Palataan hetkeksi takaisin Kööpenhaminan matkaamme, lupasin palata reissun design-antiin erikseen, joten tässä keskityn pohdiskelemaan sisustusinspiraatioita tuolta matkalta. Olin niin odottanut pääseväni skandinaavisen designin maailmaan, paitsi putiikkien, myös ravintoloiden ja liikkeiden osalta.

Ensimmäinen sisustusliikevierailu oli Illums Bolighus. Sielllä meillä vierähti paljon aikaa, varmasti ainakin pari tuntia. Oli ihan mahtava päästä hypistelemään tuttujen valmistajien tuotteita. Tottakai mielessä oli myös ideoiden etsiminen omaan liikkeeseen, meillä kun myydään paljon samoja juttuja. Pakko sanoa että paikka oli vaikuttava ja tavaraa oli todella paljon. Mutta minulle tuli hiukan ahdistus jo jossain kohtaa – piti ihan pinnistellä että jaksoi käydä läpi koko myymälän. Tällainen tavaratalomainen kokonaisuus on varmasti paras kun etsii jotain tiettyä, mutta kun haluaa etsiä inspiraatiota ja visioita, ei minusta siihen intohimoon täällä ollut vastausta.

Tavaratalomaisissa esillepanoissa ei tule erityisesti kutsuvaa fiilistä. Lisäksi paikat tuppaavat olemaan enemmän tai vähemmän hujan hajan, mikä on ymmärrettävää kun ihmismassat kulkevat tutkimassa tavaroita, kukaan ei ennätä kulkea koko ajan perässä järkkäilemässä paikkoja.

Onneksi meitä molempia kiinnostaa yhtä paljon kierrellä tällaisia kohteita ja katsella juttuja, olisi meinaan aika kidustusta jos jompi kumpi ei innostuisi aiheesta. Sellaisessa kombossa suosittelen vähemmän kiinnostunutta käymään välikahvilla. Sillä todellinen sisustusintoilija ei väsymyksestään huolimatta malta lopettaa tutkimusmatkaa kesken.

Sisustustavaratalosta siirryimme Hay Houseen, joka sijaitsi ihan samoilla nurkilla. Kontrasti olikin suuri. Huokaisin ihastuksesta sisälle saavuttuamme. Kokonaisuus oli harmonian perikuva. Kaikki oli siistiä, kauniisti aseteltua, inspiraatiota oli joka puolella. Nekin Hayn tuotteet joihin kenties on tullut ähky, näyttivät täällä hurmaavilta. Tila oli kovasti kodinomainen. Täällä myös oli mahtava päästä katselemaan sellaisia Hayn tuotteita joita meillä ei ole ollut esillä myymälässä. Tuli monta hyvää ideaa omiin sisäänostoihin.

Tästä kontrastista innostuneena analysoinkin sitä mitä ehkä itse ja luultavasti aika moni muukin hakee sisustusliikkeistä tänä päivänä – nimittäin fiilistä ja visuaalista inspiraatiota. Harmi muuten että Hay Housesta ei ole kuin nuo pari kuvaa. Nimittäin ajattelimme mennä sinne uudelleen ajan kanssa, koska meillä meni ensivilkaisulla aika nauttimiseen, eikä kuvaamiseen. Mutta lopulta emme kuitenkaan sitten menneet sinne toista kertaa.

Toisena päivänä vierailimme Fritz Hansenin myymälässä. Heidän messuosastoitaan olen aina fiilistellyt – sillä kokonaisuudet on niin taiten rakennettu värejä, yksityiskohtia ja tunnelmaa myöten. Tämä liike oli aivan ihanan inspiroiva myöskin. Eri tyylinen kun Hay, joka oli kepeän raikas ja ehkä hitusen enemmän trendikäs ja yllättävä. Täällä taas fiilis oli ajaton, klassinen ja kotoisan lämmin.

Pehmeä ja harmoninen väriskaala, viherkasvit ja sinne tänne luodut ihanat asetelmat tekivät myymälästä niin kodikkaan. Tällaista tunnelmaa haluaisin Koodiinkin, mutta ehkä hitusen kepeämmällä otteella. Ollaankin tehty aivan mielettömän ihania sisäänostoja ja nyt odotellaa että saadaan kaikki syysuutuuden muutaman viikon päästä hyllyille.

Mutta tuossa kolmessa kohteessa olikin meidän sisustusliikevierailut. Kävimme tosin hotellin lähellä sijaitsevissa muutamissa keittiöliikkeissä, mutta emme oikein löytäneet enempää sisustuskauppoja meidän reittien varrelta. Se onkin vähän yllätys. Mutta nyt kommenttienne perusteella ymmärsin, että Köpis on levittäytynyt laajalle alueelle, joten sisustusintoilijan paratiisi tässä kaupungissa lienee jossain muualla kuin näillä perinteisillä keskustan alueilla. Niin että kertokaahan missä – osataan seuraavalla Kööpenhaminan matkalla taa vähän paremmin löytää niitä ihania paikkoja.

Comments are closed.