Kuvasin muutama päivä sitten Insta Storyssa – @anne.melender  – omenapiirakkaleipomuksestani. Sain todella paljon pyyntöjä, että jakaisin ohjeen. Tein nimittäin ikivanhan ranskalaisen keittokirjan mukaista Tarte aux pommes-piirakkaa, johon tulee mantelimassakiisseliä. Se antaa piirakalle ihan erityisen vivahteen ja erottaa sen perinteisistä omppupiiraista.

Tänään piirakasta oli jäljellä tuo viimeinen pala, joka ei enää ollut kovin kauniissa kuvauskunnossa, mutta onneksi maku oli vieläkin ihana. Tämä piirakka on tavallista ehkä hiukan työläämpi, mutta maku korvaa ehdottomasti vaivan.

Omenapiirakka mantelimassalla

pohjataikina:

150 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl tomusokeria
1-2 rkl kylmää vettä

täyte:

3-4 suurta hapanta omenaa (leivoin valkeasta kuulaasta)
75 g voita
1,5 dl sokeria
3 vatkattua kananmunaa
150 g mantelimassaa
1 sitruunan aastettu kuori

(Uuni 225 astetta)

-Nypi voi, jauhot ja sokeri keskenään. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

-Sulata täytteen voi kattilassa, lisää sokeri ja munat (varo ettei munat hyydy kokkeliksi, eli sekoita hyvin). Anna saostua hetken miedolla lämmöllä kiehumatta. Sekoita koko ajan.

-Ota kattila liedeltä. Sekoita joukkoon mantelimassa ja sitruunankuori. Tässä joutuu vähän aikaa vispaamaan, jotta massapaakut sulavat. Anna jäähtyä. Itse teen kiisselin taikinan jääkaapissaoloaikana valmiiksi.

-Vuoraa mieluiten irtopohjainen piirasvuoka taikinalla. Painele taikina myös reunoille ja pistele pohja. Laita pieneksi kuutioidut omenat pohjalle ja lisää niiden päälle kiisseli.

-Paista uunin keskiosassa 30-40 minuuttia tai kunnes kiisseli on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

Tämä piirakka on parasta kunnolla jäähtyneenä ja vielä parempaa seuraavana päivänä – ainakin minun mielestäni. Silloin maut ovat kunnolla mehevöityneet.

 

Tässäpä herkullinen ohje vaikka tulevalle viikonlopulle. Jos tekaisette tätä niin olisi kiva kuulla mitä piditte!

 

4 Comments

  1. Kiitos ohjeesta! Juuri otin uunista piimäpohjaisen omenapiirakan, mutta tämä herkku menee ehdottomasti kokeiluun!

    • Kiitos Villis ihanista kommenteistasi <3 Sinäkin tsemppasit minua kuvaaman tämän vikan palan ja laittamaan ohjeen blogiin. Toivottavasti tykkäät kun kokeilet.

    • Hei Heljä! Oi onpa kiva kuulla että viihdyt vanhempien postausteni parissa 🙂
      Kysäisin taulusta ja on se vielä jäljellä. Teoksen nimi on Piano, koko 70×50 cm ja hinta 950 € +mahdollinen postitus. Tuossa taulussa on aivan ihanat värit, olen sitä aina ihaillut, kun on niin pehmeä, silti ripaus mustaa luo siihen jännitettä.

Write A Comment