”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

Minulla on monia asioita joista olen tykännyt aina ja joihin en vaan väsy koskaan. Tässä Iittala-postauksessa listaan joitakin arkeeni liittyviä tärkeitä ja rakkaita juttuja. Koska viihdyn keittiössä ja rakastan kokkailla ja kattaa, kuuluu lempiasioihini rakkaat astiani. Vaikka tykkään täydentää astiavalikoimaa välillä uusilla osilla, on minulla muutamia suosikeita, jotka ovat kulkeneet mukanani ensimmäisestä omasta kodista saakka. 
 

-Kartio-lasit-

Yksi itselleni tärkeimmistä astioista on hyvät juomalasit. Minulla laseja on arkikäytössä kahta erilaista kokoa. Pienemmistä juomalaseista juodaan vettä ruoan kanssa, tuoremehua aamiaispöydässä ja välillä vaikka tilkka viiniäkin. Suuremmista juomalaseista puolestaan juodaan päivittäisiä tärkeitä vesiannoksia ja suuret lasit löytyvät usein työpöydältä, sohvapöydältä ja terassilta.

Laseissa minulla on useita mieluisia malleja, mutta nyt 60-vuotta täyttävä Kartio-sarja on ollut aina oma peruslasistoni. Kaapistani on aina löytynyt Kartioita. Välillä niitä on tullut uusittua ja vaihdettua, sillä elämäntilanteiden muuttuessa, on kaapit välillä tyhjentyneet Kartioista, mutta olen aina täydentänyt omia varastojani uusilla Kartioilla – en oikeastaan osaisi olla ilman niitä

Siivosin äskettäin lasivarastojani ja samalla täydensin kaappiani taas uusilla Kartioilla. Valitsin tällä kertaa suuria Kartioita kirkkaana ja hiekan värisenä. Pienempiä Kartioita halusin sammalenvihreänä ja hiekan värisenä. Käytän pääosin kattauksissa valkoisia astioita pohjana ja siksi on mukava elävöittää astiastoja värillisillä laseilla.
Kaj Franck pyrki keskittymään töissään olennaiseen – voi miten hienosti se minusta kiteyttää kauniin muotoilun. Kartio-lasisarja on ”helposti yhdisteltävä, pinoutuva ja se sopii jokapäiväiseen käyttöön” Pinoutuvat lasit ovatkin käytön kannalta mahtavia, kunhan muistaa ettei pinoa laseja kuumina eikä kosteina.
Kirkkaat Kartiot ovat puolestaan ihanan raikkaan näköisiä, etenkin vesilaseina pidän niiden eleettömyydestä. Tässä samassa on pakko hehkuttaa myös tuota Kartio-karahvia. Se on niin uskomattoman puhdaslinjainen ja täydellinen mittasuhteiltaan, että siihen ei varmasti väsy koskaan. Kartio-kaadin tehdään muuten suupuhaltamalla. Pakko vinkata, että tuo kaadin on yksi parhaista lahjaideoista!
Tiesittekö että esimerkiksi kaikki Kartio- ja Kastehelmi-sarjojen tuotteet valmistetaan täällä Suomessa Iittalan omalla lasitehtaalla.

-meidän perheen piirakkaohje- 

Ehkä hassu valinta asioihin joista en koskaan luovu, mutta meidän suvussa on kulkenut iät ja ajat erittäin herkullisen, helpon ja muunneltavan piirakan resepti. Tällä herkuteltiin jo lapsuudenkodissani ja edelleenkin leivon useimmin piirakan juuri tämän ohjeen mukaisesti. Olen postannut ennenkin ohjeen blogissani, mutta tässäpä se on taas kerran.

Helppo kermaviilipiiras

pohja:
150 g rasvaa (minä käytän voita)
0,5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

kermaviilitäyte:
1 muna
1 kermaviili (tai rahka tms.)
0,5 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
Uuni 200-astetta ja paistoaika n. 30 min.

Valitsin itse tällä kertaa täydennykseksi raparperia, mutta tuohon sopii mikä tahansa marja tai hillo. Yleensä kermaviilitäyte tulee piirakkaan päällimmäiseksi, mutta kokeilin tällä kertaa laittaa raparperit päällimmäiseksi, hyvää tuli näinkin ja piiraasta tuli hitusen graafisemman näköinen.
 

Leivoin piirakan Teema-sarjan vatiin. Se on yksi käytetyimmistä esineistäni keittiössä. Useimmin asettelen siihen salaatin, pidän laakeasta kulhosta salaatin tarjoilussa. Mutta paistan siinä usein myös jotakin uunissa. Piirasvuokana Teema-vati on oikein passeli ja kiva vaihtoehto perinteisille pyöreille piirasvuoille.
Kutsuvan kattauksen luomiseen ei paljon tarvita, kun astiat ja muut arjen käyttöesineet ovat kauniita. Kipaisin pihalta Kartio-laseihin hiukan kukkia, eikä viehättävä lauantain piirakkahetki muuta kaivannut.

Kuvissa esiintyviä Iittalan tuotteita:

-pellavatekstiilit-

Jos pitäisi valita lempitekstiili sisustukseen liittyen, en empisi hetkeäkään. Vaikka villat ovat ihania kaikissa muodoissaan, viehätyn silti rennosta ja rypistyvästä pellavasta. Iittalan Taika-keittiöpyyhe on ihan ehdoton suosikkini. Siinä on kyllä erityistä taikaa niin kuvioinnin kuin kauniisti eloisan materiaalinkin ansiosta. Lisäksi tämä keittöpyyhe on käytössä sellainen kuin pitääkin, eli kuivaa hyvin. Tosin tunnustan, etten aina raaski käyttää tuota ihanuutta perinteisessä tarkoituksessaan, vaan se on minulla myös erityiskäytössä somistamassa kattauksia.

-Teema-astiasto-

Kartio-lasien lisäksi minun kaapistani on aina löytynyt Teema-astiasto. Pääosin kokoelmani muodostuu valkoisista Teemoista, mutta joukossa on tällä hetkellä myös tummansinisiä ja harmaita osia.

Teema-astiastossa kitetytyy oma design-filosofiani. Rakastan esineitä jotka ovat vaivattomia silmälle, käytännöllisiä ja kestäviä. Tuotteita joita haluaa pitää mukanaan pitkään.

Lukaisin muuten myös Iittalan design-filosofiaa: ”esineiden tulee olla erottuvia, yhdisteltäviä ja monikäyttöisiä”. Tuo filosofia on kulkenut IIttalan mukana jo alusta saakka eli vuodesta 1881, jolloin Iittala alkoi valmistaa tuotteitaan ”rikastuttamaan ihmisten arkea”. 

-pionit (kukat)-

Koska juuri nyt omassa pionipenkissäni on tuollaisia ihanuuksia, oli ehdottomasti otettava mukaan pionit. Tai tietysti kaikki kukat, mutta fiilistelen juuri nyt tuota Sarah Bernhardtia. Hädin tuskin raaskin leikata kaunokaisen maljakkoon, mutta se oli niin painava, että pitkä varsi jaksoi tuskin kannatella upeaa kukkaa. Niinpä napsaisin sen ilostuttamaan kotia. Kastehelmi-maljakko on aivan täydellinen tällaiselle yhdelle näyttävälle oksalle. Voisin muuten lisätä Kastehelmi-sarjankin kestosuosikkeihini ja niihin sarjoihin, joita kaapistani löytyy aina jossain muodossa.

Pohdin tätä kirjoittaessani, että on todella kiva omistaa joitakin pysyviä asioita, joita jaksaa katsoa vuodesta toiseen ja joihin ei kyllästy. Se on oman tyylin perusta ja kulmakivi. Se että tietää mistä pitää, rauhoittaa mieltä ja toisaalta luo pohjan mihin kokeilla uusia ja erilaisia juttuja.

Mitkä ovat teidän ”näistä en luovu”-juttuja.

* Iittala-tuotteita on saatu osana vuosiyhteistyötä

2 Comments

  1. Herttinen! En ole hoksannut leipoa piirakkaa Teema-vatiin! Pitääpä hetimiten testata! Minulla samoja suosikkeja. Teema ja kartiot. Mummoltani sain Kilta-sarjan astioita opiskelemaan lähtiessäni. Ne ovat aarteitani, käytössä kumminkin. Riitta K-V

  2. Anne

    No onpa kiva että sait vinkin käyttää Teema-vatia leivonnassa, se on nimittän erittäin mainio piirakkavuokana. Noihin ajattomiin astioihin ei minusta kyllä voi kyllästyä ja voi mitä aarteita ovatkaan perintökappaleet. Mukavaa juhannusta!