En
tiedä mistä johtuu, mutta nykyään astianpesukone tuppaa täyttymään
erilaisista kulhoista. Olen kehittänyt jonkinlaisen sopivan
”kulhohulluuden” ja sen mukaan nappaan kaapista minkä milloinkin kulhon
jollekin syömiselle.
Iittalalla on
todella paljon erilaisia houkuttelevia kulhovaihtoehtoja, joita on
kaappeihin kertynyt jo mukavat määrät. Esimerkiksi Teema-sarjaan on
äskettäin tullut monia uusia kulhomalleja.
Astiakaapin
valkoiset perusastiat ovat saaneet esimerkiksi harmaista
Teema-kulhoista mukavaa lisuketta. Aamupalapöytään katan usein harmaat
pyöreät pikkukuhot jogurtille tai pilkotuille hedelmille. Puuroja taas
syödään mieluiten vähän laakeamman mallisista kulhoista.
Huomaan
myös ruokailutottumusten muuttuneen rennommiksi, usein ateria koostuu
monista raikkaista aineksista, jotka on mukava laittaa tarjolle
kuhoihin. Niistä voi itse rakentaa omalle lautaselle mieluisan
ruokavaihtoehdon.
Arkiruokailun kulhoissa saattaa olla esimerkiksi tällaisia vaihtoehtoja:
-paistettua kanaa/kalaa
-puolitettuja maustettuja kirsikkatomaatteja
-feta tai mozzarellajuustoa
-kurkkupaloja
-avocadoa
-keitettyjä perunoita
-keitettyjä kananmunia
-porkkanaraastetta
-riisiä tai muuta lisuketta
-kastike esim. kermaviilistä
jne.
Tällainen
kulhotyyppinen ruokailumetodi on paitsi helppo, myös aika terveellinen.
Tulee vaistomaisesti valittua tarjolle aika freesejä ja keveitä
vaihtoehtoja. Tavallaan tuosta muodostuu salaatti, mutta hivenen
ruokaisammalla otteella, kun mukana on liha- ja lisuketäydennys.
Minulle on tullut jokapäiväinen tapa pilkkoa kulhoon hedelmiä. Olen
huomannut että tuo pieni viitseliäisyys lisää huomattavasti hedelmien
syöntiä ja siitä nauttimista. Useimmin nautin valmiiksi pilkotuista
hedelmistä aamupalalla tai iltanaposteluna. Suosikkeja ovat appelsiinit, jotka maistuvat sata kertaa paremmilta näteiksi pilkottuina, kun sormin kuorittuina. Kokeilkaa vaikka.
Kuhosuosikkeja
hedelmille ovat vaaleanharmaat Teema Tiimi helmenharmaa riisikulho ja
Kastehelmi-sarjan sammalenvihreä kulho. Tuosta lasisesta
Kastehelmi-kulhosta tulee myös syötyä kaikenlaiset jälkkärit, alkaen
ihan jäätelöstä. Mutta joskus on kiva tarjoilla vaikkapa alkuruoka
nätistä kulhosta, tavallisen pikkulautasen sijaan. Myös aterian
annossalaatin voi joskus tekaista jokaiselle ruokailijalle kulhoon
valmiiksi. Tällaisilla pienillä ajatelluilla asetteluilla
ruokailuhetkiin tulee kivasti lisäfiilistä.
Kulhoja käytän myös ruokaa tehdessäni. Tykkään olla järjestelmällinen
kokkaillessani, siksipä kokoan aterian ainekset esille ja pilkon ja
kasaan ne valmiiksi ennen kuin aloitan varsinaisen kokkaamisen. Siihen
ei mene yhtään enempää aikaa, päin vastoin organisointi minusta tekee
koko ruoan valmistuksesta helpompaa ja jouhevampaa.
Mitä
tulee tiskiin, sen hoitaa joko tiskikone tai nopea harjalla huitaiseva
Anne. En jaksa kokatessa stressata kuinka paljon tiskiä tulee,
enemminkin siitä että hoidan ne jouhevasti pois ennen kuin ruoka on
valmista. En kestä sitä, että ruokailun jälkeen keittiö on
räjähdyspisteessä, joten asennoidun jo ruokaa laittaessani siivouksen
hoitamiseen siinä samalla.
Kulhot ovat myös mahtavia kokonsa puolesta, ne ovat pinottavia ja
lukuisakin kulhomäärä menee ihan pieneen tilaan kaapissa. Isot lautaset
ovat paljon raskaampia käsitellä kuin kevyet kulhot. Huomaan muuten
kuinka tästä tulee oikein palopuhe kulhojen puolesta. Mutta ovathan ne
kauniita ja käytännöllisiä. Enkä muuten tykkää siitä, että kun
tarvitsisin jonkin kipon, niitä ei ole yhtään puhtaana kaapissa. Jotenka
runsaan käytön takia, kulhovaraston vaan on oltava kattava.
Tässä kun tuli kuvattua kaapin sisältöä, huomasin miten nättejä
erilaisten kulhojen yhdistelmätkin ovat. Liian usein on tullut katettua
pöytään pelkästään yhtä kulhotyyppiä kerrallaan, mutta tästä
inspiroituneena, aionkin kokeilla yhdistellä erilaisia vaihtoehtoja. Jos
koko kattaus on muuten ihan simppeli valkoisin ruokailulautasin, voi
tarjoilut koota eriparisiin kulhoihin. Silläkin saa esillepanoihin
näyttävyyttä.
Mutta mitäs – oletteko te hullaantuneet nätteihin kulhoihin.
*osa kuvien kulhoista saatu osana Iittalan vuosiyhteistyötä