Vihdoin päästään kurkkaamaan meidän taannoisen Kööpenhaminan matkan tunnelmiin. Minä en ollut jostain syystä koskaan ennen käynyt Köpiksessä ja olinkin aivan innoissani matkasta. Odotin hirmuisen paljon tanskalaista tunnelmaa ja designbongauksia. Matka oli aivan ihana, eikä hurjan tuulinen sääkään pilannut kolmen päivän kaupunkikävelyitä. En edes uskalla laskea kuinka monta kilometriä käveltiin, sillä nimenomaan vietimme ajan kävelemällä paikkoja ristiin rastiin.

Mutta on pakko sanoa, että Köpis oli hitunen pettymys. En tiedä mistä johtuu, mutta minusta se oli rähjäisempi kun odotin. Ehkä rumempi ja karumpi, täynnä ketjuravintoloita. Odotin että istuskeltaisiin viehättävissä kahviloissa ja käytäisiin oluella mukavissa pubeissa, sellaisia ei meidän eteen kumpiakaan paljon osunut. Varmasti upeita ja jänniä ruokapaikkoja olisi ollut vaikka kuinka, mutta niitä ei jaksettu kaivella, koska tällä kertaa teemana ei ollut hyvin syöminen, vaan kaupunkifiilistelyt. Niinpä syömäpuolelta ei liiemmin ole hehkutettavaa.

Jos ihan aluksi mainitsee käytännön asioista, niin lentokentältä on superhelppo saapua keskustaan junalla. Matka on lyhyt ja rautatieasema sijaitsee hyvällä paikalla. Meidän hotelli oli ihan siinä nurkilla, alueella onkin paljon hotelleita. Nyt en edes muista hotellin nimeä, kun poikaystävä sen järkkäsi, menin vaan perässä, heh. Mutta ihan perus ok kiva hotelli, vaikka pakko sanoa, että tanskalainen siisteys ei ihan ole samaa tasoa kuin mihin täällä on tottunut. Vaikka hotellin sisustus oli tyylikäs ja hieno, oli siisteys aikas puutteellinen. Enkä tarkoita sitä että huoneita ei siivota joka päivä, se on vaan hyvä, että siivouksen saa pyydettäessä eikä sitä tehdä automaattisesti, nykyaikaa ja vastuullisuutta. Mutta että muuten kauniissa ympäristössä on nuhruista ja sellaista. Toinen puoli taas sitten tunnelma, sitä löytyi, elävät kynttilät paloivat joka paikassa ja palvelu oli mutkattoman ystävällistä.

Noh, sitten liikkuminen muuten kaupungissa olikin meistä helppoa, koska kävellen saattoi kulkea joka paikkaan, ainakin sinne missä me liikuimme. Emme käyttäneet metroa tai muita kulkuvälineitä ollenkaan. Oli aivan ihana kävellä rauhassa ympäriinsä ja tutustua erilaisiin maisemiin. Kurkittiin välillä viehättäville sisäpihoille, se olikin ehkä parhainta antia näillä kävelylenkeillä.

Keskustan aukiolla oli hyvä tunnelma, vaikka tosiaan ilma oli harmaa ja myrskyinen. Onneksi lämpötila oli suht korkea, niin ei tullut tuulesta jäätävää oloa. Monet liikkeet olivat keskittyneet tietysti samalle alueelle ja jonkin verran käytiin kaupoissa, lähinnä sisustusliikkeissä. Niitä odotin löytäväni enemmänkin. Teen vielä näistä sisustusliikkeistä erillisen postauksen, koska muuten tähän tulisi aivan liikaa kuvia. Nytkin oli vaikea valita mitä laittaa, koska poikaystävä oli ahkera kameran kanssa ja tunnelmia tuli taltioitua tosi paljon – kiitos hänelle siis näistä kuvista.

Se on totta, että polkupyöräilijöitä oli paljon, siis todella paljon. Liikenteessä sai varoa enemmän pyöräilijöitä kuin autoilijoita. Mutta pyörä onkin tuollaisessa kaupungissa vaivatkon kulkuväline, kun matkat eivät tuntuneet olevan kovin pitkiä. Tämän takia myös autoja ei ollut ruuhkiksi asti, vaan maltillisesti. Plussaa aina suurissa kaupungeissa.

Kööpenhamina oli arkkitehtuuriltaan kaksijakoinen, kuten tietysti kaikki suuret kaupungit. Löytyi vanhoja hurmaavia rakennuksia, mutta toisaalta uutta ja mielenkiintoista arkkitehtuuria. Tunnelmallisia ravintoloita oli paljon, niiden ikkunoista oli kiva kurkkia sisustuksia. Rakastin myös vanoja rakennuksia peittäviä villiviinejä, kyllä vihreä tuo tunnelmaa. Muuten ihmettelin aika niukkoja puistoja ja viheralueita, me ei ainakaan bongattu paljon vihreää kaupunkimaisemasta.

Tuli ehkä itsellekin vähän pyöräkuume, taisin vahingossa sovitella jonkun pyörääkin itselleni. Muuten tosi harva käytti kypärää pyöräillessään. Oli hauska katsoa miten toimistoasuiset tyypit polkivat lujaa vauhtia perinteisen tyylisillä tai moderneilla polkupyörillä.

Kahvittelukulttuuria ei hirmusti bongailtu eikä tosiaan olutkulttuuriakaan. Enemmänkin ruokapaikkoja. Mutta parhaalla ostoskatupaikalla oli esimerkiksi ravintola jonka ruokalistalta löytyi sushia ja pitsaa – sellainen yhtälö joka sai meidät kääntymään pois. Kahviteltiin kerran Illums-tavaratalon yläkerroksessa, jossa on huikean kivan näköinen ravintolamaailma. Mutta sielläkin oli aika nuhruista, tunnelma jälleen tosin pelastui elävillä kynttilöillä – hyggeily kieltämättä näkyi Köpiksessä.

”Oletuspaikka” eli nuo ihanat värikkäät rakennukset joiden edessä oli ravintoloita. Noita taloja olen katsellut aina Köpiksen kuvista, nytpä näin mestan livenä.

Tavallaan tunnelma oli samanlaista kuin siellä Ebeltoftin matkallakin, mutta jos siellä huokailin kauneuden perään ts. vaivattoman kauneuden perään, niin suurkaupungin kovuus jotenkin kuitenkin teki täällä ilmeestä ankeamman. Mitä te muut Köpiksessä käyneet olette mieltä? Ja onko jotain paikkoja jotka selvästi missattiin, missä olisi ollut jotain superihanaa. Varmasti mennään uudelleen jossain vaiheessa niin sitten voisi katsastaa erilaisia asioita ja paikkoja.

Käveltiin ”vastarannalle” missä oli enemmän uusia rakennuksia. Ja piipahdettiin Christianiassakin, siellä olikin omanlaisensa markkinatunnelma – jos tiedätte mitä tarkoitan. Boheemilla alueella kyllä meille riitti pikainen kävelykierros, mutta olihan sekin kiva nähdä. Syötiin myös yhtenä päivänä siinä pyöräilysillan kupeessa olevassa ravintolakonttirakennelmassa. Kiva konsepti, siitä ei tainnut tulla yhtään kuvaa kameraan kuitenkaan.

Moderneissa rakennuksissa oli käytetty mielenkiintoisia materiaaleja. Ja vesiaiheita näkyi aika paljon. Ne istutusalueet joita oli, olivat aika rentoja ja vähän rehevöityneitä. Tanskalaiset eivät vissiin ole mitenkään säntillisten puutarhojen ystäviä. Vai miten, tietääkö joku paremmin?

Harmaalla säällä tuli kyllä aika kauniita kuvia. Valo oli tasaisen pehmeä ja hämyinen. Suurissa kaupungeissa on niin antoisaa kierrellä ja kävellä, kun vastaan voi tulla mitä tahansa. Tietysti on myös kiinnostavaa kun molemmat tykkäävät bongailla materiaaleja, värejä, tunnelmia ja arkkitehtuuria.

Taas on tutustuttu yhteen uuteen kaupunkiin. Mielelläni kuulen siis teiltä lisää vinkkejä Köpikseen, sinne on niin kätevä lentää kun matka on lyhyt. Seuraavaksi tosin tekee mieli valita joku muu paikka. Pariisissa on tullut käytyä paljon, Lontoossa olin juuri, mikäköhän on seuraava valinta.

Ihanaa viikonloppua!

Comments are closed.