Vihdoinkin sain kasaan kuvapläjäyksen Porin asuntomessuilta. Me kiertelimme lähinnä fiilistelemässä tunnelmaa ja katselemassa millaisia ratkaisuja nyt oli tehty sekä sisustuksessa että rakentamisessa. Niinhän messuilla tietty kuuluukin, bongata asioita jotka itseä kiinnostavat.

Kuten moni muukin on todennut, messut eivät sinänsä antaneet mitään wow-efektiä, mutta ovat toki muuten ihan mukava kattaus suomalaisesta rakentamisesta ja sisustamisesta. Ehkä enemmänkin kuvaus siitä mitä nyt tehdään kuin mitä voisi tehdä. Sanoin jo aiemminkin, että olisi huippua jos messuja voisi kehittää pikkuisen, ehkä enemmän ammattilaisten luoviin ja tyylikkäisiin ratkaisuihin, jotka antaisivat uutta ajateltavaa ja visuaalista oppia. Mitä mieltä olette?

Sinänsä toki asuntomessut ovat kattaus kaikenlaisia tyylejä, ihan kuin oikeassakin elämässä. Jotkut kohteet osuivat omaan makuun ja useimmat taas eivät – mutta siellä oli ehkä jokaiselle jotakin. Toisaalta, onko kiva että valtaisat ihmismassat valetavat arvostelemassa koteja, jotka asukkaat ovat itse tehneet, eivät kuitenkaan sisustamisen ja somistamisen ammattilaisina, se ehkä saattaa messukävijöiltä unohtua. Siksi voisi olla hyvä jos kohteet oikeasti olisivat ammattilaisten koostamia, tai ainakin kuratoimia. Voisi ajatella että tulevaisuuden asuntomessuille rakennetaan enemmänkin koteja, joissa ollaan valmiita kokeilemaan jotain uutta ja ottamaan asiantuntijoita mukaan projektiin, ihan somistamiseen saakka.

Jos somistusjutut eivät meidän mielestä olleet kovinkaan onnistuneita useimmissa kohteissa, saattoi niistä silti poimia kivoja materiaalivalintoja tai arkkitehtonisia yksityiskohtia. Joskus olenkin ihmetellyt, miksi talojen arkkitehtuuri ei kohtaa sisustusta. Talo itsessään saattaa olla upea, mutta sisustus ei kohtaa puitteita.

Nämä kuvat ovat poikakaverin linssin takaa ja hänen poimimiaan näkymiä ja yksityiskohtia (edit mun). Meillä on tosi samanlainen maku ja visuaalinen silmä, siksi onkin mahtava jakaa tätä kiinnostusta toisen kanssa.

Puu sekä rakennusmateriaalina että yksityiskohdissa ihastuttavat nyt kovasti. Kaikenlainen aitous on aina ajankohtaista, aikaa kestävää ja kaunista. Jos talo on rakennettu sitä silmällä pitäen, veisin itse saman ajatuksen läpi koko kiintokalustuksen ja sisustuksenkin. Jättäisin valoefektit ja keinomateriaalit minimiin. Tämä CLT-talo oli ihastuttava, kummastelin vain esimerkiksi wc- ja kylpytilojen kalustevalintoja, eivät minusta olleet yhtään talon aitoon fiilikseen sopivia.

K-Raudan kohteessa oli todella viihtyisä ja kodikas terassi. Muutenkin messuilla oli selvästi panostettu ulko-oleskelutiloihin. Tämä kesä on ainakin osoittanut että kyllä täällä suomessakin saa aika ison osan vuodesta nauttia ulkona hengailusta, onkin siis ihana satsata terasseihin ja parvekkeisiin. Tuosta pöytäkattauksesta tuli heti fiilis, että täytyy järkätä omalla terassillakin kestit.

Yhdet kiinnostavimmista jutuista messuilla oli ehdottomasti Timberwisen ja Woodion pienet kontit. Kuvassa Woodion huikean kaunis esillepano. Puumassasta tehdyt altaat ovat mielenkiintoisia ja todella kauniita. Kontin seinissä oli kaunis valkoiseksi maalattu puupanelointi ja altaat oli asetettu marmoritasolle, miten hyvin se sopikaan puisten altaiden seuraan. Myös kauniin malliset peilit täydensivät ihanaa kokonaisuutta.

Muuten pidän väreistä ja bongailin siellä täällä kauniita sävyjä. Vihreäseinäinen olohuone oli OP Kotoisa -talosta ja tuo suloinen vaaleanpunainen pellavapetaus Honkarakenteen kontista, jonka sisustuksen oli suunnitellut Maru Hautala.

Kastelli Viva oli yksi harmonisimmista ja kauneimmin toteutetuista taloista. Sekä kiintokalusteet ja pintamateriaalit että sisustus viimeisimpiä yksityiskohtia myöten oli taiten rakennettu ja valittu. Tämä oli ilo silmälle. Kohteen sävymaailma oli todella trendikäs, mutta kuitenkin varmasti ajaton ja aikaa kestävä. Täällä oli ihana kodinhoitohuone, josta nyt kamerasta ei kuitenkaan löytynyt kuvaa.

Suosikkikohteeni messuilla oli talo nro 13. Ihailin kokonaisuutta, ihan pihapiiriä myöten. Runsas puun käyttö ja huolella suunniteltu keittiö jäivät erityisesti mieleen. Hiukan ehkä harmitti taloon tuotu sisusustus, sen olisi vielä voinut tehdä astetta kiinnostavammin, koska puitteet olivat niin upeat. On hiuksen hieno raja milloin puuta on liikaa ja milloin sopivasti, tässä kohteessa sitä oli juuri ja juuri sopivasti, vaikka paljon löytyikin. Tammiset ovet ja ikkunanpokat ovat aivan ihanat, samoin pukuhuoneen panelointi.

Kävimme viimeisenä messujen yhdessä mielenkiintoisimmista kohteista, eli Bunkkerissa. Sen irtosisustuksen oli suunnitellut Hakolan Anna-Leena Hämäläinen ja hän oli todella onnistunut valinnoissaan. Sanoinkin Anna-Leenalle, että minusta sisustuksessa oli ripaus jotakin italialaista, sillä siellä käytetään rohkeasti värejä ja taidetta. Hieno kokonaisuus, vaikka talon kiintoratkaisut olivat omaan makuuni turhan rouheita.

Tässä tuli aika avoin messuraportti tällä kertaa. Pitää muuten kiittää kaikkia messutaloja sisustaneita, olen itse tehnyt pari messutaloa joskus ja voi mikä työ niissä onkaan. Lisää kuvia voitte katsella matkaseuralaistemme Suvin ja Maijan tonteilta. Huomaatte varmaan, että meidän porukalla on aika samanlainen sisustussilmä…

Mitä mieltä te olette Porin asuntomessuista, tai yleensä asuntomessuista?

Comments are closed.