valkovahattu sauna
”kaupallinen yhteistyö Harvia

Kevätsiivousintoilut jatkuvat, tällä kertaa kerron saunan siivoamisesta yhteistyössä Harvian kanssa. Ihastelen joka päivä meidän uutta Harvia-saunaa ja olen niin tyytyväinen että päätettiin ryhtyä tähän remonttiin. Voit kurkata aiemman jutun saunastamme tästä, siinä valotan vähän miksi remonttiin ryhdyttiin.

Minulle on tosi tärkeä arvostaa kotia ja pitää paikoista hyvää huolta. Kauniskaan koti ei ole kauaa kaunis, jos pintoja ei huolleta säännöllisesti. Tässä uudessa saunassamme on Harvian Solide-lauteet, jotka on tehty valkovahatusta hirsilankusta. Näiden hoito on erilaista kun perinteisen käsittelemättömän laudepuun.

Siivousintoilijan kaapista löytyy paljon tarvikkeita saunan pesuun. Osa näistä on tarkoitettu vanhan saunamme hoitamiseen, eli käsittelemättömille puulauteille. Perinteisetä puulaudetta kannattaa hoitaa esimerkiksi kerran kuussa sujauttamalla harjaan vähän saunanpesuainetta ja heittämällä ämpäristä vettä päälle. Sen lisäksi pesen lauteet oikein kunnolla kuuraamalla kolme-neljä kertaa vuodessa, silloin käyn läpi myös seinät. Loppuhuhtelun jälkeen kuivaan aina lauteet lastalla.

-puhdas sauna-

Raikas ja hyvältä tuoksuva sauna on ilo. Saunan pesuun ei mene kauaa aikaa, kun homman hoitaa säännöllisesti. Vaikka käyttäisi laudeliinoja, on silti pyyhittävä lauteet tarpeeksi usein. Mikään ei latista saunomistunnelmaa niin paljon kuin tunkkainen tuoksu – tai sanoisinko jopa haju.

Meidän vahatut lauteet ovat hiukan liukkaammat kuin käsittelemätön puulaude. Mutta laudeliinan kanssa ne ovat oikein miellyttävät. Itse olen kokenut tämän käsitellyn ja yhtenäisen pinnan hoitamisen todella helpoksi. Tärkeä pieni juttu jokaisen saunomisen jälkeen on lanata vesi seisomasta lauteilta. Tiedän että voi kuulostaa nipotukselta, mutta ihan kaikissa märkätiloissa veden kuivaus tekee ison palveluksen pinnoille ja siivousvaivalle. Minä sutaisen lauteet nopeasti kuivaksi samalla pitkävartisella lastalla kuin pesutilankin. 

Pyrin imuroimaan saunan lauteiden alukset viikottain samalla kun imuroin kodinhoitohuoneenkin. Suihkautan silloin myös pesuainetta lauteille, pyyhin sieniliinalla ja huuhtaisen vielä jos tarvis. Sauna on pysynyt ihanan raikkaana. Sieniliinalla pyyhkäisemiseen ei kauaa mene aikaa.
valkovahattu sauna

Tässä näkyy Harvian Solide-saunan rakennetta. Lauteet on suunniteltu kätevästi irrallisiksi, jolloin niiden nostaminen perusteellisempaa siivousta varten on helppoa. Suursiivouksessa, jonka teen siis muutamia kertoja vuodessa, pyyhin runkorakenteet ja lauteiden aluspinnat. Näille vahatuille lauteille en varmasti käytä juuriharjaa, mutta karheapintainen laudepesuri on hyvä jynssäämään perusteellisemmin.

Saunan lattian pesen aina pitkävartisella laituriharjalla, joka on siis ikäänkuin varrellinen juuriharja. Sellaisella pesen myös kylpyhuoneen lattian kätevästi.

valkovahattu sauna

valkovahattu sauna

Mitä vähemmän saunassa on kaiteita, koloja ja muotoja, sitä helpompaa siitä huolehtiminenkin on. Tässä meidän saunassamme kaikki on selkeää ja suoraa. Ylälaudekin on irrallinen penkki. Kannattaa miettiä saunan suunnittelussa myös näitä puhtaanapitoasioita. Muuten saunan suunnittelusta onkin kiva juttu Harvian sivuilla. Omasta kokemuksesta ainakin voin suositella lämpimästi tällaista yhtenäistä vahattua pintaa ja mahdollisimman suurta eheää laudepinta-alaa.

Toivottavasti sain teidät inspiroitumaan saunan siivoamisesta. On se niin palkitsevaa napsauttaa lopuksi sauna päälle ja mennä nauttimaan raikkaaseen, puhtaaseen ja lempeän lämpimään saunaan löylyistä.

9 Comments

 1. Olen lukenut blogiasi vuosia ja tykännyt/tykkään kovasti. Selkeää, konstailematonta.
  Kauniita kuvia erilaisista aiheista. Inspiroivaa
  Ihastelen nyt kovasti hienoa saunaanne, voisitko kertoa sen koon, levxpit.
  Kiitos jo etukäteen!
  Saunaremontti suunnitteilla myös meillä.

 2. Olen lukenut blogiasi vuosia ja tykännyt/tykkään kovasti. Kauniita kuvia, mielenkiintoisia
  ja monipuolisia aiheita. Konstailematonta ja selkeää.
  Uuusi saunanne on todella kaunis ja varmasti myös viihtyisä. Voisitko kertoa sen mitat, koska
  itselläni saunaremontti suunnitteilla.Kiitos jo etukäteen ja hyvää kevättä ja viikonloppua.

 3. Anne

  Heh, tällaiset postaukset toisilla on musta aina niin kivoja – saan tsemppiä ja inspistä tarttua toimeen.

  Kivaa viikonloppua!

 4. Anne

  Kiitti Hanna, ollaan kyllä itsekin nautittu siitä todella paljon. Sitä helposti ajattelee, että olihan meillä ennenkin ihan toimiva sauna, mutta kyllä se vaan on ihan eri asia kun sauna on mietitty ja kaunis 🙂

 5. Anne

  Vitsit, kiitos, oli aivan ihanasti sanottu. Tällainen palaute antaa todella paljon iloa ja kannustusta, juuri noin haluaisin blogista välittyvänkin 🙂

  Meidän sauna on leveydeltään n. 2 m ja syvyydeltään n. 160 cm. Eli todella kompaktin kokoinen ja perusmittainen. Siksi itsekin yllätyin, miten avaran ja tyylikkään siitä sai oikeanlaisella ratkaisulla.

  Myös sinulle – hyvää kevättä ja viikonlopun jatkoa!

 6. Aivan ihana sauna teillä! Ja kiitos todella hyvistä siivousvinkeistä 🙂

 7. Anne

  Kiitos, tykkään itsekin meidän saunasta todella paljon 🙂
  Itse tykkään aina lukea toisten siivousvinkkejä, niistä saa tsemppiä omaan tekemiseen. Joten kiva jos näistä oli sinnepäin iloa!