Syksyn yksi odotetuimmista jutuista sisusturintamalla on Ikean uuden kuvaston ilmestyminen. Tällä kertaa pääsin osallistumaan kuvaston julkaisutilaisuuteen, yleensä olen aina ollut töissä ja sen takia estynyt osallistumaan tuohon kaikkien sisustusintoilijoiden lempitapahtumaan. Olihan se kieltämättä aika kivaa saada pyöriskellä tuttujen kasvojen parissa ja jutustella kuulumisia. Samalla tietysti ihailla taiten koottuja sisustuskokonaisuuksia.

Meidän poppoolla oli hiukan kiire aikataulu, sillä läksimme Ikean tilaisuudesta suoraan juhlimaan Asennemedian miltsibileisiin, mutta onneksi ennätin silti vaihtaa muutaman sanan monen tyypin kanssa.

Nappasin kuvia sen minkä seurustelulta maltoin, minulla oli mukanani pitkä linssi, joten keskityin enemmänkin yksityiskohtiin, joita toisaalta onkin juuri ihana tutkia. Anna Biström oli luonut erilaisia interiöörejä taitavin somistuksin. Meille kyllä annettiin vapaat kädet itse sisustella ja sommitella stailauksia, koska Ikea rohkaisee sisustamaan omaan tyyliin, uuden 2019 Ikea-kuvaston teemana onkin ”eläköön oma tyyli”, eihän sitä teesiä voi kun peukuttaa. #olensisustaja saattaakin vilkkua aika paljon instagramissa, kun innokkaimmat jakavat omia sisustusjuttujaan.

Itse ihastelen Ikean syksyssä huonekalupuolella heidän Gratulera-mallistoaan, joka tuo vanhoja suosittuja kalustemalleja uudelleen saataville. Esimerkiksi tuo klassinen Bjurån-tuoli on minusta aivan ihana. Kuulin että se aikanaan tehtiin Thonetin kanssa yhteistymmärryksessä omaksi versiokseen Thonet-tuolista jotta kaikilla olisi mahdollisuus nauttia tästä tuoliklassikosta. Ihana että se on taas saatavilla, sillä eihän tällaiseen tuolimalliin oikein voi kyllästyä. Se myös sopii niin monenlaiseen sisustustyyliin, kaarevat muodot taipuvat niin klassisempaan kuin moderniinkin ympäristöön.

 

Oma silmäni hakeutui erityisesti kaikenlaisten luonnonmateriaalien ja sävyjen pariin. Runsaat somistukset inspiroivat miettimään omankin kodin esillepanoja. Kenties syksyyn voisi tuoda luonnosta yksityiskohtia ja korostaa sisustuksen lämpimiä sävymaailmoja. Mukaan tehosteeksi ripaus metallia ja murrettu tehosteväri..

 

Syksyä henkivät kukkakimput ja viherkasvit luovat sisustamiseen aitouden tunnetta ja luonnonläheisyyttä. Sitä samaa tuovat myös luontoa mukailevat materiaalit, kuten kuvan pikkutuolin komposiittinen istuinosa. Kuppimainen moderni tuoli on kutsuva rouhealla olemuksellaan ja sen pintaa teki mieli koskettaa, silkinsileä oli.

Supersuositut metalliset yksityiskohdat näyttävät edelleen ihanilta. Nyt niitä sekoitellaan maanläheiseen tyyliin, eikä kokonaisuus näytä ollenkaan liian luksukselta. Katsokaas miten hauska installaatio noista pikkuhyllyistä on luotu.

Pehmeillä sävyillä, jopa vähän erikoisemmillakin sellaisilla sisustuksesta muotoutuu persoonallinen. Ovelan vihreä seinäväri tuo harmaan sohvan kauniisti esille ja pehmentää sitä. Olen huomannut että muutenkin pehmeäsävyisillä seinillä huoneen tunnelma muokkautuu tosi paljon. Maalattiin juuri kotona ruokatilan seinä vihertävänkellertävällä ovelalla värillä ja se muutti todella paljon fiilistä. Näissä kuvissa kannattaa kiinnittää myös huomiota taulurykelmän ripustukseen ja vitriinin sisällä olevaan sommitteluun. Se on se sommittelu, joka minusta ratkaisee hyvin pitkälle onko joku sisustus onnistunut vai ei, kuten olen aina sanonut.

 

Ikean syksyn erikoismallisto Sammanhang on kiinnostava, sen tarkoituksna on kuulemma tuoda erilaiset esineet luontevaksi osaksi sisustusta. Suomalaisen Hanna-Kaarina Heikkilän suunnittelema Sammanhang-kaappi aiheutti välitöntä ihastelua, se taisi olla heittämällä kuvatuin esine tässäkin tilaisuudessa. Kaapissa on ihanasti yhdistelty erilaisia materiaaleja, silti kokonaisuus on linjakas ja selkeä.

Vaikka itselläni ja tutkimusten mukaan monella muullakin on jatkuvasti pyrkimys selkeyttää omaa kotia ja elinympäristöä, on silti visuaalisena ihmisenä saatava toteuttaa omia visioitaan kotona. Niinpä sitä sisustusrekvisiittaa tulee välillä vaihdeltua. Tällä hetkellä itsellä on etsinnässä uusia sohvatyynyjä, katselinkin noita pinoja mietiskellen millaisen tyynykokonaisuuden valitsisin omalle sohvalleni.

Sisustajana olen juuri nyt myös heikkona kasveihin. Syksyiset leikkokukkakimput saavat olla sesongin tyylisiä ja viherkasveja tekee mieli ryhmitellä kotona sinne tänne. Saviruukut ovat helppo tapa tuoda kotiin luonnonmateriaalia ja sävyjä. Sitäpaitsi kasvit näyttävät tosi houkuttelevilta tuollaisissa rykelmissä.

Nyt pitää kirjaimellisesti alkaa sisustella täällä kotona, sillä illalla meille tulee ystäviä kylään ja maalauksen jälkeen olohuoneessa on kaikki vielä vähän vaiheessa. Ensin somistelut, sitten kokkailut ja palkinnoksi ihana ilta ystävien kanssa kotona. Sitähän varten sitä kotia huoletaan ja sisustellaan, että voi rentoutua kauniissa ympäristössä.

Muuten, uutta Ikea-kuvastoa pääsee jo selailemaan tästä.

Comments are closed.