Minä en voisi kuvitella kotia ilman jonkinlaisia taideteoksia. Se miten taide määritellään on aika henkilökohtainen asia – minusta taide on aika yksinkertaisesti luovuuden ilmaisu jossakin muodossa. Taidetta voi tehdä myös itse, taiteessa ei ole sääntöjä eikä ainoita oikeita ratkaisuja tai valintoja.

Tiedättekin mikä taide minulle on rakkainta; tietysti oman isäni Juhani Melenderin teokset. En edes voi kuvitella kotia ilman niitä. Onnea on isin varastot, sieltä voi käydä poimimassa mieluisia tauluja ja taas vaihtaa niitä jos siltä tuntuu. Vappuna kun kävimme Kokkolassa, veinkin takaisin suurimman osan seinälläni olevista teoksista ja vaihdoin ne toisiin.

Samoin tein tänään myös isän töiden kohdalla Turun taidelainaamossa. Hain siellä jäljellä olevat taulut ja vein uusia tilalle. Ennen kun vein uudet työt taidelainaamoon, kuvasin ne kotona ja fiilistelin niitä. Valitsin itse nämä teokset viime Kokkolan reissulla. Pidän ihan jokaisesta näistä. 

Taidetta voi sijoittaa kotona monella tavalla. Itselläni on aina joitakin tauluja jotka nojailevat johonkin ja ovat osana tiettyä astelmaa. Rakastan värejä ja muotoja. Usein jotkut sattumalta syntyneet kombinaatiot osoittautuvat minusta onnistuneimmiksi. Ihan kuin tuo työpöydän ääressä otettu taulukuva. Asetin taulun työhuoneen pöydälle, jossa on aikamoinen kasa sekalaisia juttuja. Jotenkin vaan tuosta tuli aivan ihana kuva. Ja taulu on minusta raikas – sen värimaailma on tosi ajankohtainen.

Kuvassa olen kasannut taulut valmiiksi taidelainamoon viemistä varten. Eteisen lattialla nojaileva taulupino on aika kivan näköinen. Meillä taitaa aina olla jossakin kohtaa kotia jonkinlainen pino tauluja.

Vihreäsävyinen teos nojailee ruokatilan senkin päällä toisen suuremman taulun edessä. Kerroksellisuus toimii hyvin kun toinen teos on yksivärinen ja toinen taas ihan erilainen. Kokonaisuutta tukee kirjapino ja Oiva Toikan lintu.

Minusta tällaiset kauniit yksityiskohdat luovat kotiin rauhoittavaa ja kaunista tunnelmaa. Joskus on ihana vain istua sohvalla ja antaa ajatusten rentoutua katselemalla itse luomaansa ympäristöä.

Tauluja voi käyttää sisustuksessa muuallakin kuin seinälle ripustettuna. Taide luo kotiin persoonallisuutta ja kodikkuutta. Se ilmentää tietyllä tavalla asukkaiden visuaalista näkemystä, sillä vaikkei olisi itse taikonut teoksia, on itse valinnut ne kotiinsa ja sen tunnelmaan.

Minulta kysytään tosi usein mistä isän teoksia voi hankkia.
Taidelainaamon lisäksi suoraan häneltä, portfoliota voi ihailla vaikka
hänen instagram-tilillään.

Kaikki kuvissa näkyvät työt löytyvät nyt Turun taidelainaamosta ja heidän kotisivuiltaan. Tauluja voi vuokrata heidän kauttaan muuallekin kuin vain Turkuun.

Kiinnostaisi tietää millainen suhde teillä on taiteeseen – löytyykö sitä kotoa vai suositteko mielummin helposti vaihdettavia julisteita?

Comments are closed.