Siitä on jo ikuisuus kun siskoni Suvi heitti minua perinteisellä blogihaasteella, jossa on tarkoitus listata kodin lempivalaisimet ja tarinat niiden takaa. Tänään kesken siivousurakan innostuin kuvaamaan ihan jotain muuta mitä alun perin ajattelin, nimittäin makuuhuoneen kesämuutoksen sijaan aloin vihdoin napsia kuvia lempivalaisimistani. Tässäpä teille esittely näistä lempiesineistäni, sillä minulle valaisimet ovat kodin tärkeimpiä asusteita – niillä tuodaan tunnelmaa ja sen lisäksi myös ripaus ylellisyyttä sisustukseen.

Ruokatilassa on ehkä koko kodin lempivalaisimeni, Flosin Viscontea. Tämä valaisin on suunniteltu jo 60-luvulla ja sittemmin otettu uudelleen tuotantoon. Valaisin antaa todella pehmeän ja tasaisen kauniin valon. Varjostin on kuitumaista materiaalia, joka suodattaa kirkkaan valon pehmeäksi. Muistan joskus jonkun sanoneen, että ruokapöydän yllä tulee olla valaisin joka ei luo kasvoille varjoja – siis ihan turhamainen ulkonäköseikka – mutta todellakin hyvä vinkki. Tästä valaisimesta tulee softattu ja imarteleva valo. Minusta Viscontea sopii ihanasti moderniin sisustukseen, tuoden siihen ripauksen yllätyksellisyyttä ja pehmeyttä. Plussaa myös siitä, että tämä on harvinainen näky sisustuskuvissa. Tämä valaisin on hankittu tähän kotiin, eli se on ollut minulla 7-vuotta.

Valaisin on Sisustuksen Koodista. Oman kappaleeni lunastin oikeastaan sattumalta omakseni, kun siinä on pieni vaurio. Tämä kappale roikkui valaisinkiskossa jossa spotti oli päässyt tekemään kupuun pienen paloreiän. Sitä tuskin huomaa. Minulle on päätynyt monta asiaa jonkin vian takia, kuten tuo ruokapöytäkin. Sellaista se on sisustusliikkeen parissa työskennellessä. Voi myös sanoa, että kaikkia kodin hankintoja ei ole siis tehty ensin harkiten ja suunnitellen, vaan enemmänkin sattuman seurauksena. Hyvä niin, pidän sattumanvaraisista yhdistelmistä.

Vajaa pari vuotta sitten sain kunnian olla yksi Iittalan yhteistyöbloggareista. Brändi on aina ollut hyvin lähellä sydäntäni ja osa omaa kotiani ja elämääni. Yhteistyön myötä olen saanut valita itselleni ihania Iittalan tuotteita ja ensimmäisiä valintojani oli tämä harmaa Leimu-valaisin. Asetin sen heti saatuani tuohon ruokatilan senkin päälle ja vaikka olin suunnitellut sitä toisaalle, siihen se jäi ja siinä se on ollut koko ajan. Ihailen kaunista valaisinta joka ainoa päivä – se on keskeisellä paikalla kodissa ja ilahduttaa minua suuresti. Valaisinta myös käytetään usein, se tuo kauniin tunnelmavalon. Nyt siinä on ovela led-poltin, joka on kytkimestä himmennettävä – sellaisen voi laittaa mihin tahansa valaisimeen.

Muuten sananen polttimoista. Ensimmäisiä asioita joita poikaystäväni teki tänne asetuttuaan – hän kävi kaikki valaisimeni läpi ja vaihtoi niihin led-polttimot. Nykyään on ihan mielettömän paljon hyviä polttimoita, sellaisia jotka korvaavat myös tehokkaat halogeenit. Energiansäästö on tärkeä asia!

Artemiden Tolomeo-sarjan valaisimia minulla on kodissa monessa paikassa. Eniten pidän näistä keittössä olevista spoteista. Tein pienen keittiöremontin reilut pari vuotta sitten ja silloin valaistusta muutettiin, koska osa yläkaapeista poistettiin. Taitava sähkärini sai jälkikäteen vedettyä sähköt seinän sisälle noita seinäspotteja varten. Minusta nämä metallin väriset valaisimet tuovat kivaa ilmettä täysvalkoiseen keittiöön. Näissäkin on kätevät led-polttimot, sellaiset joihin saa kytkintä painamalla joko lämpimämmän tai kylmemmän sävyisen valon. 

Tolomeo-sarjan valaisimia on löytynyt kodistani jo yli 15-vuoden ajan. Ensimmäiset olivat yöpöytävalaisimiksi hankitut Tolomeo Tavolot. Sen jälkeen tuli olohuoneen jalkavalaisin Tolomeo Terra ja nuo spotit ovat uusimpia. Tämä on valaisinsarja jossa on mitä mainioin hinta-laatu-design-käytettävyys -elementit.

Työhuoneen pöytää komistaa Artemiden Tizio-pöytävalaisin. Muistan jo nuorena haaveilleeni Tiziosta ja olin niin iloinen kun sen aikoinaan sain. Tämä on ollut minulla noin 15-vuotta. Harkitsin silloin ostanko mustan vai valkoisen ja päädyin valkoiseen versioon. Tiziossa on halogeenipoltin, ainoa joka täältä enää löytyy, mutta siihenkin täytyy etsiä sopiva led. Valaisimessa itsessään on kaksi tehonsäätöä ja se on kätevä suunnata lähelle jos vaikkapa tarvitsee tehokasta työvaloa. Minua viehättää arkkitehtonisen tekninen muotoilu ja samalla sen sirous. Tämäkään ei ole kovin nähty design-valaisin.

Kuten kuvista huomaatte, työhuone on vielä maalaushommien jäljiltä kesken. Työpöytä on antoisa keidas kaikkea sekalaista tavaraa. Niinpä pöytäkone majailee tällä hetkellä sopivasti ruokatilassa. Toisaalta nyt kesällä ei ole niin kiire laittaa sisäpaikkoja kuntoon, kyllä sitä ennättää sisustella kunhan syksy koittaa…

Keittiön saarekkeen yllä roikkuu Flosin Glo-Ball -valaisin. Tämän olen ostanut joskus kauan sitten keittiön ruokapöydän päälle. Silloin minulla oli valkoinen keittiö, jalavapöytä, seiskatuolit ja tuo Glo-Ball – aika samanlaista kuin nykyäänkin vaikka tuosta on aikaa 15-vuotta. Glo-Ball oli varastossa jonkin aikaa, mutta viimeisimmän keittiöremontin aikana asennettiin tuo saareke, enkä keksinyt minkä valaisimen siihen olisin oikeastaan halunnut, niinpä hain varastosta rakkaan Glo-Ball -valaisimeni ja siihen se on jäänyt. Tässäkin on mitä parhain valaisuteho, nimenomaan yleisvaloa ajatellen. Koko keittiö on kuin aurinko olisi käynyt siellä kun valaisimen laittaa päälle. 

Yhteenvetona tästä voisin päätellä, että satsaus ajattomiin design-valaisimiin kannattaa. Niissä on aina mahdollisimman parhaat valaistusominaisuudet (toki täytyy osata valita oikea poltin jotta teho tulee oikeuksiinsa). Lisäksi muotoilu on yleensä onnistunutta, eikä upeisiin valaisimiin kyllästy helposti. Itse kehottaisin tutustumaan muihinkin kuin paljon nähtyihin tyypillisiin valaisinvalintoihin, vaikkei niissä sinänsä ole mitään vikaa. Mutta koska valaisimella on paljon merkitystä visuaalisesti ja toiminnallisesti, kannattaisi niitä harkita tarkkaan ja uskaltaa rohkeampiakin vaihtoehtoja.

Mitkä ovat sinun lempparivalaisimiasi?

4 Comments

 1. Ootko siis eronnut entisestä miehestäsi? (viittasit poikaystävään) 🙂

  Kaikkea onnea sinulle! <3

 2. Ihania valaisimia.
  Näitä kauniista kuvista erityisesti keittiökuvat saivat huokaamaan ihastuksesta.
  Valkoinen Tizio oli uusi mielenkiintoinen tuttavuus.

 3. Anne

  Kiitos 🙂 On muuten totta, että useilla tunnetuilla valaisinvalmistajilla on paljon erilaisia lamppuja joita ei näy niin paljon kun suosituimpia malleja. Tykkään ehkä itse juuri kaivella niitä vähemmän nähtyjä versioita.