”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

Viimeaikoina on tullut keräännyttyä todella usein pöydän ääreen syömään porukalla hyviä ruokia. Välillä meitä on kaksi, välillä kolme ja toisinaan isompi porukka. Tavaksi on tullut kattaa arkenakin astetta nätimmin. Se onnistuu helposti, kun kaapista löytyvät astiat ovat kauniita.

Iittala-yhteistyön puitteissa rakensin kattausteemoja, joissa näkyy miten erilaisia astioita voi yhdistellä rohkeasti keskenään. Kattauksissa ihastelen myös kevään uusia lasivärejä – sammalenvihreää, vaaleaa pinkkiä ja vedensinistä. Jo pienillä väripilkuilla saa luotua kattauksiin virkistävää twistiä.

 

Erityisen paljon olen hurahtanut sammalenvihreään lasiväriin. Perusastiasto koostuu lähinnä valkoisista astioista, joiden joukossa on muutamia harmaita osia joukossa. Sammalenvihreä sopii minusta ihanasti tuomaan hillittyä väriä perusastioiden seuraan. Vihreä näyttää kauniilta niin tummaa pöytäpintaa kuin vaaleaakin vasten. Tummalla taustalla sävy on syvän pehmeä ja vaaleaa pintaa vasten väri heleytyy raikkaaksi.

 

Olen asettanut mustalle pöydälle ohuen vanerilevyn. Tuommoisilla alustoilla saa rytmitettyä pöytää ja siihen on helppo koota tarjottavia ja somisteita. Sammalenvihreä Ruutu-maljakko näyttää aivan ihanalta kattauksen keskipisteeltä. Maljakossa on kevään ensimmäinen syreenin oksani, jonka sain ystävältäni. Värillisen lasin kanssa erilaiset leikkokukat näyttävät todella houkuttelevilta.
Sammalenvihreät astiat:
Kiinnitin äskettäin huomiota, että erilaisia kulhoja tarvitsee oikeastaan aika paljon. Niistä on niin kätevä tarjoilla alkupaloja kun syö useamman ruokalajin ateriaa. Olen korvannut välillä normaalin alkupalalautasen kulholla, niistä voi tarjoilla muutakin kuin keittoja. Minusta kattauksissa on myös kiva sekoitella keramiikkaa ja lasia. Erilaisilla materiaaleilla tulee mielenkiintoa ja vaihtelua.
Sammalenvihreän lisäksi Iittalan kevään värejä ovat vaalea pinkki ja vedensininen. Valitsin itselleni näistä sävyistä ihanat Kastehelmi-sarjan kynttilälyhdyt. Oikeastaan aina kun katan pöydän, sieltä löytyy vähintään yksi tuikkukuppi. Tällaisia pieniä lasiesineitä voi käyttää myös muihin tarkoituksiin, kukkiakin olen usein asetellut Kastehelmi-lyhtyihin. Myös juomalaseja käytän välillä maljakoina, kuvassa on Kartio-laseissa lyhyiksi leikattuja kukkia ja lehtiä. Ruokapöytään sopii minusta muutenkin hyvin matalat kukka-asetelmat.
-Iittala on erittäin tunnettu lasin väriosaamisesta ja 
suupuhalletun lasin käsittelystä-
Viimeaikojen sosiaalinen syömisrytmi on tuonut ihan uutta intoa ja puhtia suunnitella kattauksiakin. Tarkoitus on lähiaikoina järkkäillä meidän leikkimieliselle ”Turku Food Clubille” herkkuillallinen. Tästä kuvauspäivästä sainkin paljon inspiraatiota tulevan illalliskattauksen suunnitteluun.
 
Ajattelitteko minun voivan sivuuttaa aamiaisen – en tietenkään sivuuta. Koska se on niin tärkeä ruokahetki ja kun on mahdollisuus nauttia hidas ja pitkä aamiainen, on syytä myös panostaa kattaukseenkin. Koska visuaalisuus on niin iso osa tunnelmaa, varsinkin jos on ostanut herkullista leipää ja pilkkonut pieteetillä hedelmiä ja marjoja koristamaan puuro- tai jogurttiannosta. 

Joskus tunnustan lukevani rakkaita sisustuslehtiäni aamiaispöydässä myös silloin kun minulla on seuraa. Kyllähän te tiedätte minun yksityiset aamuhetkeni sängyssä, seurana lehti ja kahvi lempimukissa. Viimeaikoina ei ole tullut sellaisia aamuja vietettyä, sen sijaan olen nauttinut katetusta pöydästä ja hyvästä seurasta. Etenkin sunnuntaisin aamupalahetki on saattanut venyä useamman tunnin mittaiseksi oleiluksi.

Jos kulhoja tulee käytettyä päivällispöydässä, niin sitäkin varmemmin aamupalapöydässä. Meillä on tarjolla aina jotakin kulhoon sopivaa – puuroa, jogurttia, hedelmiä. Kaappiin on kertynytkin aikamoinen pino erilaisia kulhovaihtoehtoja. Taidankin esitellä niitä tarkemmin vielä tuonnempana. Iittalan kulhovalikoima on kasvanut, Teema-sarjaan on tullut useita uusia malleja ja värisävyjä.

 

Pakko vinkata teille, että Iittalan suosittuun Essence-sarjaan on tullut uusi suurempi 55 cl lasikoko. Itse olen tuosta uutuudesta erittäin innoissani, sillä tykkään juoda isosta lasista. Tämä Essence on jo nyt tullut itselleni vakkarivesilasiksi, joka löytyy niin kattauksista, kuin työpöydältäkin. Vettä täytyy juoda tarpeeksi ja iso lasi on siinä näppärä apulainen. Tuohon on myös aivan loistava rakentaa vaikkapa smoothieannos.

Syöminen on suuri nautinto ja ruoan laittoon käytetään nykyään paljon ajatusta ja aikaa. Siksi kattamisestakin on tullut entistä tärkeämpi osa ateriointia. Mutta kauniin kattauksen tekemiseen ei mene oikeasti paljoa aikaa. Olen itse editoinut astiavarastoja ja jos varastoista löytyy vain kauniita ja käytännöllisiä astioita, ei koko kattamista tarvitse kummemmin miettiä. 
Haluan rohkaista teitä yhdistelemään erilaisia värejä, muotoja ja materiaaleja. Huoleton kokonaisuus on usein paljon houkuttelevampi kun superharmoninen valinta.

Oletteko te hurahtaneet kattamistouhuihin?

 *osa kuvissa näkyvistä astioista on saatu osana Ittala-vuosiyhteistyötä

6 Comments

 1. Väriä esitellen, tuo vihreä maljakko on ollut jo vaikka kuinka kauan mallistossa ja luulin sen jo menneen pois muodista. Aika synkältä näyttää kattaus. Ei herätä ruokahalua. Meinasin ostaa sammaleenvihreät kastehelmilasit, mutta en ostakkaan. Kuinka synkkä onkaan tuo väri.

 2. Ps. Eikö tuo lamppusi sokaise ruokailijat. Pitää olla epäsuora valo ruokapöydässä eikä pelkkä valonlähde.

 3. Anne

  Ai minusta tuo sammalenvihreä sävy on aivan ihanan tunnelmallinen ja siihen sopii tosi nätisti yhdistellä heleämpää vaaleanpunaista ja sinistä.
  Tuo lamppu on ihan fine ruokapöydän päällä 🙂

 4. Rauhallinen ja tyylikkäällä tavalla värikäs kattaus. Todellakin materiaalien vaihtelulla kattaukseen tulee kontrasteja. Itse käytän vihreää toistaiseksi vain viherkasvien muodossa piristämään sisustusta ja lisäksi sitä löytyy aina vaatekaapistani jossain muodossa. Mietin aina lasivalinnoissa jostakin oudosta syystä sitä, miltä värikäs juoma (esim appelsiini- tai muu mehu) näyttää värilasin läpi. Siitä syystä lasini ovat toistaiseksi kirkkaita. En itsekään ymmärrä, miksi tämä kuvaamani näky ei miellytä silmääni 🙂

  Jade

 5. Upea kattaus ja wau mitkä kuvat! Tuo sammaleenvihreä on kaunis väri ja korostuu upeasti mustalle pöydälle aseteltuna. Nämä Iittala yhteistyöpostauksesi ovat lemppareitani, näistä saa niin paljon inspiraatiota 🙂