Eilinen siivouspäivä jäi tyngäksi, kun ikävät uutiset kotikaupungin keskustasta tavoittivat. Oli parasta vain olla. Viikonlopun ajanviettoa on ollut ainoastaan kotona oleskelu. Täällä vallitsee aikamoinen kaaos, jota alan taltuttaa hetimiten. Kotona on yksi paikka, joka säilyy yleensä suhteellisen siistinä ja se on ruokailutila. Siellä kyllä vietetään aikaa pöydän ääressä, mutta haluan pitää tilan aina siistinä, sillä istun yleensä tuon pöydän ääressä myös tietokoneeni kanssa, niin nytkin. Jos muualla tavarat ajelehtivat, on hyvä että yksi alue on selkeä.

Y-tuoli

Oiva Toikka Pajusotka

Ruokailutilan ilme ja sävymaailma ovat rakentuneet pikkuhiljaa ja sattumanvaraisesti. Alkutilanteessa siellä oli vain ruokapöytä, tuolit ja valaisin. Taulut sijoitin lyhyelle päätyseinälle kollaasiksi. Myöhemmin lisäsin lipaston ja jokin aika sitten täydensin tunnelmaa harmaaksi maalatulla takaseinällä ja vaaleanpunaisella verholla.

Oiva Toikka pajusotka

Oiva Toikka Pajusotka

Huomasin väripilkahdusten tuovan todella paljon tunnelmaa. Lipastokin oli hyvä ratkaisu, sillä pitkä seinä tuntui kolkolta tyhjänä. Nyt hyllyn päälle voi rakentaa asetelmia ja sijoittaa valaisimen. Lempinäkymäni siinä onkin Iittalan Leimu-valaisin* ja sen vieressä oleva Oiva Toikan lasilintu*. Minulla on tasolla myös aina kirjapinoja, osaksi tunnelman takia ja osaksi, koska tykkään lukea sisustus- ja valokuvakirjoja pöydän äärellä.

Oiva Toikka Pajusotka

-Vinkkejä tunnelmalliseen ruokatilaan-

-Käytä väriä; sävytetyt seinät, upea tapetti ja pehmeät verhot luovat lämpöä
-Pidä kokonaisuus yksivärisenä, sillä astetelmista, kattauksista ja taiteesta muodostuu yksityiskohtia
-Sekoittele tuoleja; yksikin erilainen tuoli ruokailupöydän ympärillä rikkoo monotonisuutta ja luo rentoa fiilistä
-Vähennä tuoleja; jos sinulla on kuusi tuolia pöydän ympärillä, mutta tarvetta on yleensä vähemmälle, sijoita ylimääräisiä tuoleja pöydän päähän, seinustalle tai muualle. 
-Rakenna asetelmia; kun pöytä ei ole käytössä, sijoita siihen aina jokin katseenvangitsija – kukkia, kynttilöitä, kirjapino yms.
-Ryhmittele taide; rakenna suuri kollaasi useista tauluista tai sijoita yksi taulu reunustalle, kokeile erilaisia ripustuspaikkoja. Yksi taulu keskellä suurta seinää on harvoin hyvä ratkaisu.
-Unohda matto; joskus matto on hyvä ratkaisu tilan kokoamiseksi, mutta useinmiten matto tekee ruokatilasta tunkkaisen ja vaikeuttaa siivoamista
-Satsaa valaisimeen; valaisin kokoaa ruokatilan omaksi kokonaisuudekseen, sen ympärille sijoittuu tärkein kaluste eli pöytä. Suuri valaisin voi olla korkeammalla suhteessa pöytään kuin pieni valaisin. Normaalisti hyvä etäisyys valaisimen ja pöydän välillä on n. pöydän korkeus eli 72-76 cm.
-Siivoa pöytä aina heti ruokailun päätteeksi; siisti ruokailutila tuo harmoniaa koko kotiin, sillä se on yleensä näkyvällä paikalla.
-Nauti ruokailutilasta, siellä voi tehdä muutakin kuin syödä..

Wishbone chair

Nautitaan sunnuntaista ja auringosta, joka iloksemme pilkahtelee. Ehkäpä tänään kokkailtaisiin jotakin oikein herkullista ja käytäisiin pitkällä kävelylenkillä. Huomenna sitten alkaa minulla virallisesti arki, kesälomat on tällä erää nautittu.

Ihanaa tulevaa viikkoa!

*Iittalan tuotteet saatu osana vuosiyhteistyötä

6 Comments

 1. Voiko joulupukilta pyytää lahjaksi tilavaa ruokailutilaa? Minulla on iso ruokapöytä varastossa, jos toisin sen tähän asuntoon, ei ruokailutilaan sitten muuta oikein mahtuisikaan. Nyt mennään pyöreän Artekin kanssa, hyvä pöytä sekin, mutta tuollaiseen pitkään oli paljon kivempi laitella kukkia ja kynttilöitä esille. Ja tuo pieni apulainen saa ruokailutilanne näyttämään vieläkin paremmalta!
  Mukavia työpäiviä!

 2. Hei, mikä tuo pöydän takana oleva lipasto on? Tykkään.

 3. Lundialla on valaisin nimeltä Soihtu. Tuo on Iittalan valaisin nimeltään Leimu.

 4. Anne

  Haha, aina voi toivoa ja muutenkin sanoa ääneen toiveita – ikinä ei tiedä mitä tapahtuu :)) Pyöreä Artek-on ihana. Kun on suorakaidepöytä haaveilee pyöreästä ja päinvastoin, heh. Pieni apulainen kieltämättä sopii mihin vain täydellisesti.

  Ihania syksypäiviä sinne!

 5. Anne

  Lipasto on espanjalaisen Stuan Sapporo-hyllystö. Minäki pidän siitä paljon. wwww.stua.com

 6. Anne

  Apua, no niin on, mikä lie ajatusvirhe. Kiitos että korjasit, editoin tekstin 🙂