”kaupallinen yhteistyö Länsi-Suomen elokuvakomissio”

Tiesittekö että Turku on suomen toiseksi suurin elokuvakaupunki, täällä tehdään siis Helsingin jälkeen eniten elokuvia. No en minäkään tiennyt, ennen kuin eilen. Käväisin nimittäin  Logomossa bloggaajaillassa, jossa meille esiteltiin sinne kesän ajaksi rakennetut elokuva-aiheiset näyttelyt – Behind the Scenes: Tähtien tekijät ja Behind the Scenes: Tom of Finland movie. Esillä on kaksi erilaista näyttelykokonaisuutta, toisessa sukelletaan kotimaisen elokuvan historiaan ja toisessa tutustutaan äskettäin valmistuneeseen Tom of Finland-elokuvaan. Näyttelyiden yhteydessä on myös design-pop-up-kauppa.

 -Kotimaisen elokuvan kulta-aika-

Suomalaisen elokuvan kultaisiin vuosiin matkataan ”punaisen maton” ympärille rakennetussa tilassa. Tänne oli koottu vanhoja elokuviin liittyviä välineitä, rekvisiittaa, pukuja ja valokuvia. Tämä näyttely on myös osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa.

Ajatella miten tärkeitä elokuvat olivatkaan ennen television, saatikka internetin valloitettua meidän ajanvieteaikaamme. 

Ihastelin vanhoja elokuva-asuja. Kuvan yksinkertainen valkoinen mekko oli suosikkini. Tuo mekko on aikanaan ollut Eeva-Kaarina Volasen päällä Kesäillan valssi-elokuvassa.

 

Nostalginen valokuvaseinä, jolla komeilee suurien filmitähtiemme ja elokuvantekijöiden valokuvia. Tunnistin kyllä jokusen tuolta joukosta, mm. Ansa Ikosen ja Tauno Palon tietysti.
-Behind the scenes: Tom of Finland-
Viereisessä tilassa tutustuttiin uudempaan elokuvatuotantoon – Behind the scenes: Tom of Finland movie. Dome Karukosken ohjaama kansainvälinen elämäkertaelokuva kertoo taiteilija Touko Laaksosesta
eli Tom of Finlandista (1920‒1991). Elokuva on saanut jo suuren suosion ja Tom of Finland on muillakin tavoilla kovasti pinnalla. Tämä näyttely oli erittäin mielenkiintoinen, sillä elokuvan tekemiseen pääsee kurkistamaan ihan perusteellisesti alkaen taustatyöstä ja käsikirjoituksesta. Seinillä on mm. pätkiä käsikirjoitussivuista yms. mielenkiintoisia elokuvan tekemiseen liittyviä taustajuttuja.

Valokuvissa on dokumentoitu elokuvan tekemistä useiden taustatekijöiden vinkkelistä. Tom of Finland-elokuvaa kuvattiin monessa paikassa ja maassa. Täällä Turussa on kuvattu kuulemma sataman lähellä sijaitsevassa suuressa tehdashallissa.

Toukon elämään liittyviä elokuvarekvisiittoja ja lavasteitakin oli nähtävillä. Mm. elokuvasta tuttu huone, jossa hän asui Los Anglesissa ollessaan. Lisäksi nähtävänä oli tietysti elokuvassa käytettyjä asuja.

Näiden näyttelyiden oheen oli rakennettu pienimuotoinen design-pop-up-myymälä. Täältä voi bongata monia tuttuja tuotemerkkejä, kuten Saana ja Olli, Lundia, Mayn ja Finlayson. Lisäksi oli elokuva-aiheisia tuotteita.

Myymälässä oli mm. hauskoja Tom of Finland-henkisiä rannekoruja. Tällaisia pääsimme bloggaajaillassa itsekin tekemään. Oli muuten hauskaa vähän askarrella, sellaista ei tule usein tehtyä. Valmistin itselleni oranssin mokkaisen nahkarannekkeen tuohon samaan tyyliin, kuin kuvan mustat versiot.

Meille nimittäin kerrottiin että elokuvakaupunkina Turusta löytyy monenlaista osaamista elokuviin liittyen. Ei pelkästään näyttelemistä, kuvaamista, ohjaamista yms. vaan myös puvustamista. Turussa on elokuvapuvustamo – Puvustamo. Siellä syntyy elokuviin upeita luomuksia, mutta kuka tahansa voi teettää siellä omien visioidensa mukaisia asuja ja asusteita. Turussa kaupunki on vahvasti mukana tukemassa elokuvatuotantoa, se on kyllä hieno juttu. Elokuvat työllistävät ihmisiä täällä mukavasti. Ja enpä tajunnut, että kuka tahansa voi ilmoittautua vaikkapa elokuviin avustajaksi.

Suosittelen kyllä ehdottomasti vierailemaan Logomon elokuvanäyttelyissä, oli erittäin mielenkiintoista kuulla taas vähän enemmän elokuvan tekemisestä ja siihen liittyvästä historiasta. Nämä näyttelyt ovat avoinna tuonne elokuun 13. päivään saakka. Ja jos Logomossa piipahdat, niin kerronpa, että siellä on myös aivan hulppea modernin taiteen näyttely Art goes Logomo, jossa on esillä 20 kansainvälisen nykytaiteilijan teoksia.

Kulttuurikin kuuluu kesään!

Comments are closed.