”kaupallinen yhteistyö Suomen Blogimedia ja Iittala
Olen yllättänyt itseni Iittala-yhteistyön myötä monta kertaa astioiden suhteen. Meidän kaappiin on päätynyt värillisiä astioita ja nyt myös suloisia kuviollisia Taika-astioita. On pakko sanoa, että valkoisten astioiden käyttö on vähentynyt huomattavasti, sillä tartun paljon mielummin astiakaapilla herkullisiin väreihin. Tanskan matkan kattauksista inspiroituneena olen haaveillut sinivalkoisista kuviollisista astioista. Nämä Taika-sarjan kauniit ”taianomaiset” astiat täydentävät ihanasti kaikkia yksivärisiä astiasarjojani, niin valkoisia kuin värillisiäkin.
Taika-sarja täyttää tänä vuonna 10-vuotta ja sen kunniaksi on valmistettu rakastetusta Taika-mukista uusi 10-vuotisjuhlamuki, joka on pakattu upeaan lahjapakkaukseen. Jokaisessa mukissa on pohjassa juhlaleima. Tätä mukia on saatavilla tämän vuoden loppuun saakka. Ihan mahtava lahjavinkkikin.
 

Taika-sarja on saanut inspiraationsa pohjoismaisesta estetiikasta. Suunnittelija Klaus Haapaniemi kertoo halunneensa lisätä siihen ripauksen mystisyyttä ja leikkisyyttä. Sarjan ydinajatus liittyy alkuperäisyyteen ja aitouteen. Asiat joita minä ainakin arvostan esineissä.

Paitsi astioita, kuuluu Taika-sarjaan myös tekstiileitä. Sarjan henkäyksen ohuet täysvillaiset torkkupeitot ovat todella ylellisiä. Ensin meillä oli sininen peitto ja nyt on myös harmaa. Kuljen aina ympäriinsä torkkupeittoon kääriytyneenä. Sininen torkkupeitto löytyy olohuoneen sohvannurkasta ja harmaa on nyt makuuhuoneen täydentäjänä.

Ihastuin myös Taika-sarjan pellavatyynyyn, jonka pehmeä harmaa sävytys täydentää pellavalakanoin pedattua sänkyä. Hillitty kuviointi ei pomppaa rauhallisesta sisustuksesta liikaa esille, mutta tuo kuitenkin mielenkiintoa kokonaisuuteen.

Ne jotka minut tuntevat hyvin (tai lukevat blogiani säännöllisesti), tietävät lempiaamiaiseni olevan viineri. Syön usein vapaapäivinä aamupalan sängyssä lehtiä lueskellen. Silloin suuri muki teetä tai kahvia on täydellisyyttä. Kahvipannun tai teepannun voi jättää keittiöön kun tilavaan mukiin mahtuu tarpeeksi juomaa. Taika-muki pääsi heti kovaan käyttöön meillä. Tuota mukia on ihana tutkailla; siihen on piilotettu mm. 10 erilaista kukkaa, kutakin vuotta kuvaamaan.

Valitsin itselleni Taika-sarjasta muutamia astioita täydentämään yksivärisiä perusastioita. Jos sängyssä tai pihalla maistuu kahvi jättimukista, on pöydän ääressä kiva siemailla kahvi astetta pienemmästä kupposesta. Perinteinen kahvikuppi tasseineen näyttää virkistävältä ja ripauksen ylelliseltäkin, ainakin mukeihin tottuneelle. Kahvittelu on mieluista puuhaa ja on mukava valita tilanteeseen ja mielentilaan sopiva kuppi.

Taika-sarjan juhlavuoden kunniaksi syvien lautasten ja kulhon kuviointia on uudistetty. Nyt kauniit kuvioinnit jatkuvat astioiden reunoille saakka. Minä viehätyin tästä monivärisestä kuvioinnista, mutta sarjasta löytyy graafisuuden ystävälle mustavalkoinen kuvionti tai klassinen tummansinivalkoinen kuviointi.Taika-sarjan astioiden pohjana on Heikki Orvolan Aika-sarja. Sen pelkistetyn pehmeät muodot ovat oivallinen tausta meheville kuvioinneille.

Innostuin astioiden kuvaamisesta ja järjestin kunnon kuvausstudion olohuoneeseen. Pieni assistenttikin asettui mielellään kuvattavaksi. Hän viihtyy touhuilussa mukana, joko torkuskellen tai tapahtumia seuraillen. Kuvia napsiessani vierähti aika ja suunniteltu brunssi valmistui vasta myöhäisellä iltapäivällä. Vapaapäivinä ei onneksi ole niin tarkkaa mihin aikaan brunssinsa syö. Aikaa meni paitsi kuvaamiseen, myös fiilistelyyn, sillä tietysti päädyin jossain vaiheessa myös selailemaan keittokirjoja. Olen tainnut useammin kuin kerran kirjoitella tuosta vapaapäivien laiskasta ruokaan liittyvästä rituaalista; ensin valitaan astiat, sitten fiilistellään niitä ja keittokirjoja ja viimeiseksi vasta päädytään keittiön puolelle. Arjen kiireen keskellä on kuitenkin hyvä osata nauttia kotoilusta, jota tällainen hidas tunnelmointi tarjoaa. Omassa kodissakin voi rakentaa itselleen elämyksiä.

Sain katettua brunssin ja pääsin nauttimaan uusista astioista ensimmäistä kertaa. Olin säästellyt niitä tätä hetkeä varten. Voi miten pidinkään lopputuloksesta. Astioiden sävymaailma sopii meidän kodin tunnelmaan todella hyvin. Lisäsin kattaukseen Teema Tiimi-kulhoja, Teema tarjoiluvadin ja Essence-sarjan juomalasit. Taika-sarjassakin on muuten aivan ihastuttavat hennosti kuvioidut juomalasit.

Söimme saksukaa, jota valmistin ensimmäistä kertaa. Oli aika yksinkertaista ja hyvää, kuumaan päivään sopivaa tulista ja kevyttä. Myönnän, että valitsin sen osittain syömiseksi myös kuvauksellisuuden takia – onhan se aika kaunis tuossa pannussa. Seuraksi brunssimaiseen tyyliin jogurttia granolalla ja marjoilla, vähän leipää ja juustoa. Juomana sitruunalla ja mintulla virkistettyä vettä sekä kupposet kahvia. Tällaisesta kombosta voisi tehdä syyssunnuntaisen perinteen aamupäiviksi.

Voin oikein kuvitella, miten pimeinä talvipäivinä tällainen mystinen kuviomaailma luo kotiin tunnelmaa. Nyt ei tarvittu kynttilöitä pöytään, kun iltapäivän aurinko silasi kattauksen. Mutta mystiset kuviot tuovat sitten myöhemmin iloa kynttilänvalossa. Saattaa olla, että tartun seuraavaksi useimmin astiahyllylläni näihin kuvioituihin lautasiin. Kyllä muuten uudet astiat piristävät elämää kummasti.

Onko Taika-sarja teille tuttu ja löytyykö sitä jo kotoa. Iittalalta kerrottiin, että Taika on nostanut suosiotaan kovasti vuosien varrella ja siitä on tullut jo klassikon asemaan noussut ajaton sarja. Enkä kyllä ihmettele, ovathan nuo kuvioinnit huikeita!

*kuvissa näkyvät Iittalan tuotteet saatu osana vuosiyhteistyötä

4 Comments

 1. Minulla on muutamia tummansinipohjaisia Taika-astioita, joita käytän jostain syystä lähinnä jouluisin. Nämä sinun valkopohjaiset sopivat upeasti valkoisten Teemojen ym. joukkoon, joita minullakin on. Harkintaan siis. Ainoa mihin olen pettynyt Arabiassa on se, että käsittääkseni nämäkin tehdään nykyään Aasiassa. Maksaisin mielelläni enemmän niistä, jos olisivat kotimaassa valmistettujakin.

 2. Tuo Taika-sarjan juhlamuki oli ihan pakko saada itselle. Tykkään aamuisin juoda ison maitokahvin ja siihen tuo on ihan passeli. Tykkäään myös, kun kuviointi jatkuu mukin sisäpuolelle.
  Ostin samaisen sarjan syvän lautasen vauvalahjaksi ihanalle pienelle. Minusta se käy hyvin myös lapsen lautaseksi ja tuo vaihtelua iänikuisiin muumikuvioihin(anteeksi kaikki muumi-fanit).
  T. Tiina

 3. Anne

  Tummansiniset Taikat ovat myös niin herkullisia, minusta nekin sopivat hyvin valkoisen Teeman kavereiksi. Käytän innolla tummansinisiä Teema-lautasiani ja valkoiset tuntuvat niin valjuilta niiden jälkeen, heh. Vaikka tietysti ikinä en luopuisi valkoisesta perusastiastosta. On vaan niin ihana sekoitella erilaisia osasia. Näihin valkopohjaisiin Taikoihin ihastuin nyt aivan totaalisesti, tuntuvat sopivan kaiken kanssa yhteen ja jopa sisustuksenkin.

  Minua ei haittaa tuo teknisen valmistuksen osuus, kun tiedän miten paljon näihin astioihin liittyvää työtä tehdään edelleenkin täällä kotimaassa. Kaikessa on aina monta puolta. 🙂

 4. Anne

  Olen oikea mukihullu ja tiskikone täyttyy päivän aikana meillä mukeista 🙂 Tuo iso koko on superkätevä, myös muuten pihalla oleskellessa, siihen mahtuu tarpeeksi teetä ja kahvia. Ja voi se on kaunis!
  Mahtava idis tuo vauvalahja. Miksi lasten ja eläinten astioiden pitäisi olla heille suunniteltuja. Meillä taas koirat syövät ja juovat Teeman muumikuvioisista kipoista – mutta muuten en Muumi-sarjasta niin itse perusta – vaikka söpöjä toki ovat.