”kaupallinen yhteistyö Iittala ja Asennemedia
Olimme vapun aikaan Kokkolassa vanhempieni luona. He asuvat 1800-luvulla rakennetussa ikivanhassa kivitalossa. Olen aina ihan haltiossani talon tunnelmasta ja huokailen paksuja kiviseiniä, hulppeita ikkunoita ja tietysti koko rakennuksesta huokuvaa tunnelmaa. Talossa on myös aivan huikaiseva vintti, se kulkee läpi koko rakennuksen ja molemmissa päissä on mielettömät suuret kaari-ikkunat. Valokuvaaja tietysti innostui vintin tunnelmasta ja ennenkaikkea siitä valosta, mikä vintille siivilöityi. Niinpä päätettiin järjestää kuvaustuokio.
 
Tämä liittyy Iittalaan siinä suhteessa, että poimin kuvattavaksi vanhempien Iittalan tuotteita – meillä on lapsuudestani saakka ollut Iittalaa kotona melkein kaikissa mahdollisissa muodoissa. Astiakaappi notkuu erilaisista Iittalan astioista ja äidin luomat asetelmat ympäri kotia sisältävät Iittalan taidelasia ja esineitä.

-Iittala X Issey Miyake – taidetta tekstiileissä-

Iittalaa äidiltä löytyy myös tekstiileistä. Issey Miyake -kokoelman kauniit koristetyynyt sulostuttavat valkoisia sohvia heidän olohuoneessaan. Tyynyjen pliseeraus on kestänyt hyvin kulutusta, taiden luodut kolmiulotteiset tekstiilit ovat ylellisiä, mutta samalla ihan omiaan käyttöesineinä. Muotitalon kokoelmassa ei vähimpänä yksityiskohtana ole oikeanlaiset värisävyt – tyynyjen vaaleanpunainen ja vihreä ovat mielettömät keskenään, vaikka ihan eri tyylisiä sävyjä ovatkin. Pehmeä roosa ja kirpeä vihreä istuvat melkein minkälaiseen sisustukseen tahansa, koska niiden sävyt ovat niin hienostuneet. Tällaisilla yksityiskohdilla selkeään sisustukseen tuodaan juuri tarvittavaa maustetta ja huomiota.

 

Kaikista äidin Iittalan astioista, valitsin kuviin kastehelmi-sarjaa. Etenkin nyt keväällä tekee mieli kepeää ja heleää, herkkää ja juhlavaakin. Kastehelmi-sarjan kaunis kuviointi sopii noihin mielikuviin täydellisesti. Omasta lapsuudesta saakka erityisinä hetkinä pöytään on katettu kastehelmi-sarjan astioita. Minulle ne herättävät hyviä tuntemuksia noiden muistojen takia. Voisi sanoa, että tällaiset vuosikymmeniä mukana kulkevat astiat ovat ihan merkityksellisiä. Tässä onkin yksi syy siihen, miksi mielellään antaa lahjoiksi aikaa kestäviä asioita, toisaalta sellaisia joita oikeasti tulee käytettyäkin. Kastehelmet voi kattaa niin arkiseen aamiaiskattaukseen, kuin siihen erityiseen juhlahetkeenkin.

Hyvä design kestää aikaa, on vaivaton käyttää ja katsella, jotain joka miellyttää useimpia ihmisiä – ihan sellaisesta käsittämättömästä ja määrittelemättömästä syystä. 

-kastehelmi – tuo rakastettu klassikko-

Kastehelmi-jälkiruokakipot ovat näin kesällä ihan täydellisiä vaikka jäätelölle. Toisaalta, miksei tuollaisista nauttisi aamulla jogurttiannosta tai juhlapäivällisellä akupala-annosta. Astioita kannattaa käyttää eikä seisottaa kaapissa, ei ole oikeastaan liian juhlavia astioita. 

 

Olin muuten aivan haltioissani somistamassa vintille pieniä stailauksia. Löysin punaisen kastehelmi-rasian ja voi miten nätti se onkaan tuossa pelargonin ja kirjapinon täydentäjänä. Omasta kaapista löytyy monta eri väristä ja kokoista kastehelmi-rasiaa. Käytän niitä monella erilaisella tavalla – toisissa on kuivaelintarvikkeita, joitakin käytän tarjoiluastioina ruokapöydässä, yhdessä on purkkaa, kylppärissä säilytän kastehelmi-purkissa vanulappuja jne. Ja jos esine on kaunis, tarvitseeko se toisinaan kummempaa merkitystä kun toimia asetelman täydentäjänä ja väripilkkuna.

 

Nyt muuten kun alkaa vuoden ns. toinen juhlakausi, kannattaa miettiä tarjoiluja ja esillepanoja rohkeilla tavoilla. Kun päätimme kuvata vintillä kastehelmiä, poimittiin vanhemmilta ja vintiltä intuitiolla muutamia rekvisiittoja. Ei tullut ajateltua liikaa ja näitä kuvia katsoessa kannatti käyttää sitä mitä oli käsillä. Tuo pyöreä puualusta löytyi vanhempien eteisestä, meinasin kähveltää sen, mutta kuulin että se onkin siskon tarjotin. Mutta minusta tuo raaka puinen tarjotin on todella kaunis kirkkaan ja juhlavan lasin parina.

Vintillä puolestaan ajelehti puinen kehikko, mikä lie ollut. Poikaystävä nosti sen lattian keskelle ja pyysi minua etsimään siihen kannen. Pyörin vähän aikaa ympäriinsä ja bongasin vihreäksi maalatun metallisen oven, joka on kai vanha sähkökaapin ovi. Nostettiin se kehikon päälle ja vitsit sekin kombo näytti kivalta. 
Jos siis on esimerkiksi puutarhajuhlat ja tarvitset lisäpöytiä tarjoiluille, käytä mielikuvitusta ja katsele varastoihin. Jos astiat ovat kauniita, voi osa jutuista olla oivaltavia ja rentoja. Muutenkin kaikenlaiset levyt ja kehikot ovat noutopöydissä ja tarjoilupisteissä käteviä.

Kuvissa esiintyvät Iittalan tuotteet:

Näitä kuvia on tosi paljon, koska minusta tunnelma oli vaan niin viehättävä, etten voinut karsia liikaa. Tämä oli erityisen inspiroiva kuvauspaikka ja varmasti palaamme sinne kameran ja somisteiden kanssa ihan pian. Kuvista kiitokset taas poikaystävälleni!

Onko sinulla tulossa juhlia ja mitä ovelaa olet keksinyt esillepanoihin – paljasta vinkkisi meillekin!

2 Comments

  1. Ihanan näköinen kuvaus paikka ja tuo vanha ikkuna <3
    Kauniita kuvia olette kyllä saaneet, menis jo mainoskuviksikin 🙂

    Otin lauantaina kummitytöstä lakkiaiskuvia vanhan rakennuksen luota, jossa oli hineo ikkuna taustalla ja tiiliseinää, tuovat kivaa kontrastia vanhaa ja ns.uutta.

  2. Anne

    Tuolla on kyllä niin inspiroivaa kuvata. Jotenkin karkea tausta ja hieno valo innostavat niin paljon. Terveisesi on myös välittynyt kuvaajalle 🙂

    Kuulostaa myös ihanalta tuo sinun kuvauksesi!