerasti käyttänyt. Itse olen turhan turvallinen asuvalinnoissani ja tämä hiukan harmittaa. Culottes- housut löysivät viime kesänä vaatekaappini ja pidän niistä kovasti. Tästä huolimatta jouduin kauan pohdiskelemaan ostopäätöstä Kia- housujen suhteen. Housut istuu kivasti minulle, mutta mietin että rohkenisinko pitää niin erilaisia housuja. Tyttäreni eivät oikein ymmärtäneet pohdiskelua ja sanoivat että tietysti pidät niitä. Rohkaisun myötä ostin nämä ihanat housut ja nyt mietin niihin erilaisia paitoja/toppeja..saa vinkata! ( ;

 2. Taalla ollaan myos ikiaikaisia Marimekko faneja 🙂 Ja kaapista loytyy aika paljon mari-vaatteitakin. Ei niita isoimpia tai varikkaampia kuvioita valttamatta, vaan rauhallisempia kuoseja. Targetin mari-vaatteet on myos olleet kovassa kaytossa viime kesana ja varmaan myos tulevana. Ulkosuomalaisena on hienoa tukea suomalaista yritysta ostamalla marimekkoa.

 3. Anne

  Kiitos Suvi <3 tuo mekko muuten sopisi sulle ihan älytömän hyvin! Se sopisi sekä juhliin, että ihan sellaisenaan. Ihana!

 4. Anne

  Kiitos Marja, kiva kuulla 🙂

  Oli muuten niin upeat ne tyttäresi suunnitelmat! Kiitos kun lähetit minulle kuvan niistä.

  Hyvä että ostit culottes-housut, ne ovat niin monikäyttöiset ja modernit. Niiden kanssa sopii melkein mikä paita tahansa – nyt Marimekolla on ihania kukkakuosia paitoja kevääksi, sopisivat mainiosti. Ja myös yksivärinen Agnes-paita valkoisena tai mustana on aivan ihana, silloin kun haluaa jotain varovaisempaa 🙂

 5. Anne

  Marimekko on siitä mahtava, että valikoimaa löytyy myös hillitymmän tyylin ystäville. Toisaalta, itse olen viimeaikoina uskaltanut kokeilla rohkeampia kuoseja ja huomannut, että niistä saa paljon energiaa kun vaan rohkaistuu välillä pois turvallisesta.