”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Fiskars
Voi että miten iloinen olen pihalla kasvavista päivänkakkaroista. Niitä on pakko hehkuttaa ihan ensimmäiseksi. Olen nimittäin suuri luonnokukkien ja luonnollisen pihatyylin ystävä. Oma piha onkin verrattain rento ja hitusen villiintynyt. Vaikka olenkin puutarhanhoidossa omasta mielestäni aika säntillinen, keskityn niihin varta vasten rakennettuihin alueisiin ja annan sitten osan tontista kasvaa rauhassa luonnollista kasvuaan. Päivänkakkarat ilostuttavat savisessa rinteessä, jonne niiden siemeniä on heitelty vuosia sitten ja olen joka vuosi yhtä iloinen kun huomaan kukkien pukkaavan esiin. 
Mitä tulee puutarhaan, tänä kesänä on kyllä saanut nauttia kesästä ja sitä myötä pihasta. Se tarkoittaa aurinkoa ja lämpöä, mutta myös järkyttäväksi palanutta nurmikkoa. Koko tämän pihan kruunu on aina ollut ihana vihreä ja tuuhea nurmikko talon edustalla. Noh, tänä kesänä sellaista ei oikein ole, hyvästä hoidosta huolimatta. Mutta – jos pitäisi valita lämmintä, aurinkoa ja puolikuollut nurmikko versus koleaa, pilvistä ja hehkeä nurmikenttä, niin valitsisin ensimmäisen.
Mutta hei, me kaikki puutarhasta intoilevat varmasti nautimme pihapuuhailuista ja hyvistä työvälineistä. Yhteistyössä Fiskarsin kanssa käyn läpi uusia pihanhoitovälineitäni, joista olen erittäin innoissani – toivottavasti näistä on teillekin vinkkiä!  Tästä jutusta tuli aika pitkä, joten ottakaahan rento asento..
 
Kastelu on puutarhan tärkeimpiä ellei tärkein asia. Sain Fiskars-yhteistyön myötä valita uusia puutarhavälineitä itselleni ja ensimmäinen valintani oli uusi Fiskars kastelukela. Ollaan nyt testailtu tuota uutta letkujärjestelmää ja täytyy sanoa, että joka iltainen kasteluprosessi on muuttunut täysin. Aikaisemmalla pitkällä ja raskaalla perusletkulla homma oli suhteellisen ärsyttävää, vaikka illat puutarhassa ovatkin viehättäviä noin muuten. Mutta hankala letku ja vuotava pää eivät tehneet kastelusta yhtään nautinnollista. 
 
Meillä on Fiskarsin kastelukela 30 m pitkällä letkulla, joka riittää jo suureen piha-alueeseen. Fiskars Waterwheel on muuten saanut Red Dot -muotoilupalkinnon, enkä ihmettele, palkinto myönnetään erinomaisesta tuotemuotoilusta. Kelan sisällä on varusteina kastelusuutin, kastelusuuttimen tuki ja piikki jolla kärryn saa tukevasti maahan tarvittaessa. Maapiikki on kätevä, sillä kelan saa tukevasti lappeelleen ja letkun käyttäminen on vaivatonta kun kela pyörii 360 astetta.
 
Fiskars kastelukelaa on mahdollista täydentää erilaisilla jatkoletkuilla, meidän pihalle on tehty kaksijakoinen systeemi, y-liittimellä ja kahdella erillisellä letkulla. Näin saadaan hoidettua suuremman pläntin kasteluhomma kätevästi. Letkua ja päitä voi hankkia erikseen, jolloin saa itse koottua tarpeellisen systeemin omalle pihalleen. Suuttimissa on portaaton paineen säätö, joten veden annostelu on helppoa.
Luin hieman nurmikon oikeaoppisesta kastelusta ja ihanteellista olisi, jos nurmea kastelisi kerralla oikein reilusti ja sitten antaisi sen kastelun jälkeen kuivua kunnolla. Eli mielummin ei joka päivä, vaan kun kastelee, niin antaa vettä todella paljon, jotta nurmikko kastuu yli 30 cm:n syvyyteen saakka. Normikesänä tuommoinen kastelumäärä riittäisi noin viikoksi. Mutta tänä kesänä tällainen ei ihan päde. Me olemme kastelleet nurmea muutamien päivien välein ja antaneet vettä melko paljon kerrallaan. 
Tällaisessa runsaassa kastelussa Fiskarsin kastelujärjestelmä on ollut ihan mieletön apu. Siellä se ruohikko kastuu kuin itsekseen kunhan välillä käy vaihtamassa letkujen paikkoja. Silti myönnetään, että nurmikko on puoliksi palanut – kuumimpiin aurinkoporotuskohtiin ei ole meidänkään kastelu riittänyt. Mutta kun jaksaa elvytellä niin jos on vähänkään pilvistä, huomaa ruohon elpymisen aika nopeasti.
Letkuun on myös kätevä suihkupistoolipää. Sillä hoidan kukkapenkkien ja ruukkukasvien kastelut päivittäin. Muuten, pioneita ei normaalisti tarvitse kastella tietääkseeni, mutta nyt olen suihkinut niillekin vähän vettä kun on ollut näin kuivaa. Ovat ainakin voineet hyvin ja kukkivat todella kauniisti. 
 
Kun nyt kerran puutarhajutuista puhutaan, niin voi miten mahtavia apuvälineitä Fiskarsilla onkaan. Omalle pihalle olen hankkinut Fiskarsin työvälineet samaan aikaan kun tämän talonkin, eli seitsemän kesää sitten. Kaikki tuolloin hankitut välineet ovat edelleen käytössä. Nyt sain kuitenkin täydennystä vanhoille työvälineilleni. 
Ihastuin tuohon Fiskarsin QuikFit -vaihtopäätyökalujärjestelmään. Apuvälineitä on paljon ja irroitettava varsi helpottaa todella paljon tarvikkeiden säilytystä. Varsia on useita kokoja, me valitsimme teleskooppivarren ja lyhyen varren. 
Noita välineitä sitten – tuossa on pehmeämpi harja terassia varten ja kovempi harja asfalttia ja kivetyksiä varten. Sitten on harava, rikkaruohorauta, kiveysten puhdistusharja ja nurmikon ilmaamiseen möyhennystyökalu.

Parasta näissä irtopäissä ja varsissa on tarpeeksi tukeva kiinnitys. Olisi aika ikävä työskennellä jos varren lukitus ei toimisi kunnolla. Voin kertoa, että nämä työkalut kestävät rivakampiakin otteita, sillä varren lukitus työkaluun on todella nerokkaan pitävä. Ja huom. käytän kyllä työkäsineitä, mutta käsistä kyllä huomaa, että puutarhassa on puuhasteltu – eilen keräsin kottikärryllisen rikkaruohoja pihalta.

Pakko esitellä teille tuo kiveysten puhdistusharja. Olen aikaisemmin tuskaillut laattojen välissä kasvavien rikkaruohojen ja sammalen kanssa – nyppinyt niitä käsin ja puukolla. Mutta nytpä tuo homma sujuu seisaaltaan ja paljon tehokkaammin tämän työkalun avulla. Koukkupäällä voi raapia ensin sitkeästi kasvavia rikkaruohoja ja sen jälkeen harjata laattojen välit puhtaiksi harjalla. aivan loistava väline!


Lapiotkin on nyt uusittu. Tutkimme tarkkaan Fiskarsin lapiovalikoimaa, sillä vaihtoehtoja oli paljon. Lopulta valitsimme teräväkärkisen puutarhan pistolapion, joka on erityisen hyvä kaivamiseen. Toiseksi lapioksi sitten kuuppalapio, jolla sujuu hyvin mullan ja hiekan lapioiminen.

Pistolapio pääsikin heti käyttöön. Kuten näkyy, olen enemmänkin intuitiolla kuin tiedolla toimiva puutarhuri, niinpä olin joskus istuttanut kuunliljoja erittäin paahteiseen paikkaan, jossa ne eivät ole kasvaneet yhtään. Otettiinkin lapio kauniiseen käteen ja siirrettiin kasviparat pois paahteesta niille sopivampaan paikaan. Toivottavasti innostuvat sitten vähän kasvamaankin. Niin, on myös vähän siistimistä noissa juuripaakuissa – ruoho kasvaa kyllä hyvin siellä missä ei tarvitsisi..

Muistan kun sain oman pihan. Ensimmäisiä työkaluostoksiani oli Fiskarsin puutarhasakset. Niillä innostuneena leikkasin kaikkea eteen tulevaa oman pihan huumassa. Noh, ehkä se suurin into on tasaantunut vuosien varrella, mutta kyllä puutarhasakset ovat edelleen ahkerassa käytössä. En tulisi toimeen pelkällä ruohonleikkurilla ja trimmerillä, minun on saatava huolitella paikkoja ”manuaalisesti”. Se on itselleni myös erittäin rentouttavaa ja terapeuttista.

Nämä Servo-System -sakset ovat niin mieluisat minulle. Saksissa on 360-astetta kääntyvä terä, joten sillä voi leikata eri asennoissa eri asioita. Näitä käytän niin ruohon lyhentämiseen, rikkaruohojen saksimiseen kuin pienten oksien katkaisemiseenkin. Kuvassa esimerkiksi yli-innostunut oliivipuu, jonka pitkiä versoja katkon hiukan, jotta kaunis muoto säilyy.

Jaksaisin vielä jatkaa tätä puutarhajuttua, mutta palataan aiheeseen toisen kerran, eiköhän tässä tullut jo aika paljon yhteen postaukseen. Tai no, vielä yksi hauska puutarhavinkki
Meillä on paljon harakoita tässä ympäristössä ja eipä ole harva se päivä kun niiden jätöksiä on saanut siivota terassilta. Niinpä innostuttiin eräänä iltana askartelemaan perinteinen variksenpelätti ihan testiksi, josko siitä olisi apua harakoiden terassihengailuun. No, toisaalta, tuo ei taida olla ihan perinteinen variksenpelätti, vaan astetta coolimpi. Siihen tarvittiin yhdet vanhat farkut ja muutama muu tarvike. Pelätin on nyt ollut terassin vieressä muutamia viikkoja ja kuulkaa, en ole joutunut siivoamaan sen jälkeen yksiäkään linnunkakkoja sieltä!
Mahtavia puutarhahetkiä!
*kuvissa näkyvät Fiskars-tuotteet saatu testiin

9 Comments

 1. Yritin vuosi sitten metsästää tuota 30m kelaa kissoin ja koirin Turun seudulta, mistään ei löytynyt ja Fiskarsin asiakaspalvelukaan ei osannut auttaa, vaan nosti kädet pystyyn. Kovasti sitä mainostettiin, mutta mistään sitä ei saanut. Meni maku koko tuotteeseen, valitettavasti.
  Tutuilla on tuo 20m ja siinä kuulemma liittimet hieman tiputtavat vettä, joten loppujen lopuksi olen ihan tyytyväinen, että päädyimme toiseen tuotteeseen, meillä kun letkut kiertävät kuistien kautta ja pienikin vuoto on huono juttu.

 2. Hei, kiitokset kommentistasi! Kaikilla Fiskarsin tuotteilla on materiaali- ja valmistusvirhetakuu. Valmistusvirhetilanteissa suosittelemme olemaan yhteydessä Kuluttajapalveluumme kuluttajapalvelu.suomi@fiskars.com niin he osaavat auttaa tarkemmin! Ystävällisin terveisin Johanna / Fiskars Facebook

 3. Anne

  Ensin kiitokset Fiskarsille / Johannalle vastauksesta. Kannattaa tosiaan muistaa, että tuotteilla on takuu mikäli niissä ilmenee valmistusvirheitä.

  Kommentoijalle tiedoksi, että Fiskars ei tietenkään vastaa siitä mitä jälleenmyyjät ottavat omiin valikoimiinsa. Mutta useista hyvin palvelevista rautakaupoista voi tilata toivomiaan tuotteita, vaikkei niitä hyllystä löytyisikään.

  Mitä tulee vesiletkuihin, tai lähinnä suuttimiin, niin niiden tippumiseen on usein syynä huoleton hoito. Ei kannata jättää suuttimia talveksi ulos, ei kannata vetää niitä kivetystä vasten tai antaa sulaa auringossa (tiiviste saattaa vaurioitua kuumasta). Olen nimittäin itse tehnyt joskus noita virheitä ja se on aiheuttanut vuotoa, vaikkei tuotteessa ole vikaa, se vika on tullut käyttäjältä. Nytpä ainakin huolehdin kunnolla omista pihanhoitotuotteistani.

 4. Hyvä postaus. Taisi käydä ekaa kertaa niin, että piti lähtee ostoksille postauksen innoittamana. Nyt on kivetys puhdistettu ja koko perhe on halunnut testata kiveyksen puhdistajaa.

 5. Söpöin linnunpelätin ikinä… Hyvää Juhannusta!
  Jade

 6. Anne

  Heh, kiitos – tarkoitit ilmeisesti meidän linnunpelätintä 🙂

 7. Anne

  Oi, mahtavaa, etenkin koska tuo työväline on aivan mahtava. Kiva kuulla että kivetys on nyt siisti. Oikein ihanaa juhannusta ja kesää!