Sunnuntai on ollut aivan ihana ja aurinkoinen. Verkkaisen aamun jälkeen touhusin koko päivän pihalla ja terassilla. Spämmäsin instagramiani @muotimielessa ja siellä storiesia lukuisilla höpöjutuilla liittyen terassiin ja pihaan. Olen vaan niin totaalisen täpinöissäni talonmaalauksesta ja siihen liittyvästä järkkäilystä.

Välillä oli maltettava siirtyä hetkeksi keittiön puolelle, mutta ruoan tietysti nautin pihalla. Tänään aamulla leivoin sämpylöitä ja lounaaksi pyöräytin tomaattisen pastan.

Olen muuten hirmuisen tarkka pastan suhteen. Etenkin tomaattikastike on oikeastaan aika haastava valmistaa, kuten useimmat yksinkertaisimmat jutut. Vuosien varrella on tullut opittua muutama niksi maistuvan ja täyteläisen tomaattikastikkeen pohjaksi. Vaikka teistä varmasti jokainen osaa tomaattikastiketta kokata, ajattelin kuitenkin jakaa oman ohjeeni.
 

-Täydellinen tomaattikastike-

-Kuumennan reilusti oliiviöljyä pannulla ja lisään siihen kuivattua peperoncino-chiliä – joskus kokonaisena palana, mutta useinmiten chilimyllyllä jauhettuina hiutaleina, kokonainen kun noukitaan pois öljyn kuumennuttua. Peperoncino on tärkeä osa tätä reseptiä.

-Lisään kuumaan öljyyn sipulia (ja valkosipulia), kuullottelen niitä mutta en anna ruskistua.

-Kaadan joukkoon tomaattimurskan, joista suosikkini on Mutti. Hämmentelen ja annan hetken porista kuumemmalla levyllä, mutta sitten lasken lämpöä, ettei tomaatti kiehu liikaa kasaan. En lisää joukkoon vettä, kuten usein on tapana. Pidän paksusta ja täyteläisestä kastikkeesta.

-Maustan suolalla ja pippurilla. Pippuria en laita kuitenkaan tässä vaiheessa kuin pienen ripauksen, sillä sen maku kitkeröityy ja voimistuu kun kastiketta haudutetaan. Täydennän makuja myös ripauksella sokeria, sen kanssa kuitenkin varovainen, kastike makeutuu muutenkin kun se hautuu.

-Tomaattikastikeesta tulee sitä ihanampaa, mitä kauemmin malttaa antaa sen hautua. Mielellään vähintään puolisen tuntia. Tietysti usein oikaisen ja haudutan vain niin kauan kuin pastan keittäminen kestää…mutta maltti olisi valttia. Lopuksi lisään tomaattikastikeeseen nokareen voita, se tuo nekkumaista makeutta ja kiiltoa kastikkeeseen.

-Tähän simppeliin pohjaan voi sitten lisätä mitä tahansa. Tällä kertaa halusin hiukan kirpeyttä, joten kippasin mukaan kapriksia ja hakkasin ison nipun tuoretta basilikaa, silasin vielä sitruunamehulla. Kuivattuja yrttejä en jostain syystä itse tykkää käyttää tomaattikastikkeessa.

-Viimeistelen kastikkeen tarjoiluhetkellä parmesanilla ja runsaalla mustapippurimäärällä.

Tomaattikastiketta tulee tehtyä liian harvoin, se on oikeastaan tosi hyvää. Jos en olisi ollut yksin, olisin lisännyt kylkeen jotakin lihaa, esimerkiksi kanaa. Minä tulin oikein kylläiseksi tällä kasvisversiollakin.

Tuleeko teidän kokkailtua tomaattipastaa?

*osa kuvissa näkyvistä Iittalan tuotteista – Taika-lautaset ja Kartio-lasit – on saatu osana vuosiyhteistyötä

8 Comments

 1. Kokeiluun menee tämä sinun reseptisi. Itse tykkään myös haudutella tomaattikastikkeen ja aika samalla reseptillä mennään mutta tuo peperoncino-chili kiinnostaa. Tykkään tomaattikastikkeesta sellaisenaan mutta se on myös hyvää, kun repii mozzarella-paloja sekaan ja ne ihanasti sulavat kuumaan kastikkeeseen.
  Kivaa ja aurinkoista viikkoa. Terv. Tiina

 2. Juuri viikonloppuna keskusteltiin mieheni kanssa täydellisestä tomaattikastikkeesta 😀 Tämä resepti menee ehdottomasti kokeiluun, kiitos!

 3. Niinpä, haudutettu tomaattikastike on niin hyvää ja kun kuvittelee ettei kaapista mitään löydy. Itse pehmennän vielä makua aina jääkaapista nokareella purkin pohjalta löytyvällä tuorejuustolla, esim. yrtti tai pippuri. t:Camillannika

 4. Herkullinen resepti, kokeiluun menee. Olen nyt jonkin aikaa tehnyt tomaattikastikkeen blogin Mustaovi ohjeella, jossa kastike tehdään uunissa hauduttamalla, suosittelen, jäin koukkuun:) Talossanne tapahtui huiman kaunis muutos ja väri on kaunis ja ajaton. Tykkään myös oven Kontiainen väristä ja melkeinpä sutisin myös takaoven tuolla samalla kauniilla sävyllä. Edellisen postauksen asusi on kiva, niin sinua:) Mukavia kesäpäiviä!

 5. Anne

  Mmm, mozzarella on ihanaa tomaattikastikkeen seurana! Kannattaa kokeilla peperoncinoa, siitä tulee ihan pieni tujaus potkua. Tietty myös tuore chili käy, mutta italiassa vissiin käytetään oikeaoppisesti tuota kuivattua pientä chiliä.

  Kivaa ja aurinkoista viikkoa myös sinulle!

 6. Anne

  Hahaa, hauskaa 🙂 Kannattaa kokeilla, täyteläinen tomaattikastike on niin suurta herkkua!

 7. Anne

  Sanos muuta, aina löytyy tomaattimurskaa ja oliiviöljyä sekä mausteita. Meillä on melkein aina myös parmesanin käntty jääkaapissa. Minäkin olen joskus laitellut tuorejuustoa mukaan, hyvää tulee.

 8. Anne

  Minäkin muistan tuon Marjan ohjeen. Varmasti tosi hyvää sekin!
  Olen kuules ihan täpinöissäni talon uudesta ilmeestä. En koskaan pitänyt siitä vanhasta lookista ja kun ostimme talon, päätin jo silloin että se maalataan valkoiseksi. Mutta koska uusi talo, ei ollut heti järkeä ryhtyä siihen puuhaan. Nyt oli hyvä aika, ajoissa liikenteessä niin välttyy suurilta pohjatöiltä. Ja ulko-ovi on tosi namu. Siksi vähän epäilen muiden ovien maalaamista sillä sävyllä, kun nyt se loistaa niin hienosti itsekseen..

  Mukavia kesäpäiviä myös sinulle!