”kaupallinen yhteistyö Suomen Blogimedia ja Iittala

Pakko tunnustaa etten ole erityisemmin jouluihminen, tai jos täsmennetään, en hihku joulua hirveästi etukäteen. Pidän perinteistä ja totutuista tutuista rutiineista jouluna. Itselleni on tärkeää viettää joulua silloin kun se on, ei etukäteen, sillä muutoin se ”joulun taika” olisi jo mennyttä.

Mutta mikään ei estä suunnittelemasta joulua jo hyvissä ajoin. Iittalan yhteistyön myötä aloin väkisinkin päästä hitusen joulun ajatukseen kiinni. Valitsin Iittalan tuotteista mieleisiä, niitä joista itse iloitsen joulun aikaan.

Koristukset saatan jättää aina ihan viime tippaan. On käynyt juuri kuten kuvassa, metsästä on aattoaamuna kipaistu nippu havuja, jotta keittiössä olisi sellainen pieni kuusen tuoksu ja tunnelma. Tällä kertaa sidoin nipun rennosti mustalla lahjanauhalla ja ripustin oksille killumaan Iittalan Aalto-lasipallon. Pidän tuommoisista moderneista yksinkertaisista joulukoristeista. Pallo toimii kivasti yksittäinkin tai muutamasta voisi koota vaikka ikkunalle herkän roikkuvan asetelman.

Iittalan Kastehelmi-lasit ovat meillä kovassa käytössä, niitä löytyy kaapista jo muutamassa eri sävyssä ja nyt joukkoon tuli myös karpalon punaisia laseja. Tänä vuonna värit ilahduttavat paljon ja punaiset lasit näyttävät aika meheviltä valkoisessa sisustuksessa. Ja minulle joulun väri on aina ollut punainen – pidän perinteikkyydestä jouluna, todettakoon se vielä kerran.

Joulun aikaan keittiössä tapahtuu. Haluan mielelläni tehdä itse aika paljon jouluruokia, mikäli vain aikaa siihen on tarpeeksi. Niinkin on käynyt, että olen joutunut liikkeessä ahertamisen takia turvautumaan valmiisiin vaihtoehtoihin. Katsotaan miten tänä vuonna käy.

Yksi ihanimmista hetkistä jouluaattona on riisipuuro. Sen keittelen siinä joulurauhan aikoina, aikaisemmin on jo syöty kinkkuvoileipiä aamiaiseksi. Tänä jouluna taidan keittää puuron tuossa iki-ihanassa Sarpaneva-padassa. Tai ehkä haudutankin tällä kertaa uunipuuroa.

Lahjaideoista puheen ollen, en ihan heti keksi mielettömämpää joululahjaideaa kuin tuo Sarpaneva-pata. Taatusti käytännöllinen ja ikuinen lahja.

Joulupuuro syödään saarekkeen äärellä. Valitsin itselleni joitakin punaisia Taika-sarjan astioita. Minusta on kiva, että jouluna on omat astiat. Tällaisilla asioilla luodaan omia perinteitä tulevaisuutta ajatellen. Muistot on ihania, itse ajattelen aina jouluna lämmöllä oman lapsuudenkodin traditioita, niistä suurimman osan olen omaksunut omiinkin jouluihini. Lahjavinkkinä voisi myös ajatella jouluisia astioita, saaja muistaa varmasti aina keneltä ne on saatu ja ne tuovat jouluun lämpimiä tunnelmia. Ja tottahan näitä ihania astioita voi käyttää milloin vain, ei vain jouluna.

Joulupuuroon laitan usein vain voisilmän, sokeria ja ripauksen kanelia. Mutta keitän myös aina luumusoppaa ja kun puuroa jää yli, syön sitä luumukiisselin kanssa. Rakastan perinteisiä jouluruokia, en millään kyllästy niihin ennen uutta vuotta.

Ensi joulun puurokattaus näyttää varmaan aika tuommoiselta. Taika-sarjan lautasten ja mukien kanssa yhdistelen perusvalkoista Teemaa. Sirottelen sinne tänne huolettomasti tuikkuja ja kynttilänjalkoja. En mieti liikaa, vaan napsin mukaan ne jotka sattuvat olemaan käsillä. Varsinaiselle jouluaterialle katan sitten harkitummin. Ja miten ihana on muuten tuo tasolla pilkistävä Taika-sarjan kannu. Siihen kaadan kiisseliä tai sujautan matalaksi saksitun tulppaanikimpun, kannu on juuri se piriste, jota jouluinen keittiöni kaipaa.

Iittalan joulukoristeet ovat kauniita. Birds by Toikka joulukoristeet ja Aalto-pallo ovat tietysti mainioita lahjaideoita. Keraamiset valkoiset linnut ovat eleettömiä ja selkeitä koristeita, jotka nousevat kuusesta esille upeasti. Jos jonkun lahjan miettiminen tuottaa pähkäilyä, muista nämä koristeet. 

Glögiä alan juoda normaalisti itsenäisyyspäivän tienoilla. Sitten unohdan sen hetkeksi ja viimeistään aatonaattoiltana keitän glögit – silloin yleensä pakkailen viimeisiä lahjoja. Säästän tarkoituksella pakkaamisen erityiseen hetkeen; mielelläni paketoin lahjat itse. Tsaikka-lasit ovat olleet meillä jo vuosikausia, mistään muista laseista ei minusta glögi maistu yhtä hyvälle. Itse en välitä glögissä mantelista ja rusinoista, mutta toisen mielestä ovat ehdoton juttu. Kastehelmi-purkit ovat muuten tosi käteviä kaikille pikkutarjottaville. Kuvassa toisessa glögimausteita ja toisessa muutamat piparkakut, jotka kätevästi koristelin valmiilla kuorrutteella – siitä tuli ihan ripaus joulumieltä jo lisää.

-Tsaikka-lasit
-Kastehelmi-purkit karpalo
-Nappula-kynttilänjalka teräs
-Alvar Aalto kokoelma -kulho
-Kastehelmi-lasit karpalo
-Sarpaneva-pata
-Taika-mukit punainen
-Taika-lautaset punainen
Birds by Oiva Toikka joulukoristeet
-Ultima Thule kynttilälyhty kirkas 
-Ultima Thule kynttilälyhty mattalasi
-Taika-keittiöpyyhe harmaa 

Miten jouluhulluja te olette ja alatteko viettää joulua jo hyvissä ajoin?

*kuvien tuotteet saatu osana Iittalan vuosiyhteistyötä

3 Comments

  1. Täällä ilmottautuu yksi Ei joulu ihminen 🙂 En ole tehnyt mitään jouluvalmisteluja. Eilen just mietin, että pitää varmaan ensi viikolla lähteä rämpimään tuonne lumikinokseen ja hakea männynoksia. Aloitan yleensä vasta joulunvalmistelut joulukuun alussa. Nuo kuusenkoristeet oli kyllä kauniita.Viime vuonna laitoin olohuoneeseen jouluisen oksan, johon vois tuon Aallon pallon laittaa roikkumaan. Pitääpä Helsingistä tuota kattoa kun tänään sinne lennän. Täältä tahtoo ettei löydy mitään erikoista 🙂 Jouaatto ja pyhtä ollaan aina muualla ja senkin takia ei joulua tule kauheasti laitettu.

  2. Kiitos mukavasta joulua ennakoivasta jutusta! Pidän joulusta ja siihen liittyvistä tutuista perinteistä, mutta jonkinlainen ”jarru” minullakin on siinä, etten halua aloittaa liian aikaisin välttääkseni fiiliksen laimenemista. Joulu valmistuu hiljalleen mieleen, sisustukseen ja pöytään. Pohdin, mahtaako tapa valmistautua jouluun olla jossain määrin lapsuudenkodin (äidin) perintöä. Äitini laittoi joulukyntteliköt aina vasta adventtina, pihavaloja ja kynttilöitä toki polteltiin aiemmin, hän rakasti joulua, mutta ilman suurieleisyyttä. Joulua edeltävästi punainen väri puhuttelee minua kovasti, usein ihastun Marimekolla johonkin ”pieneen punaiseen”, lautaseen tai kippoon. Joulusyötävät valmistelen vasta melko lähellä joulua. Ominaista myös on, että jo uuden vuoden pyhinä minulle tulee halu siirtyä pois joulujutuista kohti neutraalimpaa. Yritän malttaa, koska mieheni nauttii joulusta pidempään. Jouluna yhdessäolo on tärkeintä. -Anneriitta

  3. Täällä on yksi jouluhullu! Jo hyvissä ajoin alan miettimään joulujuttuja, mutta vasta joulukuun alussa laitan joulujutskia kotiin. 🙂 Tänä vuonna teen perusteellisemman siivouksen ja koristelun vasta kuun puolessa välissä, kun Alman näyttelyt ovat ohi, turkkia tupsutellessa kun karvoja menee pitkin poikin asuntoa.
    Tämä oli oikein ihana postaus. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!