Lontoon matkasta on nyt kutakuinkin kuukausi. Jälkikäteen olen mietiskellyt mitä oikeastaan kaupunkilomalta toivon eniten ja mitä mieluiten turistina teen lomalla. Lontoo on ihan huikea ostosparatiisi, kauppoja on joka lähtöön ja tavaraa niin paljon, että meitä jo pyörrytti.
Mielellämme käytiin tsekkailemassa hulppeat tavaratalot, mutta muutaman ensihuokauksen jälkeen tuli kyllä askel nopeammaksi ja teki mieli vain päästä ulos. Ehkä pitäisi olla jokin tietty moodi, jolloin jaksaisi ihastella hulppeita osastoja ja maailman tunnetuimpien muotitalojen luomuksia. Noh, toki siihen ehkä vaikutti sekin, ettei oma rahapussi taivu Chloen tai Pradan asuihin. Laukkuja ja asusteita onkin siksi kivempi katsella – kun sijoittaa johonkin arvokkaaseen, niin mielummin sellaiseen joka kestää.
 

Kiersimme tietysti high street -ostoskatuja, kuten Oxford Streetin ja Regent Streetin. Siellä oli paljon tuttuja kauppoja, joihin ei jaksanut edes poiketa. Mitä turhia, kun niitä ketjuja löytyy omasta kotikaupungistakin. Käväisimme Top Shopissa, se ei innostanut yhtään, eikä muutama muukaan vastaava. Arket oli kiva tsekata, mutta jotenkin siihen petyttiin myöskin. Vaatteet eivät tällä kertaa sykähdyttäneet, mutta liikkeen muu ilme ja tyyli kylläkin. Taidettiin sieltä jotakin kuitenkin ostaa mukaan – Maija vähän enemmän ja minä vähemmän (=sukkia tuliaiseksi).
Uniqlo sen sijaan on aina sellainen josta löydän jotakin. Rakastan perusneuleita – mikä ei varmaan tule teille yllärinä. Niinpä sieltä ostin pari sellaista ja muutaman hyvän t-paidan.

Ostoshetkissä ehkä parasta on kuitenkin se pysähtyminen, nimittäin kahvitauolle. Lontoo yllätti positiivisesti siinä suhteessa, ihania kahviloita oli pajon enemmän kun ajateltiin. Vaikkakaan ei samassa mittakaavassa kuin Pariisissa. Tavarataloissa oli upeat ruokapisteet – Etenkin Harrodsin ruokaosasto sai meidät huokailemaan. Siellä nautittiin juustoja ja viiniä. Kuvan leivoskahvit ovat myös tavaratalokierroksen lomasta. Miksiköhän muuten tuommoiset leivonnaiset ovat niin suuria – ei taidettu kumpikaan saada tuota syötyä loppuun..Pakollisia nähtävyyksiäkin haluttin bongata. Pieni kaupunkikävely osui aika hyvään aikaan, taisi olla matkan lämpimin ja aurinkoisin päivä – vaikka tuolloinkin oli jäätävä viima. Yleisesti on kiva nähdä paikoista ikoniset maamerkit, vaikka muuten en välitä perinteisestä turisteilusta. Kiinnostavinta on mielenkiintoiset kaupunginosat ja ihmisten bongailu. Se kyllä tuli selväksi tälläkin matkalla. Lisäksi visuaalisena ihmisenä, tykkään kiertää paikoissa, joissa saa inspiraatiota vaikka sisustamisen näkökulmasta. Siksikin pienet putiikkikujat ovat aarreaittoja. Siellä on panostettu myymälöiden ja ravintoloiden ulkoasuihin persoonallisemmalla otteella. Eli tällä matkalla Shoreditch oli kyllä ihan parasta.

Voin vain kuvitella miten kaunista juuri nyt Lontoossa onkaan. Kaikki kevään merkit ovat jo valloittaneet näkymät ja kukkia on varmasti joka puolella. Kaupunkiloma kannattaakin ajoittaa hyvin, niin että on ilmojen ja luonnon puolesta hemmottelua. Jos menisin kaupunkilomalle talvella, niin ehkä mieluiten juuri ennen joulua, tunnelmoimaan joulujuttuja tai sitten kevään ollessa parhaimmillaan – no tietysti kesällä ja syksylläkin. Viimainen pahin talvi ei ole kyllä paras vaihtoehto kaupunkikävelyille.

Vietettiin matkalla myös Maijan synttäreitä. Olin hehkuttanut aina perinteistä englantilaista kello viiden teetä, jonka itse olen ikuisuus sitten nauttinut ensimmäisen kerran Ritz-hotellissa. Meillä oli siis aikomus mennä testaamaan se, mutta emme olleet tietysti varanneet pöytää. Joten sinne ei tällä kertaa päästy. Mutta teepöytä järjestyi ikonisesta Fortnum & Mason -tavaratalosta, joka on erittäin kuuluisa teetalo. 
Täytyy kyllä sanoa, että tällainen teehetki on ihana kokemus, mutta eipä noita tarjoiluja voi oikein hehkuttaa. Parasta oli skonssit. Kerrosleivät eivät maistuneet miltään ja leivokset pelkältä sokerilta ja marsipaanilta. Ihaninta oli puitteet ja seura. Oletteko te saaneet jossain erittäin herkullisia teetarjottimia eteenne?
 

Kaikenkaikkiaan Lontoo on aivan ihana ja nyt jäi monta monituista paikkaa näkemättä. Eli seuraavalla kerralla ihan jotain muuta. Ehkä nuo nähtävyydet ja ostoskadut vähemmälle ja sukellus viehättäviin pieniin kaupunginosiin.

Parasta kaupunkilomalla siis on ehdottomasti kaupungin tunnelma, ihmiset, ruoka ja seikkailuhenki.

Mitä sinä tykkäät tehdä kaupunkilomalla eniten?

6 Comments

 1. Olen käynyt kolme kertaa Lontoossa: kesällä, keväällä ja talvella. Kevät oli kaunista, mutta ehdottomasti menisin mielelläni uudestaan kesällä (edellisestä kesäkäynnistä on 20 vuotta aikaa). Haluaisin käyttää aikani vanhojen korttelien kiertelyyn ja talojen ihailuun sekä puistoissa kävelyyn. Puistot olivat myös talviaikaan omalla tavalla kauniita, mutta kesä on aina kesä.

  Nähtävyydet on nyt nähty. No, ehkä jotain on vielä näkemättä, mutta ne perus turistirysät, joten niihin ei ole tarvista enää mennä. Samoin shoppailu on koettu, ei mitenkään ihmeellistä. Tosin varmasti shoppailtua tulee tulevaisuudessakin.

  Iltapäivätee on vielä kokematta, sen otankin ehdottomasti seuraavalla kerralla ohjelmaan. Lontoon on vaan niin <3

 2. Vietin joskus au pair -kesän tunnin junamatkan päässä Lontoosta, ihanassa pikkukaupungissa Thamesin varrella.Interreilillä junailtiin yhtenä kesänä pitkin poikin saarivaltiota kaveriporukalla.
  Kyllä itselle jäi ihanimpina mieleen ne astetta pienemmät kaupungit. Niissä on sitä ihanaa enkku-tunnelmaa.
  Lontoo on alku. Eli jos tykkäät Lontoosta, niin kyllä suosittelen myös kierrosta muissakin kaupungeissa, ihania historian havinaa henkiviä kaupunkeja on Briteissä niin paljon 🙂
  Itselläni olis haaveena päästä Cornwalliin.

 3. Lontoo on ollut haaveissa ties kuinka kauan. Hassua, että olen opiskellut Britanniassa mutta Lontoosta tuttuja on vain lentokentät 🙂 Ehkä sinne täytyy nyt vaan järjestää matka vaikka vain kello viiden teen vuoksi.

  Ihaninta kaupunkilomilla on sellainen rauhallinen hengailu ja ihmisten tarkkaileminen. Kahviloissa pitkään istuksiminen, aah.

 4. Lontoossa kaksi kertaa käynyt ja vielä on nähtävää. Toki nämä "perusnähtävyydet" on tullut katsottua. Ne kyllä näkee vähän väkisinkin. Mutta ihan ykköseksi menee taidemuseot ym. näyttelyt. Lontoossahan on ihan mahtava valikoima kaikenlaisia museoita. Itseäni kiinnostaa eniten nämä taiteeseen suuntautuneet mutta toki muutkin ovat mielenkiintoisia. Joskus riittää yksi museo päivässä mutta toisinaan voi jaksaa kaksikin, mutta se on ihan maksimi.

  On kaupunki sitten mikä tahansa niin jalkaisin siihen tutustuminen on aina yhtä ihanaa. Näin löytää välillä yllättäviäkin paikkoja. Puistot on myös paikkoja, joissa tulee vietettyä aikaa ja niitähän esim. Lontoossa riittää.

  Shoppailua kun ei harrasta kotonakaan niin eipä siihen aikaa käytä matkoillakaan. Museokaupat on melkein ainoa paikka joissa piipahdetaan. Museokaupat on lähes yhtä must kuin nämä museotkin.

 5. Lontoo on ihana! Parasta eri kaupunginosissa kävely, puistot, kahvilat/ravintolat, museot( Tate modern ja British Museum)ja MUSIKAALIT!
  Ps. Shoppailla voi, jos jotain kivaa sattuu kohdalle.

 6. Kuljen aistit valppaina. Parasta on vain kulkea vailla suunnitelmaa ja nauttia hetkestä. Hyvää viikonloppua.