”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

Yksi tämän työn parhaista puolista on saada tehdä yhteistyötä itselle rakkaiden brändien kanssa. Iittala on kulkenut aina mukana elämässäni ja vaikka yleisesti olen maltillinen kotiin tehtävien hankintojen kanssa, on astiat itselleni ehdoton heikko kohta ja se joka tuo omaan kotiin helposti fiiliksen mukaan vaihtuvaa tunnelmaa.

Meille aamupala on muodostunut tärkeäksi yhteiseksi hetkeksi ja traditioksi. Ei ole väliä mihin aikaan on herätys töihin tai vapaapäivään, aina syödään yhdessä ja pöytään katetaan muutamat tärkeä sortit syötäviä. Noh, jos herätys on ennen kuutta aamulla niin ehkä en leivo sämpylöitä itse, mutta muuten aamupala voisi näyttää ihan tällaiselta kuin vapaana sunnuntaiaamunakin. Nätisti kattaminen ei vie paljon aikaa, on ihana valita fiilikseen sopivia astioita. Tällä kertaa olen kattanut pöytään Ultima Thule -sarjan klassikoita ja uusia osia. Näyttävä sarja on omiaan myös aamupalatarjoilussa, sitä on turha säilyttää vain juhlapöydän kattauksiin. Kaikkia astioitani käytän ihan missä tahansa tilanteissa.

Paitsi sämpylät, myös kangasservetit tekivät sunnuntaiaamupalatarjoilusta piirun verran fiinimmän. Koska oli erityinen fiilis – ei ollut kiire ja saatiin istua pöydässä pitkään jutustellen. Aamiaisella tuleekin hyvät keskustelut aina. Okei, tällä kertaa juteltiin tietysti valokuvaamisesta, kun se nyt liittyi olennaisesti tuohon aamupalahetkeen. Halusin tallentaa ihan autenttisen ja aidon hetken meidän aamiaisesta, niinpä mitään kummempia stailauksia ei suoritettu – näin meillä syödään ihan oikeasti.

Onnelliseen elämään kuuluvat juuri tällaiset hetket, niitä vietetään yhdessä ja puitteissa, jotka ovat viihtyisät ja tunnelmalliset. Kauniilla kattauksella on meille visuaalisille ihmisille merkitystä, myös sillä miten astiat ja tarjoilut yhdessä häärätään pöytään. Aamiaisrituaaleihin meillä on tullut myös omat rutiinit, mitä kumpikin yleensä tekee – toinen keittää kahvin ja minä katan astiat. Kananmunien keiton tai paistamisen hoitaa hän, minä leivon sämpylät. Kannan pöytään leikkeleet ja vihannekset, toisen homma on tuoda juotavat. Oikeastaan aina sama kaava, se on mukavaa.

-Ultima Thule 50-vuotta-

Tunnelmaa ihmisten arkeen toivoo myös Iittala. Rakastetut klassikot ovat aina ajankohtaisia ja niihin tehdyt uudet versiot luovat ajattomiin tuotteisiin kiinnostavaa modernia ilmettä. Tapio Wirkkala suunnitteli Ultima Thule astiaston 50-vuotta sitten vuonna 1968. Wirkkala halusi ikuistaa lasin pintaan karua ja kaunista pohjolan luontoa. Tiesittekö, että hän käytti lasinpuhaltajien kanssa lähes tuhat tuntia uudenlaisen tekniikan kehittämiseen, jolla saatiin aikaa jään pintaa muistuttava kuvio lasiin.

Tänä syksynä sarjan juhlavuoden kunniaksi siihen on tuotu värillisiä osia sateen sävyssä. Minusta tuo pehmeä sininen sopii karuun lasistoon todella kauniisti.

No mitä sitten aamupalapöydästämme yleensä löytyy ihanien astioiden lisäksi. Ainakin kahvia, jota juodaan paljon, ilman sitä ei päivä käynnisty kummallakaan. Lisäksi syömme useimmin jonkinlaista voileipää, jossa on päällä perinteisesti leikkelettä ja juustoa, kruunattuna kurkulla tai tomaatilla. Leipien lisäksi joko jogurttia, puuroa, marjoja tai hedelmiä – riippuen vähän sesongista. Usein on myös kananmunia jossakin muodossa. Juomana lisäksi lasillinen tuoremehua sekä ehkä joskus myös smoothieta. Eli ihan perusjuttuja, mutta näitä varioimalla meille täydellinen aamupala muodostuu.

Leivon harvoin sämpylöitä, mutta ihmettelen miksi, sillä nämä perusohjeeni mukaiset valmistuvat nopeasti ja ovat superhelpot tehdä. Hunajasämpylät tulevat ihan näppituntumalla – n. 3 dl vettä, loraus oliiviöljyä, suolaa, hunajaa ja sitten kuiva-aineet – vehnäjauhoja, hiukan kaurahiutaleita ja kuivahiivaa vajaa pussillinen. Jauhoja yritän laittaa mahdollisimman vähän, jotta taikina on niin löysää ennen nopeaa nostatusta, ettei sitä voisi leipoa. Kun se on noussut n. 15 minuuttia, lisään käsiin jauhoja kun pyörittelen sämpylät. Niistä tulee ihanan ilmavia ja kuohkeita.

Kuvissa esiintyvät Ultima Thule -tuotteet:

Ultima Thule kynttilälyhty sade

Ultima Thule kulho 115 mm sade

Ultima Thule lautanen 190 mm

Ultima Thule iso kulho 200 mm

Ultima Thule punaviinilasi

Ultima Thule keittiöpyyhe harmaa

Minulle (ja varmaan myös monelle teistä) Ultima Thule on ollut koko elämän tietynlainen juhla-astiasarja. Omassa lapsuudenkodissa nimittäin Ultima Thulet katettiin pöytään aina kaikkina juhlapäivinä. Siksi se herättääkin niin paljon tunteita – ihania sellaisia. Mutta on kiva huomata miten sarja tuntuu silti aivan erilaiselta nyt omassa kodissa. Ennemminkin modernilta kuin nostalgiselta. Mieletön tyyppi tuo Tapio Wirkkala, on onnistunut luomaan jotain sykähdyttävää mikä kulkee ajassa vuosikymmeniä vielä tästä eteenpäinkin.

Tämän aamupalahetken fiilistelyt olivat aika kivat; niin valokuvausjutut kuin Ultima Thulesta googlettaminenkin – nippelitietofiilistelyt aiheesta kuin aiheesta ovat osa aamupalajuttujamme melkein aina.

*Iittalan tuotteet saatu osana vuosiyhteistyötä

Comments are closed.