”kaupallinen yhteistyö LG Electronics”

Kehtaankohan edes sanoa – minun pyykinpesukoneeni oli vuodelta -97 – voitte siis varmasti kuvitella millaista on ollut siirtyä nykyaikaan pyykinpesuhommissa. Olen pitänyt itseäni aina näppäränä pyykkärinä, olenhan työni puolesta päässyt oppimaan paljon eri materiaaleista ja niiden huoltamisesta. Pyykinpeseminen ei ole ollut kuitenkaan koskan lempikotitöitäni, siirsinkin aina viimeiseen asti pyykkipäivää, eli yleensä sunnuntaihin. Sitten menikin koko päivä pyykkikasoja setvien. Sen sijaan tekstiilien oikeanlaiseen käsittelyyn olen aina uskonut ja noudattanut tarkasti lajitteluun, lämpötiloihin ja muihin liittyviä ohjeita.

Jokin aika sitten sain mahdollisuuden testata yhteistyön puuitteissa LG Electronicsin uutta TwinWash -pyykinpesukonekokonaisuutta. Sanon kokonaisuutta, sillä paketissa on kaksi erillistä pesukonetta. Varsinaisen kuivaavan pesukoneen alta löytyy pienempi pesukone, joka toimii kyljessä oivana pikkuapulaisena.

Nyt ollaan tässä taloudessa oikeasti nautittu pyykinhuollosta. Vaikken tunnusta olevani välineurheilija on monta syytä miksi uudet laitteet ovat mullistaneet intoa pyykinpesemiseen. No ihan ensimmäsenä, kiiltävät, puhtaat ja sujuvat koneet ovat tietysti kutsuvampia. Lisäksi on ohjelmien valinnan helppous ja monipuolisuus. Se tunne, että huollat tekstiileitäsi parhaalla mahdollisella tavalla. Jos valitsen kaappiin vain sellaisia vaatteita ja kodinteksiilejä joista oikeasti pidän, haluan myös arvostaa niitä ja huolehtia niistä. Sitäpaitsi tässäkin asiassa kompakti määrä lisää huoltoinnokkuutta.

Itse en ole koskaan kuulunut siihen ryhmään, joka pesee melkein kaikki 40-asteessa ja lajittelematta. Erilaiset kuidut ja värit vaativat ihan oikeasti erilaisia asioita. Muutamalla perusjutulla kuitenkin pärjää, ei tarvitse opiskella liikaa, sitäpaitsi ei ollenkaan kun viitsii lukea pesuohjelaput.

Tässä omat nyrkkisääntöni tekstiilien lajitteluun:


-valkoiset puuvillat

-valkoiset lycraa sisältävät

-värilliset

-herkät ja tekokuituiset värilliset

-mustat puuvillaiset

-mustat tekokuituiset

-lakanat ja pyyhkeet (valkoiset)

-lakanat ja pyyhkeet (värilliset)

-villa ja silkki

Kun oikea lajittelu on hallussa täytyy vielä ratkaista pari asiaa – lämpötila ja pesuainevalinta. Itse käytän puuvillalle ja liinavaatteille vähintään 60-asteista pesulämpötilaa (valkoisille kuumempaa) ja keinokuituisille tekstiileille 40-asteista pesulämpöä. Villan ja silkin pesen niille tarkoitetulla ohjelmalla. Pesuaineita minulta löytyy kolme – värillisille, valkoisille ja villalle/silkille tarkoitetut aineet. Pesuohjelmien valintaan kannattaa myös panostaa, kaikki koneelliset eivät ole puuvillaa. TwinWash -koneesta löytyy monia erilaisia ohjelmia erilaisia materiaaleja varten.

Tiedättekö mikä ero on myös vanhaan pesukoneeseen. Nykytekniikalla koneet pesevät eri tavalla kuin ennen. Nyt vettä käytetään huomattavasti vähemmän, sillä koneet säätävät automaattisesti ladatun pyykin painon mukaan veden tarpeen. Näin ernergiaa kuluu mahdollisimman vähän. Sillä koneen suurin energiapiikki syntyy veden lämmittämiseen käytetystä sähköstä. Vanhat koneet käyttivät pesuun paljon enemmän vettä, joten energiaa kului huomattavasti enemmän.

Tähän asti pärjäsin hyvin vanhallakin koneella ja sieltä löytyi tarvittavat ohjelmat. Mutta uuden pesukoneen ansiosta olen vielä voinut hienosäätää pyykinpesutapaa. TwinWash -koneesta löytyy esimerkiksi höyrytystoiminto, jota käytän usein vaikkapa pyyhkeiden pesussa, etenkin jollen kuivata niitä valmiiksi kuivaustoiminnolla. Kaikkihan tiedämme miten korppuja pyyhkeistä tulee, kun ne ripustaa kuivumaan telineelle. Höyrytys tietysti avaa kuituja ja tehostaa puhdistusta, se myös pehmentää tekstiileitä, jolloin pyyhkeistä tulee pehmoisempia myös ripustuskuivatuksella. Höyrytystä käytän myös vaatteiden raikastamiseen tai lyhyiden nopeiden ohjelmien ohella tehosteena. Höyrypesussa myös häviää iso osa allergeeneista, eli tämä on erittäin hyödyllinen lisätoiminto allergiaperheissä.

Uusien pesukoneiden myötä myös kuivausrumpu sai lähteä. Olen ollut aina skeptinen kuivaavan pesukoneen suhteen, mutta nykyään nekin ovat kovasti kehityneet. TwinWash -koneen kuivaus toimiin hyvin vaikkapa lakanoille, tietysti täytyy huomioida koneen täyttömäärä, ihan täyttä rummullista ei voi kuivata, mutten muutenkaan pese ihan umpitäyttä koneellista lakanoita tai pyyhkeitä. Olen kuivatellut muuten ihan tavallista pyykkiä, kuten t-paitoja ja muita sellaisia.

Pikkuinen apukonekin on osoittautunut käteväksi. Sinne sujahtaa yksinäinen paita, keinokuituiset urheiluvaatteet, alusvaatteet ja muut yksittäin pestävät vaatekappaleet. Koska keskitän edelleenkin pyykinpesua eriin, on kätevää kun kaksi konetta pyöittää samaan aikaan erilaista pyykkiä.

Yksi pieni, mutta ihana apu on TwinWash-koneen wifi-yhteysmahdollisuus ja Smart ThinQ -toiminto. En olisi uskonut miten kiva on saada puhelimeen ilmoitus siitä, että pesu on valmis. Yllättävän usein sitä unohtuu tekemään jotakin ja pyykit jäävät helposti koneeseen makaamaan. Nyt kännykkäni piippaa automaattisesti aina kun pesukoneiden ohjelmat ovat valmiit. Lisäksi nettiyhteyden avulla pyykinpesukoneeseen voi ladata omia pesuohjelmia, esimerkiksi omille suosikkineuleille tai alusvaatteille juuri oikeanlainen ohjelma.

Kun sitten omistaa hyvän ja tehokkaan kodinkoneen, kannattaa siitä huolehtia hyvin. Ihan yhtä tärkeää kuin pyykin peseminen, itselleni on tärkeää myös koneen hoitaminen. Jokaisen pesun jälkeen kuivaan rummun reunukset, koneen luukun ja pesuainesäiliön mikroliinalla joka roikkuu käden ulottuvilla ihan pesukoneen hoitoa varten. Lisäksi jätän aina luukun ja pesuainelokeron raolleen kunnes ne ovat täysin kuivuneet, näin koneesta ei tule tunkkainen. Silloin tällöin tyhjennetään myös nukkasihti koneen kyljestä, se onkin TwinWash -koneessa tosi helppoa. Ja vielä kolmas hoitoasia, TwinWashista löytyy valmiiksi puhdistusohjelma, joka kannattaa laittaa pyörimään silloin tällöin, etenkin jos käyttää paljon kuivaustoimintoa.

Panostan vahvasti arjen askareiden huolelliseen hoitamiseen ja puhtaanapidon yksinkertaisuuteen ennakoinnilla ja omilla toimilla niitä helpottaen. On ilo käyttää puhdasta ja raikasta konetta.  

Pakko taas todeta, että kotityöt ovat ihan kivoja kun hallitsee kokonaisuutta, omaa tietyt rutiinit ja tekee vähän joka päivä.

Comments are closed.