Olisko torstai aika hyvä päivä jutella siivouksesta. Vaikkei minulla yrittäjänä ole ns. normaalia arkirytmiä – suhteessa työpäivät ja viikonloppu, silti minusta viikonlopun alkaessa perjantaina on ihana mennä kotimoodiin. Tiedättekö, katsella ympärille ja (toivottavasti huokaista) asetella kukkia maljakkoon ja rentouttaa ajatus kotitöistä ainakin hetkeksi. 
Minä olen aina rakastanut siivoamista ja kodinhoitoa. Sisustusliikkeessä työskennellessäni olen tottunut antamaan monenlaisia kodinhoitoon liittyviä vinkkejä. Enimmäkseen tietysti tekstiilien hoitoon liittyen, mutta myös kodin pintojen huoltamiseenkin.
Oma tärkeä mottoni siivouksen suhteen on – tee jotain joka päivä!

On aivan eri asia elää viikko tekemättä mitään ja sitten koota itsensä raivaamaan kaaosta. Tai olla huolehtimatta omilla tavoillaan kodin pinnoista ja sitten tuskailla suursiivouksen kourissa. Pienillä asioilla voi helpottaa elämää hurjan paljon.

Keittiössä esimerkiksi toimitaan saman tien kun siellä askaroidaan. Ruokaa laittaessa pestään tai laitetaan koneeseen astiat. Syötyämme keräämme heti pöydän ja laitamme tiskit koneeseen. Mahdolliset pannut, kattilat ja muut tiskattavat hoidetaan hetimiten. Aikaa ei mene kuin muutama minuutti kun tekee yhdessä. Sen jälkeen suihkaus keittiösuihketta ja pyyhintä. On ilo katsella taas puhdasta keittiötä.

Miten sinä hoidat tiskit?

Olen muuten huomannut kuinka ihmisillä on erilaisia tiskaustapoja. Jotkut huuhtelevat kaikki astiat ennen koneeseen laittamista ja tiskaavat suurimman osan käsin. Tiskikone pyörii harvoin ja siellä sisällä majailee puoliksi pestyjä astioita.

Minä pidän siitä, että tiskit on heti hoidettu ja tiskikone pyörii meillä (kahden hengen taloudessa) joka päivä. Toki me myös syödään vähintään kaksi ateriaa kotona – aamiainen ja lämmin ruoka. Mutta haluan sujauttaa astiat heti syötyämme koneeseen, niitä ei tarvitse huuhdella, koska tiedän että kone pyörii pian kuitenkin. Pesen myös kattiloita ja pannuja koneessa, melkein kaiken minkä voi, jotta kone tulee täyteen päivittäin. Olen varma että se on ekologisempaa kuin ns. pestä kahteen kertaan juoksevan veden alla astioita.

Tuossa konepesumetodissa on myös hyvä puoli. Keittiön siivous sujuu supernopeaan. Muuten jos kerään astioita odottamaan koneeseen menoa, pidän ne mielummin tasolla kun altaassa lillumassa. En tykkää siitä, että allas on täynnä astioita ja kun vaikkapa peset käsiä, valuu se vesi liuotettaviin astioihin.

Joskus kuitenkin liotellaan, silloin kun on vaikka rasvainen uunivuoka tms. joka vaatii sellaista toimintaa. Sekin pyritään sitten tiskaamaan nopeasti.

Tiskien hoitaminen heti vähentää huomattavasti kotistressiä!

Minulla on käytössä aina kerrallaan kolme keittiöpyyhettä. Yksi käsipyyhkeenä, joka roikkuu tiskialtaan ovessa. Kaksi astiapyyhettä. Sillä toista tarvitaan kun välillä kuitenkin jotain tiskataan käsin ja se on valutusliinana, toista kuivempaa sitten käytän pyyhkimiseen. Sillä hoidan valutusliinalta astiat myös pikaisesti kaappiin. En voisi olla ilman vähintään kahta keittiöpyyhettä – en pyyhi käsiä ja astioita samaan liinaan. Pyyhkeet vaihdan usein tietysti!

 Oi tiskirätti!

Tiskirättijuttu on myös eräänlainen henkilökohtainen asia. Kaikilla on tapansa sen suhteen. Ennen käytin sieniliinaa, nykyään olen taipunut uskomaan, että mikroliinaa ilman ei voi olla. Tärkein tiskirätti on kuitenkin talouspaperi. Sillä pyyhin kaikki rasvat ja ruokajämät. Mikroliinalla lähinnä pyyhin viimeistelyt ja vesijämät. Altaan ympärille ei kannata jättää vettä seisomaan, se tuhoaa pintoja tehokkaammin kuin mikään muu. Hapertuneet silikonit hanan takana – ei kiitos.

Tiskirätin apuna käytän keittiösuihketta. Pesuaine irroittaa esimerkiksi rasvaa jota roiskuu paistaessa ja muutenkin raikastaa pöytäpinnat. Mikrokuituliinalla kiillottaa tehokkaasti myös vetimet ja pyyhkäisee kaapeista sormenjäljet. Ja mikrokuituliina pääsee yhtä usein pesukoneeseen kuin keittiöpyyhkeetkin.

Tästä saattaa tulla superpitkä postaus, joten ehkä palaan omiin kylppärinhoitorutiineihini eri kerralla. Mutta sielläkin meillä on aina valmiina mikrokuituliina – sitä käytetään ihan joka päivä. Ei mene edes minuuttia kun pyyhkäisee hanan kuivaksi ja altaan puhtaaksi. Miksi se pitäisi pestä vain kerran viikossa?

Muuten, tapanani on myös ravistaa käsiä ennen kuin suljen hanan. Eli vältän tietoisesti kastelemasta hanaa roiskeilla. Tapa helpottaa huomattavasti myös siivousta. Tiedän, taidan olla vähän pöhkö. Mutta tunnustatteko te tuollaisia juttuja? Onneksi meitä on kaksi täällä jotka toimitaan samalla tavalla ja myös molemmat käytetään siivousvälineitä yhtä paljon.

Siitä toisesta puheen ollen. Opetti minulle kuinka hyvä pesuaine on ihan tavallinen etikka. Sitä löytyy laimennettuna suihkepullosta. Olen oppinut jopa tykkäämään etikan tuoksusta. Tokihan kylppäristä löytyy myös ihanalle tuoksuva pesuaine, mutta etikka on kyllä lyömätön kaiken puhdistaja. Käytättekö? 

Nuo kaksi karvaista myös pitävät huolen siitä, että imuroin ainakin jotakin kohtaa päivittäin. Mutta pieneen päiväimurointiin ei mene kymmentä minuuttia kauempaa. Kunhan siivouskaappi on järjestyksessä ja imuri helposti otettavissa. Ja valkoisesta sohvastakin voisin jutella toisella kertaa lisää – yleensäkin kodin tekstiilien huollosta.

Tässä siivouksesta puhuessani, juuri nyt tuossa pöydällä odottaa tuommoinen kasa kaappiin viikattavaa. Koska toimistoni on pääosin kotona, voin onnekkaasti pesaista pyykkejä työpäivän lomassa. Mutta toisaalta, pyykinpesu ei vie kauaa aikaa. Se kaappeihin viikkaaminen on kaikkein ärsyttävin tuossa puuhassa. Siihenkin on helppo vinkki – siivoa kaapit turhasta. Väljästi järjestettyihin kaappeihin saa sujautettua pyykit paljon mukavammin. Itse voin kyllä vielä skarpata tuossa osa-alueessa.

Kertokaas te omat siivousrutiininne ja parhaat vinkkinne!

2 Comments

  1. Paras rutiinini on, etten pesuainella lisää kodin kemikaaliruormaa. Etikan lisäksi ruokasooda on tehokasta.
    Jokin aika sitten purit somessa kriisiä ja eroa. Nyt olet palannut kotiin Pihkalasta ja korostat yhdessä olemista, ruokailua yms. varsin (korostetun) herttaiseen tyyliin. Monet bloggaajat harrastavat samanlaista vihjailua. Kysynkin, lisääkö tietoinen salaperäisyys lukijoiden määrää vai mistä oikein on kyse. Minusta ilmiö on kiusallinen.
    Kaikkea hyvää, Minna

  2. https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/paras-pirkka-niksi-on-nyt-valittu-tarvitset-vain-astia

    Tässä on pikkuserkkuni 🙂 Pirkka niksi 🙂

    ite kans käytän moneen puhdistukseen soodaa ja etikkaa. Kerran karvalankamatolle kaatui maitoa ja ei tahtonut millään haju lähteä pois siitä, tuli sellainen pistävä piimän haju koko huoneeseen. Laitoin etikka kippoja huoneeseen, joloin haju lähti huoneesta ja uskomaton myös matosta. Tietysti aluksi haisi koko huone etikalle vähän aikaa, mutta sitten tuuletin huonetta sen jälkeen vähän. Sooda tehoaa tahroihin esim. mattoon eli mattoon levittää soodaa ja sen jälkeen imuroi vain pois.