Minusta tuntuu että etenkin viimeaikoina ruoka on ollut itsellä mielessä erityisen paljon. Tulee sellaisia kausia jolloin innostuu enemmän kokkailusta, nyt ehkä pian alkava grillauskausikin on tuonut taas uutta intoa ruokien miettimiseen. 
Bongasin Idan blogista hauskan ruokahaasteen, joka sopii toteutettavaksi näin viikonloppuna – sillä eikö viikonloppuisin ole erityisen paljon ruokamietteitä. Myös tällaisena työviikonloppunakin jota täällä vietetään.
Tässäpä siis pieni listaus omiin ruokalemppareihini
Millainen on lemppariaamupalasi?
Jonkinlainen puuro tai jogurttiannos, ainakin yksi ruisleipä, hedelmiä/marjoja, munakokkelia, tuoremehua ja kahvia. Melkein kaikkia noita onkin joka aamu pöydässä. Puuro ja kananmuna vain vaihtelevat, muut pysyvät. Rakastan aamupalahetkiä!

Arkinen bravuuri?
Jauheliharuoat. Myönnän pitäväni paljon perinteisestä arkiruoasta ja mielestäni osaan tehdä tosi hyviä jauheliharuokia. Useimmin syntyy ruskeapohjainen jauhelihakastike, lihapullat tai lihamureke. Toinen arkiruoka joka minulta luonnistuu hyvin on pastat. Myös kehittämäni helppo lasagne on kai bravuurini, kaikki ovat tykänneet siitä aina.

Suolaiset vai makeat herkut?
Tähän on vastattava että molemmat. Ensin suolaista ja sitten makeaa päälle. Pelkkä makea ei maistu, siitä tulee paljon parempaa kun sen saa nauttia järkiruokamaiseen tyyliin. Jopa karkkihetkenä tykkään ensin syödä vaikka suolaisia pähkinöitä tai sipsejä ja namia päälle. Muutenkin karkki maistuu mieluiten ruoan jälkeen makupalana.

Mitä syöt kun keittiön kaapeista ei löydy mitään järkeviä raaka-aineita?
Todennäköisesti jonkinlaista pastaa, sellaisen loihtii melkein tyhjästä. Toinen yleinen vaihtoehto on hernekeitto, koska todennäköisesti ainakin yksi purkki löytyy aina kaapista.
Paras lohturuoka?
Tätä oli mietittävä hetki, mutta pakko sanoa erittäin perinteinen vastaus. Kyllä sen on oltava hyvä pitsa! Koska kun kaipaa lohturuokaa, ei todennäköisesti jaksa alkaa kokata mitään, eikä myöskään jaksa mennä istuskelemaan ravintolaan odottamaan tilausta. Silloin on parasta napata jostakin hyvä pitsa mukaan ja nauttia rauhassa.
Lempiruoka lapsena?
Taisi olla makaronilaatikko. Nyt se ei oikein maistu millekkään. Olen myös aina tykännyt maksalaatikosta rusinoilla.

 Mitä jääkaapistasi löytyy aina?

Kuplavettä, parmesania, voita, kermaa, jonkinlaisia leikkeleitä, sipuleita ja juustoja…

Entä kuivakaapistasi?

Säilyketomaatteja, hernekeittoa, riisiä, pastaa, puurohiutaleita, jauhoja, perunoita, sokeria, satunnaisia säilykkeitä, kuivattuja luumuja tai viikunoita….

Entä pakastimesta?

Jääpaloja, jäätelöä – pakko tunnustaa että aika vähän mitään. En ole tyyppi joka säilöö pakkaseen mitään. Mun pakkanen on varsinaisesti kaupassa, eli ostan sieltä tarpeeseen ja käytän hetimiten. 

Mausteet joita käytät eniten?
Suola (hyvä), mustapippuri, oliiviöljy, sitruuna, chili, valkosipuli, valkopippuri…
Lempiruokakauppa?
Tähän vastaan mietinnän jälkeen, että isot laadukkaat marketit. Pidän siitä että voin ostaa ruokaa kerralla enemmän. Toki myös Herkku on lemppareitani, sinne menen oikeastaan silloin kun haluan hemmotella itseäni/meitä. Eli tämän voi myös jakaa lohturuokavastaukseen..
Mitä himoitset darrassa? 

Jos mulla on darra, silloin en himoitse mitään. Se on yleensä niin paha, että en voi ajatella ruokaa. Eli mieluiten en koe sitä usein.

 Mitä syöt kovimmassa kiireessä?

Liian huonosti. Jogurttia, hedelmiä ja leipää. Tai jonkun einesaterian.

Uusin ruokainnostus omassa keittiössä?

Nyt kiinnostaa vihannekset eri muodoissaan. Niitä on opeteltava valmistamaan hyvin, etteivät ole liian lötköjä ja vetisiä, eivätkä toisaalta liian raakojakaan. Samoin opettelen vielä tekemään täydellisiä kvinoaa tms. lisäkettä. Pidän mauista, mutta niin että raaka-aineet maistuvat. Oikeiden kombojen kehittäminen on siis aina kokeilua.

Kiinnostavin ruokatrendi?

Kasvisruoat ehdottomasti. En varmasti luovu lihasta, mutta haluan kokeilla erilaisia kasvisjuttuja ehdottomasti enemmän. Myös grillailujutut ja ulkona valmistettavat ateriat ovat nyt se juttu. Instagram-trendiruoat eivät niinkään innosta. Vaikka pakko sanoa, että kaikenlaiset bowlit esimerkiksi ovat kyllä hyviä.

Mitä ruokaa tekee mieli juuri nyt?

Pastaa, koska sitä kokkaan ihan kohta. Olen niin asennoitunut siihen, etten osaa nyt valita muuta. Meillä oli kavereita kylässä ja kinkkupiirakan aineksistä jäi kinkkua yli, joten sen käytän nyt kermaiseen kinkkupastaan. Siihen tulee lisäksi paljon sipulia ja parmesania.

Kiitos Idalle tästä idiksestä! Kertokaahan tekin omia lemppareitanne ja jos sinulla on blogi, niin linkkaa tänne omat vastauksesi, käyn katsomassa.

Lokoisaa viikonlopun jatkoa!

6 Comments

 1. Ihana postaus, näitä lisää;)
  Olen viimeisen vuoden, kahden aikana luopunut lihasta enkä kaipaa yhtään. Syyt pääosin eettisiä, tajusin miten loistava lausahdus on ettei halua syödä mitään millä on kasvot. Kalan kanssa taistelen vielä, rakastan kalaa joten siitä irti päästäminen on vaikea rasti!
  Kasvisruoissa on niin paljon vaihtoehtoja ja paremman omantunnon kanssa on helpompi elää, erityisesti koiran omistajanakin.
  Riistan käytön tosin ymmärrän, vaikken sitäkään tee; liha on hyvää ja eläin saanut elää lajityypillistä elämää.
  Vähän ohista nuo em., mutta ruokajutut kaikissa muodoissaan kiinnostaa.
  Liiaallisesta makeastakin irottautuminen on meneillään ja kiva huomata kuinka sokeriaddiktille (kilo irttareita vkonlopussa!) pieni makea aterian jälkeen riittääkin tuomaan täyttymyksen. Mikä fiilis löytää laadukas syöminen vuosien mätön jälkeen, ja harrastaa reseptien kokeilua. 😀

 2. Minä edustan perheellistä lukijakuntaa ja meidän arki rakentuu myös (luomu Herefordin/riista) jauhelihasta, purkkihernekeitosta, kasviksista ja keitetyistä perunoista/pastasta/nuudeleista.
  Oman lisänsä tähän soppaan tuo melko nirso 7-vuotias. Ärsyttää kun hänelle kelpaavat aika valikoidut ruokalajit. Ei sillä, ettenkö tekisi kaikkea, mutta onhan se mukavampaa, kun toinen kehuu (pasta bolognesea tai liha-makaronilaatikkoa) kuin että yökkäilee aasialaisia kanapullia. Mutta hän sentäs aina maistaa kaikkea ja jos ei välitä, en viitsi tuputtaa. Ajattelen, että ajan kanssa hänen ruokavalio laajenee. Hitaasti.. mutta varmasti.

  Jäin miettimään että miksi sulla on sipulit jääkaapissa?

 3. Mä oon viime vuosina syönyt hyvin kasvispainotteisesti ja liharuokaa tulee syötyä ehkä pari kertaa kuukaudessa. Kala on edelleen lähes viikottain kuvioissa, ja yksi mun suosikkiruoka onkin uunissa paistettava teriyaki-lohi, joka on myös ihanan helppo. Sivelen lohifileen päälle valmista teriyaki-kastiketta, raastettua inkivääriä, suolaa, kookossokeria sekä seesaminsiemeniä ja laitan lohen uuniin paistumaan. Oheen salaattia ja/tai basmatiriisiä.

  Arkisin tulee tehtyä lounaaksi tosi usein nopeaa versiota avokado-pastasta. Paloittelen vain avokadoa lautaselle, puristan päälle sitruunan mehua, lisään tuoreita yrttejä (yleensä korianteria, basilikaa ja persiljaa) hyvää oliiviöljyä, mustapippuria, parmesaania ja tarvittaessa suolaa, joskus myös muutaman kirsikkatomaatin. Kippaan spagetit päälle, sekoitan ja nautin.

  Näin keväällä rakastan parsaa, teen sen yleensä simppelisti uunissa, päälle vain öljyä, suolaa, mustapippuria ja parmesaania, ehkä myös ripaus sitruunan kuorta ja mehua.

  Kasvis-burgerit on myös maistuvia, korvaan lihapihvin kaupan pakastealtaasta löytyvillä loistavilla Quorn burger-pihveillä. Suosittelen testaamaan.

  Sanna

 4. Anne

  Ah, kiva kuulla. Itsekin pidän toisilla tällaisista postauksista, joten täytyypä ideoida lisää tämän tyylistä juttua.

  Mullakin on nyt fiilis, että lihaa voisi ja haluaisi vähentää. Tänäänkin söin niin hyvää ja helppoa kasvisruokaa – siitä tulee erityisen kiva olo niin henkisesti kuin fyysisestikin.

  Mulle sokeri on jäätävä pahe, välillä olen ihan kamalassa sokerikoukussa. Nyt olen yrittänyt korvata karkin hedelmillä ja marjoilla.

 5. Anne

  Arkiruoka on kuitenkin lopulta niin hyvää, kun syö jotain vähän spesiaalimpaa niin sen jälkeen nuo normiruoat maistuu vielä astetta paremmilta.

  Lapsien kanssa on varmasti haasteita. Olen itse ollut vanhemmilleni varmasti tosi hankala tapaus, olen syönyt niin huonosti lapsena. Mutta jos yhtään lohduttaa, niin yleensä asia korjaantuu kun kasvaa isoksi. Mutta ymmärrän toki, että sillä hetkellä kun lapsi on pieni, se tuottaa paljon päänvaivaa jos on jonkinlaisia syömiseen liittyviä haasteita. Ehkä kuitenkin parasta on vaan ottaa rennosti, kuten teet ja antaa lapsen nauttia niistä mistä pitää. Ja hienoa että kuitenkin maistaa uusia makuja.
  Ja en tiedä miksi kirjoitin sipulit jääkaappiosioon…ne on korissa pöydällä oikeasti 🙂

 6. Anne

  Namskis, kiitos Sanna ruokaidiksistä! Menevät ehdottomasti kokeiluun ja kokkailuun.

  Kasvisruokia haluan todellakin opetella suosimaan ja tekemään enemmän. Tänäänkin söin niin simppelisti, että paistelin pannulla yli jäänyttä couscousta ja porkkanasiivuja. Kun sen maustoi hyvin – voita paistamiseen, mustapippuria, ripaus soijaa ja hunajaa, kruunuksi vielä persiljahakkelusta niin olipas hyvää. En kaivannut mitään lihaa edes kylkeen.